(Био) зеленчукова градина

• 153 827
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
Страхотна тема! Как не съм я видяла досега! И аз имам градина. ...
Това всъщност съм аз.  Grinning

# 166
  • Разпиляна във въображението
Страхотна тема. Искам първо да поздравя Куркума - като му чета постовете ми става едно мило Wink

Аз за съжаление нямам градина. Имаме къща и двор в едно близко село, но къщата не е обитавана, а доста апаши има. Навивам съпруга ми да направим нещо с двора, но той не е ентусиазиран именно заради последните. В близките една-две години няма да можем ад стегнем къщата и да стоим повече време там, но се чудя дали това все пак не ни пречи да се заемем с градината. Имаме една стара круша, която прави сянка на къщата, но само до там. Плод дава изключително малко. Дали да не я отсечем и на нейно място да посадим друго. Искам да имаме плодови дръвчета - череша, праскова, ябълка, круша, слива. Колко време е необходимо на двърчетата да започнат да дават плод? Как да избера къде да ги посадя? Дълги години почвата не е обработвана и не е сято нищо на нея. Трябва ли предварително да я подготвя?

# 167
Днес по новините гръмна една китайка, на 83г. В градината и изскочило диво прасе 107 кг. По радиото казаха, че го утрепала с нож, с който режела бурените, в нета пише - с мотиката.
Аз защо нямам късмет? Няколко попови прасета съм утрепал.
А, и веднъж пред очите ми едно сляпо куче се опита да мине под репичките, то му играх една мотика.
Много трябва да мисли човек, преди да отреже дърво. Следващото, докато направи сянка на къщата, може да не сме живи.
Насаждат се наесен, като опадат листата. Прододават различно - от две за кайсии - до 10 години орехите. Сменят се видовете. На мястото на круша се сади друго, например череша. Половин кофа угнила тор в дъното на трапчето, умесена с пръст е добре. Трапчето да се изкопае непосредствено преди засаждането, да не изсъхва. Полива се по средата на запълване и накрая, обилно. Периодично по време на заравянето се тъпче с  крака. Въздухът покрай корените благоприятства за загниването им. Преди засаждане корените се скъсяват лекичко с лозарска ножица, за опресняване. Колче се забива до фиданката, откъм преобладаващия зимен вятър. Като духа, да не блъска фиданката о колчето. Нахпролет се варосва, да не му става горещо от слънчевите лъчи, пък и за дезинфекция. Мястото, от където е тпъгнал калема, тръбмава да се вижда над пръста. Калемът да е на юг. Някой видове овошки могат да  плододават и без пръскане, с маеханично почистване се оправям с две кайсии и две праскови, но от сини сливи и ябълки не бих очаквал нищо. Занимавам се и с лов на насекоми. Прая кръг покрай стъблото с велпапе и го закопчавам на две места с ластик. Дупчицине да са вертикално. Гадовете се навират вътре, мислейки, че са под кората и са се зазимили. Пък аз ги горя.
Стари круши съм живнал две на майка ми. Изрязват се един дво клона от ниско. Мястото на срязване се боядисва с гъста блажна боя, да не влиза вода къв стъблото в дървесината. Ако е живот и здраве, избиват нови клони, които растат бързо. На другата година се реже друг стар клон, и така, докато се сменят. Отдолу има могъща коренова система, жал ми е за готовата работа.

Последна редакция: пт, 28 авг 2009, 15:24 от Вълкът с дълъг ник

# 168
Вълк, благодаря за отговора. Това наистина е чуденка за сянката. Не знам. Може би трябва да помисля още за това Thinking

# 169
Miriel , и аз бих запазила крушата  Peace
Този номер с рязането на клоните съм го виждала-колко малко обръщаме внимание на подобни неща ,преди да се ´´ родим´´ за живот близо до земята   Rolling Eyes  Thinking
А къде точно се намира мястото с къщата?-Бургас или Плевен?
Питам,защото при нас/Варна / е много силен и коварен зимният вятър.И ако,ще се засажда ново дръвче на незащитено място ,то трябва да се вземат мерки за обгрижването му през зимата.
А и на нашето място имаме много издънки от бадеми-бадемът е много издържлив,и повечето овошки са ашладисани върху бадеми  Peace

# 170
Къщата е в Телиш, на около 20 мин. от Плевен. Мястото закътано така да се каже.

# 171

Нашите хора в Делиормана облагородяват костилковите на подложка от песакиня - най-дивата череша. Плодчетата й са много дребни, цапат яко и нагарчат. А семковите - на подложка от дива круша.
Забравих да спомена дивите зайци. Ако е вилна зона, или оградено с преодолима ограда, младите овошки се опазват, като плътно до стъблото се наредят царевични стъбла, почистени от шумата, или слънчогледови стъбла и на три места се завързват.

# 172
Вълк, доколкото разбрах мога да сменя клоните отдолу нагоре така ли? Дървото е доста голямо. Ще видя дали имам снимка Thinking

- дървото по средата е крушата   - тук в далечината се вижда колко е голяма, в преден план има едно дръвче, ама какво е ooooh!

това е част от ябълката. Никога не е била поддържана (така мисля) и преди една година беше претрупана с плод.

Можете да си създадете и впечатление за големината на двора. Не е голям и голямо мислене ще падне как да се разпредели всичко, което искам. Имаме и едно по-малко място, но там по традиция (преди доста години) е имало ягоди.

Двора -

Последна редакция: пт, 28 авг 2009, 16:24 от Miriel

# 173
Аз пък обрах бадемите.
От 10 дръвчета на 4 години необлагородени, а саморасли, събрах  4-5 кг.
Уж ги сях за настроение / по-нашия край цъфват първи /, пък те взеха да раждат.

# 174
  • Пазете Гор
Брах лютите чушлета и ги затворих с оцет и подправки. Честно казано се съмнявам ще става ли за нещо, то това не е чушка за ядене, ами нещо за химическа война. Люто, та се не трае. Ще видим.
.
Един от изводите от този градинарски сезон ми е: сади повече чорбаджийски чушки (кози рог).
Снимките утре, ама есенните малини са ми колкото орех, честно. От дребните орехи, де. Препоръчвам за шоплука и трънско: сорт Люлин.

Как се режат през есента питомните къпини?

# 175
 Лютите чушки,ако са пукани,преди да ги сложиш в буркана ,стават и за хора ,които си тачат живота  Wink
Чорбаджийските тука хич не стават-трета година нищо не излиза-дали има някаква тайна ,че не ги скопосваме  newsm78
За къпините- мога да кажа само как ги зазимяват тука- а тука е по-топло от в България!- режат се на около 4 пръста от земята,зариват се с пръст и се затварят крановете -да не се поливат  Peace

# 176
  • Пазете Гор
Друго нещо, зарзаватчии, ще садим ли лук за напролет. И ако да - какво да боднем - от балучката, семе или арпаджик? споделете опит, кога става с най-хубави листа, щото го моря най-вече зелен. И да трае дълго?

# 177
Сортирай си лука и набучи балучките, но за ползване за тази есен, за циганското лято и късните домати, доузрели на терасата. Чудна салатка става. През зимата, ако паднат студове, зелените пера се скапват и напролет тръгват наново, но вадиш едни лигави главички. За напролет ще набучиш февруали или март, според зависи. Пак балучки.

Мирил, не режи крушата, не ми се вижда много стара, дай й шанс. Може тази година да не й е била дашна.

# 178
Вълк, успя дя му убедиш. От следващата година почвам борба за спасяването й

# 179
Здравейте. По-скоро ще ви чета, отколкото да пиша, защото в нашето семейство за градината се грижи мъжа, а аз по-скоро консуматорствам. Но все съм попила нещо от него, та се надявам от време на време и аз да се включвам.  Laughing

Иначе, браво на всички- , страхотни градини  и продукции.   bouquet

За лука- наистина може и сега да се сложи малко, колкото да има за няколко салатки циганското лято.

Общи условия

Активация на акаунт