Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 198
  • 598
  •   1
Отговори
# 390
То едно цвете не може да живее без тор, ние искаме цял зарзават. Няма как да стане без тор.

# 391
ЗлаВещица , възможно е без тор, но сега не ми се спори, за да не затлачвам темата.
Мисълта ми беше, да се издействат средства по някоя програма ( мисля едновременно за ДГ и училищата, затова.. )  Идеята ми беше по екологични програми, но може и някакви други, просто това се сетих  на прима виста.

Друг вариант би бил по програми за насърчаване на родното производство/ сигурно има такива newsm78/ , което пак може да " се върже " екологично.

С тези средства биха могли да се финансират:
1. образователни часове в училище, нагледни материали, обучение на учители, родители, не само на ученици/ това го казвам съвсем сериозно, защото е практика и в други страни и няма нищо срамно в това. Никой не може да е специалист по всичко./

2. закупуването на по- качествена храна на децата/ учениците

и т.н.

Спиролина, детските градини са общински и търга се провежда в общината, не във всяка градина поотделно. Той доставя всичко в градините, не само плодовете и зеленчуците, а абсолютно всички продукти.

Това ме навежда на мисълта, че един или няколко производителя/ доставчика са един вид монополисти в зареждането на ДГ/ за училищата как стои въпроса, знае ли някой? Thinking / Мога да си представя как се прави този търг и странно, но ме съмнява да има прозрачност в цялата дейност. Thinking  А монополист и качество хич не ми се връзват. Ако се промени това и има реална конкуренция между отделните фирми, дали ще имаме повод, силно обезпокоени,  да пишем в тази и други теми? Thinking

# 392
Вижте,имам едно предложение и не е последствие от забележката на Ели и Татти,а защото ми омръзна всичко това  . Хайде да спрем с тези нападки и обиди и да 'сключим' примирие. Да,сериозна съм! Нека всеки да изказва своето мнение и виждане по даден въпрос (в частност здравословното хранене и всичко,свързано с него),но който е на различно мнение да не се нахвърля като бесен вълк и да запазим добрия тон на общуване.
Сега,персонално към Дидева. Нямам нищо против теб-не те познавам лично. Единственното,което ме дразни в теб,са тези забележки за правописа. Не казвам,че всичко е ок,но тук все пак не сме във форум по български език и литература. Не е ли така? На всеки може да му се намери кусур-няма перфектни хора. Най-вече пък,когато човек бърза,а вечер пише на тъмно за да не събуди околните,грешки винаги могат да се допуснат. Сега си ти наред да кажеш какво против мен имаш (освен правописа за който се разбрахме и за различната от на повечето тук позиция относно храненето). Остана само да ти се извиня публично за обидите от последните няколко поста,както и на Калесин   bouquet. Това имах да кажа,който е добронамерен и разумномислещ,мисля,че ще разбере написаното от мен,дори и с хиляди правописни грешки.

# 393
  • София
При нас няма ефект от наредбата...точно на 10 метра от входната врата има магазинче, а точно срещу вратата се опъват сергии с всевъзможни боклуци.......... Sad
Говоря, говоря, но синът ми продължава да си прескача до там. На предложението ми ако огладнява да му слагам нещо в раницата ми се отговори, че "всички" знаели, че така правели само селяните........... Rolling Eyes
Освен на село да се преместим....така и така мечтая за къща там, та официално и той да е селянин...... Simple Smile

Считам, че докато се позволява излизане от училището голям ефект няма да има.

# 394
   В училището на сина ми учениците от 1-4 клас нямат право да напускат територията през междучасията. Живеем срещу него и от това, което виждам и по-големите рядко излизат извън двора.
   Лавката вече е отворена, очевидно наемателят е решил, че ще може да се справи и спазвайки новите правила. Синът ми обаче е взел " икономическото" решение нищо да не си купува оттам, защото било " много по-скъпо, отколкото в магазина", така че пак си носи от вкъщи.  Joy Joy Joy

# 395
Току - що  ми хрумна: Едно от предложенията би могло да бъде, ако се появи доставчик/ производител на хранителни продукти, детето на когото учи в дадената детска градина, да има предимство при търга, защото едва ли някой би давал на собственото си дете да яде боклуци.

И още- ако се сключи договор с някой местен производител на пресни плодове и зеленчуци, особено ако е такъв, който не ползва торове и пестициди, дали няма да е възможно да се получат средства и по някоя екологична европейска програма? Thinking Хем добро за децата, хем помощ за стопаните, които не ползват отрови.  

Освен това тъй като имам свекита на село бих казала, че няма производители, които да не използват торове. Ако не се използват продуктите не стават. Разликата е само в количеството на използването. Иначе имам много познати, основната дейнот на които е селското стопанство и са правили опити да произвеждат екологични продукти. На следващата година се отказват, защото ще се разорят - никой не им ги купува. Чушките на един познат станаха около 10-15 сантиметрови и нито една права между тях, а имаше 3 декара, а ябълките на друг - 5-6 см в диаметър.

ВИС-Пд.Имат опитни полета,в които не използват торове от 16г.Гледат доста неща,вкл.зърна за Био-хлябовете на Хармоника.
чушките са криви и малки,всички други неща са криви и малки,но имат пазар.
И ще имат още по-голям Grinning

Зкуска за моето дете,и всички,които поискат Simple Smile

# 396
Когато синът ми беше в ДГ се опитах да "прокарам" идеята в 16ч да им дават за закуска топли кифлички от фурната отсреща.
Да, ама НЕ!!! Директорката ми извади от "100 кладенци вода", че не можело.Управителката от фурната даже каза, че за 20ст ще направи специално кифли с мармалат, лукум и т.н. разнообразни всеки ден, при това фурната си има разрешително от ХЕИ...........но не стана, децата им даваха по една "нещастна" бисквитка в 16ч и те гладниииии, ужас като ги взимахме само гледаха какво има за ядена.

Та не знам защо в у-щата не вкарват такива топли закуски от фурните?Сигурно пак някой им пречи?

# 397
В нашето училище ги пекат на място в стола
Не са върха, но са топли и пресни

# 398
80те год. в училищната ни лавка се продаваха само неща,приготвени сутринта в стола-кифли,банички,сандвичи и др.както и айрян(в кана в хладилника),мляко с какао и сок(боядисана вода,но беше единствения такъв артикул)
Нямаше нищо дълготрайно,опаковано ,замразено и притоплено.Имаше само един вид шоколад9щото и без това в БГ.имаше само един вид Grinning)

ябълките и домашните сандвичи пак си ги носехме от вкъщи,хапвахме и в лавката.
в класа имаше само едно дете със затлъстяване.
Не бленувам по "отминалите времена" на не-свобода,не-информация и рестрикции.само разказавам

# 399
То едно цвете не може да живее без тор, ние искаме цял зарзават. Няма как да стане без тор.

1.може-ако различни култури се гледат паралелно,или една след друга.така едната прави хумус за другата;това е бая сложно,разни баби по откъснатите села го знаят и използват,както и био-фермерите,и онези хорица от висшия селскостопански.
Обаче ако едно почва е обработвана с изкуствен тор и пестициди,и експлоатирана за висок добив,еи трябват десетилетия да се изчисти и да гледа разстения,достатъчно богати на минерален състав че да са полезни за здравето ни.В тази връзка "колкото повече зеленчук-по-добре,"по-скоро не е вярно в момента.
Кофти е тази работа с почвите,както и с месото-което се гледа за месо,с неподходящи храни, антибиотици и хормони.Всичко това е вярно,но в Бг.МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ ЧИСТА ХРАНА-стига да имаме знания и критерии.И малко време за мислене и резлизация.
2.може и с есетествен тор(аааа,конски лайнца Laughing)

# 400
"всички" знаели, че така правели само селяните........... Rolling Eyes
Освен на село да се преместим....така и така мечтая за къща там, та официално и той да е селянин...... Simple Smile

Считам, че докато се позволява излизане от училището голям ефект няма да има.

mila71, много интересна, но крайно грешна  интерпретация на сина ти, който предполагам съди за широкия свят само от видяното по нашите географски ширини. Уверявам го, че в по- напредналия в това отношене западен свят с джънк- фууд се хранят главно децата на ниско образованата прослойка на обществото. Всички останали подбират внимателно какво вкарват в тялото си и предпочитат домашна храна като най- сигурна.  Може да му дадеш да прочете това. Simple Smile

Калесин , абсолютно точно е това, което казваш. Надявам се, с малки крачки, постепенно всички да достигнат до това познание, което умишлено се крие от нас. Няма как да мислят другояче, след като информацията е оскъдна и бива задушавана от огромните корпорации, производители на пестициди, торове и  подобни отрови. Същите те спонсорират всички / или почти всички/ аграрни  прояви- изложения, медии, предавания по ТВ.

Между другото,  заповядай в тази тема!  Hug  

мармашотка , не знам какво бих избрала между бисквитка и топла кифла за 20 стотинки. И двете са еднакво глупава храна, само дето първата е  тъпкана и с допълнителни боклуци.
Хора, трябва да се разбере, че от тестените храни, главно от белия хляб само  се подуват децата и тези продукти нямат никаква хранителна стойност, нито за тялото , нито за ума. Но като биват приучвани на рафинирани храни от най- крехка възраст, после свикват и си го търсят, а омагьосаният кръг се завърта. Да не говорим, че бялото брашно е не само безполезно , но и вредно!!

Има няколко основни правила, които трябва да се спазват и за които главите на разните му там "експерти" не увират!
...

Последна редакция: пн, 28 сеп 2009, 12:26 от СпирОлина

# 401
  • Пловдив
Не искам да изпадам в спорове и не му е мястото тук. Просто искам да кажа гледната точка на производителя на селскостопанска продукция. Много хора имат желание да отглеждат чисти продукти. И са го правели - за съжаление само година. Защото за съжаление се разоряват. Да, има кой да купува, но каква е бройката на тези хора? И може ли един производител, който изхранва само с това себе си и семейството си да си го позволи? Не, не може. За едни и същи труд и вложения с комшията ще изкара 5 пъти по-малко продукция, с 10 пъти по-лош външен вид и като отидат двамата на пазара ще се изкупи продукцията на съседа, а неговата ще стои няколко дена, докато накрая отива на боклука. Казвам отново - за съжаление - но си е така. И дори и ние да отидете на пазара ще ни улови окото голямото и красивото, а не малкото и сбръчканото. Поне на повечето от нас.
Казваме че външният вид няма значение, но за съжаление не е така. И при хората, и при храната дори Simple Smile

# 402
На нашите деца вече лавката е отворена и синът докладва, че наистина не висели шарените боклуци по витрината. Няма ги и газираните и оцветени тъпотийки. Дори каза, че било много подредено, а новата жена била любезна, нищо общо със старите /т.е. предишните/.

# 403
  • Sofia

1.може-ако различни култури се гледат паралелно,или една след друга.така едната прави хумус за другата;това е бая сложно,разни баби по откъснатите села го знаят и използват,както и био-фермерите,и онези хорица от висшия селскостопански.

Това се казва сеитбообръщение.

Обаче ако едно почва е обработвана с изкуствен тор и пестициди,и експлоатирана за висок добив,еи трябват десетилетия да се изчисти и да гледа разстения,достатъчно богати на минерален състав че да са полезни за здравето ни.В тази връзка "колкото повече зеленчук-по-добре,"по-скоро не е вярно в момента.

Изкуственните торове се използват от много години. Има една приказка- "дозтата прави отровата" и още еднно нещо, което е много важно това е спазване на карантинните срокове. А именно те не се спазват.... от там идва и проблема.

2.може и с есетествен тор(аааа,конски лайнца Laughing)
Да органичните торове са за предпочитане. Най -екологични са. Peace

# 404
Хайде стига вече! Тъкмо дискусията взе да става спокойна и ползотворна и някои хора се почувстваха засегнати, че вече не им обръщаме внимание.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт