(Био) зеленчукова градина

• 153 988
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Записвам се при вас!
Тази година смятам , да се пробвам и аз в зеленчукопроизводството  Grinning
Поздравления на всички   bouquet
миналата година се борих с домати пораснаха ми 21 бр. лошото е че размера им стана като на "чери" , а ги очаквах биволско сърце! Joy

# 286
Да, това е чудесно! Препоръчвам книгите за Анастасия като ръководство. Купихме си с моята приятелка 14 декара земя. Търсим съмишленици. Покрай нас има хиляди декари пустеещи от 20 години земи. Който иска включване да се обади на тел. 0886859415 Данчо. Поздрави и успех на всички! Simple Smile

# 287
Данчо, регистрирай се във форума, това дава някои предимства. Например, да ни си пишеш телефона. Утре, ако ти се обади някой телефонен измамник и ти говори по име, да не се чудиш откъде ти е дошло. Пък кажи къде са тия декари.
И до нашия блок има една пустееща нива, от времето на ликвидационните  съвети е била засята два пъти. Първият път с едни тръни за лекарства, още не успяваме да ги отвъдим от градинките си. Втория път с ечемик, никой не го пожъна, накрая ромите с чували и сърпове се навряха из тръните и бъзето и го ожънаха. Но земеделска земя не може да бъде ограждана, а на неоградена нямам никакви шансове да откъсна нещо.
http://images17.snimka.bg/002958953.jpg   Това е снимка от терасата ни, на втория етаж. Отсам пътя с трошено-каменна настилка са градинките ни, даже и пчелин има. Оттатък пътя, до резедавите жита и разораното вдясно, наляво има още малко, е пустееща нива. Трябва да се купи, да се преобразува от земеделска във всякаква, да се огради, водопровод има отсам пътя.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 13:13 от Вълкът с дълъг ник

# 288
Ее, Данчо, успех! За мен градинарстването е хоби,слабост,болест нелечима...Много, много бих искала с това свое хоби да се препитавам, но за сега още нищо не съм измислила, не съм намерила начин. Затова ми се налага през почивката да си "хобитствам". И наистина, къде в бг. са тези декари?

# 289
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova, аз имам разни идеи за препитание със зарзаватчийство и...имам около три неизползвани декара поливни, собствен кладенец, речна тераса и просто не знам кога, но скоро ще е...Идейките са не много стандартни, но пък поне ще знам, че правя едно от нещата, което ме кара да се чувствам жив.

Айде да видим кой от нас ще обере първата реколта на 2010. Аз например вече извадих по по-мекото време три корена спанак за малката ми щерка.

Какво е мнението ви за засяване на една площ едновременно на репички и спанак?
Вълкът с дълъг ник, ще ходя по Делиормана след десетина дена с тон и половина товарна кола. Ще ти налазя торището до овчарниците, да знаеш Grinning.

# 290
Куркума, ами действай! Зимата е добър сезон за планиране и подготовка, а 3 дка. земя са си много нещо.Значи искаш да отглеждаш спанак и репички заедно. Почитателка съм на уплътненото отглеждане на зеленчуци, но точно тази комбинация не съм пробвала. Тъй като и двата зеленчука са с бърз растеж, почвата трябва да е добре запасена с хранителни вещества. И друго, което ми хрумва в момента- репичките много се нападат от земни бълхи и ако не се напръскат с инсектицид стават негодни за употреба. Да, но как ще пръскаш, ако на същото място си засяла спанак, който всеки момент ще береш? newsm78 А в прибирането на реколтата си първенец, аз имам салати, но ми е кално да ги търся. Твоят спанак под найлон ли беше и кога е саден?

# 291
Куркума, инфото за торището е старо, то сега овчарника го взе някакъв чешит, не дава човек да припари. Есента ни изгони, защото беряхме гъби. Ограда няма, но сме били влезли в частна собственост.

# 292
  • Пазете Гор
Пфу, язък за тора. Имам няколко явки за тор по Родопите, ама не знам кога ще ида нататък. Ще се оправя, благодаря, Вълк.

Ana.Ivanova, онова с трите декара е малко отдалечено, и идеята ми е за нещо като детски обучителен кампус, ама стоп до тука. Още мисля.

Спанак с репички ли писах? Олеле, репи с магданоз имам предвид. И не пръскам, мързи ме, пък съм и био.
Спанакът, от който извадих, е есенна сеитба, от октомври, без найлон, нищо. Вече има добри стръкове, ама сега има и педя сняг отгоре им. Laughing

# 293
  • София
Просто съм длъжна да се запиша в тази тема.  Нямам какво да споделя, но имам много какво да науча. Радвам се, че ви открих, имам си двор, който трябва да "разработя"  Simple Smile

# 294
Поздрави на всинца...и на теб, бай Вълчо!
Моля за съвет от къде в София да си намеря семена от хубав сорт чери домати.

Благодаря предварително.  Hug

# 295
  • Пловдив
Едно инфо за пловдивчани:

Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

11 февруари 2010 г.
Час:   
16:30 - 18:30
Място:   
Пловдив пл. Стефан Самболов

На 11.02.2010 г. в Пловдив на пл. Стефан Стамболов (фонтана до бингото пред общината) ще се проведе двучасов протест срещу промените в закона за генно модифицирани организми

# 296
  • Русе
а ако има Русенки

Русе:
16:00 ч. - тръгване на шествието
Пред "Вазата"

# 297
  • София
Каза оборски тор, та се сетих, че аз проспах есента и сега нямам тор, ама грам нямам. Помощ?
Аз, доколкото знам, европейското изискване за оборски тор при биологично производство е не повече от 1,7 кг на декар. Обяснението е, че вкарва в земята единствено азот, а почвата има нужда от пълен набор микроелементи.
На мен ми бяха донесли една бутилка биологичен тор от кафяви водорасли "Биофа" концентрат, но сега нещо не мога да я намеря, за да видя съдържанието.

Здравейте, видях, че обсъждате торенето с оборски тор в биоземеделието. До колкото знам, количеството не е регламентирано, само произхода.
Растенията и растителните продукти са произведени по биологичен начин, когато са
спазени изискванията на наредбата както следва:
- запазване и повишаване на плодородието на почвата: плодородието и
биологичната активност на почвата се поддържат и повишават чрез бобови
растения, зелено торене или растения с дълбоки корени в рамките на подходящо
сеитбообръщение или използване на оборска тор, получена от стопанства с
биологично земеделие. Когато е невъзможно пълноценното подхранване на
растенията или подобряване на почвата по този начин, могат да се използват
торовете, посочени в Приложение 1 към Наредба 22.

Относно Биофата - тя е от въпростните торове, които са позвоени. Торове произведени и внесени от Европейският съюз - могат да не бъдат регистрирани в Бг. Те си имат нужните сертификати и разрешителни за биоземеделие.

Биофата е течен органичен тор, с по-високо съдържание на К. Съдържа едни много важни  растежни ензими, които подпомагат растежа и развитието на растенията. Органичната материя е извлек от кафяви водорасли.
Ето малко повече информация...
http://www.agrobiotrading.com/products/torove.html

# 298
Искам да ви попитам за разсадите на броколи, патладжани и пипер кога да си засадя семената?

# 299
  • Пазете Гор
Искам да ви попитам за разсадите на броколи, патладжани и пипер кога да си засадя семената?

Дай малко инфо: къде ще сееш, щото едно е Петрич, друго е Трън. За полско производство или парник, ранни или късни сортове искаш. То из нета пише всичко, ние можем да споделим нашия опит. Аз поне ще го направя с удоволствие Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт