ПОМОЩ!!!Гонят ни децата от яслите!!! Велико Търново

• 6 682
  • 75
  •   1
Отговори
# 15
Задълбаваме излишно. Когато ви уведомяват за дължимите суми за ползваната услуга те са на името на детето, нали? Правили ли ст еконсултация с юрист относно законосъобразността на текста в Общинската наредба, касаеща дължимите местни данъци и такси и обвръзката му с отстраняване от детско заведение на дете, чиито родители дължат такива на общината?
В копирания текст на наредбата на Велико Търново се говори за ползване на социални услуги в домашен социален патронаж. И се говори за ПОЛЗВАТЕЛЯ - т. е. той дължи. В случая ползвателя е детето.

"Чл. 31. Таксите по този раздел се начисляват и събират от длъжностните лица в домашен социален патронаж Велико Търново и се внасят в общинския бюджет до 25 - то число на месеца, следващ месеца за който се дължат

СТАВА:

Чл. 31. Таксите по този раздел се начисляват и събират от определените за това длъжностни лица и се внасят в общинския бюджет до 10-то число на месеца, следващ месеца за който се дължат.

/1/ нова : Не се предоставя услуга по реда на раздел ІІІ на тези ползватели, които имат просрочени задължения по местни данъци и такси към Община Велико Търново"

# 16
  • Добрич
Според Закона за народната просвета родителите заплащат такси, определени от Общинския съвет в съответствие с местните данъци и такси:

Цитат
Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Издръжката на децата в държавните и общинските детски градини се поема съответно от държавния или общинския бюджет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Родителите заплащат такси в размери, определени от общинския съвет, в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

В сайта на общината има електронна форма за въпроси - може да се попита там или по телефона кои са ползвателите на услугата детска градина.

Последна редакция: нд, 09 авг 2009, 15:41 от Вела

# 17
Детските ясли са здравни заведения и са конституирани в Закона за здравето. Това няма нищо общо с решенията на Общинските съвети по повод дължими такси.

# 18
  • Добрич
Детските ясли също са общински заведения. Не са към отделите за просвета, а  са към здравните отдели в общините и за тях също важат решенията на общинските съвети. То си го пише и в решението, де.

# 19
Ако е гласувано от общинския съвет е законно.
               Ако е гласувано от общинския съвет НЕ е законно , а тъпо.Веднага бих сезирала Конституционния съд.Това е чиста дискриминация и то срешу деца.Ако бащата или майката са натрупали милиони и не си плащат данъците иди дойди,но ако майката е по майчинство с мизерните им 240 лв дето ги получаваш все със закъснения и бащата издържа семейството със заплата или малка или плащана от дъжд на вятър е направо престъпление.Да не говорим и за действително самотните майки-там пък вече е геноцид.Само,че нали сме си стадо и под нож да ни водят пак си мълчим.
              Съжалявам,но съм възмутена от все по-тъпите решения на проблема с липса на места и персонал в детските заведения. Мене ,ако питате тези общинари заслужават с камъни да ги убиеш.Какво да си платят данъците,а децата им да стоят гладни.Такса смет осигурява поршета на фирмаджийте,а децата ни играят в боклуците.С данъците е същото - някои ще летят с билет за самолет от 17000 евро,а за децата 2 лв за храна  в градината.14000000 ги хвърлят зад гърба си ,че не харесвали самолетите ,а 1000 лв няма за една боя в помещенията на ДГ и родителите сами боядисват.
              В тая скапана държава нищо не е като хората.В Испания отива детето и веднага се записва в у-ще.При това екип от 5 човека се грижи да достигне нивото на групата или класаи никой не ги пита колко са платили на испанската хазна,а тук ако можем да ги избием,че им пречат.

# 20
  • Добрич
Didia, съгласна съм, че не е редно, но докато съдът не го отмени юридически всичко е законно, ако ползватели са родителите.

Последна редакция: нд, 09 авг 2009, 23:19 от Вела

# 21
Didia, съгласна съм, че не е редно, но докато съдът не го отмени юридически всичко е законно, ако ползватели са родителите.
                     Сори,ама това решение е противоконституционно и дискриминационно.Чудя се съответните органи защо не се самосезират? newsm78 Ако това се въведе в София независимо,че няма да съм засегната веднага ще накарам мъжа ми адвокат да сезира Конституционния съд.Какво правим при тяхното решение със ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА?Значи ли ,че детето няма да посещава тази задължителна група в ДГ ,ако родителите са били в невъзможност да платят някой данък?А,бе простотия и неграмонтност,некомпетентност и тъпота е отвсякъде от където го погледнаш!Богаташите крият милиони данъци и никой не ги закача при това всички са наясно с осигуряването на минимална заплата и ред още нарушения,но справедливия общински съвет е решил да си го избива с децата ни!В европейския съд можеш да осъдиш тъпата ни държава ,която позволява това,но отново се разчита ,че хората нямат финансови възможности за да им разкажат играта.Нали трябва да се плати на адвокатите!

# 22
Тъпото в случая е, че майката не потдържа връзка с бащата, тоест той не помага за отглеждането на детето, не стига това ами и носи негативи с безотговорно поведение.

Иначе не виждам лошо държавата да дава повече преференции на тези които са коректни към нея. Само да не решите, че съм била винаги коректна с държавата и затова говоря така  Naughty Но вярвам, че всеки ще намери пари да си плати данъците ако от това зависи яслата на детето. А и ако трябва да сме честни данъците за средно жилище не са прекалено високи и вярвам, че са малко хората, които НАИСТИНА не могат за една година да съберат пари и да ги платят. По-скоро се залисваме в ежедневието и хайде днес, хайде утре и то срока минал отдавна  Embarassed

# 23
                         Ами да ми обясните С КАКВО ТОЧНО ДЪРЖАВАТА Е КОРЕКТНА КЪМ МЕН? Частните работодатели ти плащат когато им хрумне,държавните заплати от мизерни по-мизерни,места в ДЗ - няма,училищата -претъпкани,занималните - частни,тока даден на чехите,водата - вече не знам на кого и т.н. Не виждам кой не би си платил сметките ,ако разполага с една нормална заплата.Колко от вас могат да кажат,че дохода им е 2000 лв чисто за 4-ма души.Това е необходимия минимум за да оцелеят,ако имат заеми обаче ще оцелеят ,ама друг път! Така,че както и да го въртите не става.При това не говорим за други санкции, а за санкция към ДЕТЕ,което все още няма как да е "коректно" при плащане на данъци.Наказвайте родителите колкото си щете има и други начини,но да си го изсипвате на главата на децата съжалявам!
                         madchen,не знам от къде си ,но ходила ли си скоро в провинцията?Хората нямат и пари за хляб,няма работа ,децата им  ги карат в съседния град или село,защото затвориха ДЗ и училищата.Направо бях потресена от мизерията.Хич не ми се вярваше,че може да съществува такова нещо през 21 век!
                         При това аз съм си отгледала децата отдавна и дали внуците ми ще ходят на ДГ хич не ме вълнува , защото съм учител и мога да ги гледам.Въпреки,че заплатата ми е една от най-големите заплати на учител спокойно я жертвам за да могат младите да работят.За техните заплати учителите не смеят и да мечтаят!Така,че ако искат могат да не плащат данъци,ако общината е решила да въвежда подобни дискриминационни наказания на "некоректните " ,а държавата спи през това време,както спят и другите инстанции .
                         И ми се ще да ми обясните как например двама учители събират данъка са от заплатите или една майка по майчинство и съпруг със заплата от 1000 лв.Като си платят тока и водата и памперсите на бебето и нека събират ,ама да кажат откъде  Laughing Скоро слушах по ТВ-то за сметка за топла вода от 70-80 лв за месец,че и повече ,а да видя какво прави едно млади семейство ,ако мама и тате не помагат!

# 24
  • София
                         Наказвайте родителите колкото си щете има и други начини,но да си го изсипвате на главата на децата съжалявам!

Не разбирам защо възприемате това като наказание. Това е по-скоро стимул за хората да си плащат данъците. И при този отчайващ недостиг на места в детските градини ми се вижда напълно справедливо да се освободи място за децата на съвестно плащащите си родители.

P.S. В случая изобщо не визирам авторката на темата, при нея това е направо възмутително, и би трябвало да се намери начин да се защитят децата в такова положение.

# 25
Не разбирам защо възприемате това като наказание. Това е по-скоро стимул за хората да си плащат данъците. И при този отчайващ недостиг на места в детските градини ми се вижда напълно справедливо да се освободи място за децата на съвестно плащащите си родители.

P.S. В случая изобщо не визирам авторката на темата, при нея това е направо възмутително, и би трябвало да се намери начин да се защитят децата в такова положение.
                    Да ,то не е наказание за родителите,а наказание за децата!Да ги отделиш и още от малки да им натякваш социалното им положение ,а след това да искаш те да са нормални граждани без комплекси!
                    Стимула да си плащат данъците е ЕДНА НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ЗАПЛАТА .Само,че когато ЕС иска изравняване на минималната заплата в целия съюз нашите управници скачат и не само те.Питам се ЗАЩО? Ами като не можете да я платите няма да сте в този съюз.Убедена съм на 100 % и от горе,че поне 99.9 от неплатилите данъците си нямат доход /чист/ до 1000 лв.Нека направят една проверка и да публикуват резултатите.Само дето няма да стане,че ще лъсне основната причина - бедността на населението.
                     Работя в ДЗ и всеки ден ми се налага да припомням за неплатени такси за ДГ и хората не са забравили.Та чак ми е неудобно като видя списъка на стената ,защото ми е ясно ,че не е защото са "забравили" и какво да изгоним децата им?

# 26
  • София
По тази логика, защо са наказани децата на много родители, които съвестно си плащат данъците, а за децата им няма място в градините?

Съгласна съм за нормалните европейски заплати, срамота е, че се водим европейска държава, а стандартът ни на живот е в пъти по-нисък, но всички проблеми са навързани и за съжаление, докато не се оправи всичко останало, не виждам как ще се промени положението. Силно се надявам нещата скоро да се оправят, а всички виновни за разрухата, разхищенията и злоупотребите, т.е. тези, заради които и заплатите са ниски, да бъдат строго наказани.

# 27
  • София
mimicom, принципно не е незаконно (да си кажа, че не ми се влиза в полемиката на предишните постове), но това не значи, че не можеш да си пуснеш жалба до директорката с копие да общината, в която обясняваш случая си.  Peace За съжаление не мога да ти кажа на кои точно норм. актове да се позовеш, но се надявам да уважат жалбата ти като особен случай и да не ви изгонят от яслата.

# 28
Задълбаваме излишно. Когато ви уведомяват за дължимите суми за ползваната услуга те са на името на детето, нали? Правили ли ст еконсултация с юрист относно законосъобразността на текста в Общинската наредба, касаеща дължимите местни данъци и такси и обвръзката му с отстраняване от детско заведение на дете, чиито родители дължат такива на общината?
В копирания текст на наредбата на Велико Търново се говори за ползване на социални услуги в домашен социален патронаж. И се говори за ПОЛЗВАТЕЛЯ - т. е. той дължи. В случая ползвателя е детето.

"Чл. 31. Таксите по този раздел се начисляват и събират от длъжностните лица в домашен социален патронаж Велико Търново и се внасят в общинския бюджет до 25 - то число на месеца, следващ месеца за който се дължат

СТАВА:

Чл. 31. Таксите по този раздел се начисляват и събират от определените за това длъжностни лица и се внасят в общинския бюджет до 10-то число на месеца, следващ месеца за който се дължат.

/1/ нова : Не се предоставя услуга по реда на раздел ІІІ на тези ползватели, които имат просрочени задължения по местни данъци и такси към Община Велико Търново"

ДЕТСКАТА ГРАДИНА НЕ Е СОЦИАЛНА УСЛУГА!!! Намерете правилника за ДГ и вижте предназначението и.

НЕЗАКОННО Е!!!Съпруга ми е юрист и каза,че ги осъжда за 5 минути.И не само в цитирания случай е незаконно.

По тази логика, защо са наказани децата на много родители, които съвестно си плащат данъците, а за децата им няма място в градините?

По същата тази логика ДГ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА,а по желание.При това няма нищо общо с плащането на данъци от конкретните лица.И старите моми плащат данъци и какво да ги вземем в ДГ ли ? Mr. Green
                    Сега когато се предлага ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се въведе предучилищно обучение от 5 години ЗАЩО скачате срещу него? В този случай общината ще бъде ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРИ МЯСТО ЗА ДЕТЕТО ВИ ТАМ КЪДЕТО ЖЕЛАЕТЕ! Ако искате в ДЗ трябва да ви го осигурят.

# 29
  • Добрич
Вижте какво трябва да носите, ако си записвате детето в общинска  ДГ във Варна:

Цитат
4.2. Удостоверение от Община Варна, дирекция “Местни данъци”  за наличие или липса на задължения  за всеки от родителите, съгласно чл.87, ал.6 от ДОПК. Заявлението за издаването на удостоверение се получава от “Отдел за обслужване на данъкоплатци” в сградата на Изчислителен център.

Записано е в ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА. От ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА тук - четвъртият линк по ред

Общи условия

Активация на акаунт