Мъже, не четете тази тема

• 13 311
  • 145
  •   1
Отговори
# 15
  • Linz
Аз пък мисля,че трябва да се въведе закон ,както в САЩ - мъжът да издържа бившата си съпруга до момента на нов брак.Не искам да мисля за афганските жени - АД!!

Каква е разликата между aфганистанските закони и това да се издържа една жена докато не си намери съпруг? И в двата случая си е вид домашен любимец не способен на самостоятелен живот.
И аз това си помислих- същото е. Жените са отделни, самостоятелни индивиди, способни да се грижат сами за себе си.
Докато ние сами се възприемаме като по-низши от мъжете, и ще ни третират така.

# 16
Това, за съжаление, е светското изражение на исляма в определени части на света. И да, май са изброени само по-меките варианти на безумията там. Добре, че в повечето държави с население, чиято религия е ислямът, боят над жена и дете се счита за позор, а това детето ти (без значение от пола) да ходи на училище и да знае поне 2 езика е нещо повече от нормално.
Преди време имах ученици от Афганистан и това да убедя децата им да идват на басейн и да участват в училищната пиеса се оказа мисия невъзможна. Като се сетя само какви разправии бяха ooooh!
Сега приятелят ми е от Близкия Изток - ами едната му сестра е разведена и отново омъжена, другата е мома, и двете работят и считат това за най-нормалното нещо на света, малката даже организира сватби и тържества в Сирия с музика, камери и както си му е редът. Съмнявам се, че заради тези им "провинения" Аллах няма да ги приеме в рая, нито пък някой ги бие.
Фанатизираните фракции на разни секти, наричащи се последователи на исляма, са страшни и аз все се надявам, че няма да придобиват по-големи размери.

# 17
Е тея не са нормални #Crazy

# 18
  • зад парка
Домашният съвет вече отбеляза и обсъди новината.

Приемлив е за нашето семейство, само че в обратен вариант!  Mr. Green

Оставям го без храна и да му мисли!

# 19
Аз пък мисля,че трябва да се въведе закон ,както в САЩ - мъжът да издържа бившата си съпруга до момента на нов брак.Не искам да мисля за афганските жени - АД!!

Каква е разликата между aфганистанските закони и това да се издържа една жена докато не си намери съпруг? И в двата случая си е вид домашен любимец не способен на самостоятелен живот.

е, не е съвсем така. нали са разведени - всеки си има своя живот, но просто мъжът трябва да плаща един вид издръжка (както за децата, ако ги има парите), но до колкото съм запозната, за да се стигне до решението да й се плаща докато се омъжи повторни, си има разни условия и не е толкова лесно. едно от тях, за което съм сигурна, е жената да не е работила по време на брака.

# 20
...Сега приятелят ми е от Близкия Изток - ами едната му сестра е разведена и отново омъжена, другата е мома, и двете работят и считат това за най-нормалното нещо на света, малката даже организира сватби и тържества в Сирия с музика, камери и както си му е редът. Съмнявам се, че заради тези им "провинения" Аллах няма да ги приеме в рая, нито пък някой ги бие.
Фанатизираните фракции на разни секти, наричащи се последователи на исляма, са страшни и аз все се надявам, че няма да придобиват по-големи размери.
Склонен съм да мисля, че има голяма разлика между това да казват "че е нормално" и това какво мислят, какъв мироглед (светоглед) имат, какви спомени имат, какви истории са чували за съседите (по-радикални) и т.н. Тези разбирания си имат своето дълготрайно влиание.
Мойте скромни наблюдения са от индиици - един път в своята държава Индия (умерено консервативни) и след това извън Индия (много по-освободени). Мислят си, че всичко им е наред и са почти както USA (почти както и ние си мислихме, че по времето на тоталитаризма сме съвсем нормални хора)... И в допълнение това, че един "освободен" и "разбиращ" бивш колега индиец се раздели с приятелката си и се ожени (го ожениха) според обичая за мома избрана от родителите (след преговори, спед допитване до звездите и т.н.).

# 21
  • Насред хаоса
Ох, добре, че не съм афганистанка, че както не мога да мълча и да се подчинявам, досега да са ме пребили с камъни. Съмнявам се, че Бог, бил той Исус, Аллах или друг, иска да обрече на такова страдание човешко същество. Това по-скоро са измислици на тамошните фанатици, които, кой знае защо, се мислят за нещо повече и от жените, и от останалите мъже от други религии. Ама то от липса на развлечения определено се пощурява - не пият, не ходят по заведения, не говорят с жени ... И какво им остава - да мислят къде коя сграда да гръмнат и по какъв още начин да мъчат жените. И кой самолет да отвлекат. Пълна идиотия.

# 22
  • Насред хаоса

...
Това е цитат от "Хиляда сияйни слънца" - Халед Хосейни. Вярвам, че не е само художествена измислица.
А тоз умник да си навре писаниците някъде. И да ги прекръсти, че нещо името хич не отговаря на ужасиите вътре ...

# 23
  • Ямбол

...
Това е цитат от "Хиляда сияйни слънца" - Халед Хосейни. Вярвам, че не е само художествена измислица.
А тоз умник да си навре писаниците някъде. И да ги прекръсти, че нещо името хич не отговаря на ужасиите вътре ...
Препоръчвам ти я тази книга. Много е силна и  описва живота в Афганистан. Тоз умник е добър писател и не той мисли законите, а само пише за тях.

# 24
  • София
Ох, добре, че не съм афганистанка, че както не мога да мълча и да се подчинявам, досега да са ме пребили с камъни. Съмнявам се, че Бог, бил той Исус, Аллах или друг, иска да обрече на такова страдание човешко същество. Това по-скоро са измислици на тамошните фанатици, които, кой знае защо, се мислят за нещо повече и от жените, и от останалите мъже от други религии. Ама то от липса на развлечения определено се пощурява - не пият, не ходят по заведения, не говорят с жени ... И какво им остава - да мислят къде коя сграда да гръмнат и по какъв още начин да мъчат жените. И кой самолет да отвлекат. Пълна идиотия.
От малка щяха да те научат  Grinning

Защо забраняват училището за момичетата и контакта им с външния свят? За да не се светнат, че има и друг живот.
Ислямът не е това, което прилагат тези изроди. Доколкото знам, де.

# 25
А ако мъжа не задоволява жената, двойна издръжка ли трябва да и плаща???

# 26
  Секунда да взема фереджето и да бЕгам..да сменям гражданство. От глад и без пари няма да умра  hahaha  hahaha  hahaha

# 27
  • тук-там
Защо забраняват училището за момичетата и контакта им с външния свят? За да не се светнат, че има и друг живот.

ами защото жените сме си интелигентни по природа - не като мъжете да се учат от - проба-грешка...пък и като ходим на училище съвсем...
 истината е, че колкото по-беден е един народ толкова му е по-сурова религията. а исляма - като най-нова и съответно най-малобройна религия - се стреми по всякакъв начен да се наложи - една жена може да роди за една година - едно дете, един мъж за това време може да направи ----не ми се и мисли, че и го правят да им................. Close се неначуди човек. 
нямам нищо против коя да е религия- аз не изповядвам никоя - но такава която да дели хората на по-по- най-за мен не е религия, а геноцид!

# 28
  • На морето!

...
Tired Ох, ти какво реши, че "Хиляди сияйни слънца" се казва "конституцията" им ли? А Халед Хосейни е афганистанският бате Бойко?

# 29
Аз съм живяла 3 години в Афганистан. Мога да напиша много, много, но ме мързи в момента. Само искам да уточня, че цитираното от книгата на Халед Хосейни е законът, въведен от талибаните, след като идват на власт. Аз попаднах в Кабул след падането на талибаните. И през тези три години и след контактите ми с местни хора, включително разговори с доста мъже, разбрах следното: не талибаните са най-виновни за положението на жените, а племенните закони, предимно пущунски. След много битки за приемането на новата конституция там, в крайна сметка се прие, че законите в страната не бива да противоречат на Шариата.
Ако видите снимките от вчерашните избори там - масово жените са в бурки, което са семейните традиции и налаганите от мъжете правила. Познавам умни, интелигентни мъже, работещи на добри позиции, чиито жени се крият зад бурки и не могат да бъдат незабулени в едно помещение чс чужд мъж. "Защо, бе?" "Ми на нея така й е по-комфортно". Разбира се, има и бойни мацки, които са прекрасни наистина, но е факт, че повечето имат подкрепа от семействата си. Трудно е да се опълчиш.
Не съм задълбавала да видя какъв точно закон е одобрил Карзай - подозирам, че е малко опростено това, което пише авторката - така го и цитираха по родните телевизии, но сигурно има нюанси. Факт е обаче, че Карзай е заложник на пущунските племена в държавата - ако не им е, талибаните много бързо отново ще се върнат на власт, въпреки хилядите чужди войски там. А и няма да спечели нов мандат... В крайна сметка жените там масово гласуват както им кажат мъжете...

Ох, мога още много да напиша, но по-късно...

Общи условия

Активация на акаунт