Учредено вещно право на ползване

• 32 756
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
Благодаря за съвета, Хърмаяни bouquet

# 31
Мда, филмът не бил шведски, а съветски   Grinning
Договорът е за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане, а не покупко-продажба със запазено право на ползване. Да, първият договор се разваля лесно, особено при тези обстоятелства /продължително пребиваване в чужбина на задълженото да гледа и дава издръжка лице/.
Последвай съвета на Хърмаяни.

# 32
1. Вероятно не сте го преписала правилно. Трябва да е "правото на ползване върху продавания имот" Правото на ползване е право върху чужда вещ, т.е. собственика на вещта е едно лице, а друго лице има някакви права върху вещта. "Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено". Ползвателя има право да живее в имота, включително и да го отдава под наем на трети лица.

2. След като не е уговорен начин на плащане - може и в брой и по банков път. Ако плащането е в брой - добре е да се издава разписка за платената сума, с оглед доказване на извършеното плащане.

3. Относно подобренията - не са плащания на цената. Изключение е, ако има някаква изрична уговорка в обратния смисъл  в нотариалния акт (което ме съмнява).

4. Тук се затруднявам в момента да дам категоричен отговор.

5. съгласно Закона за собствеността ползвателят "е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване".

Изпуснала съм една дума : Продавачът си запазва правото на ползване върху продавания имот безвъзмездно и до  края на живота си.
Уви, майка ми не е искала никакви разписки за всички пари дадени на ръка и съда може да ги счете просто за вид дарение. Не мога да опиша колко ме е яд и колко пъти се опитах да й го обясня, защото заради нейното безхаберие сигурно ще загубим апартамента ooooh! ooooh! Толкова ме е яд, но поне ще се опитам да противодействам по някакъв начин. Идея си нямам колко лесно се развалят тези договори, но де факто при един заведен иск - трудно ще се спасим, е можем да се борим за обещетение и загубени ползи newsm78  и данъка на апартамента е плащан от майка ми(купувачът), а продавачът (бащата на майка ми) като са му предлагали пари е отказвал с мотива да ги дадат на мен тези пари (внучката), ама толкова му е бил и ангела, явно други сметки е кроял! Впрочем, той ги е поискал всички подобрения по апартамента като вид разплащане, но и това сигурно ще мине трудно пред съда. А факта, че не е платил и лев издръжка, а по закон е трябвало всеки месец по 100лв. да плаща издръжка след развода с баба ми, но баба почина, а тя  вместо да го съди и да си търси правата, кротко си е мълчала....ooooh!
Наистина ли 3то лице може да живее в този имот без съгласието на майка ми?
Може ли майка ми да ми прехвърли на мен апартамента при такова положение, ясно е че продавачът ще си запази правото да живее в него и майка ще продължи да му плаща по 100лв.?

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 01:26 от l`ange

# 33
Наистина ли 3то лице може да живее в този имот без съгласието на майка ми?
Може ли майка ми да ми прехвърли на мен апартамента при такова положение, ясно е че продавачът ще си запази правото да живее в него и майка ще продължи да му плаща по 100лв.?
1. Все още се затруднявам да дам категоричен отговор на този ъпрос. Трябва да помисля и да прегледам съдебната практика.

2. По принцип няма пречка да купите имота от майка си. Но не разбирам как майка ви трябва да продължава да плаща по 100 лева? В нотариалният акт ли е уговорено цената на имота да бъде плащана в продължение на Х месеца по 100 лв., или тези пари са за нещо друго?
Има ли заведен иск?

# 34
Няма заведен иск, в момента ни залашват и разиграват. Опитахме да говорим, искат 6 000лв. накуп да им преведем по сметка. Предложихме му на продавача (бащата на майка ми) да се срещнем, той си е изкарал банкова сметка и да ни даде номера, но не - да ни го бил диктувал по телефона. Е как да диктуваш по тел. такова нещо, нали утре ако преведем по друга сметка парите ще се завлечем в куп разправии. Да се срещнем, ама все не можели, били заете, имали работа...не го намирам за нормално поведение. Знам, че са се консултирали с адвокат (по техни думи) и той им бил казал, че сме дължали 6000лв. Това ми звучи като изнудване. Искат пари - това е. Ако развалят договора, нали ние ще ги съдим, пък те явно не смятат да го продават този апартамент. Впрочем, въпросната бабка (приятелката на дядото) така го е хванала под чехъл, даже не му дава да се вижда с нас, сега живее при нея и не му дава и по телефона да говори с нас, постоянно му суфлира какво да говори - кой знае какво е намислила. Confused
Цитат
2. По принцип няма пречка да купите имота от майка си. Но не разбирам как майка ви трябва да продължава да плаща по 100 лева? В нотариалният акт ли е уговорено цената на имота да бъде плащана в продължение на Х месеца по 100 лв., или тези пари са за нещо друго?
Да, има го записано в договора да се изплати данъчната оценка на имота като в началото на всеки месец се плащат по 100лв в продължение на X месеца. Същевременно той си запазва правото на ползване върху продавания имот безвъзмездно и до края на живота си.

# 35
В такъв случай първо му изпратете нотариална покана в която му давате срок в който следва да Ви предостави банкова сметка по която да внесете дължимата сума или го каните на определена дата при съответния нотариус за да му предадете сумата. Той, разбира се, едва ли ще дойде и в този случай нотариуса ще състави констативен протокол от който е видно, че на посочената дата човека не е дошъл - съответно нямате възможност да му предадете сумата - било в брой, било внесени в банкова сметка. След това отивате в произволна банка и му разкривате банкова сметка на негово име по която внасяте дължимите пари. Ще му дадете само документите за разкриване на сметката за да има информация коя точно е банката - в случай, че откаже да ги вземе - изпращате му втора нотариална покана с която му връчвате документите за разкритата банкова сметка.
По този начин бихте могли да докажете пред съда в евентуален съдебен спор, че сте изрядна страна по сключения договор и съответно няма да има основания за неговото разваляне.

# 36
Майка ми вече взе банковата сметка от него по телефона, остава да разберем дали е на негово име. Ако го бях прочела по-рано, да бях й го подсказала като вариант. Тази бабка, подслушва какво си говорят, не му дава да се види с нас, обижда майка ми по телефона...Впрочем, мога ли другия път като се обадят да ги запиша с диктофон, законно ли е? Не може да викаш и обиждаш, да държиш един стар човек едва ли не заключен в един апартамент. Не можем по никакъв начин да се срещнем с дядото без нея...Спряла го е да се вижда с когото и да е било. Забрани ни да го виждаме, да ходим и да говорим с него (на мен ми е дядо все пак). Как да ви го опиша. Докато тя не се появи, сме имали повече от добри взаимоотношения. Ако им изпратим покана, те ще се явят - почти съм сигурна. Просто не искат да се срещат с нас очи в очи. Ако може да им платим парите и да си траеме... И кажете ми как така някой адвокат ще решава колко сме дължали? Този адвокат, впрочем, не е случаен човек и той си е хванал дядото от отдавна - той му каза какви претенции да има и как да формулира договора пред подписването на Нотариалното.
Дядото замалко да загуби апартамента преди години, но майка ми му помогна и се бори (стигна се до омбудсмана) около 2 и повече години. И сега какво...адвоката имам чувството е знаел, че ние няма да си правим на проблем и няма да искаме никакви документи за дадените пари и е чакал удобен момент да се появи като месия. Знам ли, може и бабката да не е случайна...Това, разбира се, са мои предположения. Майка му звъни, бабката суфлира, майка пита колко пари искат, а той: "ами...не ми е удобно (винаги така е отказвал), не може така...не трябва да иска от дъщеря си..." Винаги така е отказвал пари. Да им ги дадем ли тези пари накуп? А и какво ми гарантира тогава, че утре пак няма да имат претенции и да иска да развали договора? А и адвоката е казал, че подобренията които са правени по апартамента (поискани лично от дядото) били за нас, което не е вярно. След 15год. всичко се износва и губи стойност, аз ще трябва пак да правя ремонт. А ние сме правили ремонти на баня, кухня, врати сменяни, изнесохме терата, остаклихме, дограма, решетки, брави... Всичко излиза над 3 000лв. Питам се аз: така ли лесно се анулират такива договори? А и можем ли да искаме да ни платят обещетение за направените подобрения по апартамента, а и тази бабка живя там 2години без да ни пита, има ли право? Сега го е заключила в нейния апартамент и ни забрани да го виждаме.  #Crazy

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 02:34 от l`ange

# 37
  • близо до София
И при нас горе-долу е такава историята. Съжителстващата с баща ми го настройва срещу нас /мен, сестра ми и майка ни/.
Това вярно ли е ,че наследяваме сметките т.е. тези за парното, но ако се откажем от наследство, отпадат сметките, а този апартамент си остава наш, тъй като сделката е чрез покупко - продажба?

# 38
Цитат
В такъв случай първо му изпратете нотариална покана в която му давате срок в който следва да Ви предостави банкова сметка по която да внесете дължимата сума или го каните на определена дата при съответния нотариус за да му предадете сумата
Ако го направим, можем ли изрично да подчертаем да се яви сам с оглед на това, което разказах по-горе и въпросната персона, която няма нищо общо с имота, но пък ламти за пари и му промива мозъка. Да се срещнат само майка ми, той и нотариус. Впрочем, това гарантира ли, че няма да имат после пак претенции да развалят договора? Да не кажат: ами вие ни дадохте парите, ама закъсняхте и ние решихме да прекратим договора #Crazy Има нещо много гнило в цялата история - интуцията ми го подсказва.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 04:19 от l`ange

# 39
Не може да го задължите да дойде сам при нотариус - може да дойде с който си иска придружител, за съжаление.
От коя дата му дължите тези пари? Дори и да сте закъснели - дължите лихви за закъснението - законната лихва за всеки месец просрочие.
Щом договора е покупко-продажба и вие сте се издължили за всички вноски които му дължите - договора почти е невъзможно да бъде развален.
Ако искаш може да сканираш нот. акт и да ми го изпратиш на мейла за да мога да ти там по-точна информация.
Относно другото питане за отказа от наследство - правилно си разбрала. Момичетата по-горе са го обяснили добре.

# 40
Имам няколко въпроса, които ме човъркат и не успях да си ги изясня напълно:
1.  Какво значи "продавачът си запазва правото върху продавания имот безвъзмездно и до края на живота си"? Ако с въпросния човек живее с трето лице (приятелка), тя има ли право да ползва апартамента без съгласието на купувача? До колкото ми е понятно смятат пак да се върнат в апартамента, а по договор само продавачът има право да живее там. Поне аз така разбирам закона.
2. Каква е вероятността да се развали договорът, ако сме изплатили всички суми, но без лихвите?
3. Собственикът на апартамента, разбрах че има право да го навестява, даже да живее там, но трябва ли да се съобразява и да уведомява за това продавача с безвъзмедното право на ползване? Т.е. трябва ли да се допитвам до продавача за тези си свои намерения?
4. Всякакви дадени пари за лечение и платен данък предполагам не можем да изискваме да ни ги върнат и да имаме бележки за тях?

# 41
  • близо до София
l`ange , аз самата не мога да ти отговоря на въпросите, нека се включи някой с юридическо образование.

Мен ме интересува може ли да изгоня от апартамента съжителстващата с единия от продавачите ,който има запазено вещно право на ползване /т.е- любовницата на баща ми/. Не съм съгласна тази жена да живее в апартамента ми, а майка ми която е другия позвател да е на квартира. Освен това постоянно настройва баща ми срещу нас. Това вече е безобразие. Настани се в апартамента ни, този в който съм израснала, един вид изгони майка ми, на практика и нас и настройва баща ми, за да не общувам с него и да не идвам  там, да си живее спокойно в апартамента ,който мама цял живот е изплащала. Може ли затова, че е натрупал дългове, заедно с любовницата си, неплатени сметки за парно и топла вода, да се развали правото на ползване? Дори са направили запор на заплатата на мама, за неговите сметки, въпреки че тя не живее там, ама нали партидата е на нейно име.

# 42
  • София
Даная, майка ти е трябвало да прехвърли партидата. Вече няма да стане преди да се платят сметките, за съжаление.
Най-добре да се обърнете към опитен адвокат. Те знаят тънкости и ще посочат правилния начин.
Нои да я изпъдиш - как майка ти ще се върне да живее с такъв човек. Аз поне бих се страхувала за живота на майка си, ако се върне. А и тия бабляци, лепнати за старци с имоти са много опасни.

# 43
  • Бургас

дори нямат право д аживеят там ако баща им не е съгласен.
За Бога  ooooh! Спрете да пишете глупости .

Всъщност е съвсем вярно - само ползвателят може да ползва имота, вкл. да го отдава под наем и да допуска в него други лица, без съгласие на собственика. Собственикът е лишен от правото си да ползва имота за срока на учреденото ползване. И съдебната практика е в този смисъл.

# 44
Цитат
А и тия бабляци, лепнати за старци с имоти са много опасни.
Tук си много права, не са никак случайни. В моя случая въпросната цял живот пръста не си е мръднала, а само по мъже с пари и имоти се въртяла #Cussing out To си има една много хубава дума за такива, но не му е тук мястото.
Цитат
Всъщност е съвсем вярно - само ползвателят може да ползва имота, вкл. да го отдава под наем и да допуска в него други лица, без съгласие на собственика. Собственикът е лишен от правото си да ползва имота за срока на учреденото ползване. И съдебната практика е в този смисъл.
Не мога да разбера защо по този въпрос не получавам еднозначен отговор.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт