Учредено вещно право на ползване

• 32 756
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
Хърмаяни, преди време ми беше писала на ЛС следното:
Цитат
Друг е въпрос, който възниква, е дали майка ти въобще е придобила право на собственост върху този имот, защото все още не го е изплатила. Спомням си, че при разсрочено плащане, правото на собственост се прехвърля след изплащане на последната вноска, освен ако не е уговорено друго.
Аз много мислех по този въпрос с фиктивната продажба и спасяването на имота (беше ми предложено от адвокат). Но според това, което пишеш, се чудя дали майка ми, която се води собственик, е придобила правото на собственост и може да го продаде на 3то лице (в случая - на мен)?

# 61
Това може да ти каже адвоката, който е разгледал подробно нотариалния акт. Щом ти е предложил продажба, най-вероятно майка ти е придобила правото на собственост. В някои случаи в самия акт пише, че собствеността се прехвърля след изплащане на договорената цена. Всяка ситуация е конкретна, трябва да се прочетат внимателно документите. Не мога да ти отговоря общо.

# 62
Договора е за издръжка и гледане, като дори да го продам съм задължена да изпълнявам условията на договора. Адвокат ме посъветва да го продам, като единствен начин да го спася. Каза, че продажбата не може да се развали по никакъв начин. newsm78

# 63
       Според мен, най-сигурният начин да спасиш имота, е да изпълняваш задълженията си по договора. Ако си в обективна невъзможност, задълженията в натура могат да бъдат трансформирани в парични - за издръжка. Но колегата ти е прегледал документите и те е разпитал, по-вероятно е да има по-правилна преценка от мен. Можеш да потърсиш и второ мнение - с документите и с личен разговор, при който ще ти бъдат поставени правилните въпроси.
       В обикновените житейски ситуации е много трудно, да не кажа невъзможно, да се развали договор за продажба на недвижим имот. Но в твоя случай може да бъде развален по реда на чл. 135 от ЗЗД - иск за обявяване на недействителност на действия, с които се уврежда кредиторът. Вярно е, че много трудно се доказват тези искове, но риск винаги има. Този, който ти е прехвърлил имота е твой кредитор, а ти си длъжник, докато той е жив.

# 64
Въпросът ми не е съвсем за тук, но ще попитам:
Вярно ли е, че при навършване на определена възраст (пенсионна), родителите могат по съдебен път да изискат децата им да ги гледат? Някъде из форума попаднах на такова мнение, което за мен е абсурдно, предвид че същия този родител може никога да не си е гледал и издържал собственото дете.

# 65
l`ange, въпросът не опира до гледането, а до издръжката и се определя не от възрастта, а от нуждата. Родителите са измежду кръга лица, които имат право да претендират за издръжка. Т.е. всеки родител може да предяви иск срещу детето си /пълнолетно, разбира се/, да му бъде заплащана издръжка в някакъв размер. В интерес на истината никога не съм чувала за точно такъв случай в практиката.
Дали е абсурдно, не знам. Въпросът е, че има законова възможност.

# 66
Абсурдно е, ако същият този родител никога не се е грижил за собственото си дете, нито е плащал издръжката по закон. Ето това е абсурдното за мен. Децата не могат да съдят такива родители за травмите, които са им нанесли...Впрочем, щом родителите освен пенсия имат и друг доход, то не би трябвало съдът да ги определя като нуждаещи се.

# 67
Направо ми е неудобно да питам, но ми изникна още един неизяснен въпрос:
Ако в договора е упоменато следното:
Цитат
1.  Х продава на Y следният собствен недвижим имот: (тук се описва имота)...за сума от Z (еди-колко си), която сума продавача ще получава от купувача на равни месечни вноски от по 100лв. между всяко първо и пето число на месеца за Z (еди-колко си) месеца. Неплащането на три поредни вноски води до развалянето на настоящия нотариален акт по чл.88, ал. 2 от ЗЗД.
До дук си платихме вноските и се надявам да няма проблем, но едно нещо ми се набива на очи - а именно, че не е упоменато изрично всеки месец да се плаща (само клаузата за неплащане 3 поредни месеца). Ако се плаща през месец, е ли нарушение на договора? Пак ще се изплати цялата сума, но за по-дълъг период от време.

# 68
l`ange, упоменато е че се плаща всеки месец с това изречение:
Цитат
която сума продавача ще получава от купувача на равни месечни вноски от по 100лв
Нарушение е. Като прескочиш един месец, на следващия погасяваш старото задължение. И в един момент ще си в забава с три месеца. Опитай се да предоговориш или сумата или  начина на плащане.

# 69
Цитат
Опитай се да предоговориш или сумата или начина на плащане.
За жалост това няма как да стане, поради естеството на взаимоотношенията ни Crazy
Значи месечни вноски се разбира като ежемесечни вноски newsm78 От тук дойде моето объркване.

# 70
Цитат
Опитай се да предоговориш или сумата или начина на плащане.
За жалост това няма как да стане, поради естеството на взаимоотношенията ни Crazy
Значи месечни вноски се разбира като ежемесечни вноски newsm78 От тук дойде моето объркване.

Вземи да се концентрираш и да си изясниш каква именно е дължимата от теб престация, че може и други неща да не са ти ясни от акта.
С оглед подчертания ти израз и за едно евентуално  недоглеждане не си струва да загубиш сериозни неща, които придобиваш на такива добри за теб условия.
Успех !

# 71
Здравейте, темата е стара, но много ще съм много благодарна, ако някой ми разясни следния въпрос: Може ли ПРОДАВАЧ на недвижим имот да претендира, че е е собственик на имота ИЗЦЯЛО, ако родителите му имат учредено право на ползване върху имота? Много е важно за мен, изправена съм пред голям проблем. Благодаря ви предварително!

# 72
  • Бургас
Здравейте, темата е стара, но много ще съм много благодарна, ако някой ми разясни следния въпрос: Може ли ПРОДАВАЧ на недвижим имот да претендира, че е е собственик на имота ИЗЦЯЛО, ако родителите му имат учредено право на ползване върху имота? Много е важно за мен, изправена съм пред голям проблем. Благодаря ви предварително!

Ако продавачът притежава НА, в който родителите му прехвърлят имота, но си запазват пожизнено право на ползване, той Е собственик на имота. Вещното право на ползване не засяга правото на собственост, пречи само на собственика да ползва имота, съответно купувачите трябва да знаят, че са длъжни да търпят ползващите го, докато са живи или докато не се откажат от правото си на ползване.

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 12:53 от Marid

# 73
Т.е. купуваш имота в комплект с бабата и дядото?  Mr. Green Laughing

# 74
  • Бургас
Т.е. купуваш имота в комплект с бабата и дядото?  Mr. Green Laughing

Точно така, при това имат право да не те допускат в имота. Единствената "далавера" е, че ползвателя плаща данъците за имота.

Общи условия

Активация на акаунт