(Био) зеленчукова градина

• 153 980
  • 747
  •   2
Отговори
# 330
Здравейте хора Simple Smile
Имам няколко много лаишки въпроса  Rolling Eyes
Понеже нямаме двор или вила или място където да мога да си направя градинка, все пак реших да си засадя нещичко на балкона. Купила съм си жълти чери доматчета, но нямам никакъв опит в саденето и отглеждането.
Моля дайте някакви съвети кога, къде и как да ги посадя? Някои казват в кофичка от кисело мляко, други в памук. Объркана съм, искам да стане както трябва. Simple Smile Детето от сега се е нагласило да иаде златни чери доматчета Simple Smile

Абсолютната класика е в тенекия от сирене  Grinning с богата почва. Кофичка от кисело мляко би могла да употребиш колкото да ги пикираш, но да отгледаш.....  Naughty

Жълтите чери домати дори не изглеждат апетитно, на вкус как са, не знам. Виж, червените са друго нещо.

# 331
  • София
Здравейте хора Simple Smile
Имам няколко много лаишки въпроса  Rolling Eyes
Понеже нямаме двор или вила или място където да мога да си направя градинка, все пак реших да си засадя нещичко на балкона. Купила съм си жълти чери доматчета, но нямам никакъв опит в саденето и отглеждането.
Моля дайте някакви съвети кога, къде и как да ги посадя? Някои казват в кофичка от кисело мляко, други в памук. Объркана съм, искам да стане както трябва. Simple Smile Детето от сега се е нагласило да иаде златни чери доматчета Simple Smile

Абсолютната класика е в тенекия от сирене  Grinning с богата почва. Кофичка от кисело мляко би могла да употребиш колкото да ги пикираш, но да отгледаш.....  Naughty

Жълтите чери домати дори не изглеждат апетитно, на вкус как са, не знам. Виж, червените са друго нещо.

За кофичките от мляко ставаше въпрос само за първоначалното засаждане, да видя и колко ще се хванат. След това ще ги присадя в нещо по-голямо Simple Smile
Според теб сега ли да ги засаждам или е още рано? Първоначално ще са вътре на прозореца. И колко да поливам ? Абе малко се притеснявам, защото хич не ми е "лека" ръката. Искам да се получи този път, така че ми кажете всякакви неща които ви се струват маловажни Simple Smile

Люлин кажи за това пикиране? По колко семенца да слагам в кофичка?

# 332
Ванеса, вземи едно сандъче за цветя, където изсипи семенета що годе равномерно из сандъчето и покрий с не много като количество, но много рохкава пръст. После си ги поливай, и когото станат високи колкото един пръст, да речем, ще ги пикираш. Тоест, вземаш кофичка, сагаш 2 стръка един до друг. И така докато ти свърши разсада. Когато времето позволява и растенията вече са укрепнали ги прехвърли в нещо голямо. По кофичка в голямо. Тоест, по 2 стръка. Виждала съм и по 1 да се отглежда, но не е хубав резултата.
На балкон никога не съм гледала.
Сигурно много вода искат.

# 333
  • София
Люлин благодаря ти!
Дано да стане нещо Simple Smile

# 334
няма как - цоп, защото бутона "извести" явно не работи Wink

# 335
Хайде и аз да се намеся, като стане дума за разсади ръцете ме сърбят неистово. Слагам семената в сандъче, отгоре малко рохка пръст и ги завивам с найлонова чанта. Избирам най- топлото място - върху гардероба. Там стоят, докато поникнат, за доматите е точно седмица. След това ги отвивам и премествам на прозореца. В началото изобщо не поливам, защото могат да се изсекат.След това - само при видимо засушаване, и то крайно оскъдно. Когато кръстосат, ги пикирам по два в кофички от мляко.

# 336
  • София
Хайде и аз да се намеся, като стане дума за разсади ръцете ме сърбят неистово. Слагам семената в сандъче, отгоре малко рохка пръст и ги завивам с найлонова чанта. Избирам най- топлото място - върху гардероба. Там стоят, докато поникнат, за доматите е точно седмица. След това ги отвивам и премествам на прозореца. В началото изобщо не поливам, защото могат да се изсекат.След това - само при видимо засушаване, и то крайно оскъдно. Когато кръстосат, ги пикирам по два в кофички от мляко.

Хахахахах ти ме разби Simple Smile
в добрия смисъл де (нали казах че съм лаик )
повечето неща не ги знам
например защо ги завиваш?
и какво значи да се "изсекът" ???

# 337
Как Сийке, и аз да попитам - сега на кое препоръчваш да се направи разсад? Разбрах за босилека.. а другите подправки - и те ли сега. А доматите, пиперките... кога?  bouquet

# 338
Ana.Ivanovа, хубаво е уточнението за поливането.
Моите бяха на по-открито, по-слънчево, просто един по-късен разсад, така да се каже, описвах, който наистина пое доста вода.  Peace

# 339

На едно точно определено място до повърхността на почвата стъбълцето става по-тънко, не може да се държи право и клюмва, като отсечено, изсечено, съсечено, засечено.

# 340
  • София

На едно точно определено място до повърхността на почвата стъбълцето става по-тънко, не може да се държи право и клюмва, като отсечено, изсечено, съсечено, засечено.

Благодаря за разяснението Simple Smile

# 341
Ванеса, завивам ги затова, за да получат най - оптимални условия за покълване, т.е. достатъчно влажнст в околната среда, без да преполивам /което както разбра може да ти погуби разсада/. А ги слагам на топло, за да поникнат най - бързо, което води до здрави растения в последствие. Е, това си е мой личен опит, това специално за ранните домати. За средноранните имам друга технология, рано е още за нея.
А мен ме разби съседката - знаете ли как тя си "ръти" семената на краставичките? #Crazy Слага ги в марля, намокря  леко и я слага в... сутиена си. Ходи си така 2 дни, а на третия - краставичките изкарали страхотни кълнове и хайде в земята!
И това ако не е шантавоо......................

# 342
Аз боготворя тоалетната хартия. Предполагам има някаква химия против мухъл. На една тарелка от стиропор накатявам тоалетна хартия - три-четири ката, намокрям я с хладка вода, отцеждам и нареждам семената на краставици, тиквички. Покривам с много тънко найлонче, от кесиите за фризер, от магазините за кафе. Попритискам тук там, да излезе голяма част от въздуха и оставям на южна остъклена тераса. След три дена сея краставиците, след още два - тиквичките. 100% кълняемост. В гнездата на краставичките слагам ч, на тиквичките - три. После отскубвам най-слабото растение. Опитвал съм и по едно в гнездо, но това пък намалява опрашените тиквички.

# 343
А мен ме разби съседката - знаете ли как тя си "ръти" семената на краставичките? #Crazy Слага ги в марля, намокря  леко и я слага в... сутиена си. Ходи си така 2 дни, а на третия - краставичките изкарали страхотни кълнове и хайде в земята!

По селата бабите масово го практикуват това. И аз се опулих като теб първия път, когато чух за този метод.  Laughing

Как Сийке, и аз да попитам - сега на кое препоръчваш да се направи разсад? Разбрах за босилека.. а другите подправки - и те ли сега. А доматите, пиперките... кога?  bouquet

Нищо не препоръчвам. Просто, ако се доверявате на лунния метод, тази и другата седмица (особено другата) са най-подходящи за сеене на растения, които растат нагоре - в това число цветя.
Кореноплодните - след пълнолуние, т.е. след 28-ми.

# 344
  • Русе
А мен ме разби съседката - знаете ли как тя си "ръти" семената на краставичките? #Crazy Слага ги в марля, намокря  леко и я слага в... сутиена си. Ходи си така 2 дни, а на третия - краставичките изкарали страхотни кълнове и хайде в земята!

По селата бабите масово го практикуват това. И аз се опулих като теб първия път, когато чух за този метод.  Laughing
  Затова са се тачили едрите моми  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт