Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 23

• 11 009
  • 289
  •   1
Отговори
# 120
здравейте, радвам се да се включа и аз тук - кърмим се с моят син година и седем месеца. Надявам се да е още дълго - и аз съм пристрастена. Но както всички знаем ползите са безценни. Много се кефя на детските бисери - те са толкова точни. Мисля, че когато са готови, сами ще спрат и това ще бъде най-доброто време за тях. Историята на Аня е показателна.
Относното спането с детето - доказано е, че е полезно, има много литература по въпроса. Дъщеря ми е на 5 и 5 месеца и още спи при нас, въпреки че си спи и в нейното легло. Мисля, че е важна тази близост особено, когато има бебе, което спи с родителите си. Децата имат нужда да знаят, че сме до тях.
Моето сукалче се буди 1 или 2 пъти нощем, а понякога не мога да кажа дали се е будил, толкова механично се храним през ноща. При нас легналата поза е отдавна отработена и 90 % се храним така. Иначе сме на поискване 24 часа, и през деня суче най-вече при заспиване и когато не съм му дала да яде друга храна.
Все повече се убеждавам, че сученето е страхотно благословение и за двете страни и страхотно изживяване, което много деца и майки пропускат, което е много жалко.
Дерзайте!

# 121
Момичета, нали обсъждахме това, че децата трудно заспиват вечер. Ето какви са моите наблюдения: Като я слагам в по-ранен час - 21ч. или 5-10 мин. по-рано, заспива много бързо - 21-21.05ч. е вече готова. Отнема максимум 20 мин. и то в по-редки случаи. Само, че зависи, разбира се, през деня колко и най-вече в кои часове е спала - не трябва да е спала след 17ч., до 16.30 най-добре. Когато я слагам по-късно, колкото и да е изнервена и да и се е спяло, някак е превъзбудена от тази изнервеност, и не може да заспи бързо. Тогава и отнема 30-40 или дори повече минути. Така, че най-важното е да следя за следобедния сън, но ако имам да ходя по центъра следобяд да свърша някоя работа, то тогава тя спи в количката по различно време и не за дълго и се нарушава режима и. Тоест при нас режимът си казва думата. А при вас има ли такава закономерност?

# 122
  • София
Моя не заспива трудно. От два месеца започна да заспива в 9-9.30 часа и сега дори да не е показал, че му се спи, ако поиска да цока в това време, го занасям в спалнята,  кърмя го и той заспива. Преди можеше да мрънка, да се прозява и да иска да цока с часове, боли го за сън, но не заспива. Пробвала съм всякакви тактики - преди да му се е доспало, когато страшно му се спи, на тъмно, на светло, пред телевизора, на тишина - все отнемаше часове в мрънкане и цокане(заспиваше след 11-12 часа). Когато започна да играе по цял ден навън нещата се оправиха. Заспиваше за няколко минутки. Сега нямам възможност да го държа толкова време да играе навън, но той вече свикна с този режим и сега пак заспива в същото време, само малко по-бавно, но не е кисел и не мрънка.

# 123
моята пък е с един странен режим заспива към 23-24 часа става към 9  Crazy слетобяд към 15 чак заспива
Слушайте сега скоро се запознах с една майка чието бебе няма 40 дни и тя си спира кърмата щото била само вода и ненаддавало детето и не спяло и лекарката веднага сухите млека и така и било по добре на бебето което ми е много странно на мен, не го чувам това за първи път ама някой дали се е сблсквал с такъв проблем много ми е странно ако и аз бях така дали щях да я кърмя още и въобще какво се прави  в такъв момент, а сега пие хапчета и гърдите и се пълнят т.е. има кърма която не е хранителна на какво се дължи това не знам  newsm78
Естествено като и казах че кърмя ме изгледа супер странно и почнаха въпроси от типа ма даваш ли идруга храна и т.н., но момичето сякаш и беше тъжно че спира да кърми ама така и се налагало.

# 124
  • в страната на чудесата
ооо хайде си задай въпроса другаде. аз съм вече уморена да обяснявам, че няма нехранителна кърма, а нежелание на някой да попрочете малко. сигурно не съм единствена...

# 125
  • sofia
ооо хайде си задай въпроса другаде. аз съм вече уморена да обяснявам, че няма нехранителна кърма, а нежелание на някой да попрочете малко. сигурно не съм единствена...
Не така....въпросът на sofi82 е какъв адекватен съвет да даде (евентуално), четете внимателно.
Който не иска да обяснява - не пише...поне аз така правя.

Слушайте сега скоро се запознах с една майка чието бебе няма 40 дни и тя си спира кърмата щото била само вода и ненаддавало детето и не спяло и лекарката веднага сухите млека и така и било по добре на бебето което ми е много странно на мен, .............и въобще какво се прави  в такъв момент, .............
Пита се колко се е родило, колко е изписано, колко тежи сега, колко пъти го храни, от кога не наддава.....и може и майката сама да се досети къде бърка и какво става. Ненаддаващо бебе на месец си е сериозно нещо, но дали ненаддава или просто някой е решил, че не е достатъчно и пр. подробности "от пейзажа" са важни. Именно затова сентенции "нехранителна кърма няма" не са винаги валидни.....и мен лично това ме възпира да раздавам съвети - не се чувствам компетентна.....бих я насочила към някой от консултантите във форума.

# 126
  vesi1 ми каза ми че само си е възвърнала теглото от раждането, а тя така или иначе има притеснения щото и раждането не е минало леко и бебенцето има голям хематом на главата, но това е съвсем друга тема.
а въпроса го задавам тук защото голяма част от дългокърмещите майки са минали през какви ли не проблеми с кърменето, но са продължили затова и смятам че ще ми се отгори адекватно тук, но никого не задължавам да ми отговаря

# 127
  • София
  vesi1 ми каза ми че само си е възвърнала теглото от раждането, а тя така или иначе има притеснения щото и раждането не е минало леко и бебенцето има голям хематом на главата, но това е съвсем друга тема.
а въпроса го задавам тук защото голяма част от дългокърмещите майки са минали през какви ли не проблеми с кърменето, но са продължили затова и смятам че ще ми се отгори адекватно тук, но никого не задължавам да ми отговаря
Софи, не може да се даде едностранчив съвет, Веси е права - майката трябва да даде пълна информация и едва тогава да се даде съвет - няма да стане с препредаване на 1-2 неща. Ако майката може да влезе във форума и да пита, или пък ти да й зададеш всички въпроси и да предадеш всички отговори - е друго нещо. Иначе може да се даде неадекватен съвет и да се навреди - аз посещавах курсовете за консултант по кърмене и това ме направи много внимателна - не можеш само да съветваш - кърми често и до откат и няма да има проблем. Затова, ако иска помощ - може да се помогне, но с пълна информация, а и майката трябва да има желание - човек, който вече взима хапчета за спиране на кърма, трудно ще се върне назад.

# 128
Аз като чуя някоя майка да ми казва, че кърмата и е нехранителна, обикновенно се оказва, че има няколко грешки, които майката е направила, кърми с режим, спира нощното хранене, сменя гърдите по часовник и детето изпива предимно предното мляко и за капак дава вода, ако спазва всичко това кърмата много лесно става нехранителна, а и нашите педиатри дават точно такива съвети и резултатът е ясен. А за конкретния случай и аз мисля, че ако може да осъществи контакт с някой консултант по кърмене ще е  най-добре, а и щом вече е пила хапчета няма да е лесно да продължи с кърменето.

# 129
И аз не вярвам в нехранителната кърма. Моята лява гърда винаги пуска много рядка кърма като в същото време има повече кърма, но не бих послушала и ... никой да взимам хапчета за намаляне на кърмата. Едно е да дохранва - с шише със собствена кърма най-добре, но ако въпреки това пак не наддава, тогава и АМ, но чак да си спира кърмата - не! Тя винаги е полезна, всички знаем ползите - дори и да не е достатъчно мазна, антитела си има със сигурност!
Аз пък да ви кажа в градинката, където ходя има 2 майки с бебета около 8 - 8.5 месеца, от които едната със сигурност през цялото време само се е изцеждала и е хранила от шише. При това ежедневно изхвърля половин-един литър кърма! Малко е вманиачена на тема стерилизация и повече от час не държи шише с кърма извън хладилник и затова хвърля и изцежда нова. Днес ми показа едно пълно авентско шише от големите, което каза, че е останало и ще го хвърли. Иначе се оплаква, естествено, от болки в ръцете, разранени гърди от помпата (ползва помпа тип спринцовка, убедила се, че тя изцежда най-много кърма). Мен ме удиви това, че толкова дълго време е устискала на този зор с изцеждането и това, че има толкова много кърма, без да е сукало детето през цялото време. Помпата и нейното упорство засега са достатъчни стимулатори. Една от майките наоколо ме пита (като съм кърмачка решиха, че може би зная) дали може такова голямо дете да се научи да сучи. Аз казах, че нямам инфо чак за толкова голямо да е имало успех, но и че не съм сигурна.
А относно заспиването на децата - не само режима и достатъчното разходки навън, но при нас забелязах, че по-ранното приспиване (21ч) е по-успешно, тъй като детето спи повече часове като цяло, т.е. сутрин не става с толкова по-рано, с колкото часове по-рано я слагам вечер. Да се похваля - днес зърнах в устичката и връхчетата на единия от големите кътници. Проверих и другите страни - само този е избил. Странното е, че не е проявявала симптоми, че вади зъб - дори последните 2 дни спи по 12 часа нощем.

# 130
Деси, на Емма са и избили връхчетата на четирите кътника. За спането спи както преди, нощем 12 часа и денем 1-2, храни се добре, суче доста, само дето е по раздразнителна и и се хапе  Mr. Green

Софи, наистина няма нехранителна кърма, тя е винаги такава, каквато е нужда на детето в дадения момент. Нека майката, ако има желание наистина да продължи да кърми, да потърси помощ от консултант. Моя телефон е 0889 483 105.

# 131
  • В сърцето на ММ
Здравейте и от нас.И аз познавам една мама,на която отрочето е само на десет дни и засега е на Хумана,докато и минат зърната на гърдите.Не знам дали дотогава въобще ще има мляко и дали пък бебето ще иска да суче.Вече съм се отказала да помагам със съвети.Установих,че не се желани-ако една майка наистина иска да кърми,ще намери начин да го направи-поне в 90 % от случаите. Crossing Arms
Ние отказахме и храненето преди обедния сън.Всичко стана много лесно,явно малкия е бил готов-просто спрях да му давам да суче и започнах да разказвам приказки .Заспива за десетина минутки.Сега суче само 2-3 пъти през нощта и рано сутрин.
Единствено се моля да не се разболява,че да не си върнем стария ритъм. Simple Smile

# 132
Мерси за отговорите момичета просто не съм изпадала в такава ситуация и се чудех дали и аз бих спряла да кърмя ако имах такъв проблем защото едно е да го четеш от форумите или нета друго нещо е на практика затова и не бързам да съдя мамата с която приказвах, както и да е да не задълбаваме тази тема повече че не на всички им е приятно  Peace
На нас ни растат последните горни кътници и с това приключваме зъбоникненето естествено сега ми виси с часове на цицата  Crazy, ни имам една надежда че като изникнат зъбите нещата ще се променят както бе казала една мама тук ще почне да си спи по цели нощи както и аз надявам се  Mr. Green

# 133
  • у нас
Аз като чуя някоя майка да ми казва, че кърмата и е нехранителна, обикновенно се оказва, че има няколко грешки, които майката е направила, кърми с режим, спира нощното хранене, сменя гърдите по часовник и детето изпива предимно предното мляко и за капак дава вода, ако спазва всичко това кърмата много лесно става нехранителна, а и нашите педиатри дават точно такива съвети и резултатът е ясен. А за конкретния случай и аз мисля, че ако може да осъществи контакт с някой консултант по кърмене ще е  най-добре, а и щом вече е пила хапчета няма да е лесно да продължи с кърменето.

онзи ден водих точно такъв разговор с моя позната. Казва, че лекарката й казала, че не е наддало бебето достатъчно, само 700 гр за втория месец., карала й се за нощното кърмене и тем подобни. Няма кой да прочете малко литература и тези лекари от старата школа трябва да си сверят часовниците, защото така само объркват младите майки.

# 134
Sinara, много добре казано... за съжаление...
Тия дни, точно се ядосвах мислено на няколко случки и си викам "толкова е просто, защо не седнат да почетат малко тия майки..."
После си помислих, че май педиатрите трябва да почетат малко.
Защото човек има нужда да се довери на някой и е много естествено това да е лекаря. Макар, че в наши дни май обратното е по-естествено... Mr. Green
За мое щастие имаме педиатър, от който съм много доволна и с времето започнах наистина да му се доверявам (в началото бях убедена, че всички педиатри, са неинформирани за новостите). Струва ми се, че нашият периодично си "ъпдейтва" знанията (покрай ССК миналата година ми направи впечатление), а дори не е на частна практика, просто в районната поликлиника... Дано има повече като него!

Общи условия

Активация на акаунт