Епилепсия - накъде! тема 9

• 62 754
  • 715
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря ви момичета
мисля,че сега ще ми е още по-трудно
вчера си поговирих с него малко по-наширочко и се опитах да му обясня ,че сега
трябва  много да се пази  и внимава и т.н.
а той е долкова щастлив,че нямало вече да ги пие
опитвам се да не ми личи колко съм претиснена от това дали ще се справим и дали ще
можем без лекарства
много е трудно,голямо напрежение е

# 136
Здравеите,мами.Ние се завърнахме от почивката на море/щото тука си нямаме,та трябваше да отидем чак в Ахтопол Joy Joy/,изкарахме страхотно.
Много се радвам за хубавите неща които сте писали. newsm51
maugli стискам палци всичко при вас да се нареди. fingerscrossed
 Hug Hug

# 137
Ванче,радвам се,че новините при вас са добри и Петя се чувства добре от Кепра,което при нас не беше така.Пожелавам успех на изпита и е добре,че е намерила добри специалисти в центъра,които да се занимават професионално . Не си успяла с ЛС,зашото имах проблем със старата поща и сега имам нова.

# 138
Здравейте от мен,  Hug
Ние не можем много да се похвалим, сега пак увеличаваме конвулекса и ще наблюдавам за нови пристъпи. Преди няколко дни ми направи ... може и да го сменим този конвулекс, но радедорма си ни остава. Говорих надълго и нашироко с Литвиненко и за сега ще изчакаме малко.
Иначе ние няма да ходим на море, че имаме проблеми в къщи. Нищо, догодина, тъкмо и Илиян ще е по-голям и надявам се доста по-добре.
Радвам се за Теди и Миро, той е умно момче и ще се пази. На Кевин желая в скоро време и той да спира лекарствата. На Ваня и Петя също много успехи в центъра. На всички много  Hug и  Heart Eyes

# 139
  • гр.Гоце Делчев
Личи си,че е отпускарски сезон по рядко пишем в темата.Ванче утре ще стискаме палци на Петя и и пожелавам успех.Ще видиш ,че този път ще успее.Това е лошото,че измислиха матурите да са в различни училища,а не в училището ,където са учили децата. Praynig newsm17Ванче благодаря за статията.

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 22:08 от pepi1963

# 140
Пепи ,благодаря ти!  bouquet
Наистина ще имаме нужда от палци, училището е на другия край на града и има почти час път да стигне до там и 2 автобуса ще сменя ! #Crazy
В събота ходихме да го видим къде е точно ,че в този квартал са 4ри СОУта.Единственото ,което ме успокоява малко ,че това е първото училище в което са работили и работят със деца със СОП!
Изчете учебника за 9ти и 10клас по география и дано е влязло нещо в този наш мозък! newsm78

# 141
iva i,от една страна се радвам че наближава така дългоочаквания за мен мен момент със спирането на лекарствата,защото Кевин е много отпуснат от тях,но честно да си кажа много ме е страх как ще протечат нещата.Надявам се,добре.Ще видим есента като отидем на контролен какво ще реши доцента.
Ваня,стискам палци и пожелавам успех на Петя.

# 142
Малко суха ,но надявам се полезна материя!
В сайта на пулс бг. от известно време поместват много интересни статии по различни заболявания или състояния. Тук ви пускам:
Доц. Александър Алексиев: Епилепсията не е неизлечимо заболяване

Какви изследвания са необходими, за да се постави диагноза епилепсия?

Задължително на първо място се снема анамнеза. Разпитва се не само пациентът, но и неговите роднини. При повечето от пристъпите пациентът има или промяна, или загуба на съзнание.

След това се изследва неврологичният статус, който дава доста оскъдна информация относно епилепсията. Значението на това изследване е да се отхвърли друго неврологично заболяване, протичащо с подобна симптоматика.

Електроенцефалографията (ЕЕГ) е единственият начин за обективна оценка на функционалното състояние на мозъка. Това го прави  задължително изследване както при диагностицирането, така и при проследяване на лечението.
Електроенцефалографията, в комбинация с другите две изследвания дава възможност  да се постави или отхвърли диагнозата и да се предприеме най-подходящото лечение.

След като бъде поставена диагнозата, какво лечение се предприема?

Най-важното е диагнозата да бъде поставена правилно. Има редица неврологични заболявания, които протичат със симптоматика, много напомняща на епилептичните пристъпи.

Такива заболявания са тежките форми на невроза и някои от паническите атаки.

Ако не се направят всички необходими изследвания, е възможна грешка. При енцефалографско изследване обаче тези състояния не дават никакви изменения на електроенцефалографията, докато при епилепсията има специфични и характерни промени. Това е един от диференциално диагностичните критерии.
При т.нар. психогенни пристъпи, наричани навремето хистерични, няма промени в енцефалограмата, въпреки че се наблюдава разгънат пристъп.

Какви са методите за лечение на епилепсията?

Основното лечение при епилепсия е медикаментозното. Има доста медикаменти, които повлияват или потискат пристъпите.

Трябва да се направи много точна диференциална диагноза на типа на епилептичните пристъпи, преди да се назначи медикаментозно лечение. Някои от симптомите са много сходни, но на базата на енцефалограмата и анамнезата могат да се разграничат.

Има медикаменти, които са подходящи за един тип епилептични пристъпи, но влошават други, които са със сходна симптоматика.

При резистентни епилепсии или при абнормности в развитието на мозъка се прибягва към хирургично лечение. Неврохирургичното лечение се прилага единствено при доказано наличие на структурна промяна в мозъка.

При някои редки случаи се прави вагусова стимулация. Това е нов метод за лечение на епилепсията. Принципът му се състои в имплантиране на малък апарат, който генерира електрически импулси, стимулиращи блуждаещия нерв (вагусов нерв).
Стимулиране обикновено се прилага при пациенти с парциални епилептични припадъци и при които епилептичните припадъци не се повлияват от приложеното медикаментозно или хирургическо лечение.

Помагат ли алтернативните и диетични терапии при лечение на епилепсия?

При лечението на епилепсия категорично не помагат диети, физиотерапевтични и други алтернативни методи.
При някои от формите на епилепсия, развиващи се в ранна детска възраст, може да се прилага диетично лечение – т.нар. висококетогенна диет, характеризираща се с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.
У нас диетичното лечение практически не се прилага поради липсата на подходящите храни и диетолози, които да са запознати с този метод.

Какви са последствията, ако състоянието не бъде лекувано правилно?

Едно от усложненията при неправилно лекуване на състоянието е  епилептичният статус. Това състояние е животозастрашаващо поради развитието на мозъчен оток, повишаване на температурата, аспирация на материи от устната кухина, водноелектролитни нарушения.

Генерализираният тонично-клоничен статус, който не може да бъде овладян, след около час завършва фатално или с изключително тежък неврологичен дефицит.

Честите пристъпи не инвалидизират самия болен, но в една или друга степен му пречат да се социализира и да води нормален начин на живот. Стигмата все още е много тежка за някои болни, тъй като често те не са наясно със заболяването, с перспективите за лечение и прогнозите. Много от пациентите се затварят в себе си и изпадат в депресия.

Колко дълго продължава поддържащото лечение, когато пациентът е в ремисия?

Когато пристъпите се контролират и пациентът е в ремисия, приемането на медикаменти продължава средно около 3 години. Този период на поддържащо лечение зависи от типа на пристъпите.

Има бенигнени форми на епилепсия в детска възраст, които са много податливи на лечение. При тях е необходимо минимално поддържащо лечение, а след време настъпва спонтанно влизане в ремисия, което е за цял живот.

Други форми са по-тежки. При тях лечението продължава буквално десетилетия. Състоянието се поддържа с ниски дози медикаментозни препарати, които трябва да се приемат стриктно.

Епилепсията не е неизлечимо заболяване, въпреки широко разпространеното мнение, че това е заболяване за цял живот. При добро лечение пациентите могат да водят абсолютно нормален начин на живот.

# 143
"Vanq66", пожелавам успех на дъщеря ти утре.

# 144
Ваня,блг за статията!Още инфо никога не е излишно,особено за мен която имам малко време да се "ровя в нет" Heart Eyes
Не знам за какво става въпрос,но явно утре ще се случва нещо важно за Петя-да пожелая и аз успех Hug Hug Hug
Стискам палци при всички нещата да са ок!Поздрави мами!  bouquet

# 145
Днес Петя е на матура по география!  Embarassed

# 146
 fingerscrossedние сме с нея,успех

# 147
  • Ямбол
Ваня, стискам палци, мила!!! Praynig Praynig Praynig

# 148
  • В къЩи.
За Петя  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

# 149
  • Варна
Ванче не свърши ли вече матурата, някакви новини от Петя имаш ли. Дано всичко е минало успешно. Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт