(Био) зеленчукова градина

• 153 826
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
  • Пазете Гор
Сега само за едно средство се сещам:

Аз - не позволявам на нищо да презрее. Simple Smile

Страхотни съвети, а почти всичко го имам в градината, догодина ще комбинирам.

Да не забравяме сеитбообращенията - тази година на една леха направих:средноранни домати след репички , а на друга - късни домати/грах. Отлични резултати, особено след граха.

Добивът от краставици тая година е рекорден: 30 корена, всеки ден над кило.

Дайте съвети за есенно (раз)засаждане на ягоди.

# 151
Момичета, а какво правите със зеленчука, който ви идва в повече? Във фризера или някакъв друг вариант?

# 152
Ръбаме. Подаряваме на съседите. Чушките като фунийки за сладолед във фризера. През зимата се прекарват под хладка вода, колкото да се извадят една от друга и докато са твърди, се пълнят. Парченцата от околодръжката се слагат отделно, за пица. Настъргани тиквички за тиквичкени кюфтета през зимата. Магданоз, целина - цели, през зимата се натрошават като фиде. Суша кайсии на четвъртинки на едни противомухарници и после в кесийки във фризера. През зимата се дъвчат. Кесийките са от магазин за кафе - лев и нещо за сто. Доматите обелени на парчета се консервират в буркани или бурканчета, с магданоз. Във всеки буркан може да се слага по една пиперка на ситни парченца.

Горните съвети са чудесни.
Да добавя - Колорадският бръмбар по картофите не обича тикви. За целта тиквите цигулки са най-добри, защото пускат дълги милини и ходят из картофите да пазят.

# 153
Страхотно! Много благодаря! Тиквичките значи се съхраняват добре настъргани, мислех че се разводняват като се размразят.

# 154
Добър вечер приятели!
Няма с какво да се похваля, но исдкрено се радвам на постиженията ви.
Доматите ми са високи по метър и половина-два. Претрупани са с плод, но...  Cry много са на гъсто /не достига светлина до плода/, не е целодневно слънце в  зоните, където са засадени и сега тези неколкоседмични дъждове...  Sad Просто нямат шанс да узреят скоро. А са се наляли милите, здравички и лъскави, но... пусто незнание - първи опит ми е...

# 155
При  нас изобилието е от домати,огромно изобилие от люти чушки, и малко по-слабо -чушките.
Затова наблягам на парените  и мариновани люти чушки  ,доматеното пюре в буркани, на апетитката и на лютеницата  Laughing

# 156
  • В сбъднатите си мечти
И тук в момента доматите са в изобилие. Краставиците също дават , но стъблата и листата им пожълтяха вече. Дали от болест или от жегите , не зная.
Пипера и патладжана са в пика си също. Направих доста бурканчета и доста зеленчук раздадох. А тиквичките ми ги гризат зайци ShockedВчера се бях запътила да ги поливам и един ми изкара ъкъла.Тях съм ги насадила извън градината и затова зайците са толкова безстрашни, въпреки разстоянието 20 метра от оградата.Направо сме истинско ЕКО и БИО.

# 157
  • Пазете Гор
Поизостана темичката, явно всички вече берат. И ядат.
Аз например вчера брах спанака от лятното засаждане. Крехък, защото беше леко засенчен. Мисля да посея още веднъж за късно есенно, и след 20 дни  - за пролетно.
Има ли някой с опит с ягодите?

# 158
Ягодите трябва да почакат още малко, да започнат есенните дъждове за разсаждане.
При нас е голяма суша, довечера ще оскубя тиквичките и краставиците. Обърнал съм място за луковичестите цветя, но чакам дъжд, да поомекне поне малко земята, да набуча лалета, зюмбюли и нарциси. За сега ги съхранявам сортирани в кутии. Детките ще ги буча като арпаджик. Миналата година не ги извадих след увяхването на листата, сляпото куче доста ми ги разреди. Действаше избирателно гадът, най харесва лалета. Като видиш едно по-омърлушено и дръпнеш листата - изненаадааа. Няма грудка, а отдолу се отваря дупка.
За ягодите казват, че през две години трябва да се премествот на друго място. Аз ги разсаждам 60.70 см ред от ред и 30-40 см корен от корен в реда. Да мога ди си въртя мотиката между тях. Много мразя да чопля нещо с малка тесличка, смърт ми е. Това е женска работа, надупен към слънцето.

# 159
  • Пазете Гор
А посадъчния материал за ягодите?Чувал съм, че ако се ползват издънките, с годините добивът пада. Веднъж купих едни ягоди, не ти е работа: шума до колене, по един плод на корен, че и уродлив. Питах тук-там, казаха че това е плевелна ягода - получава се, като се взема материал от плододаващ растения.
При мене от дъжд не се оплаквам, тая година е влажна в западна България.

# 160
Тука ягодите,които искат да дават втора реколта през ноември-декември ,/ под найлонени парници/ ,ги остригват около това време -махат се издънките,остава само основният корен,стрижат се на 1 пръст височина, и се поливат капково по веднъж в седмицата. За разсаждане-не съм чувала-баба ми никога не е  преди да  зазими ягодите-чак напролет ,от култуците разсажда нови ,но пък не съм питала ,как се тори и копае покрай тях  newsm78 Може и да има друга технология  Thinking Истината е ,че доста сортове са ГМО и не дават качествени плодове след второ поколение-друго са си горските ягоди!

# 161

Никога не сме купували разсад, размножаваме ги с вкорененото от мустаците. Говоря в мн.ч.,
защото и майка ми така прави. никакви проблеми, гледаме по три сорта смесени.
Едните са за ядене, пухкави, едри, сърцевидни сплескани афодизиаци с дебели дръжки, като отскубваш дръжката издават звук прас! В компоти се смачкават и сплъстяват всички заедно в горната част на компота.
Езните са продългонати, тънки и откъм дръжката, тпябва да ги ощипеш откъм дръжката, за да се отскубнат. Те са за сомпоти, запазват се цели и на цвят го докарват.
Едни топчести, по дребни от горните, много ароматни. Те са чудни за сладка.
На новото място хвърлям малко едтествена тор, обръщам с права лопата, разчертавам на каре с мотиката лекичко и чакам дъжд. Вадя ги с права лопата, оформям корените и пръст като морков и садя със садилката. Поливам от корен на корен и готово.

# 162
Здравейте,градинари!Имам малка градинка и пробвам по малко.Мисля,че накрая ще останат само домати,краставици и тиквички.Мястото е в софийското поле,близо до София.И все пак ,да се похваля с продукцията от тази година.http://bgphoto.net/Image.aspx?PhotoId=8182339http://bgphoto.net/ … x?PhotoId=8182329

# 163
# 164
Страхотна тема! Как не съм я видяла досега! И аз имам градина. Тази година патладжана ми не стана. Все пак два пъти пекох и замразих за по-нататък за лютеница.Чушките ми са разкош - огромни и червени. И от тях два пъти пекох по десетина килограма и замразих за лютеница. Като опека още 10 кг. ще правя домашна лютеница. Картофите още не съм ги извадила, че закъснях със сеитбата 1 седмица и чакам да позасъхнат. Доматите ми обаче изсъхнаха. За първи път садих безколови - дадоха много плод, бях много доволна - твърди, месести домати, страхотен, гъст доматен сок! Но изсъхнаха корените. Аз ли ги обърках нещо, такъв ли им е сорта, не знам. Останаха ми само корените на колове, които дават огромните домати, та има още за салата.

Общи условия

Активация на акаунт