Бихте ли заделяли и заделяте ли пари за "старини"?

• 3 292
  • 67
  •   1
Отговори
Здравейте скъпи съфорумци. )))

Бих искала да Ви попитам замисляте ли сте се за далечното бъдеще и периода, в който няма да сте напълно работоспособни? Заделяте ли някакви средства за този период, за да не тежите на деца, роднини и т.н.? Смятате ли изобщо да го правите и под каква форма ще бъдат спестяванията ви?

# 1
Дали си събираме пари за погребение ли?  Mr. Green
Аз сега едва се оправям с парите, а какво остава и ако почна да "заделям"... Мизерия страшна е откъм пари.

# 2
  • София
Инвестирам в недвижими имоти. Не чакам на пенсия от  държавата.
Също инвестирам в професионалното обучение на дъщерята - да може да си изкарва пари.

# 3
Мислех, че ясно съм задала въпроса, но явно не е така, съдейки по отговорите. ))

Ню, не става въпрос за пари за погребение. )))
Aisha, нито говоря за обучение на децата. ))

Ставаше въпрос за момента, в който примерно ставате на 60г, вече не сте толкова трудоспособни, или просто не ви искат на работа. Нямате доходи и какво правите?
Чакате на децата си да ви гледат (изключително често срещано в БГ), на някой роднина и т.н.?

Ако обаче сте отделяли някакви пари през годините, или сте инвестирали в нещо, което ви носи доходи, дивиденти и т.н., през оставащото ви време може да живеете от тях.
Ето това ми беше мисълта...
Склонни ли сте да си направите примерно фонд "пенсия" лично вие?

# 4
  • София
Опитвам се да спестявам, все още не съм стигнала до фазата, в която разбивам спестяванията си по фондове. Simple Smile

# 5
Много хубава тема.За съжаление в БГ трудно могат да се заделят пари за старини.Но трябва да се помисли и за това.

# 6
  • Майничка
...Ставаше въпрос за момента, в който примерно ставате на 60г, вече не сте толкова трудоспособни, или просто не ви искат на работа. Нямате доходи и какво правите?
Чакате на децата си да ви гледат (изключително често срещано в БГ), на някой роднина и т.н.?...

Абе, по мои наблюдения, 60-годишните в Бг все още обгрижват децата си, вместо обратното. Laughing
Като бъдещи почти 60-годишни родители на още по-бъдеща студентка, засега като че ли приоритетно инвестициите ни са насочени към осигуряване на финанси за образование, че да не се налага да я издържаме, пък по-нататък ще видим.

# 7
Ох,сега мисля ,че трябва да се скьтат малко парички .Тази година ни изгоря апартамента  и наложи отново да купуваме всичко+ремонт .Отидоха ни спестените  пари .И тькмо превьршихме с апартамента и сега сьпругьт трябва да се оперира .Искат 1200лв или1700лв.
Представете си ,че нямахме някой лев и щяхме да си седим на празен апартамент.А операцията е на очите .И пак ако нямаме пари значи да ослепее.А той вече изобщо не вижда .
Не очакваме да ни сполетят нещастия или болести,но те идват непредвидено
и сега мисля ,че трябва да да отделяме  защото нищо не се знае..

# 8
По принцип е добре да има човек спестени пари, но на този етап ми е трудно да заделям. По-скоро ще отидат за образование на детето.

# 9
Не мисля изобщо за старините си. Всяко нещо с времето си  Simple Smile Мисля, че ще се оправя и на 60, и на 70г., нека само да стигна дотам Wink

# 10
Не,надявам се да се мре рано!

# 11
  • Разград
Не мога да мисля за след толкова много години. Аз не знам утре какво ще стане!  Rolling Eyes Обаче имам втора допълнителна пенсионна вноска от работодателя ми!

# 12
  • Там,където се събуждам щастлива.
Много съм благодарна, че живея в страна, където е възможно и заделям. Ако бях в България, не знам дали щях да мога.

...Ставаше въпрос за момента, в който примерно ставате на 60г, вече не сте толкова трудоспособни, или просто не ви искат на работа. Нямате доходи и какво правите?
Чакате на децата си да ви гледат (изключително често срещано в БГ), на някой роднина и т.н.?...

Абе, по мои наблюдения, 60-годишните в Бг все още обгрижват децата си, вместо обратното. Laughing
Като бъдещи почти 60-годишни родители на още по-бъдеща студентка, засега като че ли приоритетно инвестициите ни са насочени към осигуряване на финанси за образование, че да не се налага да я издържаме, пък по-нататък ще видим.

Не съм видяла финансова помощ от родителите си. За нищо. Сега почти всичко финансово свързано с тях лежи на нас със сестра ми. Предпочитам деца / родители да имат леко западно отношение във връзка с финансите.

# 13
И аз нямам финансова помощ от родителите си, но самата аз смятам да подкрепям децата си всякак, вкл. финансово. За мен да имаш възможности, а да не помогнеш на децата си е необяснимо.  

# 14
Замисляла съм се, наеми и дивиденти са в плановете ми да ползвам, на пенсия не разчитам, за сега.

Общи условия

Активация на акаунт