Ще я даваш ли на училище?????

• 9 798
  • 204
  •   1
Отговори
# 195
  • Ямбол
От личен - не, но съм била свидетел и след като не можах нищо да променя - махнах се.
Ако не се бях махнала - щяха да ме махнат, като неудобна.
Фиктивни ученици има много, много.

# 196
  • София
Не е невъзможно да има такива случаи. Спомням си, че преди време имаше репортаж за някакво селско училище, в което са вписани "мъртви души". А и който иска винаги може да направи така, че да се фалшифицират документи.

# 197
  • Boston, MA
...И в заключение, извън темата, но свързано с нея, ще се опитам да преразкажа в резюме разговора си с един близък, полицай. Той ми обясни, защо в една Германия напр., е невъзможно да се случи добре-познатата ни напоследък телефонна измама с близък, сгазил дете... Защото един германец не може да си представи, че ще извърши второ престъпление, като даде подкуп на служител на реда, за да "оправи" друго престъпление. 
Ей затова си говорим...

И аз извън темата - всеки път в тази връзка се шокирам как възпитани хора (верно, излъгани, но това не ги оправдава) тръгват да вадят пари да "оправят"... ужас.

# 198
  • София
Пропуснала съм тази тема.
Естествено, че съм за у-щето като институция. Не мисля, че е "глупаво". Дияна есента ще е 2ри клас.
Може детето да е частен ученик, но не съм се интересувала от това.

# 199
Цитат на: Котката Марта link=topic=419235.msg12165118#msg12165118
От опит ли говориш?
За това, което е писала Лиляна, съм писала и аз, то е публична тайна.
Между другото-една малка скоба.
Повечето от "мъртвите" души са от ромския етнос. Ходили сме на времето с моята приятелка и пед. съветник на училището ни да ги събираме от махалата им, барем за края да дойдат, тройките , така или иначе, с клизма или без, си им ги пишехме.

Последна редакция: сб, 15 авг 2009, 21:45 от L'allumeuse.....

# 200
  • Plovdiv->Toronto
Е да, ромчетата едва ли са обучавани в къщи, по скоро на улицата - приложни науки  Twisted Evil ...
В Канада също има домашно обучение, по-скоро в северните провинции, където училището може да е на 100км. Ако имаш 4 деца и педагогически способности може и да се пробваш, иначе е доста трудно, особено ако зимата е 8 месеца Simple Smile.
За Бг ми се струва ненужно, парите които ще се спестят от частни училища могат да се дадат за доплащане за жилище в квартал с по-хубави училища и въпросът се решава. Освен това, колко вторачени можем и трябва да сме в собствените си деца, кога ще имат възможност да направят своите грешки и да се научават да вземат решения? Ако огладнеят посред часа ще станем ли да им забъркаме яйца Rolling Eyes. Всичките стъкленици с мозъци, епруветки с киселини Mr. Green, атласи по астрономия и т.н., ще ги осигурим ли в къщи? Ще успеем ли да бъдем толкова ентусиазирани като учителя, за когото този предмет е призвание или ще си мислим бяла или цветна пералня да пуснем в междучасието .... Аз не бих се простила с годините в училище и гимназията, дори майка ми да беше професор. Имах хубави учители, интересни предмети, добри съученици.
Освен това едно-две-три деца ще разтегнат майчинството и учителската кариера до пенсия почти, и какво, на средна възраст с пораснали деца, които ще драснат на различни страни, без среда, цел, живот изживян в служба на децата, а не на вашите си цели и интереси ....
Какво ще стане ако те решат също да отгледат в къщи децата си, докато станат на по 50 и те ...
Или искате друго бъдеще за тях?
Не можем просто да приемем че светът е променен, в училището не учат, храната не е храна и  всичко трябва да правим сами, отива към първобитно-общинен строй. Светът си е същия, различно го приемаме. Просто се търси правилното училище и учители.

# 201
  • София
 Crazy Crazy Crazy
егати и въпроса.....
ми не е нормално...а и основното образование у нас е задължително....
кво значи само да им земат бележниците.....

глупаво било....тез майки, щото са много умни....направо блестят.... ooooh!

# 202
  • Ямбол
И аз една скобка с уточнение - има разлика и то голяма между "мъртви" души и фиктивни бройки.
Мъртвите души са имена, но такива деца няма или отдавна не са в населеното място на училището, но ги водят за бройка. Такива, обаче, вече е почти невъзможно да има, понеже лесно се засичат от РИО, а и от социалните служби, към които също се подава справка.
Фиктивните бройки са точно тези, за които говори Алекс1. Те са съществуващи деца, записани са в училището, но не го посещават или рядко се случва това. Не им пишат отсъствия или им ги извиняват и накрая минават годината. Директорите позволяват това, за да не им падне бройката, съответно - парите. И не са само от ромски произход, макар да са преобладаващи. При проверка викат други деца от друга смяна или клас, или им пишат отсъствия, но едно отсъствие за деня на проверката не е проблем.

# 203
  • Варна
Гледам, повече пишат родители на малки деца.

НЕ познавам родители, които да не помагат на децата си в малките класове. Аз съм си учила децата да четат, да пишат и да смятат, аз съм им обяснявала доста неща. И не е чак толкова трудно. Особено като се има предвид колко кошмарно са написани някои учебници. Примерно, учебникът по история за 8 клас е пълен с безмислени факти. За да научи дъщеря ми история, трябва аз или тя самата да си намери странични материали, от училище не става. Някой беше споменал за помощните материали, дето ги имало в училище - има, ако ги купите вие самите. Иначе нищо няма.

Домашното образование е сериозен ангажимент като време за майката. Все пак, освен да преподава, тя ще трябва и да подготвя уроците, т.е. непрекъснато да се образова самата тя.

"Опитът" на моите деца с детския колектив не е от най-розовите - обиди, бой, дребни кражби, заплахи, лош пример. Затова мога да си представя причината, поради която някоя притеснена майка би решила да спести на детето си такива изживявания.

Иначе не одобрявам фиктивното посещение на училище, което не е подплатено с образование в къщи от родител и/или учител.

# 204
Гледам, повече пишат родители на малки деца.

НЕ познавам родители, които да не помагат на децата си в малките класове. Аз съм си учила децата да четат, да пишат и да смятат, аз съм им обяснявала доста неща. И не е чак толкова трудно. Особено като се има предвид колко кошмарно са написани някои учебници. Примерно, учебникът по история за 8 клас е пълен с безмислени факти. За да научи дъщеря ми история, трябва аз или тя самата да си намери странични материали, от училище не става. Някой беше споменал за помощните материали, дето ги имало в училище - има, ако ги купите вие самите. Иначе нищо няма.

Домашното образование е сериозен ангажимент като време за майката. Все пак, освен да преподава, тя ще трябва и да подготвя уроците, т.е. непрекъснато да се образова самата тя.

"Опитът" на моите деца с детския колектив не е от най-розовите - обиди, бой, дребни кражби, заплахи, лош пример. Затова мога да си представя причината, поради която някоя притеснена майка би решила да спести на детето си такива изживявания.

Иначе не одобрявам фиктивното посещение на училище, което не е подплатено с образование в къщи от родител и/или учител.
Абсолютно споделям това мнение от опита си с две големи деца и трето, на което му предстои да тръгне на училище. Не сматам изобщо да разчитам на подготовката там, дано успея доколкото мога да предотвратя "лошия опит", за който говори Лилибон.

Общи условия

Активация на акаунт