Тирамису

• 35 561
  • 149
  •   1
Отговори
# 45
Сладко вино

# 46
Пина, благодаря ти!
Моето тирамису е станало по-вкусно от първото ми.И на децата им хареса повече, може би заради липсата на кафето.
Но...тъй като за пръв път правих нещо подобно с бишкоти, не ми хареса това, че долния ред е твърде много напоен.
А ги държах по съвсем мъничко в млякото. newsm78 И кремът като че ли се е разтекъл.
И все пак този десерт вече ще мине в категорията на любимите в семейството ни, нищо че не е точно по рецептата.

# 47
Моля ви някой да ми каже под какво име се намират тези бишкоти в бг Praynig[/color]

Савоярди. Има няколко марки на пазара, най-разпространени като че ли са на Balocco.

Но...тъй като за пръв път правих нещо подобно с бишкоти, не ми хареса това, че долния ред е твърде много напоен.

Грешка! Тези бишкоти "пият" много, затова в никакъв случай не се киснат, особено пък в мляко. Минавате ги много бързо едностранно през кафето или редите и просто поръсвате с кафето. Иначе тортата ще ви се разкашка, което не е нито красиво, нито вкусно. Казвам го като специалист по тирамисуто.

# 48
  • UK
Да, правилно, топват се наистина само за миг в кафето, бишкотите са много порести и поемат сами.

# 49
  • София
Здравейте, този петък и аз бях на тема Тирамису.
Правих го по рецепта от този кулинарен блог. Правя го за втори път, но първия не намерих никъде въпросното вино Марсала и го правих с Порто (което май е пак високо алкохолно, сладко вино).
Този път обаче купих Марсала и Тирамису-то е точно по рецептата.

Резултатът е мноооого вкусен Simple Smile

и по чиниите

# 50
Ох, ние снощи си похапнахме Тирсмисуто - разкош!  Crazy Така ми се услади, че не ми се пробват вече други варианти, този е адски вкусен....

Supermint , откъде купи Марсалата? Колко струва?

П.С.  Аз това със сметаната не го одобрявам  Thinking  Сметаната 'размива' вкуса на сладкиша, прави го типичен, блудкав. Аз, лично, ненавиждам бита сметана.....  Правя същото, но с разбитите на твърд сняг белтъци със захар.

Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 08:18 от pina

# 51
Резултатът е мноооого вкусен Simple Smile
Лелеее, Supermint, страхотно изглежда!
И моят крем беше така плътен, докато не добавих белтъците, а уж бяха добре разбити на твърд сняг. Thinking

# 52
пепел_от_рози , като добави белтъците, наистина на твърд сняг, трябва да са, с какво бърка? Би трябвало с дървена или пластмасова шпатула, със сравнително леки движения - просто да не са енергични.
При мен става по- въздушно с белтъците, но в никакъв случай рядко!

# 53
пепел_от_рози , като добави белтъците, наистина на твърд сняг, трябва да са, с какво бърка? Би трябвало с дървена или пластмасова шпатула, със сравнително леки движения - просто да не са енергични.
С миксера бърках, на най-ниските обороти... Embarassed
Явно, за да направя истинско тирамису, ми трябва някаква рецепта тип "стъпка по стъпка", обяснено с най-малките подробности и в детайли с картинки-като за мен.
Обаче съм тъпа и упорита, не се отказвам лесно, още повече, че от петъчното тирамису, няма и следа, така че третият ми опит вече ще е потресаващ и ще пусна снимки дори.Сигурна съм! Crossing Arms

# 54
Така и си помислих. Недей с миксера, от него се втечнява белтъка.
значи виж така, за бъркането -   
бъркаш жълтъците с миксер, много добре и продължително.
Бъркаш белтъците с миксер - добре и продължително (задължително да са чисти белтъци, да няма изобщо капчица от жълтъка, да няма никаква мазнина или вода по съда или бъркалките на миксера, нито капка. Иначе няма да се избият на твърд сняг).
Маскарпонето бъркаш с миксер, но на най- бавни обороти и дори с прекъсвания (бъркаш 5секунди, спираш, пак бъркаш 5 секунди, спираш). Не бъркай много! В зависимост от марката Маскарпоне, някои се втечняват и може да ти направи голяма беля.
Смесваш маскарпонето с жълтъците (аз тогава бъркам с миксера, преди това не разбивам маскарпонето). Добавяш белтъците и тогава бъркаш само с дървена или пластмасова шпатула (лъжица), да не е метална, да не е с ръка; с леки движения, не енергични. Гледаш сместа да се хомогенезира, не бъркаш продължително.
Става пухкава смес, твърда, изобщо не се втечнява.

# 55
  • София
Здравейте, радвам се че ви хареса моето тирамису.

pina, купих такава Марсала:

за 12-13 лв.,  от София, магазин CasaVino на улица Дойран.

# 56
Аз пък да ви кажа,вчера говорих с една италянка,тя каза че оригиналната рецепта за тирамису е без алкохол,според нея,когато не се слага яйце в крема се добавя някакъв алкохол за да компенсира.Аз също не бих сложила в крема сметана и така си ми харесва  Sunglasses

# 57
  • UK
По какъв начин алкохолът компенсира липсата на яйце? Аз слагам ром или есенция от ром в кафето, в което топя бишкотите. Със сигурност по заведенията, в които съм яла не съм усещала много алкохол. Не ми харесва марсалата.

Един път и аз направих грешката да прибавя разбита сметана (Хопла)- стана много безвкусно, уби се вкуса на маскарпонето , повече не я повторих!

# 58
Цитат
По какъв начин алкохолът компенсира липсата на яйце?
Аз тирамису с яйце не съм яла,но предполагам че яйцето му  придава някакъв дъх или аромат и с алкохола това се компенсира. Peace

# 59
  • UK
Ами яйцето се слага в крема- жълтъците при маскарпонето, белтъците на сняг и после се добавят.

Общи условия

Активация на акаунт