(Био) зеленчукова градина

• 153 867
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • Пазете Гор
....ето оттук реших, че разсад ще се прави Grinning
Да, неясно съм се изразил. Говоря за опорна конструкция, за тивквичките и краставиците. Споменавам и семките, и разсада, имам предвид всички в темата, кой както подхожда. Аз ще садя тиквички и краставици директно, без разсад тази година, да уточня.
Съжалявам, че те подведох, irinii , ще се реванширам с хитрини.

Веселче, копърът си е пресен от май до октомври, само да го сееш всеки месец трябва. Ама при тебе е друго. Simple Smile

# 586
Вълчо,съгласна съм за тиква на торище. Peace
Или бели кратуни -до асмалък.
Ама тукашните оранжави тикви са прекомерни.
На кора,и целуозна нишка са.Аз и плашила не съм виждала в такава ферма.Кое хайванче ще иде да прави поразия.Да си  счупи човчицата.
Ето фото.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259.17746261
 Sick
Куркума-чакам и аз схемата за краставичките и тиквичките.Аз днес видях в резервата нещо като обърнат плетен кошник-по него се канели да пускат крехките филизчета.Ще снимам ,като започнат. Hug

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 21:50 от Веселчето

# 587
irinii , ще се реванширам с хитрини.
ти толкова съвети си дал, човече и с толкова търпение към начинаещите като мен, че... думи нямам   bouquet

Да, и копър взех днес!

# 588
Аз днес направих разсад за български чушки Капия Маркони, по технологията с тоалетните хартии  Laughing
Тук на пазара всичко се намира, но хубави дълги чушки няма, а само такъв пипер:

Та днес направих разсада , сложих по 2 семенца в тоалетна хартия, разрязана на 2 ... Мъжът ми се чуди, защо ги събирам и ми се смя  Laughing

# 589

Е за такива бели тикви ви говоря. И месото им е по-дебело, и са по-сладки. Хеле пък ако кората и е напукана с едни бели пукнатинки и грапава на пипане, направо е медена.
Застилаш дъното на една тава със захар, нареждаш парчета тиква с кората нагоре и ги оставяш ниско в хладилника за едно денонощие. после мяташ у фурната, и после ме викаш, да видиш как ям тиква. При сервирането се обръщат, с кората към чинията. Може да слагате малко канела.
Тоя старец на снимката и той като мен, не могъл да я носи. Той пък я търкалял из градината към къщи.

# 590
Мими-тук отглеждат гигантски оранжеви тикви.Аз от любопитство разгледах врежа(основното разклонение,на което е прикрепена тиквата).Беше поне 3 пъти по дебело от останалите.Мисля,че е важно поливането,да не се засуче дръжката на тиквата и светлината.Ама да знаеш,че този сорт не е вкусен на баница.Та-не си загубила. Hug
Тук за украса по Халуин ги ползват пред къщите.
Ще пробвам да натопя парцалчета в нафталин.За моите мравки.Само да ги сплаша както казваш.
Има един сорт тиквички-зеленокори.Не са толкова водни-стават за кюфтенца.Настъргани-заляти с кисело мляко,чесън и копър.Миналата година 2 реколти със син копър изкарах.
Като видя,че започва да зреят семенцата,на върха му прегъвам стъблото надолу-да не ги отнесе вятъра.И така-пресен копър до първи сняг. Laughing

Веси,няма да сея от големите тикви Stopщом казваш че не стават за тиквеник ooooh!,няма и да помисля за тях Peace
Преди две години сях от тия тиквички със зелената кора.Найстина на вкус са по-богати Peace от белите тиквички!
Миналата година бол тиквички-досвидя ми да ги хвърлям,ако имахме прасета щяха да ги омаат.Събрах им семето,около два килограма ако не и повече.
Може да ги изпека нали Embarassed за похапване.За сеене съм си заделила.
Имам събрано домашно семе от копър-ако го сея предполагам че ще изникне newsm78

# 591

Е за такива бели тикви ви говоря. И месото им е по-дебело, и са по-сладки. Хеле пък ако кората и е напукана с едни бели пукнатинки и грапава на пипане, направо е медена.
Застилаш дъното на една тава със захар, нареждаш парчета тиква с кората нагоре и ги оставяш ниско в хладилника за едно денонощие. после мяташ у фурната, и после ме викаш, да видиш как ям тиква. При сервирането се обръщат, с кората към чинията. Може да слагате малко канела.
Тоя старец на снимката и той като мен, не могъл да я носи. Той пък я търкалял из градината към къщи.
Знам аз как се яде тикваааа Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes  chef.Балките са ми любимия сорт HugЩе трябва да търся семе от някоя баба да ми даде да ги завъдя!
Миналата година сях едни цигулки заради бебето-горкото отяде си на тикви. Laughing

# 592
Цитат
Имам събрано домашно семе от копър-ако го сея предполагам че ще изникне newsm78
и аз нали сега е момента е като се стопи снега разбира се

# 593
Цитат
Куркума-чакам и аз схемата за краставичките и тиквичките.
Аз също ще чакам,интересно ми е,а и място пести казваш Grinning
Събрах си  домашно семе от тикви цигулки и от другите големи,но не балка.Една добра съседка баба ми даде семето.Кога се засяват тиквите/Югозападна Б-я/ newsm78?Май в гнезда се слагаха семената,но по колко забравих като ми обясняваше съседката Embarassed
Вълчо,чудни тикви си показал.Едно време мама ми приготвяше балка по описаната от теб рецепта-вкусотия голяма е Peace
Куркума,имам и аз домашно семе копър,сега след снега ще го сея.В същата леха ли се насипват семената ежемесечно,за да има дълго време копър Blush?Свекърва ми ми го даде във вестник увито,но дали да не си купя ново,че незнам това колко е стояло и дали ще излезе нещо...

# 594
  • Пазете Гор
Тиквите за Южна българия се сеят по Благовещение и малко след това. За Северна - малко по късно. Такова е поверието, а на мене ми се вижда мааалко рано, следете и прогнозите.

Правиш една ямка (30/30) с лопата и пускаш една лопата полуугнил тор. слагаш три четир семки. Вълка го описа по-назад в темата. Важи и за кратуните. За тикви и кратуни препоръчвам да използвате плетища, огради, синори, за да не хабите градина, те си се справят чудесно по краищата.
Копърът го пръскам без ред из градината, всред лук, домати, по вади поливни, при цветята и т.н. бера и всеки месец пак пръскам и така. Като бурен. На леха при мене не се получаваше, не знам защо.
Инак семето на копъра е сравнително трайно и не би трябвало да се е развалило във вестника

# 595
Веселче, какви са тези бели кратуни до асмалък? Също така много ми хареса тази идея на общината да раздава парчета земя под аренда. Току-що по радиото говориха, че свършвали средствата за безплатните кухни. Наоколо има САМО пустеещи земи, това е страхотна идея, ама пита ли ме някой!Я разкажи повече!
А аз се записвам за схемата за краставички, ще ми е интересно дали има нещо общо с моя метод...
Тиквите и аз така ги сея, но в Северна България доста по-късно. Куркума, Благовещене е на 25 март, при този сняг навън ще ти млечасат семките! Joy

# 596
Тикви, дини и пъпеши се сеят от жена с голямо дупе по обясними причини. Даже е задържително и да поседне на земята, да остави отпечатък за шаблон.
Мъжете сеят краставици и моркови, пък ако останат малки, бъзиците са за тяхна сметка.

# 597
Сетих се че имама семе и от диня.Не съм сяла  диня в градина .Тази година ще опитам.
Само че има един проблем-мойто"Д"не е чак толкова голямо Embarassed Joy можеи да не вържат изобщо Laughing
Миналата година комшията ся дини ама нищо не обра само динчета ooooh!-ми като нее мъжка робота да не се хващал Laughing.

Та мисълта ми е в градина дини май-трудно ще вържат Rolling Eyes newsm78
За семето от копър-от бабите знам че има трайност две години като чубрицата.
Чубрицата как я сеете в градината-директно в градината или с разсад?

# 598
Дините искат широооко, проветриииво, в това отношение са по-взискателни и от лозе.
Най сладки и големи дини стават на сечище. Изорано между пъновете на отрязаните дървета.
Две поредни лета сях по две гнезда дини, но май дини ядох от пазара. И ги зачеркнах с маркера.

# 599
Вълчо, една школа сме завършили с теб! И аз това го знам, но ме беше срам даго споделя! Embarassed
За чубрицата никога не отделям място, слагам я по края на пиперените фитарии или където остане дупка между зеленчука. Миналата година една глава картоф не беше поникнала, сложих семена от тиква цигулка, която се качи на асмата. Нямаше обиране! А оранжеви фуражни тикви сея винаги, от тях се приготват страхотни фенери - т. е. лесни са за дълбаене и оформяне!

Общи условия

Активация на акаунт