Какви права имат родителите над децата си.

• 2 662
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
Те двамата всъщност заедно ли са живеели?
Четох(във вестника на баща ми,не съм "вътрешен" човек),че Анна е живеела със съквартирантка,а преди това с баба си един етаж по-надолу. Thinking
Майката я пратила там,за да се грижи за баба си.
Имали 3-4 апартамента в сградата и само другото момиче плащало наем.
От няколко месеца били скъсали,а Анна излизала с брата на квартирантката. Thinking
Също според майката,отначало не одобрила връзката им,но той защитавал и държал много на Анна и накрая го приели. Rolling Eyes
Гадна история,откъдето и да я погледнеш.

# 16
  • Германия
Такаа, прочетох още няколко статии. Родителите са имали няколко апартамента в сградата и момичето е живеело в един от тях с брат си и с приятелка. Родителите са знаели за връската и с въпросния( от полицията също са знаели ooooh!).Връзката е била непостоянна, разделяли са се и са се събирали често. Бабата казва, че е бил винаги мил и любезен и я е гледал като писано яйце. Но бил мнохо ревнив и заплашвал, че ще се самоубие ако тя го напусне.

# 17
Според мен шансът една добре възпитана 14г. девойка да се отдаде на 30г. мъж е много малък.

Много обичам такива изказвания от хора, които не отглеждат деца.
Все пак и аз подкрепям това ....

Аз пък подкрепям популярната фраза "Преди имах поне три теории за отглеждане на деца, сега имам три деца и нито една теория".
Когато бях тинейджърка правех точно каквото си искам - въпрос на характер, а не на възпитание. Не ми се ще да разказвам що за дивотии съм правила. Моя съученичка - в най-елитната по това време (а и все още) софийска гимназия, се "сгаджоса" на 14 години за 10 години по-възрастен от нея мъж, шофьор на такси. В пълна тайна от семейството си. Сега двамата са семейство, тя е на 38. Имат две пораснали дъщери, които той се опитва да държи изкъсо...  Защо ли?
Това, което се е случило с момичето е много, много тъжно, наистина. Ужасно. Сигурно и родителите имат голяма вина. Няма начин да нямат вина. Но не подценявайте избухването на хормоните в тази възраст и характера, който не винаги се влияе от възпитание. Казвам го с голям страх. Имам две деца на почти 10 години, у които много неща не харесвам. А когато критикувам, тя ми се фръцка и казва: "Така си ме възпитала"- "Добре, де, аз сега ти казвам някакви важни неща, това не е ли възпитание?". Но на нея нещо така й харесва...

# 18
  • София
Хайде стига с тези хормони! Да не би днешните тийнове да са единствените с бушуващи хормони в историята на човечеството! Вече започвам да се чудя дали едно време все пак не са постъпвали правилно като са ги женели на бърза ръка или са ги сбърквали от работа като им се разбушуват хормоните! Или са пускали в действие старомодния бой. Ако днешните тийнове родителите им ги държаха по-изкъсо и ги товареха с работа, вместо да ги пускат по кръчми и молове нещата щяха да са по-различни!

# 19
Едно е да ти се фръцка в детската, друго е да живее самостоятелно с мъж с благословията ти, защото я е гледал като писано яйце. Какво означава това? Че я води по луксозни кръчми и и купува лъскави парцалки?
Ето до какъв упадък води чалга-културата - най-важното в живота е да хванем чичкото-паричко, пък много важно, че дъщерята била на 14...
А и както стана ясно, семейството явно не е мизерстващо, та поне това оправдание отпада.
И последно, да бъда по-ясна - не ги съдя, нямам тези правомощия, пък и не ми е работа. Само обяснявам защо според мен вината не е в закона, а в прилагането му. Което самите родители можеха да изискат с една простичка жалба където трябва...

# 20
  • Германия
Само обяснявам защо според мен вината не е в закона, а в прилагането му. Което самите родители можеха да изискат с една простичка жалба където трябва...
Аз писах по горе, че в полицията явно са знаели за връзката  ooooh!

# 21
Родителите нямат права над децата си, имат отговорности.
Що се отнася до конкретния случай, не мисля, че категорични забрани и прочие могат да попречат на такова нещо. Все пак полицаят е стигнал до крайност. Категорична.

# 22
Моделът в семейството.
Училището.
Средата.
Телевизията.
Чалга културата. 

Горните са все неща, които насаждат ценности. На колко от тях ние като родители можем да влияем? Ще ми се да мога на всичките.

# 23
А, този път вината не е нито в правителството,
нито в закона, нито в Бойко Борисов,нито
в Цветелина.Вината е в нас.
Ставала съм свидетел как във фризьорски салон
на момиченце се прави прав сешоар с обем
в корените по случай първият учебен ден.
На по-малко такова се слага декорация
на ноктите.
Чета,че 13 годишни мрънкат за силикон.
Моя колежка подари за 12 рожден ден на
дъщеря си очила за 800лв( Shocked).
Така се започват и завършват или в
Син сити,или пребити в "квартирата,"
или незнам и аз къде.
И кой е виновен за това?Законът?Не мисля.

# 24
А, този път вината не е нито в правителството,
нито в закона, нито в Бойко Борисов,нито
в Цветелина.Вината е в нас.
Ставала съм свидетел как във фризьорски салон
на момиченце се прави прав сешоар с обем
в корените по случай първият учебен ден.
На по-малко такова се слага декорация
на ноктите.
Чета,че 13 годишни мрънкат за силикон.
Моя колежка подари за 12 рожден ден на
дъщеря си очила за 800лв( Shocked).
Така се започват и завършват или в
Син сити,или пребити в "квартирата,"
или незнам и аз къде.
И кой е виновен за това?Законът?Не мисля.

И накрая завършват в бг-мама. Хаха грубо.

Всъщност до това води ограничението.

1. Започва се с "ти си момиче, не тичай", "носи поличка или рокля". Виждали ли сте дете на 5, на катерушката как се спъва в дълга пола или как точно се виси с каквато и да е пола от катерушка?

2. Продължава се с забрана за достъп до компютъра. За защита, нали разбирате. Всъщност компютъра, игрите, интернет и т.н са достъп до информация, най-бързия начин за развиване на мисълта. Без принуда децата се научават да мислят, да преценяват ситуации благодарение на чужд и личен опит. С половин час на ден това няма как да се научи. А телевизията отдавна вече не може да научи никой на нищо освен реалити простотии. Има адски много неща които могат да се научат в интернет - да се гледат неща като Discovery Channel, Animal Planet,  да се чете wikipedia. Та това се забранява за да е защитено детето. (От знания)

3. Продължава се с постоянни изисквания към детето. Не се отделя грам внимание, малко родители отделят по час, два на ден да играят нещо заедно, да се разходят без да имат план-програма и без да плямпат с други родители докато детето се отчуждава.

4. Училището и изискванията за отличен успех. Това което в бг се нарича училище не си заслужава изобщо. В бг има някаква безумна мания за оценки, тапийки, но на истинското знание и мисъл никой не държи. За това не дават заплата, хаха.

Всъщност отплеснах се. Накратко тук целта е да се замажат всички и да се направят максимално еднакви(ограничени?). Това на някъде избива. По телевизията основно за е&&&е се говори, за това и децата с това се занимават. Ако се говореше за космическа програма примерно децата щяха да строят модели на ракетки. Нямат опита и мисленето, че да кажат не.

Има и друга крайност, вдетинени на 30  Joy

# 25

Горните са все неща, които насаждат ценности. На колко от тях ние като родители можем да влияем? Ще ми се да мога на всичките.

Да, едва ли ще успеем да се преборим сами. Но това не означава, че трябва да заровим главите си в пясъка и да оставим децата да се развиват на самотек. Или най-много да подпишем още една петиция срещу нещо си и да легнем да спим спокойно, докато непълнолетното ни дете е някъде навън...

Аз писах по горе, че в полицията явно са знаели за връзката  ooooh!

Коя полиция? Колегите му не са цялата полиция. Една жалба с входящ номер до шефовете му би направила чудеса. Искрено се надявам, че са останали все още чисти и морални хора в тази система.
Само че родителите не са се жалвали, ами по-скоро са се хвалели, че някой е гледал детето им като писано яйце. Т.е. - прехвърлили са му собствените си задължения.
А обвиняваме циганите, че си продават децата...

# 26
Според мен шансът една добре възпитана 14г. девойка да се отдаде на 30г. мъж е много малък.
Родителите, които познават децата си и имат тяхното доверие, обикновено дават и подходящата обратна връзка и влияние в/у нагласите, очакванията и т.н. на децата си. И това ми се струва единственият начин да си до детето си, активно. Затова ми е малко странно, че в казуса си сякаш включваш действия само с пълнолетното 'лице", сякаш 'твоето непълнолетно' е с лоботомия.
Не знам как аз един ден ще кажа на дъщеря си " Няма да ходиш с чичо Иван от вход Б, защото чл. 4 от еди кой си закон го забранява". Всички знаем каква привлекателност представляват забраните.
А мисля, че има закон в който сексът с малолетни е подсъден ( или не?), тоест, въпросния чичо спокойно може да бъде гонен и сега...

Много обичам такива изказвания от хора, които не отглеждат деца.

От човек с деца може ли? Защото аз твърдя абсолютно същото. Дъщеря ми на 14 ходеше на детска дискотека, нейните приятелки - също.

# 27
Току-що четох в Стандарт версията на бабата.
Продължавам да не ги разбирам тези хора! Имали са пари, момичето не е било финансово зависимо от него, бояло се е и искало да прекрати връзката, онзи го тормозел с луда ревност и и трошал купуваните от родителите телефони, докато накрая я убил...
А бабата продължава да го нарича Ники и да го оправдава, че е дете на разведени родители...  Confused

# 28
  • София
Аз пък имам едни въпроси, не съвсем по темата, ама почти.
На 17 години как стои законово положението с връзка/брак?
До 14 знам че се водят деца.
А след това как се делят - малолетни, непълнолетни?
Имаше нещо, че на 16 можеш да се ожениш - демек да правиш секс и да имаш връзка.
Все още ли е така?

# 29
Имаше нещо, че на 16 можеш да се ожениш - демек да правиш секс и да имаш връзка.
Все още ли е така?

След 16 можеш да се ожениш (под "ожениш" се разбира брак, а не съжителство!) с разрешението на родителите. Преди това - с разрешение на съда, ако не се лъжа.
Не знам как стоят нещата сега с новия Семеен кодекс. Нищо чудно да са узаконили и съжителството с малолетни...  Close
Бих разбрала ситуацията, ако ставаше въпрос за луда любов. Но явно нещата не стоят така. Момичето не го е искало, страхувало се е. Май само родителите и са го искали...

Общи условия

Активация на акаунт