(Био) зеленчукова градина

• 153 860
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
  • Пазете Гор
....
Тиквите и аз така ги сея, но в Северна България доста по-късно. Куркума, Благовещене е на 25 март, при този сняг навън ще ти млечасат семките! Joy

Аз и това казвам, че е раничко малко. Дали да не е по стар стил, а?

Разправят, че при стоково отглеждане слагали сонди на термометър в почвата и следят за трайно затопляне. За всяка култура си имало норми.
Но ние сме си любители, ще видим по кошниците лятос Wink.

За чубрицата няколко години си играех с разсад. От известно време обаче се завъди из градината и сама си пониква на разни места. Като поизрасте я местя, където искам, разреждам я. Тоест, ползвам разсад, но не го приготвям специално. За да има семе из градината, оставям седем осем стръка да си узреят, и след това наесен ръся семето им из градината. Напролет си никнат без проблем, понякога на най-неочаквани места, сигурно ги разнасям с мотиката.

Сега, след снега, е последния момент да се сложи джоджен. По принцип се прави наесен, но и сега може. Заравят се корени от стари растения, вегетативно размножаване.

За дупета и тикви като заговорихме, знам един обичай от помаклъка, който, освен размер на тиквата, дава и добър вкус, ама е малко пикантен за този форум Laughing.

# 601
За двусемеделните стандарта е да седнеш на земята с кафе и цигарка, накрая, ако ти е студено, взимаш си мотиката и се прибираш, ако не - сееш. За граха не се отнася. Той пък е малко по-различно двусемеделно, не си измъква половинките над земята.

# 602
Има един сорт тиквички дето стават по метър и нещо-една позната беше сяла от тях,но не беше доволна от вкуса.Не стават за кулинариятата,а само да ти пълнят окото Grinning

# 603
mimi_vi2 , и от тях съм гледала. Те са само за "пиниз". Някои ги панират, като са млади, но не съм убедена, че са вкусни. И сорт патисони въдя, изобщо тиквите са ми голяма слабост. А от декоративните какви красавици има! Някой запознат ли е с "ориенталски фес"? Чудесни! Grinning
А между другото някой може ли да ми каже какъв сорт са едни такива кратуни, дето като изсъхнат, се издълбават и стават на съдове за вода?
Ми те помакините май са с едри дупета? Може и на ЛС, че е интересно!

[

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 13:58 от Ana.Ivanova

# 604
Ани ,дето питаш за тиквите който се издълбават за съдове-по нашйя край им казват -"Кратуни ". Тйя който стават миниатюрни кратуни им казват-Декоративни кратунки.Аз други имена незнам да има за такива тикви.На тавана сме намирали от кратуните-ползва ли са ги едно време да си наливат вода  в тях.А от малките кратунки  издълбани съм виждала по казаните за ракия  Blush Mr. Green

# 605
 hahaha, за малките не съм с сещала, че стават за ракия. От големите търся, че повече вода пием, отколкото ракия! Grinning

# 606
Специално за вас,Ана+Мими!
Тюрбан тикви(turban squash)
http://www.fotosearch.com/photos-images/turban-squash.html
Радват ми окото есенно време.
На някои сортове им ядат и цветовете.Май че,че в пасираната супа от жълти тикви слагат.
И съм от Дунавската равнина,където един вид бели тикви наричаме "кратуни"-дълбаем ги за съдове.Да си гребнеш вода от кофата на кладенеца или  с малките(жълтурки)  да пробваш новата ракийка.
А тук живея в Илинойс,Средния запад на САЩ.
И семенца копър разпръснах вчера,и от ронената чубрица изтърсих пликчето в земята.Да е нахайрлия земеделската ми  година!
И вашата също!
ПС.Има един притеснителен на външен вид декоративни тикви Embarassed...
Като буздуганчета са.Но не им знам името. newsm78

# 607
               Аз си насадих миналото лято 5 корена увивни ягоди на вилата.
           Учудващо -започнаха да цъфтят и да връзват.  Shocked
           До края на септември откъснах 6-7 ягоди.  Laughing
           Едри са , но не са толкоз сладки.  Ще видя как са презимували ,
         че тази година още не сме стъпвали там.
          А миналата пролет засях от семена разсад на  жълти ягоди.
          Приличат на нашите диви ягоди , но са жълти и малко по-едри.
           Цъфтяха и раждаха до снеговете.
                    Ани и Мими - ето нещо за вас . Сега го разрязах и извадих семките

# 608
Веси,благодаря ти за подадения линк  bouquet.От тези двойните тикви видях за първи път преди 4 години в курорта-Камчия.Филизите им бяха по плета на една кръчма Laughing.Много красиви тикви.
Веси,аз гледах едно кулинарно предаване,готвача беше ирландец и наистина панира цветове от тиквички и после си ги хапна(бляк)
marie-   bouquet ти откога отглеждаш такива тикви?И те обичат торни места сигурно Rolling Eyes

# 609
                       Тази ми подариха миналата есен .  Laughing
                     Красеше ми кухнята , но тръгна да се разваля .
                И -жал,не жал -разрязахме я . Sad
                  Сега просушавам семките и през май ще ги садя .
                  Ще видим какво ще излезе   Peace

# 610
  • густо майна Филибето
Миналата неделя не остана време да пресаждам ягодите, тази пък ще е сняг... Sad Тъкмо време да ви питам на какво разстояние да ги садя корените и колко широки да са пътеките. Миналогодишните ги набутах много на гъсто, пуснали са безброй колтуци, налага се да ги разреждам.
Да се оплача от миналогодишната чубрица - не знам какво ми пробутаха за чубрица, но само леко наподобява като аромат, има по-едри листа и така и не успях да я изсуша. А от старите корени сега е покарала нова Rolling Eyes
Гьозума го насадих преди две години на шега,две коренчета, сега не мога да се отърва от него, защото е сред цветята. Като плевел е.

# 611
  • Русе
mimi_vi2 , и от тях съм гледала. Те са само за "пиниз". Някои ги панират, като са млади, но не съм убедена, че са вкусни. И сорт патисони въдя, изобщо тиквите са ми голяма слабост. А от декоративните какви красавици има! Някой запознат ли е с "ориенталски фес"? Чудесни! Grinning
А между другото някой може ли да ми каже какъв сорт са едни такива кратуни, дето като изсъхнат, се издълбават и стават на съдове за вода?
Ми те помакините май са с едри дупета? Може и на ЛС, че е интересно!
Този сорт патисони вкусни ли са и какво се приготвя от тях? Купих си семена от този сорт, само защото ми хареса формата . Ако не стават за пържене да не ги сея .

[

# 612
  • Русе
Май нещо обърках с писането дано ми прочетете питането

# 613
И аз да се набутам в темата. Обичам да чопкам земята, но не разбирам особено. Но си мечтая да засадя от онези-тъмнозелени тиквички. Вкуса им е по-различен и ми допада много.
Не съм срещала сред пакетите със сортови семена, та ако имате идеи де да диря-бутнете съвет.

# 614
И аз да се включа в темата и да питам.Някой знае ли кога и как се садят броколи?

Общи условия

Активация на акаунт