(Био) зеленчукова градина

• 153 974
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
  • София
А мен ме разби съседката - знаете ли как тя си "ръти" семената на краставичките? #Crazy Слага ги в марля, намокря  леко и я слага в... сутиена си. Ходи си така 2 дни, а на третия - краставичките изкарали страхотни кълнове и хайде в земята!
И това ако не е шантавоо......................

По селата бабите масово го практикуват това. И аз се опулих като теб първия път, когато чух за този метод.  Laughing
  Затова са се тачили едрите моми  Laughing

Е това верно ме разби  Joy  Joy  Joy

# 346
В мъжките потури нещо покълва ли или там не е достатъчно проветрливо?
 Joy

# 347
За проветриво, проветриво е, но е с малко по-ниска температура от тая на пазвата.
То затова едно време, като са ходели с проветриви потури, са имали по шест седем деца, а сега с прибрани прашки, слипове и бандажи, имат репродуктивни проблеми.

# 348
Аз боготворя тоалетната хартия. Предполагам има някаква химия против мухъл. На една тарелка от стиропор накатявам тоалетна хартия - три-четири ката, намокрям я с хладка вода, отцеждам и нареждам семената на краставици, тиквички. Покривам с много тънко найлонче, от кесиите за фризер, от магазините за кафе. Попритискам тук там, да излезе голяма част от въздуха и оставям на южна остъклена тераса. След три дена сея краставиците, след още два - тиквичките. 100% кълняемост. В гнездата на краставичките слагам ч, на тиквичките - три. После отскубвам най-слабото растение. Опитвал съм и по едно в гнездо, но това пък намалява опрашените тиквички.
Вълчо, би ли споделил описаният по-горе метод за правене на разсад ли го прилагаш или за директно засаждане в почвата. И ако е първото - сега удачно ли е да се пробвам с разсада за тиквички?
Как Сийке,   bouquet
В мъжките потури нещо покълва ли или там не е достатъчно проветрливо?
 Joy

Laughing

# 349
Удачен е, но аз разсад за тиквички не правя. Съседите вадят един хилав разсад, аз сея, и ги настигам. Първите тиквички берем заедно. Тиквичките тръгнат ли веднъж с тънко стъбло, от недостиг на светлина или от засушаване, то по-късно не може да се удебели, не може да изхрани тиквичките и стават я криви, я като бутилчици - към дръжката тънки, а накрая като круша. "Ние сме ора естете" -  Mr. Green така казва една съфорумка.

# 350
  • Пазете Гор
Краставици и тиквички сея директно, разсад ползвам за конишоните, не знам защо.
Ама се сеят когато се затопли почвата, инак няма смисъл.

# 351
Най-придирчив към температурата на почвата е боббът. При засяване в студена земя, не само, че не пониква, ами и никога не пониква. У нас казват - станал е на квачки.
Критерият е - сядаш на земята и изпушваш цигара. Ако ти стане студено на гъза, се прибираш.
Трябва да питам майка ми как рати семе за пипер и домати. Завързва семето на възел в парцал, после го облива с хладка вода, а за по-нататък не съм сигурен, май го слага накрая на печката в съд с 1 см вода, върху една огнеопорна тухличка. Като ги сее, тия семена са с видими кълнчета.

# 352
вълчо, куркума, благодаря ви  Hug  bouquet И сега пак с въпроси:
1. Казвате - да сеем като се затопли... ами прогнозите са, че тази година това ще стане към май месец. При такива обстоятелства как ще процедирате?
2. Кога според вас е удачно да се подготви почвата. Аз откакто съм извадила доматите /миналата година само домати отглеждах/, нито съм обръщала терена, нито... нищо  Embarassed Сега от камината насипваме дървена пепел и друго... нищо... Някакви препоръки?

# 353
  • София
И тук се записвам...
За първа година ще гледам градина или поне се надявам  Crazy
През есента засадих къдрава салата,която покрих с найлони и като ходим от време на време гледам,че е поникнала/поне доколкото можах да видя/Сега смятам и лук да засадя,пък за другите неща ще взимам идеи от вас.Разбрах от съседката,че имаме сляпо куче и ще ми разсипва всички луковични насаждения.Само тях ли напада?Четох за някакъв уред,който се продавал и бил на батерии,дали е ефикасен newsm78Дано успея да го разкарам с него...

# 354
  • Пазете Гор
Да беше турила тор оборска наесен,че да прекопаеш тогава и сега само с мотика да оформиш профила...ама свършила работа.

Мини с права лопата при първа възможност. Ако имаш угнила тор слагай, ако не - назад съм писал за опита си с птичия тор.
В деня преди да туриш разсада профилирай и туй то.
В гнездата на краставиците, кратуните и тиквичките слагай оборска тор - лопата две.

Прав е Вълкът, миналата година така си зяносах зеления фасул, сях го хем по Гергьовден.
За сроковете: За доматите е най важно да ги опазиш от късните слани. За всеки район е различно. Ама не по-късно от 15 юни се засажда на постоянно място, поне при мене.
Краставиците - абе над 15 градуса им трябва средно, за да растат добре.
Граха - само да се стопи снега и го слагам, както магданоза, арпаджик (балучка) за зелено, чесън за зелено. През март - спанак. Пепелта е добре, ама май имаше нещо за предозиране, зависи на колко площ я пръскаш.
Аз рътя магданозените и керевизени семки. Разправят, че се спестявали към десет дена.

# 355
Относно тиквичките - сея в сандъче 6 семенца на 1 март. До 1 април са готови за пикиране, което правя в "топли" гнезда, искам да кажа, че копая дълбока дупка в земята, пълня с пресен оборски тор и пикирам тиквичките по 2 в гнездо. Наистина така по- добре се опрашват. После отгоре завивам, може с найлон. Аз го правя със старите прозоречни каси, които са двойни и просто са разтворени. Тъй де, у нашето семейсто нищо не се изхвърля! Grinning По този метод отгледах и ранни краставици. Молко повече труд, но ние берем и ядем, а съседите зяпат по сергиите и цъкат, че скъп зеленчука!

# 356
При нас пък от съседите колко прозорци и врати заминаха покрай смяната ана дограмата. Чак тая есен се сетих да прибера един прозорец и една врата за тераса. На вратата и махнах стъкларията и разделих на две, като опъна мрежа, ще станат чудни леси за сушене на плодове.
Тор не е задължително да се разхвърля всяка година, в старите книги например пише, че 400 кг овчи на декар лозе стигат за пет години. Свинският и пилешкият са много по-силни, могат да изгорят растения, но и по-бързо се изчерпват.

# 357
Вълчо, а за 400 кг. тор колко овце трябват? Joy То и без това в нашия край е голяма безработица...

# 358
Една добра вест - да ни е честито българското "Чери"!  Grinning

http://money.ibox.bg/news/id_1890304666

# 359
  нагледно може да се види тук http://novinitepro.bg/bulgaria/alya-e-prodlgovata-chervena-vkusn … ha-na-grozde.html, макар че свекървата отгледа без да иска май-подобно нещо миналата година, като посади чери домати до продълговати (консервни) и ни едни не станаха такива каквито се очакваха, а черито беше много странно продълговато. Явно са се смесили при опрашването.

Общи условия

Активация на акаунт