Въпрос за курбан

• 979
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте !  Трябва да правя курбан  за здраве на сина ми      Някой който е правил да ми помогне   Какво  трябва да направя

# 1
# 2
супер  Много ти благодаря

# 3
На мен също ми правеха, може би 5 години, колеха агне и го носеха в църква, май имаше и друго, но затова се пита попа. Тъй като не е било инцидент, а поредица неуспешни операции, т.е. няма конкретна дата, избрахме деня посредством три свещи, наречени на най- близките 3 църковни празника. Изгоря първа свещта на Петровден, тогава го и правехме. Не знам доколко е вярно, но вече 16 год. минаха от последната операция /пу-пу/. После разбрах, че на този ден съм имала и имен ден /нерде- нерде- Кремена се казвам/, идвало от кремък- камък- твърд, упорит в тоя смисъл. Не вярвам уж в такива неща, но при мен явно е имало полза. Сега продължавам да си черпя само, не колим агне и не ходя в църква.

Р.Р. И трите години, в които ми правеха операциите, яйцето прибрано от предния Велик ден беше развалено. От тогава не я обичам тази традиция, свива ми се сърцето като го чупя

# 4
  • гр.София
на съпругът ми правим курбан всяка година.Колиме мъжко животно и викаме в къщи поп.Попа си пее една молитва за здраве.Предварително сме сготвили животното като сваряваме и супа задължително от карантията.Попа предварително е заръчал да има погача и съд с вода и китка с които после ръси цялата къща и нас.После с поканените хапваме и пийваме за здравето на съпруга ми. Simple Smile

# 5
След като почина второто ни детенце съпруга ми  нарече курбан за здраве на цялото семейство .Правим го на 28 август на една местност св.Богородица.Тази година ще ни е за 3-ти път. Колим агне .Попа опява или животното или пакет сол ,ако неможе да дойде до там, защото е в гората местността. Събират се приятели и роднини и така.Друго което знам ,че курбана се прави 3 или 5 години подред или както го наречеш. Може и цял живот. Ние казахме докато можем.Подаръци не се подаряват .

# 6
  • Свищов
И аз съм Кремена, но не празнувам на Петровден (знам, че тогава е ИД), а на цветница. Просто искам името ми да произлиза от цветето крем, а не от камък.
У дома се правят 3 курбана, но да кажа за моя. де факто ми го правят от 2 годишна. Година и 2 седмици след раждането си съм оперирана от вроден сърдечен дефект. Тогава е трябвало да се избере дата за курбана. Мисля, че е било между моя РД и датата на операцията. Какво съм направила не знам, но съм си избрала да ми е на РД. Мисля, че с клечки е бил чопът. Понеже майка ми от много години си прави курбан с пиле, са решили моят да е с риба. Менюто за РД е лесно-печена риба с ориз. Майка ми си прави курбан от млада заради катастрофа, а баща ми-от 2 години пак поради пътен инцидент.

Не викаме поп. От курбанът ядат всички в къщата и даваме на чужд човек-на 1 съседка. Аз (баща ми) задължително ядем от главата на рибата! Рибата или пилето(за майка ми) готвим цяло.

Общи условия

Активация на акаунт