Какви права имат родителите над децата си.

• 2 665
  • 51
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!
Сигурно почти всички сте чули или прочели за полицая, застрелял 17-годишната си приятелка, защото искала да скъса с него.

http://www.dnes.bg/crime/2009/07/16/drama-v-sofiia-policai-zastr … -se-samoubi.74488
http://www.dnes.bg/crime/2009/07/16/kysame-dovelo-do-ubiistvoto- … shnata-anna.74535

Това ме накара да се замисля, какви права има един родител над детето си.
Дали майката на момичето е имала законно право да поиска по някакъв начин този полицай да не се среща с детето й?
След като един родител има правото да решава дали детето му ще пътува в чужбина или не, не е ли редно да има същите права относно сексуалните партньори на децата си?
На мен никак не би ми харесало, ако 14-годишната ми дъщеря се среща с някой 30-годишен чичко.
Не е ли редно, ако някой се среща с непълнолетно лице, родителите да имат право да прекратят връзката им (поне до настъпване на пълнолетие на детето) и, ако въпреки това връзката продължи, пълнолетното лице да подлежи на наказателно преследване.
Ако родителите на Анна имаха законова възможност да прекратят връзката на дъщеря си, сега детето им най-вероятно щеше да е живо.

# 1
Мислиш ли, че точно законът е виновен в случая?
Законът казва, че съжителството (защото точно това е имало всъщност!) с непълнолетно лице е незаконно. И точно този, който трябва да следи за спазването му, го престъпва.
А майката... Една съвестна майка няма нужда от подкрепата на закона, за да защити детето си, напротив - даже ще го престъпи. Явно на тази не и е било изгодно...
Колко майки познавате, които биха позволили 17-годишната им дъщеря да живее сама на квартира, за да се чука спокойно с 30-годишен полицай, с когото има връзка от 14-годишна?

ПП Аз се питам също каква роля играят в случая съквартирантката на момичето, простреляният колега и дали изобщо нещата са такива, каквито ни се представят...  Thinking

# 2
Живо ме интересува темата..

# 3
  • София
Момичето и на 30 да беше пак можеше да бъде убита. Така че възрастта няма значение, ако на ревнив любовник превърти.

А за правата на родителите... И аз съм изненадана какви са тези родители, които ще позволят непълнолетното им дете да има такава връзка. Още повече, че в началото на връзката момичето е било на 14 години.  Родителите имат права, но не са ги използвали, защото така им е било по-изгодно. Ако мислеха за нередно малолетната им дъщеря да спи с възрастен мъж, никой не би могъл да ги спре да я прекратят. Обаче те не са го направили. Явно за тях не е имало проблем.

# 4
  • Варна
Явно за тях не е имало проблем.

Или не са имали избор. Не зная в кой свят живеете, но има много примери на родители не можещи да защитят детето си заради власт, заплахи и прочие "обстоятелства", с които не им е по силите и манталитета да се справят. И това не е от днес, и няма да е до утре...

# 5
Да, много родители не могат да защитят децата си от какво ли не...
А не е ли първа грижа на един родител да го направи, въпреки всичко? Поне животинските инстинкти за защита на котилото не би трябвало да са атрофирали...
Сигурно си имат много уважителни причини. Аз нещо не мога да ги приема, обаче.

# 6
  • Варна
Как` Сийке, аз също не ги приемам. Което не значи, че не мога да ги видя. Не значи и че мога да ги съдя.
Не всеки, ако единствената му възможност е да гръмне някого и да го излежи за да защити детето си  може да го направи. Обикновено като мен и теб /и сигурно доста други "радикални" родители/ разсъждават хора, които имат шанса да познават когото трябва, където трябва и да си знаят правата и "извън правните" възможности. За съжеление не за всички е така.

# 7
Според мен шансът една добре възпитана 14г. девойка да се отдаде на 30г. мъж е много малък.
Родителите, които познават децата си и имат тяхното доверие, обикновено дават и подходящата обратна връзка и влияние в/у нагласите, очакванията и т.н. на децата си. И това ми се струва единственият начин да си до детето си, активно. Затова ми е малко странно, че в казуса си сякаш включваш действия само с пълнолетното 'лице", сякаш 'твоето непълнолетно' е с лоботомия.
Не знам как аз един ден ще кажа на дъщеря си " Няма да ходиш с чичо Иван от вход Б, защото чл. 4 от еди кой си закон го забранява". Всички знаем каква привлекателност представляват забраните.
А мисля, че има закон в който сексът с малолетни е подсъден ( или не?), тоест, въпросния чичо спокойно може да бъде гонен и сега...

# 8
  • София
Познавам родители, които не могат да се справят с децата си. В повечето случаи, като мине периода на пубертета, детето само се вразумява. Дори в този случай момичето се е опитало да скъса с баткото.
За един родител, който има контрол над детето си, е лесно да каже: Всичко зависи от родителите.
Но според мен законът трябва да дава възможност на родителите да отстраняват безпроблемно сексуални партньори на децата си.
А ако толкова много се обичат младите, да изчакат до навършване пълнолетието и на двамата.

# 9
  • София
Нещо не ми се вярва да не са имали избор. Какво, един баща се примирява, че 30-годишен спи с 14-годишната му дъщеря? Че и им осигурява отделен апартамент?? А и все някъде трябва да са се намери този мъж и това девойче и едва ли това място е в библиотеката.

# 10
  • София

Не знам как аз един ден ще кажа на дъщеря си " Няма да ходиш с чичо Иван от вход Б, защото чл. 4 от еди кой си закон го забранява". Всички знаем каква привлекателност представляват забраните.
А мисля, че има закон в който сексът с малолетни е подсъден ( или не?), тоест, въпросния чичо спокойно може да бъде гонен и сега...

Аз не искам да кажа на детето си (дъщеря или син):  "Няма да ходиш с чичо Иван от вход Б, защото чл. 4 от еди кой си закон го забранява", но бих искала да кажа на чичо Иван: "Повече няма да ходиш с детето ми, защото ...".

И да, сексът с малолетни е забранен, т.е. до 14 години. Но от 14 до 18? Мога да попреча на детето си да иде в чужбина, но не мога да му попреча да си ляга с чичо Иван.

# 11
  • Германия
Много ми е интересно каква е била историята в детайли  Thinking
Не бързайте да вините родителите, има толкова неконтрулируеми тийнейджъри, които си правят каквото си знаят и не дават и думичка да им се каже.
Със забрани и наказания също не винаги се постига успех в тази възраст..момичето можеше да избяга от къщи примерно и родителите повече да не го видят...а и най- вероятно ако въпросният изрод се е държал добре пред тях и изобщо не са подозирали, че е способен на такова нещо.

# 12
Много ми е интересно каква е била историята в детайли  Thinking
Не бързайте да вините родителите, има толкова неконтрулируеми тийнейджъри, които си правят каквото си знаят и не дават и думичка да им се каже.
Със забрани и наказания също не винаги се постига успех в тази възраст..момичето можеше да избяга от къщи примерно и родителите повече да не го видят...а и най- вероятно ако въпросният изрод се е държал добре пред тях и изобщо не са подозирали, че е способен на такова нещо.

Именно, там е работата, че не знаем детайлите .... Може девойката тайно да е имала връзка с този ненормалник.....  ooooh!

# 13
Според мен шансът една добре възпитана 14г. девойка да се отдаде на 30г. мъж е много малък.
Родителите, които познават децата си и имат тяхното доверие, обикновено дават и подходящата обратна връзка и влияние в/у нагласите, очакванията и т.н. на децата си. И това ми се струва единственият начин да си до детето си, активно. Затова ми е малко странно, че в казуса си сякаш включваш действия само с пълнолетното 'лице", сякаш 'твоето непълнолетно' е с лоботомия.

Много обичам такива изказвания от хора, които не отглеждат деца.

# 14

Много обичам такива изказвания от хора, които не отглеждат деца.
Все пак и аз подкрепям това ....

Общи условия

Активация на акаунт