Отговори
# 15
Мамчета, защо кексовете ми спадат и се сплескват? Пека на 180 гр. и ги слагам в предварително загрята фурна, надигат се хубаво, опечени са, но спадат после. Изваждам от фурната, но дори и да го оставя още малко вътре- пак спада. Какво пропускам newsm78 ?

Това е твърде висока Т за печене на кексове. Пробвай на 160, максимум 170 градуса. Аз на мойта фурна пека първо отгоре и отдолу заедно, а след 10-тина минути пускам само отдолу. Но всяка фурна е различна.

# 16
Цитат
Без да ми се смеете, може ли да ми кажете как се разбиват белтъци на сняг.
Благодаря предварително.

Белтъците се избиват в два варианта.С пудра захар или с кристална.Задължително охладените белтъци се избиват в чисто сух и чист(без мазнини,капки вода и тн) съд,даже бъркалките се избърсват изцяло.Захарта се добавя на порции,като се бие на най-висока мощност.Продължителността зависи естествено от количеството захар и белтъци,но за твърд сняг на всеки белтък му трябват поне 25-30 грама захар.С кристалната става по-бавно,а с пудрата става много твърд сняг!
Успех!

# 17
Момичета, не мога да се ориентирам, дайте някоя рецепта как се готви заек, питомен Blush
Не съм готвила досега такова нещо, моля за помощ!

Заповядай няколко рецепти за заек, избора е голям  Grinning

# 18
  • С-я
Цитат
Без да ми се смеете, може ли да ми кажете как се разбиват белтъци на сняг.
Благодаря предварително.

Благодаря! Надявам се да ми се получи Simple Smile

# 19
polin_a   благодаря, ще пробвам на по-ниска температура. А в студена фурна ли  слагаш кекса или в предварително загрята?

# 20
polin_a    благодаря, ще пробвам на по-ниска температура. А в студена фурна ли  слагаш кекса или в предварително загрята?

В предварително загрята Peace. При мен като видя, че отгоре е опечен, а като бръкна с клечка - остава тесто, намалявам още малко градусите и пека пак само отдолу.

# 21
  • Gorni Bogrov
Записче! Embarassed

# 22
  • София
Брейййй каква хубава тема е направила мама Цоцолана.
Ади и нея да я напълним бързо.  Laughing

# 23
  • Benelux / Varna
Момичета искам да ви попитам,  как се прави царевица в микровълновата и каква е философията й,че ми се ще да я пробвам.

# 24
  • Варна
Нямаше ме няколко дена и нова тема.
Добре пристигнали на Дядо Хаджия и Мама Цоцолана. Hug

# 25
  • Разград
Момичета искам да ви попитам,  как се прави царевица в микровълновата и каква е философията й,че ми се ще да я пробвам.

Някой беше писал наскоро,че е правил царевица в МВ-то.Направо с листата се слага кочана и се пуска за 10 минути на,мисля,900 вата.Даже си правих сметка,че аз трябва да пусна за 12-13 минути,че при моята МВ максимума е 840 вата.

# 26
  • In a surreal moment!
Момичета искам да ви попитам,  как се прави царевица в микровълновата и каква е философията й,че ми се ще да я пробвам.

Някой беше писал наскоро,че е правил царевица в МВ-то.Направо с листата се слага кочана и се пуска за 10 минути на,мисля,900 вата.Даже си правих сметка,че аз трябва да пусна за 12-13 минути,че при моята МВ максимума е 840 вата.

Мдаа...някой спомена и аз пробвах наскоро - стана чудничко и много бързо.
На 1000 вата е моята и ги пуснах за 10-15мин , според големината се ориентирах, уж.
Задължително с листатата , че да се задушат . Искаше ми се да пробвам в плик , почистени и разполовени , но нямам вече царевица....
Моите кочанчета бяха от сладката царевица , сравнително късички.
Слагам ги направо на стъклената чинийка на микровелето.
На една царевичка леко и се запречи дръжката и трудно се завъртя, закривих я нагоре...Ако имаш такъв проблем попрекърши ги , но не ги развивай от листатата...И после не се нахвърляйте веднага , че мнооооого пари ....и боли Simple Smile

# 27
Как си запържвате каймата за мусака и пълнени чушки, така че да стане на малки късчета?
 Така и не ми е ясно какво ще рече да запържа каймата Rolling Eyes

Аз запържвам само колкото да се промени цвета, да не е червен. Без да стане на коричка запържено. Правя го на среден огън.
А за да не се слепва я късам още при слагането вътре - и при мен се слепва ако сложа целия пакет направо в тигана. Каймата която вземам е не на плътен калъп, а на "нишки" (както излиза през кръглите дупки от машината за мелене). Много лесно се късат с пръсти и така ги пускам в тигана. Получават се и малки "залци" тук-там, но те вече лесно се раздробяват с шпатулата.

# 28
Замесих тесто за питка, но с пълнозърнесто брашно, че нали съм на диета.
Но защо ми се струва, че не втасва. Някой да знае, дали случайно по-бавно е втасването при пълнозърнестото брашно.
Или май трябваше  ръжено да сложа?

# 29
Цитат
Но защо ми се струва, че не втасва. Някой да знае, дали случайно по-бавно е втасването при пълнозърнестото брашно.
Или май трябваше  ръжено да сложа?

Здравей!
Не очаквай да втаса това тесто също както бялото.Дори наполовина няма да втаса,колкото и мая да има и време да мине.Обществена заблуда е,че хляба който продават за ръжен и прочие е просто ръжен!Едва 25 % от него е ръж,другото си е бяло брашно,за добър бухнал търговски вид.Аз си правя сама хляб в къщи,защото също съм на диета и научих това постепенно.Ако искаш изчакай времето предвидено за втасване и изпечи.Това което се получи-това трябва да е!
Имам едно предложение-прави ръжен хляб с добавка на много малко бяло брашно (горе -долу 70 на 30 % съотношение) и не ползвай мая,защото просто няма смисъл.Тя не може да го набухне.Прави си питки с бакпулвер или сода,разбито в малко кисело мляко.Резултата е -по-бърза готовност и по-добър в пъти резултат!
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт