Какви права имат родителите над децата си.

• 2 666
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
  • Му Кинд Оф Плаце
Циганите не сключват граждански брак, а брак по техните закони и по тази причина минават между капките.

Иначе, толерирането или необръщането на внимание на подобна връзка за мен е осъдително, но не е и рядко срещано. Ако помните случая с убитата Елеонора преди доста години-и там имаше голяма разлика, но момчето беше много добро.

# 46
ВЪЗРАСТ ЗА ВСТЪПВАНЕ В БРАК

Чл. 12. (1) Брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години.

(2) По изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на председателя на районния съд по местожителството на лицето. Ако и двамата встъпващи в брак са непълнолетни и са от различни райони, разрешението се дава от председателя на районния съд по местожителството на единия от встъпващите в брак по техен избор. Председателят изслушва непълнолетния, неговите родители или неговия попечител. Мнението на родителите или на попечителя може да бъде дадено и в писмена форма с нотариално заверен подпис.

(3) Непълнолетният с встъпването в брак става дееспособен, но той може да се разпорежда с недвижим имот само с разрешение на районния съд по местоживеенето му.

Глава седма
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

ГРИЖИ НА РОДИТЕЛИТЕ ЗА ДЕЦАТА

Чл. 68. (1) Родителите са длъжни да се грижат за децата си и да ги подготвят за общественополезна дейност.

(2) Вторият баща и втората майка са длъжни да съдействуват на родителя при изпълнението на тези задължения.

МЕСТОЖИВЕЕНЕ НА ДЕЦАТА

Чл. 71. (1) Ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят при родителите си освен ако важни причини налагат да живеят другаде. При отклонение от това задължение по искане на родителите районният съд по местоживеенето им, след като изслуша детето, ако е навършило десет години, издава заповед за връщането му при родителите. Тази заповед може да се обжалва пред председателя на окръжния съд, но обжалването не спира изпълнението. Заповедта се изпълнява по административен ред.

(2) Когато родителите не живеят заедно и не могат да постигнат съгласие при кого от тях да живеят децата им, спорът се решава от районния съд по местопребиваването на децата, след като бъдат изслушани, ако са навършили десет години. Решението може да се обжалва по общия ред.

УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Чл. 72. Родителските права и задължения се упражняват от двамата родители заедно и поотделно. При разногласие между тях спорът се решава от районния съд след изслушване на родителите и ако е необходимо, на детето. Решението може да се обжалва по общия ред.

# 47
ОГРАНИЧАВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА

Чл. 74. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, районният съд служебно или по искане на другия родител или на прокурора взема съответни мерки в интерес на детето, като при нужда го настанява в подходящо място.

(2) Такива мерки се вземат и когато родителят поради продължителна физическа или душевна болест или поради продължително отсъствие или други обективни причини не е в състояние да упражнява родителските си права.

ЛИШАВАНЕ ОТ РОДИТЕЛСКИ ПРАВА

Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:

1. при особено тежки случаи по предходния член;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;

Дотук беше Семейният кодекс. Ето какво казва Наказателният:

Чл. 152. (1) Който се съвъкупи с лице от женски пол:

1. лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие;

2. като го принуди към това със сила или заплашване;

3. като го приведе в безпомощно състояние,

се наказва за изнасилване с лишаване от свобода от две до осем години.

(2) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от три до десет години:

1. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако изнасилената не е навършила осемнадесет години;

2. ако тя е низходяща сродница;

3. (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) ако е извършено повторно.

Чл. 153. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който се съвкупи с друго лице, като го принуди към това чрез използване на служебната му или материална зависимост от него, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Сигурно има и още, юристите да кажат.

Последна редакция: сб, 18 юли 2009, 15:22 от Как` Сийка

# 48
  • София
Ами, циганите като се оженят продължават да живеят при свекъра и свекървата и се подчиняват на тяхната воля. При тях е много рядко това да са самостоятелни. Може да не сключват граждански брак, но се женят по техните обичаи и за тях това е по-силно обвързване отколкото пред закона.
Така или иначе в конкретния случай не става въпрос за цигани, а за момиче, което живее в самостоятелен апартамент и то не под наздора на родителите си, а по-скоро под техния ласкав и одобряващ поглед.

# 49
  • София
А от колко години можеш да правиш секс законно всъщност?

# 50
                             По ирония на съдбата тази тема е редом с 'Никога не казвай 'никога''. Искрено съчувствам на родителите! Не бих могла да съдя, когато не знам какво готви бъдещето за децата ми, за внуците ми, за близките ми... Надявам се семейството ми и семействата на приятелите ми да са сред късметлиите, които няма да преживеят голяма трагедия. Май само това искам. Но каквото и да стане, дано имам куража и силите да продължа да живея.

Последна редакция: нд, 19 юли 2009, 21:29 от Виргиния

# 51
  • София
Този случай дава донякъде и отговор на един друг въпрос от форума:
"Колко важен е бащата?"
Ако бащата на това момиче беше наоколо, едва ли щеше да търпи 3 години някакъв на почти двойна възраст да се среща с детето му.
Пише, че когато са тръгнали той е бил на 27 и тя на 14, но знаем ли, може да са били гаджета от преди това и да са криели.
Като пубер, баща ми не ми е забранявал да излизам с връстници, но нямам спомен на някой батко да му е стискало да се завърти около мен.

Общи условия

Активация на акаунт