Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 899
  • 598
  •   1
Отговори
# 525
Не знам кой какво следи и как, но в лавката на у-щето на дъщеря ми се продават например кубети. Аз обаче нямам право да влизам там, това са сведения от детето. Как ще се осъществява родителски контрол - не ми е много ясно.

Обръщаш внимание на доректора или на някой друг от ръководството, искаш да те пуснат да видиш какво се предлага в лавката на децата, нямат право да ти откажат да се информираш лично. Ако не срешнеш разбиране, звъниш на РИОКОЗ София, те отиват и после са длъжни най-подробно да те информират какво се предлага и дали се спазва наредбата. Това е. Оказа се, че в много училища не допускали родителите до лавката и стола. Ако искате, родителите можете да повдигнете въпроса пред директора и да си определите някои родители от випуска примерно, които да следят предлагането в стола и лавката, и да информират останалите. Не следва да отказват подобно нещо. Масово по лавките са заменили зрънчото и чипсовете с Марети и някакви такива неща, явно и кубетите се движат на границата по наредбата. Laughing

# 526

Ще кажа, че това, кеото зависеше от държавата е направено - сега сме ние, родителите, от нас зависи. Ако ние сме убедени, че трябва да се тъпчат с това (има примери в темата, които както виждаш подкрепят боклуците), то те ще го правят.

Според мен държавата направи само малка стъпчица в правилната посока, която трябваше мнооого отдавна да направи, за да не се стига изобщо дотук, до тези статистики и до привикването на сега вече големите деца да се тъпчат с тези глупости. Големите деца просто са изпуснати вече. Държавата може и трябва да направи в пъти повече, можеше още с пускането на наредбата да е разработила препоръчителни списъци с продукти, проучвайки пазара, да се е свързала с фирми производители отговарящи на наредбата, да е уговорила с тях евентуално по-добри цени за училищата, да стимулира здравословното производство на храни, поне за децата в училище, можеше да е спуснала подробни разяснителни текстове към наредбата към общините и към фирмите, наемащи обектите за хранене в училищата, както и да проведе разговори с тях. И най-вече паралелно с наредбата веднага трябваше да пусне образователни програми за децата, съобразени с всяка възрастова група, защото когато вкъщи казваме НЕ, винаги обясняваме и ЗАЩО. Вероятно и още много неща може да направи, стига двете министерства на здравеопазването и образованието да работят в екип и провеждат национално отговорна политика към здравето на учениците и децата от градините.

# 527
Усещам,че с времето започвате да осъзнавате допуснатите грешки в наредбата,и се моля на бог тя по-скоро да бъде прецизирана,защото в този и вид е вредна за цялото ни общество!!!
Не ми говорете,че била едно добро начало,тя е едно голямо разочарование до момента,май не гледате телевизия за ставащото до момента и ако наистина сте отговорни,дайте да направим една обща петиция за нейната промяна,съдържаща всичко необходимо за въвеждане на здравословното хранене в България,ще съдействам за подкрепа от всички организации на наемателите,на новите родителски организации и директорите да е подкрепят.

Нека наистина направим нещо добро за нашите деца- те го заслужават,повече от нас,те са нашето бъдеще,държавата ни загива с всеки изминал ден.

"Заедно можем повече"-приемете го както искате,ако не сте съгласни само гледайте,какво ще стане с наредбата в следващите няколко месеци.....

Подпис : Национален координатор на лавкаджиските синдикати

# 528
Сега....Искам да изразя становище,моля. Темата е повече от ясна - някои майки са против това,в училищата да се продават не здравословни храни. Нали съм разбрала правилно? От другата страна са противниците на тази идея. Обаче от прочетеното тук разбирам,че в дъното на нещата се крие не толкова забраната на тези храни и напитки,а и цената на която се продават те. Нали така?  Wink Не помня вече,но някой беше изразил мнение,че вече лафкаджиите няма да прибират паричките на родителите-чрез децата,разбира се. И кое повече Ви боли? Това,че детето Ви може и да се изкуши да хапне кроасан (примерно) или това,че вместо 1,20 лв,ще се бръкне за 1,80 лв (примерно)?

# 529
  • София
Обаче от прочетеното тук разбирам,че в дъното на нещата се крие не толкова забраната на тези храни и напитки,а и цената на която се продават те.

Не си разбрала правилно. Въпросът не е в цената, а в това, че на лавкаджиите са им сбъркани приоритетите и поставят печалбата си на първо място, а за здравето и благополучието на децата хич не им пука. Цените и огромните надценки се даваха само като нагледен пример за това.

Положението преди беше съвсем трагично, поне при нас, защото и сандвичи имаше съвсем малко, основно се предлагаха само шарени бонбонки, чипсове и снаксове, защото точно такива неща най-много се купуват от децата. Ако лавкаджиите имаха благоприличието сами да ограничат продажбата на боклуци, сега нямаше да се стигне до тази конфронтация.

# 530
Не помня вече,но някой беше изразил мнение,че вече лафкаджиите няма да прибират паричките на родителите-чрез децата,разбира се. И кое повече Ви боли? Това,че детето Ви може и да се изкуши да хапне кроасан (примерно) или това,че вместо 1,20 лв,ще се бръкне за 1,80 лв (примерно)?

Мен ме интерсува детето ми изобщо да не вижда кроасани в у-ще, защото засега не излиза от двора.
Големите и без това не си купуват кроасани и изобщо храна от смрадливи лавки, защото в близкия супер стоките са на половин цена и по-пресни. Имам сестра в 11-ти клас, която за 4 години нито веднъж не си купила нещо от училищната лавка - защото хем е скъпо, хем продават застоели боклуци. Ходят дружно в междучасието и пазаруват от магазин 345  Wink
Лавкаджиите беснеете, защото точно на малките разчитат да си пробутат гнусните боклуци.

# 531
  • област Софийска
Има си всичко в нашата лавка, доколкото разбрах от дъщеря ми - кроасанчета, кубети, чипсове, пастички и всякакви боклученца, както и миналата година. Това е положението!

# 532
Ами да това е положнието вече сме свикнали,аз не се притеснявам.
Не мисля,че нещо ще се промени.

# 533
Има си всичко в нашата лавка, доколкото разбрах от дъщеря ми - кроасанчета, кубети, чипсове, пастички и всякакви боклученца, както и миналата година. Това е положението!
Ти подаде ли вече сигнал в РИОКОЗ?

# 534
Усещам,че с времето започвате да осъзнавате допуснатите грешки в наредбата,и се моля на бог тя по-скоро да бъде прецизирана,защото в този и вид е вредна за цялото ни общество!!!

Koе й е вредното?! Най-голямата грешка на наредбата е, че не беше приета преди 10 г. да кажем и то задължително заедно с всичко останало, за което съм писала по-нагоре, като мерки от цялостна национално отговорна политика на държавата към здравето на децата. А не само да се правят статистики и да се констатира все по и по-влошаващото се здраве на децата, защото това и без статистиките им го виждаме всички. Тя държавата затова я има и й плащаме данъци, за да взима мерки и да се грижи в национален мащаб за доброто на всички ни, особено на децата, а не да се оправдава със семейството примерно, което не е държавна институция и колкото и да го сочат с пръст, това не е никакво решение, а просто измиване на ръцете и всъщност нежелание да се направи нещо, за доброто и на децата и в помощ на семейството. Всички негативни процеси, които се случват долу м/у хората, вкл. и конфликт м/у производители, търговци и родители в случая, заради общото влошено здравословно състояние на всички деца, всъщност се дължат на безхаберие и безотговорност в продължение на години от страна на държавата.

# 535
  • област Софийска
Ти подаде ли вече сигнал в РИОКОЗ?
Не съм. Как става това?

# 536
Няколко страници по- назад съм обяснила- намира се ел. страницата на местната РИОКОЗ /областна/ и се подава сигнал по ел. поща /имат си предвидени/ или по дадените телефони за контакти. При желание- може и да се пише с обикновената поща. Аз подадох вече и не мисля, че ще бъде последен.

# 537
Следя темата с интерес.
Реших да се включа след днешните събития.
С малкия ( почти двегодишен ) се разхождаме в училището на малката ми дъщеря и съвсем случайно той ме замъква в стола за хранене. Аз си ходя обикновено след него.
Реших да поразгледам меню и това-онова.
Има нещо като бюфет до стола, но на пръв поглед няма кой знае колко боклуци за продаване.
Някакво момче чака и явно ще си купува нещо.
Виждам как продавачката отваря някакъв шарен плик и изсипва съдържанито му (което има вид на фиде с подправки и срок на годност поне до 2020 г.) в купичка и долива гореща вода.

На излизане виждам малкия да яде тази гадост в двора.И го питам:
Какво е това и защо ядеш тази гадост?

Той:Това са спагети.
Аз: Защо не кажеш на майка ти да ти приготви сандвич или яж поне храна от стола.
Той: Мама ми приготви сандвич, но аз съм още гладен.И на мен ми се повдига от това, ама какво да направя?
Аз: Кажи на мама да ти приготви домашни спагети.

Дано да каже!!!

Забелязах също едни сокчета на Куинс, които продават по 1 лв. в бюфета, а аз днес от Метро ги купих за 0.63 лв.
Ами добра надценка и страхотна печалба.

# 538
Виждам как продавачката отваря някакъв шарен плик и изсипва съдържанито му (което има вид на фиде с подправки и срок на годност поне до 2020 г.) в купичка и долива гореща вода.

И как пък видя срока на годност при положение,че датите винаги ги пишат ситно? Извинявай,но колкото и голям боклук да е един продукт за хранене,годност в границите на 11-12 год няма. Хайде малко да мислим какво пишем и тогава да го направим,а?  Wink Виж,за надценката в училищата съм напълно съгласна с теб и не е зле тези,които стопанисват павилионите,малко да се замислят за цените. А щом са се хванали с търговия и наредба 37 им пречи,не виждам проблем да си наемат някакво магазинче или павилионче извън училищата и да си въртят бизнеса там. Така,хем вълка сит,хем агнето цяло. Wink Имам и друго предложение. Някой спомена за сокоизтисквачка.......фрешовете са много вкусни и полезни,наистина. Аз предлагам,училищните павилиони да се снабдят и с шейкъри и да се приготвят на място плодови и зеленчукови шейкове (по желание на клиента). Шейка се приготвя за не повече от минута и смятам,че един шейк ще е много полезен и търсен от почти всяко дете,а защо не и от тинейджър. Плод/зеленчук + прясно/кисело мляко=вкусно и здравословно. Не виждам проблем да се предлагат и палачинки,но да не са направени от онези готови и сухи смеси ( опитвала съм веднъж и такава отврат няма да кусам повече),а да се правят наистина по рецептата-мляко,яйца и брашно. Другото,което също може да се предлага и смятам,че също няма да остане не забелязано е една хубава домашна баница от готови кори,яйца,мляко и сирене. Какво пречи да се приготвя в онези малки кръгли тавички от фолио? Имам и други идейки,но спирам до тук,че много дълъг стана поста ми.

# 539

И как пък видя срока на годност при положение,че датите винаги ги пишат ситно? Извинявай,но колкото и голям боклук да е един продукт за хранене,годност в границите на 11-12 год няма.

Joy Joy Joy
Явно си лишена от всякакво чувство за хумор. Joy

Общи условия

Активация на акаунт