Мъже, не четете тази тема

• 13 365
  • 145
  •   1
Отговори
# 30
Моля, авторката да сложи думичката Афганистан в заглавието... Съвсем случайно я отворих тази тема...

http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/ISL328188.htm

Май този закон касае само шиитите, които са малцинство в Афганистан. Което нищо не оправдава, разбира се...

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 01:03 от Divana

# 31
http://www.pajhwokphoto.com/date/2009-08-20/2009-08-20#625219227_aeg4d

Ето ви малко снимки от изборите.

# 32
Цитат на: Моран link=topic=421821.msg12225781#msg12225781

е, не е съвсем така. нали са разведени - всеки си има своя живот, но просто мъжът трябва да плаща един вид издръжка (както за децата, ако ги има парите), но до колкото съм запозната, за да се стигне до решението да й се плаща докато се омъжи повторни, си има разни условия и не е толкова лесно. едно от тях, за което съм сигурна, е жената да не е работила по време на брака.

Зависи от щата, но по принцип може да се иска. За първи път чувам за това да си  работил да е голяма пречка за алимони. Обикновено, да, колкото си по-неспособен да се грижиш добре за себе си толкова са ти по-голями шансовете за по-голяма издръжка и за по-дълъг период. Но, спокойно можеш да наемеш адвокат и да съдиш за алимони дори да си работила (преди година и нещо се разведох). Отделно са детските издръжки. Доколкото знам основната идея исторически е била, че бракът е завинаги, т.е. оставаш отговорен за тези, които си опитомил + мисля, че държавата предпочита нещата в този вид отколкото някой с помощи за социално слаби. Но, най-честия аргумент от адвоката ми беше, че как толкова години сте били женени, а сега нищо да не се изплаща, което на мен не ми се вижда изобщо логично, но ... малко прилича на компенсации от работодател.

# 33
Глупости са това и нямат общо с исляма, а с фанатизма.
Защо има такава разлика между Афганистан и Мароко? Защото въпроса е в управлението на държавата, а не в религията. Сякаш да сравняваме България с Германия  Rolling Eyes

# 34
  • Насред хаоса

...
Това е цитат от "Хиляда сияйни слънца" - Халед Хосейни. Вярвам, че не е само художествена измислица.
А тоз умник да си навре писаниците някъде. И да ги прекръсти, че нещо името хич не отговаря на ужасиите вътре ...
Tired Ох, ти какво реши, че "Хиляди сияйни слънца" се казва "конституцията" им ли? А Халед Хосейни е афганистанският бате Бойко?

Не. Просто този род книги са ми едни от най-непоносимите за четене. И като прочетох извадения от контекста цитат, съвсем естествено беше да си помисля, че този подкрепя тези идиотщини. Не съм чела книгата, не искам и да я чета.

# 35

Не. Просто този род книги са ми едни от най-непоносимите за четене. И като прочетох извадения от контекста цитат, съвсем естествено беше да си помисля, че този подкрепя тези идиотщини. Не съм чела книгата, не искам и да я чета.

Понякога е по-добре да си замълчиш.

# 36
  • Бургас
Темата е много интересна! Divana, когато имаш муза, разкажи още.  Simple Smile

# 37

Халед Хосейни не пише чиклити, но книгите му са едни от най-добрите, които съм чела в последните години.

# 38
  • Насред хаоса

Тъй ли? Не знаех, че е престъпление да не харесваш определен вид литература и съответно да не познаваш авторите, защото е напълно логично като не се интересуваш от такава литература, да не се интересуваш и от авторите. Все пак не съм объркала Никола Вапцаров с Къци Вапцаров, както все по-често се случва около мен напоследък, че да се срамувам.

# 39
  • Galaxy 13197853088
не се шашкайте толкова, ако ви стиска ще можете да воювате за правата си преди това.

# 40
Само искам да попитам нещо - всичко знаят за великата Инквизиция,а в днешно време и педофилски скандали в църквата-това означава ли ,че християнството е такова  Thinking .Разбира се ,че не.Това което става в Афганистан или пък в някои африкански държави няма нищо общо с исляма,просто управляващите ,а и тези на които има харесва се опитват да прокарат племенни традиции ,като ги приписат на исляма.
Като вземем бурката например-в Корана е дадено как  трябва да е облечена една жена,ръцете и да са покрити до китките,краката до глезените ,косата и шията също.Като дрехите трябва да не са прилепнали и прозрачни.Тук вече всяка жена си избира как да се облече ,дали ще е с пола и нещо отгоре или пък с туника и панталон. Лицето и дланите са открити.Бурката е местно афганистанско изобретение-нямащо нищо общо с исляма.
Покриването на лицето е било въведено в арабските страни -като Ливан и Сирия например ,когато попадат под турско,а след това и френско управление- така жените са се предпазвали от нападения на войниците,които не са знаели дали пред тях е младо момиче или бабичка.След освобождението покриването е отпаднало,но все още има жени които се обличат така-остало им е по -скоро като традиция,има и такива ,които ходят с манто в/ у дрехите,пак така им е останало като традиция,но сред младите от 30 надолу,мантото е рядко срещано.
Не знам дали знаете,но Исляма е първата религия позволила на жената да има собственост и да участва в избори.
Ако ви е интересно ,мога да пиша и още. Peace

# 41

Тъй ли? Не знаех, че е престъпление да не харесваш определен вид литература и съответно да не познаваш авторите, защото е напълно логично като не се интересуваш от такава литература, да не се интересуваш и от авторите. Все пак не съм объркала Никола Вапцаров с Къци Вапцаров, както все по-често се случва около мен напоследък, че да се срамувам.

Ти знаеш ли какъв тип е тази литература? Като не знаеш, как може да имаш мнение?
Или очакваш моите поздравления, че не бъркаш Никола Вапцаров с Къци Вапцаров.

# 42
Ще е интересно да научим нещо повече от двамата запознати в темата,не да четем как се нападат форумките по между си.  Crossing Arms

# 43
  • Galaxy 13197853088
...

на мен ми е интересно. по-скоро, кога ще дадат право на избор - дали да го носи забрадка или не например.
бтв. талибаните получават финансиране не от афганистан а от другите ислямски държави. т.е. и в тях религиозния фанатизъм е на достойно ниво, просто не сме се сблъскали с него все още.
сирия наред със СА е един от най-големите спонсори на такъв краен ислям.
(нали не се лъжа че в сирия мнозинството са сунити? )

Последна редакция: нд, 23 авг 2009, 15:43 от Labrador

# 44
Цитат

На мен ми е интересно. Все пак голяма част от нещата, които знам не са така да се каже "първа ръка".

П.С. Няма ненужно знание.

Общи условия

Активация на акаунт