Отговори
# 15
  • Мнения: 9 785
Мамчета, защо кексовете ми спадат и се сплескват? Пека на 180 гр. и ги слагам в предварително загрята фурна, надигат се хубаво, опечени са, но спадат после. Изваждам от фурната, но дори и да го оставя още малко вътре- пак спада. Какво пропускам newsm78 ?

Това е твърде висока Т за печене на кексове. Пробвай на 160, максимум 170 градуса. Аз на мойта фурна пека първо отгоре и отдолу заедно, а след 10-тина минути пускам само отдолу. Но всяка фурна е различна.

# 16
  • Мнения: 559
Цитат
Без да ми се смеете, може ли да ми кажете как се разбиват белтъци на сняг.
Благодаря предварително.

Белтъците се избиват в два варианта.С пудра захар или с кристална.Задължително охладените белтъци се избиват в чисто сух и чист(без мазнини,капки вода и тн) съд,даже бъркалките се избърсват изцяло.Захарта се добавя на порции,като се бие на най-висока мощност.Продължителността зависи естествено от количеството захар и белтъци,но за твърд сняг на всеки белтък му трябват поне 25-30 грама захар.С кристалната става по-бавно,а с пудрата става много твърд сняг!
Успех!

# 17
  • Мнения: 9 455
Момичета, не мога да се ориентирам, дайте някоя рецепта как се готви заек, питомен Blush
Не съм готвила досега такова нещо, моля за помощ!

Заповядай няколко рецепти за заек, избора е голям  Grinning

# 18
  • С-я
  • Мнения: 41
Цитат
Без да ми се смеете, може ли да ми кажете как се разбиват белтъци на сняг.
Благодаря предварително.


Благодаря! Надявам се да ми се получи Simple Smile

# 19
  • Мнения: 78
polin_a   благодаря, ще пробвам на по-ниска температура. А в студена фурна ли  слагаш кекса или в предварително загрята?

# 20
  • Мнения: 9 785
polin_a    благодаря, ще пробвам на по-ниска температура. А в студена фурна ли  слагаш кекса или в предварително загрята?

В предварително загрята Peace. При мен като видя, че отгоре е опечен, а като бръкна с клечка - остава тесто, намалявам още малко градусите и пека пак само отдолу.

# 21
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 994
Записче! Embarassed

# 22
  • София
  • Мнения: 8 503
Брейййй каква хубава тема е направила мама Цоцолана.
Ади и нея да я напълним бързо.  Laughing

# 23
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Момичета искам да ви попитам,  как се прави царевица в микровълновата и каква е философията й,че ми се ще да я пробвам.

# 24
  • Варна
  • Мнения: 522
Нямаше ме няколко дена и нова тема.
Добре пристигнали на Дядо Хаджия и Мама Цоцолана. Hug

# 25
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Момичета искам да ви попитам,  как се прави царевица в микровълновата и каква е философията й,че ми се ще да я пробвам.


Някой беше писал наскоро,че е правил царевица в МВ-то.Направо с листата се слага кочана и се пуска за 10 минути на,мисля,900 вата.Даже си правих сметка,че аз трябва да пусна за 12-13 минути,че при моята МВ максимума е 840 вата.

# 26
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Момичета искам да ви попитам,  как се прави царевица в микровълновата и каква е философията й,че ми се ще да я пробвам.


Някой беше писал наскоро,че е правил царевица в МВ-то.Направо с листата се слага кочана и се пуска за 10 минути на,мисля,900 вата.Даже си правих сметка,че аз трябва да пусна за 12-13 минути,че при моята МВ максимума е 840 вата.


Мдаа...някой спомена и аз пробвах наскоро - стана чудничко и много бързо.
На 1000 вата е моята и ги пуснах за 10-15мин , според големината се ориентирах, уж.
Задължително с листатата , че да се задушат . Искаше ми се да пробвам в плик , почистени и разполовени , но нямам вече царевица....
Моите кочанчета бяха от сладката царевица , сравнително късички.
Слагам ги направо на стъклената чинийка на микровелето.
На една царевичка леко и се запречи дръжката и трудно се завъртя, закривих я нагоре...Ако имаш такъв проблем попрекърши ги , но не ги развивай от листатата...И после не се нахвърляйте веднага , че мнооооого пари ....и боли Simple Smile

# 27
  • Мнения: 1 236
Как си запържвате каймата за мусака и пълнени чушки, така че да стане на малки късчета?
 Така и не ми е ясно какво ще рече да запържа каймата Rolling Eyes

Аз запържвам само колкото да се промени цвета, да не е червен. Без да стане на коричка запържено. Правя го на среден огън.
А за да не се слепва я късам още при слагането вътре - и при мен се слепва ако сложа целия пакет направо в тигана. Каймата която вземам е не на плътен калъп, а на "нишки" (както излиза през кръглите дупки от машината за мелене). Много лесно се късат с пръсти и така ги пускам в тигана. Получават се и малки "залци" тук-там, но те вече лесно се раздробяват с шпатулата.

# 28
  • Мнения: 407
Замесих тесто за питка, но с пълнозърнесто брашно, че нали съм на диета.
Но защо ми се струва, че не втасва. Някой да знае, дали случайно по-бавно е втасването при пълнозърнестото брашно.
Или май трябваше  ръжено да сложа?

# 29
  • Мнения: 559
Цитат
Но защо ми се струва, че не втасва. Някой да знае, дали случайно по-бавно е втасването при пълнозърнестото брашно.
Или май трябваше  ръжено да сложа?

Здравей!
Не очаквай да втаса това тесто също както бялото.Дори наполовина няма да втаса,колкото и мая да има и време да мине.Обществена заблуда е,че хляба който продават за ръжен и прочие е просто ръжен!Едва 25 % от него е ръж,другото си е бяло брашно,за добър бухнал търговски вид.Аз си правя сама хляб в къщи,защото също съм на диета и научих това постепенно.Ако искаш изчакай времето предвидено за втасване и изпечи.Това което се получи-това трябва да е!
Имам едно предложение-прави ръжен хляб с добавка на много малко бяло брашно (горе -долу 70 на 30 % съотношение) и не ползвай мая,защото просто няма смисъл.Тя не може да го набухне.Прави си питки с бакпулвер или сода,разбито в малко кисело мляко.Резултата е -по-бърза готовност и по-добър в пъти резултат!
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт