(Био) зеленчукова градина

• 153 966
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Преди около 5 години и при нас се появиха голи охлюви, голяма напаст са. Краставици, цветя, всичко заминава.  Sad
Часто от тях спасявам като поръся около стъбълцата с дървени трици.

# 376
От всички съвети - да взема да пробвам комбинация от цигарена пепел и бира  Thinking Магданоза го изрязах, така че днес ще обядват с Вашето меню. Twisted Evil

Пепел от камината Simple Smile

# 377
  • Пазете Гор
По-назад в темата писах за подхода с бира. Работи, сериозно.

# 378
При нас на двора е трагедия особено май-юни, има много голи охльови. Лятото на жегите не чак толкова. Но понеже двора не е довършен заради строежа и има много места, където се крият. Миналата година на ръка ги лових и голи охльови, и такива с черупка.Също и постепенно разчиствахме останалата част от двора, където не е определена за зеленчуци, а за градинка. Щото те оттам идват директно при моите зеленчуци.

Иначе съм чела да се сложат около лехите някакви потенциални скривалища за охльови (примерно дъска, капак) и всеки ден да се проверяват за натрапници.

# 379
   Градината ни е организирана в издигнати квадратни лехи, които могат да се покриват с различен органичен материал. Слама, талаш, мулч... Нямам особени проблеми с охлювите, голи или облечени. Явно не им е комфортно място за разходка  по покритието на нашата почва.
   Намирали  са се понякога и при нас охлюви катерачи, обичащи екстремните изживявания, но се броят на пръсти и лесно се събират.
   Както вече спомена Country Life, възможно е да се сложат няколко "хранилки" из градината. Дъски, капаци, под които ще е тъмно и заложено с пресни отпадъци от кухнята - обелки от картофи, моркови, зеле.  Животинките ще се надбягват кой първи да стигне там. Както казват бабите ни: "От хубаво никой не бяга!" В книгата на Курдюмов прочетох, че той така лови поповите прасета  в градината си. НО... пък всеки ден ще трябва  на ръка да се събират натрапниците и често да им се носи храна.

# 380
а като стана въпрос за попови прасета, какви са вашите начини за справяне с тях? миналата година правеха големи поразии, добре, че в един момент просто се махнаха.

# 381
  • DE
И аз слагам капанчета за охлюви пълни с бира но пак не помагат много.
Събирам черупките на яйца, суша ги и  както са така, в торбичката ги начуквам на дребно
и поръсвам около растенията.Охлювите не обичат сухо и грапаво и така малко го държа на страна.
Младите растения на тиквички,салати,краставици захлюпвам вечер със стъклени буркани и сутриннта ги отварям.Охлювите са най активни през ноЩа и като е влажна земята.Така си спасявам растенията докато са оЩе малки.Миналото лято голите гадинки ми бяха униШожили половината градина.
Голите охлюфци не ги събирам ами (колкото и брутално да звучи) вземам ножицата и цак на две.
Оставям ги така и канибалската им рода си ги излапват,поне не ми гризат растенията

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 00:12 от matze

# 382
  • DE
Аз винаги си правя сама разсад, и като дойде януари почват да ме сърбят ръцете.
Това е една малка част,домати чушки и патлажан.
Ролките са от тоалетна хартия,после ми е по лесно присаждането.

# 383
Я, това с ролките от тоалетна хартия е интересно. Ще кажа на майка ми да пробва.  Laughing
Предполагам, че така ги засаждаш, без да вадиш растенията от тях, нали?

# 384
Аз винаги си правя сама разсад, и като дойде януари почват да ме сърбят ръцете.
Това е една малка част,домати чушки и патлажан.

Много интересна идея е това с тоалетната хартия, само че тя не се ли разпада в един момент?
Иначе да разбирам ли, че вече си сложила разсади на домати, чушки и патлажан?

аз още нищо не съм сложила  Rolling Eyes, но днес или утре ще слагам доматите

# 385
За охльовите - черупки от яйца- боде ги и явно не е много приятно.
Друго освен капаните с бира и места където да се събират -варосва се почвата.
Става и мисля беше със Скипер, но до колко е безвредно ще си кажат думата по- разбиращите.
По отношение на ролките за тоалетната хартия- много е готино- същото става и с хартиените
опаковки за яйцата стига да има малки коренчета това, което ще се засажда- после направо садите- то се разтваря.
Става и с намокрени вестници- като ролка.
Попови прасета и къртици не сме имали от 5 години- от тогава не сме торили мястото с оборска тор!
Многото кокичета също си казват думата- явно нивалина не е предпочитано меню.
Успех!

# 386
  • Пазете Гор
Снегът при мене се стопи, и вчера вадих малко спанак за бебешка манджа, както и два три стръка лук, поникнали от забравени из лехите луковици. Омете ги дребната като змей. В събота почвам с разсада на доматите, а ако е сухо - ще сея граха и магданоза.

# 387
Благодаря за страхотната идея за ролките от тоалетна хартия, не ми беше хрумвало.  И в моята градина вече няма сняг, мисля да сея грах, магданоз, репички и салати. Имам гранули от Скипер против охлювите, но не го използвам често. Съседите казват, че бил много ефикасен.

# 388
Вълк,благодаря за отговора!Семената са ми български на Опал.Такива ми дадоха в агроаптеката.Датите ги гледам,през почивните дни засях салата/разсад/,репички,магданоз,морков и грах PeaceОстана ми незасадена балучката за зелен лук,но се изтощих,нали съм си новак и така се вживях докато садя,че все едно ремарке съм носила на гръб BlushЯ кажете да ми стане ясно що е фитарии,висока леха,тирове,кавали с гнезда/за граха/,лентово засаждане???Простете за невежеството ми,но не можах да се справя с тези термини,поне на картинка да ги видя EmbarassedАко някой не го мързи нека малко разясни,ако има картинка още по-добре...А всеки зеленчук си иска своето място.Това много ме тормози ,дали правилно съм ги засяла,дали ще имам късмет да дам живот на своя градинка...!?

# 389
Всяка пролет от терасата  питам съседката какво прави,
а тя вика - кавали правела. А всъщност прави вади, от двете страни на който насажда домати на зиг - заг.
Таблата е за пипер, където ще е засят завинаги. Правоъгърла, оградена от по-високи гърбове. На гърбовете в един ред също може да бъзе разсадено или посято нещо. На две съседни табли има един, общ гръб.
През зимата се олежаваме, затлъстяваме, а през пролетта се морим и потим.

Общи условия

Активация на акаунт