Равдане в Германия- процедури и други подробности?

• 6 020
  • 43
  •   1
Отговори
Здравейте на всички!  До година ми предстои раждане и мисля малко преди това да замина за Германия. Там ще сме при роднини. В момента работя, мисля да си взема болничен малко преди термина и да заминем за там. Интересуваме ме - как стои въпроса с раждането при положение, че сме в Евро съюза. Освен зелена карта друго трябва ли ми. После след като се роди бебето какви са процедурите за да си взимам майчинството- предполагам тр да се върна до тук- но има ли някакви срокове, и ако не се върна примерно първите 3 месеца а след това губя ли тези месеци от майчинството. И възможно ли е упълномощен роднина да ми придвижи необходимите документи тук?  По принцип смятам там да карам майчинството си и ме интересува как стои въпросът с ваксините? При положение, че съм здравно осигурена и сме в Евро съюза как ще се процедира за месечните консултации и ваксини? И после тези ваксини зачитат ли се тук- дали са същите или някои там не се ползват? Благодарч предварително!

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
това е немската тема, попитай там

доколкото знам:
трябва ти здравна осигуровка в Германия, за да родиш без да плащаш...
Здравната карта от НЗОК покрива само спешни случаи, а раждането не е такова...
в случай, че искаш да раждаш в Германия и имаш само българска здр. застраховка, ще трябва сама да си поемеш разходите.

каква зелена карта споменаваш?

# 2
това е немската тема, попитай там

доколкото знам:
трябва ти здравна осигуровка в Германия, за да родиш без да плащаш...
Здравната карта от НЗОК покрива само спешни случаи, а раждането не е такова...
в случай, че искаш да раждаш в Германия и имаш само българска здр. застраховка, ще трябва сама да си поемеш разходите.

каква зелена карта споменаваш?

Здравната карта- някой ми беше казал, че се нарича зелена- няма значение- това ще го оправя- ако трябва ще се плати. Повече ме интересува за ваксините на детето и после за регистрацията му в БГ и майчинството- тези неща как да оправя? Благодаря ти все пак!

# 3
Ваксините се припокриват. Даже има и една допълнителна мисля, на около 5 години. Мисля, че беше за рубеола.

# 4
Ваксините се припокриват. Даже има и една допълнителна мисля, на около 5 години. Мисля, че беше за рубеола.
А мога ли въпреки, че нямаме тамошни осигуровки да запиша детето при педиатър и той да си и следи за ваксините? Или трябва аз да си ги следя- кой кога се бие и  да си ги купувам?

# 5
 след като нямаш немска здравна застраховка заплащаш всичко.
тарифите са доста високи.

за да се ориентираш горе долу: една приятелка нямаше немска здравна застраховка и по спешност я оперираха от апендисит. за операцията и престой от 2 или 3 дена в болницата плати над 2000 Е.

# 6
след като нямаш немска здравна застраховка заплащаш всичко.
тарифите са доста високи.

за да се ориентираш горе долу: една приятелка нямаше немска здравна застраховка и по спешност я оперираха от апендисит. за операцията и престой от 2 или 3 дена в болницата плати над 2000 Е.
Роднина може ли да ме осигурява здравно там?

# 7
 Laughing Laughing Laughing
 Mariya_AN, мисля че не си съвсем на ясно с цените в Германия и още по-малко със здравната система - платен преглед при педиатър варира от 50 до 150 евро в зависимост колко детайлен е, ако включи ехограф или някой друг уред може да стигне и до 5-600 евро. Само едно обаждане по телефона на помощничките, за да помолиш примерно за нова рецепта за свещички за температура се таксува 10-15 евро.
Последната ваксина, която сложих на дъщеря ми беше за варицела и за нея и поставянето и ме "таксуваха" с 87 евро.
 Ако си решила да твърдо да идваш най-добре организирай роднините възможно най-скоро да те включат към някоя здравна каса като частен пациент докато си намериш работе (ти или мъжа ти), защото иначе не знам колко пари месечно би трябвало да печелиш, за да си позволиш раждане и плащане на всеки "бебешки" преглед.

# 8
Laughing Laughing Laughing
 Mariya_AN, мисля че не си съвсем на ясно с цените в Германия и още по-малко със здравната система - платен преглед при педиатър варира от 50 до 150 евро в зависимост колко детайлен е, ако включи ехограф или някой друг уред може да стигне и до 5-600 евро. Само едно обаждане по телефона на помощничките, за да помолиш примерно за нова рецепта за свещички за температура се таксува 10-15 евро.
Последната ваксина, която сложих на дъщеря ми беше за варицела и за нея и поставянето и ме "таксуваха" с 87 евро.
 Ако си решила да твърдо да идваш най-добре организирай роднините възможно най-скоро да те включат към някоя здравна каса като частен пациент докато си намериш работе (ти или мъжа ти), защото иначе не знам колко пари месечно би трябвало да печелиш, за да си позволиш раждане и плащане на всеки "бебешки" преглед.
Добре а как по- точно могат да ме включат към здравна каса?

# 9
Да не би да мислиш че детето ти ще е с немско гражданство ако го родиш тук. Защо не изчакаш да родиш в България и тогава да дойдеш. Наистина прегледите са страшно скъпи. Трудно ще издържите така.

# 10
Да не би да мислиш че детето ти ще е с немско гражданство ако го родиш тук. Защо не изчакаш да родиш в България и тогава да дойдеш. Наистина прегледите са страшно скъпи. Трудно ще издържите така.
Ако родя в БГ означава аз да си стоя тук поне 1 година докато съпругът ми е там. Заради ваксините и консултациите всеки месец се притеснявам, но в крайна сметка май това ще е по- добрият вариант. Другият вариант да замина след като бебето се роди ме притеснява заради факта, че ще бъде мн мъничко, за да пътува на там.

# 11

намирате си здравна каса, която ще те застрахова на поносима цена и да покрива, това, което ти е необходимо.
отиваш, даваш си данните и започваш всеки месец да плащаш вноската.
обикновено след 3 месеца (ако не се лъжа, че беше отдавна) можеш да използваш с пълна сила здравната система.

а съпругът ти като ще идва в Германия, няма ли да има здравна застраховка?
ако има - ти с детето ще сте към нея...

# 12

Свекърва ти не е ли здравно осигурена? Би трябвало да знае процедурата - обажда се в някоя от здравните каси, срещате се с агент, попълва се една анкета с въпроси (възраст, пол, социално положение, минали тежки заболявания и т.н.) и според нея ти се изчислява здравната осигуровка, ако ще е частна. При положение, че имате и по-голямо дете - с него е същата история. В кой месец си бременна в момента? Трябва да те предупредя, че има възможност да ти откажат застраховката.

Ако работиш(ти или съпругът ти) е по-различно - пак си избираш каса, но осигуровките се отдържат от заплата и се изплащат 50/50 от работещия и работодателя. Детето/цата се осигуряват в този случай безплатно към твоята/на мъжа ти застраховка.

Честно - за мен е пълно безумие да дойдеш бременна и без застраховка тук. Защо не дойде първо мъжът ти, да оправи бакиите, защото в Германия бюрокрацията е отвратително нещо и може да го/ви размотават до безкрай и да ви държат на нокти до пълно изкукване, и когато малко от малко му просветне да ви прибере?

# 13

намирате си здравна каса, която ще те застрахова на поносима цена и да покрива, това, което ти е необходимо.
отиваш, даваш си данните и започваш всеки месец да плащаш вноската.
обикновено след 3 месеца (ако не се лъжа, че беше отдавна) можеш да използваш с пълна сила здравната система.

а съпругът ти като ще идва в Германия, няма ли да има здравна застраховка?
ако има - ти с детето ще сте към нея...

Проблема е, юе искаме заедно да заминем и когато отидем там той тепърва ще си търси работа. Докато намери сме без здравна! А и по- рано не става да замине- студент е и има изпити за взимане.

# 14

Свекърва ти не е ли здравно осигурена? Би трябвало да знае процедурата - обажда се в някоя от здравните каси, срещате се с агент, попълва се една анкета с въпроси (възраст, пол, социално положение, минали тежки заболявания и т.н.) и според нея ти се изчислява здравната осигуровка, ако ще е частна. При положение, че имате и по-голямо дете - с него е същата история. В кой месец си бременна в момента? Трябва да те предупредя, че има възможност да ти откажат застраховката.

Ако работиш(ти или съпругът ти) е по-различно - пак си избираш каса, но осигуровките се отдържат от заплата и се изплащат 50/50 от работещия и работодателя. Детето/цата се осигуряват в този случай безплатно към твоята/на мъжа ти застраховка.

Честно - за мен е пълно безумие да дойдеш бременна и без застраховка тук. Защо не дойде първо мъжът ти, да оправи бакиите, защото в Германия бюрокрацията е отвратително нещо и може да го/ви размотават до безкрай и да ви държат на нокти до пълно изкукване, и когато малко от малко му просветне да ви прибере?
А с пълномощно майка му може ли да опита да направи тази застраховка? Март ми е термина.

Общи условия

Активация на акаунт