Бихте ли заделяли и заделяте ли пари за "старини"?

• 3 310
  • 67
  •   1
Отговори
# 15
# 16
Тук системата е такава, 4е ако не заделяш за като се пенсионираш, загиваш. Държавата дава някакви, но те достатъ4ни горе-долу за месе4ната храна, никой не раз4ита на тях като средство за преживяване и вси4ки(или по4ти вси4ки)  пенсионери живеят от то4но такива заделени за старини пари.

Ние още не сме запо4нали, мъжа ми завърши и запо4на работа месеци преди кризата, но планираме в скоро бъдеще да  го направим. Първона4ално в банка, а след като се посъберат може и да инвестираме в нещо.

# 17
Баба ми скоро остана сама, и направо ми взе акъла - има си спестено за всичко. А не са били богати с дядо, не бяха бедни, но не и заможно, средна работа.
От сега има за рожденните ни дни, и на правнуците и, има си за всички нейни нужди, лекарства, взема баткото да гледа често на неини разноски. че и за бебето дава.
Аз я питах как го прави, тя каза - много се радвам, че успях да си уредя старините без да трябва да ми се помага финансово.

П.п. майтапа на страна и тя и дядо ми имат влогове за погребенията си.   Confused И то не малки суми, на дядо погребението като разноски сигурно беше колкото една малка сватба или кръщене.

# 18
Не, пари не.
Инвестирам в спомени. Надявам се те ме топлят на старини.

# 19

Склонни ли сте да си направите примерно фонд "пенсия" лично вие?

Това специално хич не съм склонна да правя!!! Да си давам парите на някой, и да разчитам той да ми ги връща по малко след Н-години. Не, благодаря....

# 20
Да,  мисля да купя още имоти за да ги давам под наем. Сега му е времето.

# 21
Определено не ми стигат парите да живея в момента, камо ли да заделям за след почти 100 (дано).
Но то така или иначе светът свършва през 2012.
Ко не свърши, ще се замисля тогава.  Laughing

# 22
Да, бих заделяла ако имах възможност. В момента обаче няма как да стане, а и аз не съм от хората които задържат дълго пари в себе си, все излиза нещо което е наложително да се купи.  Laughing

# 23
Обаче имам втора допълнителна пенсионна вноска от работодателя ми!
В момента доходността от тези фондове е намаляла. Видях в разпечатката, която ми пратиха. Т.е. всеки месец от заплатата  ти удържат например 20 лв. и за една година вместо да се увеличи стойността с 240 лв., тя намалява.

# 24
Не бих заделяла пари, бих инвестирала в имоти - но сега ми е малко трудно да се оправям с настоящето и говора само хипотетично за момента.

# 25
Ако ще живеем като по учебник, след сватбата трябва да имаме минимум два частни пенсионни фонда - за всеки един от семейството. А като се роди детето да му открием сметка в западна банка за да има натрупани за образованието му.  Rolling Eyes

# 26
Инвестираме в имоти - при всяка една възможност. Иначе, двамата с половинката имаме и допълнителен пенсионен фонд, ама на него не се и надявам.
Като остареем, ще даваме имотите под наем и ще си живеем като рентиери.
Пари в сметки не затварям - лично съм виждала как пари, които баба ми е събирала цял живот за мен и ми ги подари на сватбата, се оказаха точно 32 лв. и с мъжа ми се почерпихме с тях в една сладкарница...

# 27
Обаче имам втора допълнителна пенсионна вноска от работодателя ми!
В момента доходността от тези фондове е намаляла. Видях в разпечатката, която ми пратиха. Т.е. всеки месец от заплатата  ти удържат например 20 лв. и за една година вместо да се увеличи стойността с 240 лв., тя намалява.

Това е резултат от кризата. Всички фондове са надолу, но държавата регулира пенсионните до какъв праг могат да влагат парите в рискови акции. Те са по-сигурни(при една добра държава), но нискодоходни.

А на конкретния въпрос. Да. Инвестираме. Но не с постоянната мисъл, как ще сме на старини, а защото още утре може да потропа на вратата някое скъпо лечение. Образованието на децата също е приоритет, който ни стимулира. Не мога да имам пари, дете,на което му се учи в по-добър университет, а аз да стискам пари за себе си. После-каквото остане. И ако сме живи, за което много се съмнявам.

# 28
Надявам се да получавам добра пенсия.
Парите,които изкарваме се разпредилят
за нястоящи и близкобъдещи планове.
Мислила съм варианти за т.нар."Пенсионни планове 401(к)" и
индивидуални пенсионни сметки IRA,но още не сме порастнали
толкова.
Имам две застраховки живот,но това не късае мен  Grinning
П.П.Няма нищо лошо човек да помага на близките си.
Помагам на баба и дядо,не ми тежи (дядо е на 80г.,ходи нощно
време пазач,за да "не ни тежи").Напротив,щастлива съм,че го
правя за хората,които са ме отгледали.

# 29
Темата наистина е страхотна.

Да, мислим за старините си. Мъжът ми в насока недвижими имоти, очаква се да бъде старче рентиер. Мисля, че след няколко години вече ще е готов за пенсия, т.е. подсигурен.

Аз съм по-скромна в очакванията си и по-склонна да диверсифицирам. За момента:
- имоти;
- малко акции, когато имам възможност ще увеличавам броя им;
- мисля да си направя и допълнителна доброволна пенсионна осигуровка - с малки суми всеки месец, но редовно. Доходността не е главозамайваща, има периоди, в които реално се губи от тези фондове, но в дългосрочен план смятам, че си струва.

Общи условия

Активация на акаунт