Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 27 424
  • 598
  •   1
Отговори
# 435
Янечек, пропускаш нещо важно. Според мен има разлика в твоя пример и по- горните.
Разликата е, че на теб вероятно никой не ти е обяснявал, че тази храна е вредна, да не казвам по- силна дума. И не само на теб.

Много грешиш. Родителите ми от години се интересуват от здравословно храненеа, а и са вегетарианци. Така че за вредата от Е-тата, хидрогенизираните мазнини и т.н. и т.н. знам от мнооого отдавна  Wink Това нещо в детството ми и в пубертета изобщо не ме е интересувало. Имах си пари - купувах си боклуци - стипендията си беше моя и никой не можеше да ми каже какво да купувам с нея.
За по-късен етап съм съгласна, че евентуално има някакво значение родителския пример, но категорично в детството и тийнейджърските години не ми пукало от тъпите доводи на майка ми за важността на храната. И ако едно дете обяснява наляво и надясно колко е вредно това, понеже в него има маргарин и Е 122, изобщо не означава, че не иска тайно да си хапне, само че не смее да каже пред майка си, понеже ще слуша пак глупавите й обяснения за здравето и храната  Crazy
Затова и смятам, че не само примерът в семейството има значение, ами и цялото общество, в което съществуват човечетата. Затова и не приемам доводите, че какво ни пречело те да си продават боклуците, при положение, че ние сме си били научили децата.

Може и така да е, не споря. Даже подозирам, че си права. Или си изключение. Казваш, че "от години се интересуват родителите ти от здравословна храна", но това "от години" значи ли, че ти си закърмена с това? Ти на колко години беше, когато започнаха да ти обясняват? Мисля, че има значение, дали това започва буквално от раждането или се случва по- късно.. Peace

Иначе с това съм абсолютно съгласна  Peace 
Цитат
Затова и смятам, че не само примерът в семейството има значение, ами и цялото общество, в което съществуват човечетата. Затова и не приемам доводите, че какво ни пречело те да си продават боклуците, при положение, че ние сме си били научили децата.

затова и написах горния си постинг.

# 436
Естествено ,че цялото общество трябва да има роля за да се научат децата за вредностите и полезностите в храната.Но най-вече това първо се възпитава в семейството.Вчера отивам да взема дъщеря ми от у-ще.Масова гледка е ,как майки и бащи купуват от лавката на у-щето всевъзможни боклуци на децата си, с оправданието ,че били гладни.Направо останах втрещена,и това при положение ,че в съседство има магазин за плод и зеленчук.Ей ,това не го разбирам,как така доброволно си "тровиш" детето,а след това обществото да му обеснява ,че това е вредно. #Crazy

# 437
абе като ви се казва че водите борба с вятърните мелници или казано на прост език-наредбата е обречена на провал,вие не вярвате  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 438
Не е така гост 12321,все от някъде трябва да се започне,но до като чакаме някой друг да ни реши проблемите с магическа пръчка,това никога няма да проработи,друг е въпроса ,че в наредбата има много пропуски.

# 439
   Може да има пропуски, но поне е дадено началото. Оттук нататък може да се променя и допълва. Практиката ще покаже, какво е пропуснато, коя час не функционира на практика, какво още може да се направи...
   Колкото и да му е мъчно на единствения лавкаджия, който само си сменя никовете, наредбата е факт и само въпрос на време е да започне да се прилага в цялата си строгост.  Laughing

# 440
Да и аз това казвам ,все трябва да се започне отнякъде .Приветствам наредбата с две ръце,но отбелязвам ,че не е достатъчна.Ако питате мене лавките изцяло да се изринат от училищата .

# 441
Абе чак изцяло- все пак има дечица, които са там цял ден
В нашето училище има занималня, организират спорт надецата след часовете и на практика са там по 10-12 часа, няма как без стол и лавка
Но тази година определено е по- добре, без част от асортимента

# 442
абе като ви се казва че водите борба с вятърните мелници или казано на прост език-наредбата е обречена на провал,вие не вярвате  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Хм, засега други са ми наблюденията - т.е. всички деца в класа на сина ми си носят сандвичи от вкъщи, никой на никого не се подиграва и в училище изобщо не може да се внасят неща, закупени от магазините в околността, с изключение на кроасани. Поне за малките ползвата е огромна Simple Smile

# 443
абе като ви се казва че водите борба с вятърните мелници или казано на прост език-наредбата е обречена на провал,вие не вярвате  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Хм, засега други са ми наблюденията - т.е. всички деца в класа на сина ми си носят сандвичи от вкъщи, никой на никого не се подиграва и в училище изобщо не може да се внасят неща, закупени от магазините в околността, с изключение на кроасани. Поне за малките ползвата е огромна Simple Smile

Мечтая да го видя във всички училища това!! Hug

На лавкаджийчето не му писна, ей.. hahahaСигурно отДубай пише.. Joy

Съвсем забравих. Blush Вижте какво  ми пратиха: (за Варна става дума..)

29.09.2009 15:02

Цитат
Има начини нездравословната храна на учениците, предлагана от частни търговци, да бъде забранена и в района на учебните заведения в радиус от 500 м от училището, коментираха още местните парламентаристи.

Идеята за това пък дойде от общинското предприятие „Ученическо столово хранене”. Д-р Янко Станев междувременно информира, че 11-те проверки, правени през тази година на храната, която „Ученическо хранене” предлага, не са установили отклонения от норматива.

Няма и как да бъде иначе, след като ние финансираме дейността, добави председателят на комисията по финанси д-р Станев.

оттук

# 444
  • у дома
Днес се загледах - в нашата лавка си има и чипс и вафли и да не изброявам др боклуци...Мойто дете е първи клас и е в училище само до обяд ,закусва в къщи ,там също след второ междучасие им дават безплатни закуски ,има винаги вода в раницата и за момента съм преценила,че не е нужно да му давам пари,така че лавката не го изкушава...но питам по принцип на кой трябва да се сигнализира-училищното настоятелство,директора или някой друг?

# 445
  • София
Аз съм от тези дето не забраняват чипса и други някои боклуци, но в умерени количества.
Сандвичи винаги съм му правила. Но сега и стола не работи при нас. Вече ми се изчерпват идеите със сандвичи за целия ден. Ходи и на занималня. Дайте идеи какви сандвичи правите на вашите деца.

# 446
elanca, моето дете е до обяд на училище, но все пак му правя такива сандвичи:
печени с кашкавал и яйце или сирене и яйце
с яйчен пастет (масло, сирене и яйце се намачква и между 2 филии)
с печена червена чушка, нарязана на ситно и сирене
със сирене-крема и краставица или маслини на кръгчета
с масло, сирене и шунка
печен с домат и отгоре парче кашкавал (да не се разтече доматчето)
Слагам по 2 филии с плънката по средата, защото ползвам нарязан хляб - ръжен или пълнозърнест и като калории само една не е достастъчна за закуска, при положение преди училище не е ял друго освен нарязани плодове.

# 447
  • София
Благодаря ти Янечек! Не съм слагала печени досега , защото си мисля,че ще стане твърд като истине. Но ще пробвам.

# 448
Но, повярвайте ми, много е трудно хем да не изглеждаш на стара баба и да те чуят, хем да има разбирателство.

А кой твърди, че е лесно, досега с това безумие в лавките си беше направо кошмар, и то всекидневен!

# 449
   Подтикната от прочетеното тук, реших да попитам сина си как вървят нещата със закуските в училище. Останах доста изненадана от това, което научих. Както вече споделих, лавката им отново работи, като е " изчистена" от повечето боклучави продукти(дори не смея да ги нарека храни). Въпреки това обаче, рязко се е увеличил броят на децата, които си носят от вкъщи нещо за хапване. Значи от наредбата има полза. Доста хора са се замислили върху това с какво се хранят децата им и има ли смисъл да купуват в училище, нещо което в магазина е доста по-евтино.

Общи условия

Активация на акаунт