Учредено вещно право на ползване

• 32 756
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
Права е Марид. Този е отговорът. Ползвателят има всички права върху имота, освен да се разпорежда с него /да го продава/ и освен да отстъпва на друг правото си на ползване.
Както собственикът може да допусне всеки да живее в жилището му, така и ползвателят.
Адвокат ли ти е дал различен отговор?

# 46
Цитат
Всъщност е съвсем вярно - само ползвателят може да ползва имота, вкл. да го отдава под наем и да допуска в него други лица, без съгласие на собственика. Собственикът е лишен от правото си да ползва имота за срока на учреденото ползване. И съдебната практика е в този смисъл.
Kaзаха ми, че и собственикът има право да живее в този имот заедно с ползвателя. Може да навестява имота също когато си писка. Поне аз така разбрах.  Rolling Eyes
Имам един друг въпрос: при прехвърляне на имота на трето лице, ако ползвателят реши да развали договорът, то какви стават взаимоотношенията му с третото лице? Ще продължава да има право да живее в апартамента, предполагам? newsm78
Цитат
Както собственикът може да допусне всеки да живее в жилището му, така и ползвателят.
А когато са различни лица и са в конфлкт, кой може да живее в този апартамент все пак? Не вярвам, че собственикът няма никакви права newsm78 Ами, ако този ползвателят реши да прехвърли правото си на ползване на друг човек, напрактика ние никога няма да можем да ползваме този апартамент?
Хем им плащаме пари и правим ремонт по апартамента, хем не може да го ползваме!?! Ами тогава да се откажем и да искаме да ни върнат парите, освен? Ще можем ли да си ги възвърнем? Направени са банкови преводи.

Последна редакция: вт, 25 май 2010, 17:34 от l`ange

# 47
Правото на ползване е лично и не може да се прехвърля на друг човек.
Не можете да ползвате апартамента, докато ползвателят е жив и не ви допуска до него.
Ако договорът се развали, по съдебно решение ще си получите парите /толкова, колкото пише в нот. акт, ако съответстват на преведените по банков път суми/, друг е въпроса дали ще има от къде да ги съберете, ако са похарчени.

# 48
  • близо до София
Интересува ме мога ли да заведа дело, да се лиши от правото на ползване единия ползвател, поради неплащане на сметки. Също така и за извършван ена ремонти и променяне на собствеността без съгласието на собствениците. Приятелката на баща според мен няма право да ползва вещта, т.е да живее там, тъй като тя не е наемател. Ползвателят има право да ползва вещта и да я отдава под наем, но тази приятелка не плаща наем.
Права ли съм?

# 49
Въпроситети, които засягаш, ме вълнуват и мен. Но твоят случай е различен, защото са двама ползвателите (нали така?), т.е. в случая не се зачита мнението на майка ти.
На ме адвокат ми каза: "Човекът, на когото е учредено право на ползване на целия имот пожизнено, може да ползва имота както намери за добре - да живее с трети лица, да го отдава под наем, като наема ще е изцялно за него, да позволява други хора да живеят в имота.
Вие не можете да влезете в имота или да живеете без негово разрешение.

С една дума докато не почине ползвателя, Вие притежавате т. нар. "гола собственост" ."

# 50
 @*danaya*, не можеш да искаш разваляне на договора, с който е учредено/запазено право на ползване, заради неплатени сметки. Задължението на ползвателя не е към теб, а към различните фирми - електроразпределителна, водоснабдителна и пр.  Вече няколко пъти момичетата посочиха, че ползвателят може да ползва имота както си иска, ако ще и 10 души безплатно да покани в него, без наем. И собственикът не може да направи нищо по въпроса.
По въпроса за ремонтите, дай малко повече подробности - как така е променена собствеността, по какъв начин. Ако е извършено строителство без съответните книжа, можеш да си търсиш правата, но не можеш да оспорваш козметични ремонти, пък и не си длъжна да ги плащаш.
 @ l`ange, адвокатът ти е абсолютно прав за голата собственост. В неговите думи се изчерпва смисълът на правото на ползване.

И за пояснение - право на пожизнено и безвъзмездно ползване се учредява /запазва най-често с цел лицето да си осигури жилище, в което да пребивава до смъртта си, без риск да остане на улицата. Обикновено така родителите процедират, когато решат приживе да прехвърлят имотите си на децата. Всеки уважаващ себе си адвокат, като види възрастни хора, които прехвърлят единствения си имот на дете, дава съвет да се запази правото на ползване за гаранция на родителя, че ще има дом до края на живота си, или поне разяснява тази възможност.
Предполагам, че и на вас са обяснили колегите, когато сте сключвали тази сделки, които в момента ви създават проблеми.
Съжалявам ако ви отегчих и ви желая успех.

# 51
А кой трябва да плаща данъка на жилището, както и разходи по ремонта на сградата, ползвателя или собственика?

# 52
Данъкът го плаща ползвателя. Когато има учредено право на ползване, то се посочва в данъчната декларация, и ползвателя е данъчно задълженото лице.
Поддръжката на сградата - собственикът.

@*danaya*, на това основание може да се предяви иск за прекратяване правото на ползване:
Закон за собствеността
Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.

Момичета, много са дълги текстовете за да ги копирам тук, прочетете в Закона за собствеността чл. 55-67. Нещата са написани ясно, въпреки че има особености при прилагането им на практика.

# 53
Благодаря Хърмаяни, а какво следва ако собственикът поиска да се прекрати правото на ползване?

# 54
Ако ползвателят е съгласен - подписва декларация, нотариално заверена за отказ от право на ползване, и всички негови права се прекратяват.
Иначе собственикът предявява иск пред съда, и чака решението му. Впрочем да се спечели такова дело е доста трудно. Нарушенията на задълженията трябва да бъде съществено, и ползвателят да е предупреден да ги изпълнява. Всичко е въпрос на различна ситуация.

# 55
  • близо до София
А по какъв начин може да се докаже, че е предупреден ползвателят

Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.

Той е предупреден да си плаща данъците, да плаща сметките към топлофикация, към вдоснабдяване и въпреки това нищо не предприема. Другия ползвател е майка ми, но тя не се ползва от това, а живее под наем, защото я е страх да живее там. Същевременно тази приятелка живее на гърба на майка ми.  Правя всичко заради майка ми, не може тя да няма къде да живее, да плаща наем, а тази жена да живее там и отгоре на всичко майка ми има запор на заплатата заради техните неплатени сметки.
Той няма да се откаже от правото си на ползване доброволно, той не ни пуска собствениците там.

# 56
В подобна ситуация съм, собственик съм на имот , но не се разбирам с ползвателя. Мога ли да продам имота на трети човек при положение , че ползвателя подаде иск за разваляне на договора. Искам да кажа, че всъщност не искам да го продавам и се опитвам да изгладя отношенията, но ако се стигне до съд, няма да имам друг избор. Късно ли ще е за продажба? Благодаря предварително   bouquet

# 57
А по какъв начин може да се докаже, че е предупреден ползвателят
Той няма да се откаже от правото си на ползване доброволно, той не ни пуска собствениците там.
По какъв начин да докажеш иска, ще разбереш, когато отидеш при адвокат, специалист по вещно право, като му разкажеш всичко и покажеш всички документи, и той ти зададе правилните въпроси. Тук освен общи насоки, друго не можеш да получиш. Форумът не е юридически, но дори и да беше, няма как да ти се помогне в такива детайли.
В подобна ситуация съм, собственик съм на имот , но не се разбирам с ползвателя. Мога ли да продам имота на трети човек при положение , че ползвателя подаде иск за разваляне на договора. Искам да кажа, че всъщност не искам да го продавам и се опитвам да изгладя отношенията, но ако се стигне до съд, няма да имам друг избор. Късно ли ще е за продажба? Благодаря предварително   bouquet
Винаги можеш да продадеш имота, но правото на ползване го следва. Може имотът да премине през 10 купувача, правото на ползване си остава непроменено.
Т.е. трябва да намериш някой, който ще се съгласи да ти плати и да търпи ползвателя до края на живота му. Съмнявам се да успееш да го продадеш наистина.

# 58
Цитат
Може имотът да премине през 10 купувача, правото на ползване си остава непроменено.

Знам това и си мислех за фиктивна продажба, колкото да спася имота. Притеснявам се само дали ако се стигне до съд, няма да се направи някакъв запор на имота и да не успея да го "продам".

# 59
Няма как да ти помогне фиктивната продажба, имотът може да бъде възбранен и когато не е твоя собственост. Ако ползвателят предяви иск за разваляне на договора, той ще го насочи и срещу последващите купувачи, съответно - възбраната би засегнала имота във всеки случай.
Впрочем какъв договор ще бъде евентуално развалян? Ако е за продажба - шансовете да спечели са почти нулеви. Дарение се разваля изключително трудно от страна на дарителя - за справка чл. 227 от ЗЗД. Най-голям риск носят договорите за издръжка и гледане, но пак има начин човек да е изряден, ако пожелае.

Общи условия

Активация на акаунт