Със суровоядство:по-млади,по-красиви,по-слаби!

  • 70 403
  • 322
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 2 761
... Защото не можем да си "настройваме" телесната температура спрямо околната среда. А би трябвало да можем. Поне някои го могат, значи не е невъзможно. Но, ето там сме спрели да се развиваме.
И като се замислим, за какво използваме огъня- един вид за "патерица" в оцеляването си. Само доказваме колко сме жалки и безпомощни...

Навремето древните са осъзнали,че каквото горе,такова и долу,каквото вън такова и отвътре и именно при това наблюдение на Природата им е просветнало,че такъв огън гори и в човека и това е т.нар.храносмилателен огън.Поради тази причина са започнали и да си обработват храната,за да поддържат този огън.Източните традиции са запазили това поддържане на агни като си обработват храната по подходящ начин,така щото да извличат максималното от нея.Осъзнали са,че именно oт него зависи здравето на човек.А точно източните цивилизации са било най-добре развити за времето си.Та не съм никак съгласна,че това е забавило еволюцията.Сега има преkомерна консумация,но това е от изкривено разбиране на нещата.
Да,някои се настройват към темепературата на околната среда,но това са хора със силен храносмилателен огън,който се поддържа с дихателни техники,които нормален човек няма как да достигне,освен ако не се тренира съзнателно и условията му на оцеляване не налагат това.

# 211
  • Мнения: 4 392
Това за цикъла не знам дали е точно така, макар че и на мен са ми минавали такива мисли през главата. Малахов пък пише точно обратното.
Въобще може да се поразсъждава по въпроса. Мога да се съглася с Кулвинскас, само ако става дума за някакво ново еволюционно стъпало на човечеството, но мисля, че е много рано за това и не е някакво масово явление. Примерно ако се случи на слънцеяд, може би ще е в реда на нещата.
Но не си мислете, че като се яде сурово и тялото не се замърсява.  Wink Замърсява се, но по- малко.
И то при положение, че са налице предварителни пречиствания.

# 212
  • Мнения: 4 392
Ом, това, което си написала въобще не противоречи на онова, което аз написах.  Wink Само го продължава.

# 213
  • Мнения: 2 761
А слънцеядите какво да кажат?! Laughing А всеядните намат ли липси?!

Всеядните също не са защитени от липси,естествено.Всеки недостиг или излишък на вещества донася вреда.
За слънцеядните какво те интересува точно?
Те са една шепа хора в света,някои живеят в гората на диво,други сред хората като пият вода.Тези които са изследвани не е ясно какво правят през останалата част,когато не са под наблюдение-т.е. няма как да се докаже,че не похапват скришом.Освен това гледането на Слънцето е сложна техника и изисква подготовка.Има някои дето вече са си заминали от необмислени действия.Но слънцето носи топлина все пак. Wink
Иначе би било добре да се гледа не с цел наяждане,а за друго,пък при форсмажорни обстоятелства може да се пробва за храна...където пече де.

Цитат
За връзката между храненето и менструалния цикъл има различни гл.точки, например: Викторас Кулвинскас в "Оцеляване през 21-ви век"  прави тази връзка и обосновки в резултат на научни опити и наблюдения.  Когато храненето е максимално чисто и ненатрупващо токсини в организма, е нормално цикълът да се разреди или почти да спре, без това да влияе на евентуално забременяване. С менструалната кръв тялото се чисти, но и губи ценни вещества, което става ненужно ако не е замърсено.
Интерсни книжки четеш...Цикълът на Жената е съгласуван с един друг природен цикъл-този на Луната.Липсата на цикъл в резултат на недохранване спира по една единствена причина-че тялото си включва сигналната система,че има липси и спестява енергия,за да не засегне по-нататък други системи.И ако това не се коригира своенвременно следва следващо изключване.
Пък токсини със суровоядството се натрупват!Първо никой не ти гарантира,че ядеш чиста продукция-това хербициди,пестициди,тежки метали дето са в почвата...е ,няма чисто отдавна.При кулинарна обработка,обаче този % се снижава с 50-80%!
После-суровата храна не се смила напълно,остава в храносмилателният тракт,започва ферментация и гниене!И после дисбактериози и пр.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 12:43 от ॐ

# 214
  • Мнения: 4 392
При кулинарна обработка,обаче този % се снижава с 50-80%!
Това става и чрез приемане на прясноизстискан сок. Пестицидите и отровите остават в пулпата.

После-суровата храна не се смила напълно,остава в храносмилателният тракт,започва ферментация и гниене!И после дисбактериози и пр.

Хм, стана ми интересно  Thinking Какво те кара да мислиш така?
Това може да стане, ако не се спазват някои правила, примерно ако се ядат плодове за десерт или се смесват храните безразборно, били те и сурови, без да има интервал между тях и поради разни други причини, но в  случай на правилно прилагано суровоядство не мисля, че е така.

И все пак, защо мислиш така? Трябва да имаш някаква причина да го кажеш? Личен опит? Това пак би било субективно, но все пак ще се радвам да чуя аргументите.
Не искам да противореча, но моят опит показва друго.

# 215
  • Мнения: 2 761
Защото са трудно смилаеми,коментирала съм в другата тема за веганството,поради това затрудняват организма и оттам предизвикват стомашни болки и т.н.И не трябвда се прекалява с количествата.Големи количества ядки,сушени плодове са вредни.Суровия патладжан със соланина си е чист токсин.Сурова гъба-жива плесен и т.н.Сурови бобови или покълнали...още по-голям проблем.
Салатките са си друга работа,но те трябва да се мачкат,за да им се скършат жилките.Модата в момента обаче диктува да се късат на големи късове,че им заминавали витамините.Ей,такива работи.
И за интервала си права.Минимум интервал между каква да е храна е 4 часа.

При кулинарна обработка,обаче този % се снижава с 50-80%!
Това става и чрез приемане на прясноизстискан сок. Пестицидите и отровите остават в пулпата.
За прясно изцеден сок си права,но не всичко става за сок.

# 216
  • Мнения: 376
Точно обратното е, суровите храни се смилат бързо, а преработените - по-бавно. Ферментация и гниене се получава при преяждане или недостиг на някой храносмилателни ензими.  Wink

# 217
  • Мнения: 2 761
Ферментация има при несмляна храна.Може и да няма преяждане.Храната се пресича в стомаха и от неправилни хранителни комбинации.Относно смилаемостта на суровото има много инфо,но то не е в суровоядните книги.
При суровата и студена  храна липсва първата фаза на храносмилането-т.е. няма кой да задейства ензимите.
Верно трудно е да се повярва,особено след като отвсякъде тече друга информация.И с мен е било така.

# 218
  • Мнения: 4 392
Ом, за да има ферментация в стомаха, задължително ще има външни симптоми- газове, подуване на стомаха и т.н.  Как си го представяш иначе?

При суровата и студена  храна липсва първата фаза на храносмилането-т.е. няма кой да задейства ензимите.


И яденето на плодове на гладно ли е глупост? А задължителната зелена салата преди хранене, препоръчвана от любимия наш Малахов, който пък ползва за база Аюведата, но и най- вече личния си опит, именно за да се осигурят необходимите ензими?

На сурови гъби и сурови патладжани не съм срещала много фенове. Те и готвени не са за предпочитане, камо ли сурови.

Верно трудно е да се повярва,особено след като отвсякъде тече друга информация.
Затова трябва да се вярва само на личен опит. Освен това не мисля, че трябва да се абсолютизира. За един е добро едно, за друг друго.
Друго се сетих аз:


Цитат
Защото са трудно смилаеми,поради това затрудняват организма и оттам предизвикват стомашни болки и т.н
Проблемът със стомашните болки не е в суровата храна, а в състоянието на дебелото черво. Ти го знаеш това, коментирали сме го и преди. Wink

# 219
  • Мнения: 2 761
Ом, за да има ферментация в стомаха, задължително ще има външни симптоми- газове, подуване на стомаха и т.н.  Как си го представяш иначе?

Вярно е,аз не съм казала,че не е така.


При суровата и студена  храна липсва първата фаза на храносмилането-т.е. няма кой да задейства ензимите.

И яденето на плодове на гладно ли е глупост? А задължителната зелена салата преди хранене, препоръчвана от любимия наш Малахов, който пък ползва за база Аюведата, но и най- вече личния си опит, именно за да се осигурят необходимите ензими?
Имах нещо съвсем друго впредвид.
Яденето на плодове е добре при известни условия.Те са си самосмилаеми.При зеленчуците има по-твърда клетъчна стена,затова е добре да се мачка салатата.Или да се варят на пара или да се правят на сок.
Малахов скоро не съм го чела,чета други книги на тема Аюрведа,но там може би има различия от него.

Цитат
Проблемът със стомашните болки не е в суровата храна, а в състоянието на дебелото черво. Ти го знаеш това, коментирали сме го и преди. Wink
Храната отива последна в дебелото черво.Преди това има смилане и в тънките черва. Peace

# 220
  • Мнения: 2 761
Знам,че си фен на паразитите,та попаднах "случайно" Wink на това:

Цитат
ГАЗОВЕ И ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА: Много паразити живеят в горните тънки черва, където предизвиканото от тях възпаление води до подуване и газове. Проблемът се усложнява при употреба на трудно сваряващи се продукти като фасул или сурови плодове и зеленчуци. Постоянното подуване на коремните органи често е признак на паразитна инфекция. Тези стомашно-чревни симптоми могат да се проявяват с променлива сила в течение на дълги месеци и даже години, ако паразитите не се изгонят от организма.
http://www.dar-center.com/article/?article=75

Само дето малко не съм съгласна,че паразитите са първи.За мен са вслeдствие на ферментацията.

# 221
  • Мнения: 376
Ом, ако газовете и подуването на корема се дължат на паразити, то проблема се решава като се отстранят паразитите, а не като се спре консумацията на фасул или сурови плодове и зеленчуци.

# 222
  • Мнения: 4 392
Ом, за да има ферментация в стомаха, задължително ще има външни симптоми- газове, подуване на стомаха и т.н.  Как си го представяш иначе?

Вярно е,аз не съм казала,че не е така.


Мисълта ми беше, че никой не е чак толкова мазохист, че да яде някоя храна, която му причинява явно неразположение. Така че не различните теории, а личният сблъсък, това как се чувстваш е от значение тук.

Това за паразитите съм го чела. Има се предвид, че си живуркат добре  при храни, които ферментират в стомаха. Особено обичат обаче животински продукти, тестени изделия с мая, консерви, рафинирани храни.

Още нещо: Много суровоядци споделят, че в началото на суровоядния им път често имат газове и подуване на корема, но тези симптоми изчезват с времето.

Така че горната версия с паразитите отпада.

Последна редакция: пт, 06 май 2011, 00:03 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 223
  • Мнения: 2 761
Отворих да попрочета Малахов.Книгата му изобщо не е на база Аюрведа,но тук так пише доста за нея.В тази част обаче той говори за прясно приготвена готвена храна.Поправи ме ако греша.
Останалото от книгата като гладувания изобщо не се връзва с Аюрведата.Освен това в примерните си менюта намесва някакави кисели млека за вечеря или меса,което пак няма общо.

Хайде сега да помислим тези празазити как биха се завъдили там в червата? Месо,рафинирани храни-ок.Паразитите не могат да си живуркат там-те се самозараждат в резултат не несмлени остатъци.Градинският компост да не би да става с месо?Нищо подобно-точно от гниене на веганска листна маса.
Но и да оставим паразитите настрана не е лошо да се попрочете в насока смилаемост на храните.
И не ме разбирайте погрешно.Суровоядство при определени проблеми за седмица е ок.Обикновено тази работа обаче се прави с 1 вид плод,според целта.Аkо е много тежко положението може и за по-дълго + салати и някоя и друга ядка.Но суровоядство от рода на суров ориз,сурови или недоварени бобови,кълнове,сурови картофи,патладжани и гъби...Е,няма стомах,който да е пригоден да смели тази храна.
Да помислим и друго.С каква Т е естествената храна за бебетата?С телесна,а не студена.Дори и изкуствено хранени,никой не им разтваря млякото със студена храна.Защо им се дава преварена вода в началото и защо се вари храната?
P.P.Другото нещо е,че ако се правят пречиствания или гладувания следва захранване.И то внимателно,за да се възстанови изнежената чревна лигавица.При някой йогийски и аюр. пречиствания първото ядене е именно ориз с малко гхи,за да "смажат" червата.Преди това пък при Панча карма се пие 3 дни подред претопено масло.При захранванията се включват и млечни заради млечно-киселите бактерии.
При християнските пости след дълго веганство отново имаме включване на животински продукти,за да се компенсират евентуално настъпилите липси.Т.е. дори при тях се открива един баланс.




Последна редакция: пт, 06 май 2011, 11:15 от ॐ

# 224
  • Мнения: 19 997
Ом, суровоядството позволява затопляне на храната до 42 градуса. Така става и сушенето и ензимите не се разпадат. Все пак кърмата е с телесна температура, никой не я затопля допълнително.
Според мен суровоядството не е за всеки стомах. В сайта на един немски суровоядец пишеше, че ако човек няма достатъчно огън в стомаха, тогава се оплаква от дискомфорт прия ядене на сурова храна. Ако човек страда от стомах, много сурови плодове или зеленчуци ще дразнят стомаха. Затова трябвало първо да се възстнови баланса и разни други работи.
 Иначе ако човек  е здрав и му харесва вкуса, не виждам защо да не яде голяма част от менюто си в суров вид. Със сигурност над 50% от нещата са по-полезни сурови, отколкото готвени. За мен по-интересно е как се успява с такова нещо, ако си в съвременното общество. Всичко приготвяш вкъщи и мъкнеш постоянно храна със себе си. Особено на работа, ако излизаш на работни обяди, няма как да хрупаш само ядки или салати. За мен е непосилно на този етап. От няколко дни съвсем го разбрах след като през деня висях общо 6 часа  в кухнята.

Общи условия

Активация на акаунт