Не съм съгласна с тази твоя теория. Ние хората имаме нужда от уроците на живота. Един от тях е да се научим сами да градим, за да го оценяваме, пазим и развиваме. Най-важното, че ставаме по-силни и от всякаква ситуация можем със собствени сили да излезем. Имах състудентка, която живееше при родителите си и не можеше да се пребори с много неща от живота. Всичко й беше осигурено, нямаше никакви задължения освен да учи и да завърши (когато може). Изпадна в емоционални проблеми. Тръгна на терапия, където я посъветваха да се изнесе на квартира и да не взима никакви пари от родителите си. В началото й беше много трудно, защото я бяха посъветвали дори и една лъжица да не взима от никого, а всичко сама. Първите месеци имаше пари за едно легло и храна. Нищо друго нямаше в стаята й. Видя, че така не може и се стегна: тръгна да търси работа. И тъй-като учеше можеше само определени часове да работи и нямаше много средства. Но започна да си купува лека-полека неща, да им се радва, да се стреми към повече. Не я бях виждала няколко месеца и когато я срещнах видях съвсем друга личност. Търсеше редовна работа, завършваше и много от емоционалните проблеми бяха в миналото. Беше много горда от себе си, че се е справила с всичко. И това в богата Холандия.
Мисълта ми е, че съм се нагледала там (а и тук) на хора с проблеми, защото родителите са им дали всичко. Силата на борбеност е в пъти по-малка от тези, които сами е трябвало да се справят. Разбира се, хубаво е да осигуриш детето си (ако мислиш, че така е редно), но е много по-важно децата да се научат да бъдат уверени и борбени. Във всяка една ситуация. Моите наблюдения са, че ние българите (голяма част) изживяваме паданията много тежко, именно защото родителите много помагат.
Мъжът ми помага на майка си, която е работила и е внасяла огромни суми в пенсионния фонд, а получава 200 лв пенсия. Всичко излиза от нашия бюджет. Не се оплаквам, разбира се... ако моите родители имат нужда аз също ще помагам и то не по "задължение". Но всичко това ме кара да се замисля как да освободя детето си от всичко това. Сега не ни тежи, справяме се, но не знам след време дали няма да тежим ние на детето си. Освен това аз съм разбран човек, както и мъжът ми. Ами ако дъщеря ми попадне на човек, който ще й мърмори, или ще трябва да избира дали да нахрани децата си и себе си, или нас... или... много са или-тата
Въобще аз се справих без помощ с цената на доста труд и неспиране да работя от 18 годишна насам, нещо, което мисля да спестя на децата си, поемайки риска да ги разглезя безобразно или каквото и да е там. Човек има нужда от помощ, когато е на 18 - 25 години. Сега съм на 35, отдавна нямам нужда от никаква помощ и вече е съвсем нормално околните да се опират на мен. Но да се оправяш сам като млад не е супер лесно, колкото и да е постижимо и възможно (то като нямаш друг вариант, какво ти остава, освен да си успешен - не знам