Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 214
  • 598
  •   1
Отговори
# 345
Цитат от мнение на родител:
"Чудя се до кога в България,ще се правят подобни наредби,който по никакъв начин не водят към по-добро здравословно хранене,а точно обратното ,децата масово започнаха да търсят забраненото,започнаха масово да излизат от училищата,да подлагат живота си на риск,за едно зрънчо,тази наредба е неефективна и недобре формулирана и абсолютно некадърно написана.
След,като тази наредба е седяла 2 години написана до приемането на закона за храните/изменението му/,как никой не се е сетил да проиграе на практика приложима ли е,ефективна ли е и най-важното отговаря ли на очакванията на болшинството от родителите в Българи.
Много им е лесно на няколко майки в София,който не работят и по цял ден си клатят краката, и се чудят какво да правят, мъжете им взимат по 1500-2000 лв.,те да ми говорят за здравословно хранене,да си храним децата си с пълно зърнести спагети със зехтин, при моя проверка в магазина се оказа,че са в пъти поскъпи от обикновените/народни/спагети.
Болшинството от родителите не могат да дадат повече от 2 лв. на ден на децата си,тогава за какво здравословно хранене си говорим тук ?
С 2 лв. може едно дете да си купи само един 100 % нат.сок и едно малко шоколад че.ако на това му се казва здравословно хранене евала.
Истината е,че по скоро тази наредба въвежда диетичното хранене в училище,а не здравословното хранене,прочетох какво се разрешава с нея за продажба,после го сравних с диетите на доц.Байкова и познайте,пълно припокриване на продуктите за диетата и с позволените в училище храни, пон.-чай с ябълка,вторник- мляко с плод,сряда - шоколад с плод.
Абе я чакайте малко,вие в министерството ли ще ми казвате с какво да храня детето си,на диета ли ще е или не,за кой се мислите бе некадърни чиновници такива ???
На всичко отгоре хора от РИОКОЗ ,да ходят по класните стай и да образоват децата ни,щото ние в къщи сме необразовани,така ли ?
Всеки родител има правото да реши с какво и как да храни детето си,това е негово законно право и никоя институция не може да му забрани за това.

МАЙ Е ДРУГ ПРОБЛЕМА-НЯКОЙ В СОФИЯ Е ВЗЕЛ МНОГО ПАРИ ОТ ФИРМИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ЗА ДА СЕ ВЪВЕДАТ ЗА ПРОДАЖБА ДИЕТИЧНИТЕ ХРАНИ В УЧИЛИЩЕ С ПОДСЛАДИТЕЛИ,КОЙТО НИКОЙ ДО СЕГА НЕ ПРЕДЛАГАШЕ ,ЗАЩТО ВОДЯТ ДО РАК особен но при деца под 14 години !!!
САМО ХРАНИТЕ НА 3 ФИРМИ В МОМЕНТА ОТГОВАРЯТ НА НОВАТА НАРЕДБА 37 И ТОВА АКО НЕ Е СЛУЧЙНО СЪВПАДЕНИЕ ?

Здравословно хранене трябва да има,но то не се постига със забрани и затворени ученически столове и бюфети,а със постоянство и търпение в семейството на първо и последно място.
Наредбата трябва основно да бъде преработена,за да е ефективна и да не води до предпоставки ,с който се застрашава живота на децата,както става сега."

Лично аз,заставам зад идеята за здравословно хранене в училище ,много е необходимо да се премахнат вредните и както тук се казват "боклуците",но е необходимо да се направи още много за да стане това на практика,от впечатленията ми до тук,тази наредба не се спазва и предизвиква обратен ефект в обществото.
За това е необходимо спешно да се направят промени в нея,изпуснели се момента няма как това да стане повторно.
Къде "издиша" тази добра идея :
1.ако е забранено вътре,то до училище не е изобщо забранено.
2.ако може някой да внася от вън храни,то пак се обезсмисля идеята.
3.Повечето производители на храни,не произвеждат здравословни храни,ако ги има те са скъпи за хората о,нали не се залъгваме,че България е само София ?
4.Болшинството от родителите нямат достатъчно пари да дават на децата си,тогава как да се хранят здравословно ? не мислите ли,че е правилно да се подпомагат от държавата с безплатна храна,децата от социално слаби семейства ?
5.не мислите ли,че е добре да се направи кръгла маса и на нея да седнат-родителите,МЗ,производителите,директорите и наемателите на обекти ? ако си мислим,че сами можем да бягаме срещу вятъра,все някога силите ни,ще свършат !!!

Очаквам вашите коментари и мнения,пощата ми е  lilitisf@abv.bg
Доста отдавана написах това ,не съм обидила никой,който ми е отговарял с глупости.

# 346
Пак да попитам Лили, какво ТОЧНО предлагате с горния пост? Там предложения няма, само са посочени слабости на наредбата и кръгла маса, което не е конкретно предложение по същество.

# 347
не може да не се внася храна отвън, защото на някои места изобщо няма лавка
Освен това някои храни са боклуци не защото съдържат много калории, а защото съдържат много Е-та, а някои са само Е-та, като сокчетата в чашка и желетата..и не мисля че има значение с колко пари разполага детето, защото те в никакъв случай не са жизнено необходими нито за здравето, нито за живота на децата-в тази връзка доходите на семейството нямат връзка
С обучението на родителите и една забрана, например да с еизлагат сладкиши в близост до касите на супермаркетите кръгът ще се затвори...и тогава наистина само най- безотговорните родители, на които изобщо не им пука, ще си тъпчат децата с боклуци

# 348
не може да не се внася храна отвън, защото на някои места изобщо няма лавка
Освен това някои храни са боклуци не защото съдържат много калории, а защото съдържат много Е-та, а някои са само Е-та, като сокчетата в чашка и желетата..и не мисля че има значение с колко пари разполага детето, защото те в никакъв случай не са жизнено необходими нито за здравето, нито за живота на децата-в тази връзка доходите на семейството нямат връзка
С обучението на родителите и една забрана, например да с еизлагат сладкиши в близост до касите на супермаркетите кръгът ще се затвори...и тогава наистина само най- безотговорните родители, на които изобщо не им пука, ще си тъпчат децата с боклуци

Извинявай ти вярвяш ли си,като ги говориш тези неща,ТЕ НЯМА КАК ДА СТАНАТ ,живееш в България не  в Унгария или дори в Сърбия,я се огледай около теб първо и после си помечтай малко на глас.

# 349
Ами знаеш ли, с родителите проблема е по- голям, с децата не чак толкова...в нашето училище има и доста големи ученици, които НЕ ядат боклуци, защото спортуват, четат и се интересуват
Но изглежда на родителите им е по- лесно, а на някои и по- изгодно да не се слага край на боклуците

# 350
  • София
Извинявай ти вярвяш ли си,като ги говориш тези неща,ТЕ НЯМА КАК ДА СТАНАТ ,живееш в България не  в Унгария или дори в Сърбия,я се огледай около теб първо и после си помечтай малко на глас.

Извинявай, ама като живеем в България да лежим и да мълчим ли, не можах да разбера?
Аман от глупости!

# 351
Дааа...За съжаление и аз не падам от Марс ...................

E4obobi, понеже бързам минавам направо на въпроса. Ако поемете и нашето училище, предлагаме 2.50 на купон за обяд. Ако се съгласите да вложите и в ремонт на стола, може да се сключи дългогодишен договор и да се договорим и за цена 3 лв. на купон за обяд.

Довечера ще пиша с какво хранеха децата ни миналата година в стола, срещу цена 2 лв.. ooooh!

Тео все повече се обеждавам,че си директорка на Софииско училище.....Браво за духът и иниациативността ти....
Сигурно е много хубаво това училище.

# 352
Ок jenny,това е твое мнение и го уважавам и в никакъв случай не те карам да го промениш. Аз също имам очи и виждам това и няма да споря. Мен друго ме дразни и това са опитите на почти всички в тази и в друга подобна тема от Клюкарника,а именно,че изкарват боклуци,всички които са на различно мнение. Стига вече с този правопис (тук не се обръщам само към теб)! За какво сме се 'събрали' в този форум-за да нищим правописа на няколко човека или да изказваме мнения по даден въпрос? На мен също не са ми приятни тези обиди и спорове-като циганки на женския пазар станахме,но когато някой ме напада и ме обижда и аз ще отвръщам със същото. Вие не го ли правите?

# 353
Моля,модератор да се намеси вече.  Peace

Обръщам се съвсем сериозно към модератора на този подфорум. Много моля,да се направи на абсолютно всички забележка (не изключвам себе си от това число),защото тук станахме по-зле от женския пазар по Коледа. Смятам,че всеки има право на мнение,дори да е различно от на останалите-нали за това всеки е индивидуална личност,а не сме едно и както се казва - колкото човека,толкова мнения. Вече няколко пъти казах и натъртих чак,да се спре дискутирането на моята личност,но дълбаенето продължава. Ок,съгласна съм,че в повечето случаи се заяждам,но не съм единственната. Не съм нито първата,нито последната която не ще седи безучастна срещу арогантното държане и обиди на някой друг. Отвръщам със същото,разбира се,колкото и да не ми е приятно това. Желанието ми е да се запази добрия тон във форума,защото това място е наистина интересно и могат да се научат много неща. Също така,имам една огромна молба към модераторите. Някои съфорумци са на мнение,че аз - desi1509 и lilitosf сме едно и също лице. Много моля,да дадете яснота по този въпрос защото знам,че това може д а го направите много лесно,само чрез проверка на IP адресите. А за сведение на другите съфорумци,единственно може да ме свържете с потребителя с ник flower_burgas която е моя сестра близначка (да,освен,че имам брат,имам и сестра  Wink)

# 354
. Първо трябва да е ясно, че единствено на по-големите ученици им е разрешено излизането извън училището. За малките от началните класове това е абсолютно забранено, те могат да излизат само и единствено с придружител. Т.е. за какво говорим изобщо? Малките деца, които са най-уязвими нямат право да излизат навън, изобщо не мога да си представя кой е този директор, който ще ги пусне свободно да напускат територията на училището, изтръпвам само при мисълта.

Къде го пише това?

В разпоредбите, които ни четат още на първите родителски срещи.
За малките ученици, особено от 1-2 клас това е повече от естествено, та как ще оставиш и пуснеш малко дете безнадзорно да излиза и да ходи, където си иска. Специално пък в големите градове с натоварени улици, наркодилъри, деца се отвличат и какво ли не още... Дори не съм се замисляла, че е възможно противното, да се оставят да ходят и правят каквото искат м/у часовете, до занималнята и т.н... Винаги има учител с тях, дори до тоалетната са длъжни да се обадят на госпожата, за да знае къде са. Ако в този момент родителят дойде и попита къде ми е детето, тя как ще каже, не знам? Нали й е поверено на нейна отговорност. Всички училища, за които аз знам и съм чувала е така. От тази година ми се струва, че още повече са затегнали положението, доколкото разбрах именно заради разпоредба на Фандъкова, но не съм питала специално.

Ние също още нямаме стол, който основно ме вълнува, но причините далеч не са само в наредбата, а и в конкурсите провеждани от общината няколко дни преди 15-ти, как и кога изобщо ще мине процедурата, как и кога хората ще се организират и отворят, не вярвам някой да го учудват тия недомислици. Освен това общината изисква влагане на средства в обектите, които после трябвало да връща, ама естествено не връщала повечето, била задлъжняла с милиони вече..., та така, проблемите са колкото искате и наредбата е само част от пейзажа. А лавката дали ще работи, лично на мен не ми е важно. Нямам проблем да сложа сандвич, вода и плод или каквото иска детето за допълнителна закуска. Миналата година купона за обяд ни беше 2 лв., храната никак не беше добра, въпреки, че не съм максималист и не съм очаквала чудеса в ученически стол. Цяла зима ядоха таратор?!, въпреки нашето недоумение, все пак това е лятна студена супа, задължително един път в седмицата имаха кренвирш с миниатюрна шепичка зеле (направо без коментар), за съжаление се оказа, че и риба не се е предлагала, за плодовете така и не стана ясно дали са им давали за десерт. Въпреки това столовото хранене не ми е било чак такъв проблем, разговарях няколко пъти и със съдържателя и със зам. директорката, помолих ако може кренвирши да не се предлагат, все пак 2 лв. на дете, пазаруваш и готвиш за цяло у-ще, все може да се сготви нещо. Съдържателят дори нямаше нужда да го убеждавам що е това кренвирш, всички бяхме единодушни какво съдържа този продукт, обеща да промени нещата, но не стана. В пъти повече проблеми ми създаваше предлагането в лавката, защото противоречи на всичко, което съм научила детето си и изобщо разбиваше всякакво възпитание дето съм дала у дома. Добре поне, че никога не съм забранявала, та детето всичко си казваше и разговаряхме по темата. Имаше деца, които започнаха да лъжат родителите си и примерно си купували кола и кой знае друго какво, то ситуацията беше безнадеждна, направо да вдигнеш ръце и повечето родители именно това правят.

# 355
  • София
Малеее,болшинството постове в последните страници са грозни нападки и в двете посоки, без каквито и да е съществени коментари на плюсовете и минусите на наредбата. Thinking
Ако ми позволите, ще изразя становището си по темата. PeaceИмам 3 девойки - една седмокласничка и две близначки в трети клас.Каката , подобно на мен е силно предразположена към пълнеене, докато малките, имащи структурата на татко си, са изключително слаби, въпреки значителното количество храна/полезна или не чак толкова/, което поглъщат. Rolling EyesКазвам това не в защита на нерационалното хранене Stop, а единствено  в подкрепа на факта, че доста често надебеляването е генетично заложено...Т.е дори и и при относително добра култура на хранене и активно спортуване, детето пак се развива като закръглено.Мисълта ми е ,че не при всички случаи следва  автоматично да отдаваме свръхтеглото при децата  единствено на приема на нездравословни храни.
Ще си позволя да споделя и нещо друго...Много майки около мен подкрепят идеята на наредбата, твърдейки че и у дома възпитават подобна култура на хранене у децата си.И ако последните съгрешават в училище, то е единствено и само, защото са подведени от онези деца, ядящи боклуци...Нека бъдем честни сами със себе си и признаем, че нещата не стоят точно така.Неколкократно, в рамките само на една-две изминали учебни седмици, ставам свидетел на това, как съученички на голямата ми дъщеря, поради забраната да напускат училищния двор, едва изчакват края на учебните занятия  и поемат славно към близкия магазин за захарни изделия или към Макдоналдс.При това става дума за деца, чиито родители най-ревностно защитават наредбата и отличните хранителни навици на отрочетата си. Rolling EyesАко все пак имат такива навици, се питам защо след училище не поемат директно към къщи и там да се нахранят наистина полезно и рационално....
 Далеч съм от мисълта да оспорвам добрия замисъл на наредбата.Напротив, определено училищните столове и лавки  следва да се освободят от безбройните боклуци като близалки ,изкуствени сокчета, сандвичи със съмнителни колбаси, желирани бонбонки, дъвчащи такива...Но успоредно с подобни промени трябва да се променяме и ние, не само на думи , а на дела...
Защото, въпреки изключително грубия си тон, Деси е права за едно нещо на 100%.....Много от претендиращите на думи  за  това ,че предлагат на децата си разнообразна и полезна храна, на практика не го правят... Sad
Ще кажете, че позицията, която заемам, е малко объркана и противоречаща си..Но това е, защото хем подкрепям идеята на наредбата като цяло , хем мисля, че има и недообмислени неща в нея. PeaceНищо не би им станало на децата, ако от време на време, разбира се не системно, си позволят да хапнат някоя вафличка...Или пакетче най-обикновени солетки..Ако в лавката изборът на такива е сведен до минимум, на самото дете ще му омръзнат и  то  подсъзнателно  ще ги отбягва за определен период от време..И все пак ще присъстват, успоредно с плодовете, млеката, минералнато вода и т.н...
Всеки възпитава децата си, както намира за редно.Моите като че ли  са от онези в златната среда.Старая се да им предоставя  разнообразно меню у дома, включващо плодове,млечни изделия, зеленчуци, месо ,ръжен хляб, топли храни...Но ще излъжа определено, ако кажа че не хапват и от "забранените неща", но поне го правят с мярка PeaceОще по-голяма лъжа ще е  да изтръся, че го правят в резултат на вредното влияние на децата около тях..Не, просто им се е дояло в дадения момент и толкова..Не е чак такава болка за умирачка, когато не е системно. Peace
Извинете ме за дълги пост, просто споделих, как лично аз чувствам нещата.Държа да подчертая, че не се опитвам да убедя никого  в нищо..Всеки знае най-добре за себе си, как да отглежда и възпитава децата си.

# 356
Абсолютно съм съгласна с теб. Peace

# 357
Старая се да им предоставя  разнообразно меню у дома, включващо плодове,млечни изделия, зеленчуци, месо ,ръжен хляб, топли храни...Но ще излъжа определено, ако кажа че не хапват и от "забранените неща", но поне го правят с мярка PeaceОще по-голяма лъжа ще е  да изтръся, че го правят в резултат на вредното влияние на децата около тях..Не, просто им се е дояло в дадения момент и толкова..Не е чак такава болка за умирачка, когато не е системно. Peace

Това е разумно мислене и още по-разумно здравословно хранене   bouquet. Напълно съм съгласна с теб  Peace.

# 358
Не е чак такава болка за умирачка, когато не е системно. Peace

Разбира се, че не е, то всичко е в мярката, самата основна идея на наредбата е тази, да не се прекалява с тези боклуци, защото именно тогава те са крайно вредни. Крайностите не водят до нищо добро в крайна сметка, лично мнение, много пъти съм го споделяла. Но са важни още хиляди неща в случая, че в училище, образователна и възпитателна институция, следва все пак посланията към децата да са правилни и добри за тяхното развитие, това напълно независимо от домашното възпитание, просто училището е съвсем друга структура с други отговорности и задължения, различни от частните на семейството. Училището няма какво да се бърка и да се оправдава с невъзпитанието в семейството, то самото като институция и случващото се в него е послание към семейството. Семейството като малка единица от обществото е много по-податливо на хилядите процеси в обществото, например отрицателни, докато училището се ръководи от държавните отговорности и цели към цялото. Там мярката и посланията наистина са много важни, те са не само към децата, но и към техните родители, това е пряката връзка, чрез децата стигаш и до родителите им. Затова никога не съм обвинила родителите и семейството, защото те наистина според мен не са първопричина за проблема, а следствие. Солетите мисля, че няма проблем с тях, или поне в момента са последна грижа. В поста ти не виждам нещо, което да се различава и от моето отношение към всичко това. Само за надебеляването, за нас това дори не е най-важния проблем, макар да си е страшно сериозен сам по себе си в детска възраст, и наистина затлъстелите деца и то в съвсем малка възраст да са наистина плашещо много, което няма как да е само генетично заложено, защото преди 20 год. ги нямаше тия проблеми. Комплексни са естествено нещата. За мен лично далеч по-сериозен е проблема с отравянето организмите на децата с химии и оцветители и все отнякъде трябва да се почне, целия пазар трудна работа, но поне откровено вредните боклуци може и да не са преобладаващия асортимент в училището, нали?

# 359
Уао,Тео именно ти киснеше по цял ден в министрствто,при доц,Байкова и при твоята приятелка д-р Петрова,с думите -децата ни,хранят ги с боклуци-(а)лъжа 1 , ти навсякъде пишеш ,че пращаш храна на детето си,тогава кой ти го храни с боклуци ?
Лъжа (2)- твърдиш,че наредбата е крайна и недобре направена,ама преди 3 месеца,като някой хора ти казваха къде са проблемите ,какво каза ? да не е пипаме,че може да не се подпише.
Лъжа (3)Аз имам информация ,че си директор на столично училища и си поискала пари от лавкаджията,той те е пратил на м****ти,стол няма да имате,защо всички фирми са пред опредени за твоята персона "нонграта".

Смятам ,че ти и твой те дружки си правите един експеримент с децата в България ,като лобиране за въвежда то не на здравословното а  на диетичното хранене в училище,аз не искам детето ми да се храни диетично,нямам нужда от вашите програми за ограмотяване на родителите,как да не си храним децата с боклуци,забравяш наи-важното г-жо Директор ,всеки родител има право сам да решава с каво да храни детето си,а ти нямаш,никакво право да ходиш в МЗ и да говориш от мое име или това на 99 % от родителите в България,защото фантомите сдружения,който цитираш в твоя подкрепа са кухи структури,обслужващи интересите на няколко големи фирми в България.
Като си толкова запозната ТЕО,я ми кажи защо само 3 фирми в цяла България отговарят за новата наредба 37 ? голяма случайност нали ?
Или използваш нас родителите за да си прокараш интересите на фирмата за здравословни храни,която ти плаща за това ???
Защо не ни запознаеш с командировките ти извън България за сметка на коя фирма за здравословни храни  са ?
Да е кажа ли ? или ще кажеш- дръжте я-лавкаджиика-  и някой хората, ще започнат да ме плюят,защото не ме познават,аз поне не взимам рушвети.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 00:27 от lilitosf

Общи условия

Активация на акаунт