Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 202
  • 598
  •   1
Отговори
# 375
Нещо повече-постъпвах така цяла година Grinning
Мисля и тази да продължа,само че сега имаме достъп до истинско,селско,чисто масло,мед,мляко ,плодове и зеленчуци.И месо-ама няма как да се набутам да го доставям на градината....е,що да няма?! Sunglasses

Heart Eyes

# 376
  • Пловдив
Ами ако някой каже в РИОКОЗ наистина градината подлежи на санкциониране. Работила съм няколко години в детски градини в села около Пловдив. Готвачките се ядосваха ,че си носят млякото на мандрата, а в детската градина носят мляко също от там. Но с друга цена и много "подобрено". За съжаление не можеше да го носят в детската градина. Мисля, че всички са наясно с това.

# 377
Нещо повече-постъпвах така цяла година Grinning
Мисля и тази да продължа,само че сега имаме достъп до истинско,селско,чисто масло,мед,мляко ,плодове и зеленчуци.И месо-ама няма как да се набутам да го доставям на градината....е,що да няма?! Sunglasses

Heart Eyes

Опаа,ето защо сме за премахването на боклуците от училищата   Mr. Green. Вярно,тук става дума за детска градина,но днес градина,утре училище.... Цялата дандания е за да си пласираме стоката  Wink. Сега очаквам още някой от бандата да се изпусне.  Whistling
П.П. Господата и госпожите от РИОКОЗ и прочие,много ще се зарадват на тези неща.  Wink

# 378
Ами ако някой каже в РИОКОЗ наистина градината подлежи на санкциониране. Работила съм няколко години в детски градини в села около Пловдив. Готвачките се ядосваха ,че си носят млякото на мандрата, а в детската градина носят мляко също от там. Но с друга цена и много "подобрено". За съжаление не можеше да го носят в детската градина. Мисля, че всички са наясно с това.

разбира се,всичко това се случва поради пропуски в контрола.дадох само пример за частен случай-не желая детето ми и децата в групата да ядат маргарин-учителката също-носим им масло Simple Smile
ако се опитам да развия нещо официално с директора обаче,може и да успея(особено ако се позова на факта,че детското хранене е гореща тема в момента,че мога да обезпеча всичко по веригата "проект-меню-източници на чиста храна-обучение за деца,родители-персонал"
това е "мисли глобално-действай локално"

# 379
ако се опитам да развия нещо официално с директора обаче,може и да успея(особено ако се позова на факта,че детското хранене е гореща тема в момента,че мога да обезпеча всичко по веригата "проект-меню-източници на чиста храна-обучение за деца,родители-персонал"

A защо не го направиш? Едва ли е толкова сложна процедура.

# 380

Много странно... в нашата градина е абсолютно забранено внасянето на храна отвън. Дори за мен, при условие, че детето ми е алергично към разни храни.

Не само във вашата градина, навсякъде е абсолютно забранено внасянето на  храна отвън.

На мен от градината ми казаха, че не може храна отвън, а от РИОКОЗ ми казаха, че не е проблем в определени ситуации  Thinking

Почерпка за Рожден ден или други празници например Simple Smile

Не Вещи, конкретно говорих за ситуацията, че детето ми има алергии, но тъй като в градината се съгласиха на някакви компромиси как и какво да и се дава, не се наложи да внасям храна и повече не съм се занимавала...

# 381

разбира се,всичко това се случва поради пропуски в контрола.дадох само пример за частен случай-не желая детето ми и децата в групата да ядат маргарин-учителката също-носим им масло Simple Smile
това е "мисли глобално-действай локално"
[/quote]
Не мога да повярвам, че може някой родител да си мисли, че щом за неговото дете е полезно да яде нещо то това се отнася и за останалите деца - и забележете, без знанието на родителите им. В нашата ясла имаше една майка, която твърдеше, че детето и е вегетарианче и не разрешаваше да му дават храни с месо...Сестрите направо се чудеха какво да го правят.А детето дали наистина е вегетарианче ще си каже милото чак като порасне Shocked, но нали майка му смяташе така...Добре, че не беше решила и нашите деца да не ядат месо, че тогава щеше да види #2gunfire
Отказвам да се съглася някой родител да носи от домашната си крава или овца или коза мляко, което да се дава на децата ни в градината, защото животното може да не е изследвано и например да има мастит, което може да разболее детето ми #Cussing out

# 382
  • Пловдив

A защо не го направиш? Едва ли е толкова сложна процедура.

От няколко години вече не работя  в детска градина, а в училище, но тогава храната се доставяше от фирма, която се явява на търг търг в общината за доставки в детските градини. Същото е и с училищните столове в момента. Предполагам, че с градините все още също е така. И не се допускат други внасяния на храна. Докато бях както казах в селата единственото, което "незаконно" разрешаваше директорката беше родителите и бабите да носят в градината пресни плодове и да ги даваме като допълнителен десерт на обяд и на следобедна закуска. А менюто е съставено и се готви в кухнята. По рецептурник за детските градини. Не виждам как ще се носи масло за една група само и как ще се прави отделно закуската специално за тази група.

Иви, в такъв случай сигурно е така. Не съм запозната. Иначе когато някой родител предупреди учителките за проблем се съобразяват с него.

# 383
става въпрос за допълнителна закуска

и да,ако може покрай моето дете и другите да хапват масло,а не маргарин,се нагърбвам с "отговорността"да нахраня няколко деца .Които ,разбира са ядат тази допълнителна закуска по желание Grinning

# 384
  • Пловдив
Калесин, като прочетох това останах с впечатление, че става въпрос за филийките на групата за сутрешна или следобедна закуска.

миналата година с  учителката на малкия ми син се разбрахме ,и им носех мандраджийско масло за филийките в групата.мисля и тази да е така.
както и ябълки и банани за похапвания.

А ти в последния си пост казваш, че става въпрос за допълнителна закуска. На твоето дете.

# 385
става въпрос за допълнителна закуска

и да,ако може покрай моето дете и другите да хапват масло,а не маргарин,се нагърбвам с "отговорността"да нахраня няколко деца .Които ,разбира са ядат тази допълнителна закуска по желание Grinning

Коя си ти,че да определяш кое дете,какво да яде? Ти отговаряш само за своето дете,а не за другите,та дори и 2-3 да са. Започвам наистина да се замисля,дали да не информирам институциите за тези неща. Тук поне (говоря за някои институции)се познавам с хора на много висок пост.

# 386
Връщам се да чета 20 и кусур страници. Laughing

Надявам се, от тази и от още 2-3 теми най - после да излязат сериозни предложения за промяна. Защото положението с храненето в детските градини и училищата е повече от трагично. И аз ще нахвърля това- онова. Просто не мога да повярвам , че помощите от европрограмите , разпределени покриват по 11 лева на дете на година! ooooh!

Калесин, ако е вярно това, стискам ти палци, да си направиш законна дейността и дано да стане практика, търгът да се печели от фирми, загрижени за здравето на децата, а не да се избират тези с най- "тънкажните оферти".

Току - що  ми хрумна: Едно от предложенията би могло да бъде, ако се появи доставчик/ производител на хранителни продукти, детето на когото учи в дадената детска градина, да има предимство при търга, защото едва ли някой би давал на собственото си дете да яде боклуци.

И още- ако се сключи договор с някой местен производител на пресни плодове и зеленчуци, особено ако е такъв, който не ползва торове и пестициди, дали няма да е възможно да се получат средства и по някоя екологична европейска програма? Thinking Хем добро за децата, хем помощ за стопаните, които не ползват отрови.  

Последна редакция: нд, 27 сеп 2009, 23:34 от СпирОлина

# 387
Коя си ти,че да определяш кое дете,какво да яде? Ти отговаряш само за своето дете,а не за другите,та дори и 2-3 да са. Започвам наистина да се замисля,дали да не информирам институциите за тези неща. Тук поне (говоря за някои институции)се познавам с хора на много висок пост.

Ние сме никои. Би трябвало медицински лица, специализирали в определена насока да изготвят списък с храни, подходящи за съответната възраст в детското заведение. Там ще ядат това. А вкъщи, каквото искаш им давай.

П.П. Не членувам в никакви сдружения и съм далеч от бизнеса с хранителни стоки.

# 388

П.П. Не членувам в никакви сдружения и съм далеч от бизнеса с хранителни стоки.

Да, да, обяснявай ти, че нямаш сестра. Laughing

Бас държа, че благодарение на клеветите на lilitosf   поне един си помисли, че Тео я спонсорират някакви фирми за здравословни храни. ooooh!

Главите на лавкаджиите не могат явно да поберат факта, че някой може да прави нещо от добра воля, а не воден от меркантилни интереси. Money

# 389
  • Пловдив
Току - що  ми хрумна: Едно от предложенията би могло да бъде, ако се появи доставчик/ производител на хранителни продукти, детето на когото учи в дадената детска градина, да има предимство при търга, защото едва ли някой би давал на собственото си дете да яде боклуци.

И още- ако се сключи договор с някой местен производител на пресни плодове и зеленчуци, особено ако е такъв, който не ползва торове и пестициди, дали няма да е възможно да се получат средства и по някоя екологична европейска програма? Thinking Хем добро за децата, хем помощ за стопаните, които не ползват отрови.  

Спиролина, детските градини са общински и търга се провежда в общината, не във всяка градина поотделно. Той доставя всичко в градините, не само плодовете и зеленчуците, а абсолютно всички продукти.

Освен това тъй като имам свекита на село бих казала, че няма производители, които да не използват торове. Ако не се използват продуктите не стават. Разликата е само в количеството на използването. Иначе имам много познати, основната дейнот на които е селското стопанство и са правили опити да произвеждат екологични продукти. На следващата година се отказват, защото ще се разорят - никой не им ги купува. Чушките на един познат станаха около 10-15 сантиметрови и нито една права между тях, а имаше 3 декара, а ябълките на друг - 5-6 см в диаметър.

Общи условия

Активация на акаунт