Какви права имат родителите над децата си.

• 2 661
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
Според мен шансът една добре възпитана 14г. девойка да се отдаде на 30г. мъж е много малък.
Родителите, които познават децата си и имат тяхното доверие, обикновено дават и подходящата обратна връзка и влияние в/у нагласите, очакванията и т.н. на децата си. И това ми се струва единственият начин да си до детето си, активно. Затова ми е малко странно, че в казуса си сякаш включваш действия само с пълнолетното 'лице", сякаш 'твоето непълнолетно' е с лоботомия.
Не знам как аз един ден ще кажа на дъщеря си " Няма да ходиш с чичо Иван от вход Б, защото чл. 4 от еди кой си закон го забранява". Всички знаем каква привлекателност представляват забраните.
А мисля, че има закон в който сексът с малолетни е подсъден ( или не?), тоест, въпросния чичо спокойно може да бъде гонен и сега...

Много обичам такива изказвания от хора, които не отглеждат деца.

От човек с деца може ли? Защото аз твърдя абсолютно същото. Дъщеря ми на 14 ходеше на детска дискотека, нейните приятелки - също.

Пък да не говорим, че имането на деца не гарантира, че знаеш нещо за отглеждането им. Не знам що е толкова трудно да се отбележи, че и лоши, глупави, зли и всякакви хора стават родители и от това не им порастват ангелски крила.

Много жалко за момичето. Не ми се иска да си представям какво е било в това семейство.

# 31
  • София
При това семейство заекът вече мина баира. Но ако са искали да прекратят тази връзка са можели, ако ще и всичко да разпродадат и да емигрират. Не вярвам любовникът толкова много да ги е заплашвал, че те да не са били способни да реагират толкова години. По-скоро са били или глупави, или алчни.

# 32
може би родителите й е трябвало да я приберат при тях обратно и да я контролират , особено след като е било ясно , че по-възрастен мъж е обсебен от нея , момиче на 16-17 не би могло да се оправи само със ситуацията

# 33
  • София
Независимо дали е на 17 или на 30, от ревнив и обсебващ мъж се бяга бързо и надалеч. И същият този мъж е можел да бъде и на нейната възраст. Изобщо, нещо в последните години на тийновете им се разрешава прекалено много и за това са виновни родителите.

# 34
  • София
Жалко за момичето.
Но случаи има всякакви. За мене полицая е превъртял в момента. Това може да се случи и на 30 и на 18 г. Преди год. имаше такъв случай с 18 г. момче на военен, грабва пистолета на баща си и стреля на ред - приятелката и компания. Повечето от вас са били бебета тогава, а и по вестници не се пишеше за такива случки.
Да, родителите са можели да подадат жалба в полицията или прокуратурата и да ограничат достъпа на сотаджията. Той едва ли е такъв връзкар. Но може би са решили, че по-добре да е с улегнал млад мъж, отколкото да се менкат със съученици. А и от личен опит - ограничителна заповед не винаги действа. Дъщеря ми беше получила такава  срещу  глезен, ревнив приятел. Набори бяха  двамата - 18 г. Младежа, звъня, обикаля, моли се и тя пак започна да излиза с него, след време го заряза окончателно. Вече почти год. тоя продължава да  и досажда. ... от любов.
Друг е въпроса за психо теста за носене на оръжие, за периодичните прегледи на служителите на МВР.

# 35
да , за мен основната роля в историята е на родителите - момиче-полудете на 14 започва връзка - ( и някакво полусъжителство доколкото разбирам ) с 27 годишен мъж , прекалено е , да я оставят без контрол

# 36
  • София
Момичето и при тях да живее пак ще си прави каквото си е наумило докато са на работа. Ще ги премята както си иска и ще се среща с него. По-добрия вариант за мене е да го познават и да са някъде наблизо.
А защо не  видях нищо във вестниците за баща? Може би майката има второ семейство и затова дъщерята е  живяла със квартирантка.

# 37
  • София
Браво, бе! Направо и леглото да вземат да им постелят вкъщи, че да не им се налага да се чукат в колата или по пейките! Дете 14 години ще си прави каквото иска, ако има кой да му разреши! И ще ги премята, ако има кой да се върже!
Моля, моля, не сме расли с последния дъжд, че да не знаем какви номера могат да изиграят!

# 38
След 16 можеш да се ожениш (под "ожениш" се разбира брак, а не съжителство!) с разрешението на родителите. Преди това - с разрешение на съда, ако не се лъжа.

Е хубаво де. Това значи ли че всички цигани дето се женят на по 13 г. са закононарушители и ако е така защо не ги съдят и вкарват в затвора за секс с малолетни деца. Или за тях закона не важи.
Масова практика е циганки да се женят и имат деца на 13-14 г. Нали и те са уж български граждани и закона е еднакъв за всички - тях защо не ги опандизват за това явно закононарушение.

# 39
    Разтърсена съм от трагедията, от абсолютната родителска безотговорност и безхаберие, от ширещата се педофилия, от размитите представи за редно и нередно, от безобразията, които се случват в обществото ни!!! Пиша и споделям със страх, защото само след две седмици, дъщеря ми става на 14 години! Познавам приятелите й, зная с кого си чати, с кого играе, с кого се среща, споделям тревогите и емоциите, които изживява...Стремя се да бъда до нея, да я подкрепям и да бъда разбиращата и истински отговорна майка...разбира се, времето ще покаже дали съм постъпвала правилно! Моля се за това!
    Не мога да се съглася, че  "бушуващите хормони"  са алиби за всичко случващо се  в тази възраст! Факт е  родителската безотговорност, липсата на ценности/колкото и банално да звучи!/ и криворазбраните представи на обществото ни!

# 40
Охх,много е лесно на приказки,ама да не му идва на човек на главата.Все пак аз,като майка на 19 годишен младеж и 6 годишно момиченце,мисля,че не е редно на 17 г. детето да живее на квартира с приятелка,освен ако не учи в друг град,разбира се,и на 14г да започне връзка с 27 г. мъж.То на момиче на тази възраст акъла не е много,но се чудя аз този мъж,дето е бил и полицай при това,как може да не знае,че такава връзка е дори подсъдима.чиста педофилия му викам аз на това.Абсолютно съм съгласна с мненията за пълна  незаинтересованост от страна на родителите на момичето.

# 41
  • Германия

А защо не  видях нищо във вестниците за баща? Може би майката има второ семейство и затова дъщерята е  живяла със квартирантка.

За бащата, до колкото разбрах, няма информация, а майката живее с втория си мъж на друго място.

# 42
  • гр.София
Да не дава Господ на човек да му идва до главата подобно нещо.Аз също имам дъщеря на 17 години и направо настръхвам като чета за подобни неща.

# 43
Това значи ли че всички цигани дето се женят на по 13 г. са закононарушители и ако е така защо не ги съдят и вкарват в затвора за секс с малолетни деца. Или за тях закона не важи.

Да, закононарушители са и не само заради "женитбите", а заради това, че продават момичетата като животни.
Да, за тях законите не важат.
Въпросите си задай на Българския Хелзинкски комитет, аз не знам отговорите.

# 44
  • При семейството си
Стига с тези "узаконяване на съжителство с малолетни" и "женитби" на малолетни роми.
И преди и сега законът е един и същ: по изключение, навършили 16 години, но ненавършили 18 могат да сключат граждански брак с разрешение на съда.
Вестниците и градските легенди не са най-достоверната информация.

Конкретният случай не ми се коментира. Трагедия си е, за всички.

Общи условия

Активация на акаунт