Прегледи по време на бременност там, където сте

• 4 847
  • 17
  •   1
Отговори
Пусках друга тема, свързана с ултразвукови прегледи през бременността и ми стана интерсно как е по света.
Аз живея в Германия, но раждах в Бг и не мога да споделя как е тук. В Бг от 2ри до 9ти месец през 2 седмици ме гледаха на ултразвук, плащах си и незнам колко е било нужно това  Thinking
Говорих с хомеопат, който е на мнение, че ултразвукът не е безвреден. Споделете вашето мнение, как е при вас, колко прегледа се правят и плаща ли ги здравната каса.

# 1
Тук в Сирия здравна каса няма  Grinning ,здравеопзването е безплатно .Само последнат ми бременност беше тук-понеже беше проблемна ,ходин на частно,гледаха ме на ултра звук през 2 седмици-детето се роди нормално,сега е на 4 ,не съм забелязала последици от ултразвука.

# 2
Следиха ми бремеността в  кабинет за високорискови бремености/ многоплодни,напреднала възраст на майката,с история от предишни бремености и т.н. рискови/.По план ме гледаха всеки месец от 8 Г.С. до 20Г.С. ,а след това ме викаха и по-често -на 2-3 седмици,а не бях хич рискова-само многоплодна  Mr. Green
Чела съм много за УЗ,но мисля,че се преекспонира -ами ако го нямаше ,колко народ да страда сега  ooooh!

# 3
Тук броят на ултразвуците зависи от застраховката и от това дали е рискова бременността. При нормална бременност се правят само 2 прегледа с УЗ - в 10-12 г.с. за определяне на термин, и в 20 г.т. фетална морфология. Друг е въпросът, че кабинети за ултразвук има под път и над път, включително в някои големи молове (можеш да си видиш бебето докато му купуваш дрешки). Ако ти се дават всеки път по 200 долара, можеш и всеки ден да си гледаш бебето. Да си призная, последния месец вече умирах от любопитство и ако имах парите нямаше да се замисля...

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 03:29 от ianajar

# 4
Поне в моята провинция сигурното изследване е феталната морфология към 20-а седмица. Около12-а седмица ти препоръчват ехографско изследване+кръвно за синдрома на Даун. Но ако не си в рискова група или си го плащаш, или трябва да разчиташ на частна застраховка. Вече за който преценят има и повече изследвания, мен и при двете бременности ме гледат и в третото тримесечие (примерно заради съмнение че бебето е едро). На доплер слушат сърцето на бебето откакто това е възможно всеки  месец, сега в третото тримесечие виждам че почват да зачестяват с прегледите. За ефекта на ултразвука върху бебето - дългосрочните ефекти не са изследвани. Вижда се че прегледът повишава температурата и може да доведе до мехурчета в течностите на тъканта, но не се знае какви може да са последиците от това. Аз точно затова помолих моята гинеколожка да не ме подлага на преглед с доплер на всеки преглед, при условие че усещам движенията на бебето (доплерът е на същия принцип като ехографа, но не се вижда картина, а се чува сърцето). Тя не го възприе това, каза че доплерът бил с по-ниска честота и прегледът е само 10 секунди. Така е, но ще съм по-спокойна ако не ми го правят излишно. Никога не бих се навила да ме гледат на улразвук на 2 седмици, както го правят често в България.

Ето какво пише по въпроса за ехографа в сайта на FDA:

"Although there are no known risks of ultrasound imaging and heartbeat monitors, the radiation associated with them can produce effects on the body," says Robert Phillips, Ph.D., a physicist with FDA's Center for Devices and Radiological Health (CDRH). "When ultrasound enters the body, it heats the tissues slightly. In some cases, it can also produce small pockets of gas in body fluids or tissues."

Phillips says the long-term effects of tissue heating and of the formation of partial vacuums in a liquid by high-intensity sound waves (cavitation) are not known.
http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm095508.htm

За мен колкото по-малко, толкова по-добре.

# 5
Тук броят на ултразвуците зависи от застраховката и от това дали е рискова бременността. При нормална бременност се правят само 2 прегледа с УЗ - в 10-12 г.с. за определяне на термин, и в 20 г.т. фетална морфология. Друг е въпросът, че кабинети за ултразвук има под път и над път, включително в някои големи молове (можеш да си видиш бебето докато му купуваш дрешки). Ако ти се дават всеки път по 200 долара, можеш и всеки ден да си гледаш бебето. Да си призная, последния месец вече умирах от любопитство и ако имах парите нямаше да се замисля...

С уговорката, че няма нищо задължително и ако нямаш проблеми и не желаеш няма да те гледат на ултразвук  Peace

# 6
Момичета, благодаря ви за отговорите. Както предполагах доста по-различно е от общата практика в Бг  Rolling Eyes
Дано още момичета да пишат

# 7
С уговорката, че няма нищо задължително и ако нямаш проблеми и не желаеш няма да те гледат на ултразвук  Peace

О да, в никакъв случай не са задължителни. Ако не се лъжа дори да имаш проблеми никой не може да те задължи да се подложиш на ултразвук. Или на изследвания.

# 8
Аз съм бременна в момента за първи път. Живея в Германия и тук ми водят ЖК. От първия ми преглед в 5 г.с. +3 дни до момента - 12 г.с. са ме гледали 3 пъти на ехограф. Както казах в 5 г.с., в 8 г.с. и в 10 г.с. Имах малко проблеми с повръщане и кръвно налягане, но никакви кръвотечения или подобни усложнения, не се водя рискова бременност. На лекар съм ходила до сега общо 5 пъти, гледаха ме през път в общи линии.  Тази седмица в сряда съм на ФМ, това ще ми е 4тото УЗ. Според лекарката ми няма никакви рискове. Нито един от пътите, в които ме е гледала на УЗ инициативата не е била моя. Просто доки казва, искам да погледна как е бебето. Доколкото знам от приятелки до 8ми месец гледат на 4 седмици горе долу, след това на 2. Това е, което аз мога да кажа за моя личен опит до този момент.

# 9
До края на първия триместър от бременността си живях в Русия, където практиката е първият ехографски преглед да се направи чак в 14-та г.с. Преди това, колкото и да настоявах, да се молех и да се тръшках, такъв ме беше отказван, въпреки че си кървях нонстоп и изобщо не бях наясно бременна ли съм все още, има ли ембрионче, тупкащо сърчице и т.н...  Sad

В началото на втория триместър се преместихме в Южна Корея, където пък си умират да гледат на ехограф... Та там ме вкараха в болница (пак заради кървенето) и ме гледаха поне веднъж в седмицата, докато закрепим положението...

Оттам нататък нещата се оправиха и вече като една нормална бременна жена, посещаваща една нормална корейска женска консултация, си ме гледат на ехото веднъж на 4 седмици. С влизането в девети месец ме предупредиха, че прегледите ще са на всяка седмица и предполагам, че това включва пак гледане на ехограф...  Flutter

# 10
А къде има zадължителни ехогравски иzследвания? Thinking Навсякъде са такива които zатраховките поемат и такива които се плащат, иначе никъде никой не насилва да легне под ехографа.

В Австрия има 2 пъти ехограф по касата zа цялата бременност. Дори при установяване на бременността касата не плаща zа ехогравски преглед. Феталната морфология не се плаща от zадължителното zдравно осигуряване. Предполагам че частни zастраховки го плащат, аz си го платих от джоба. Това че по касата има малко прегледи, съвсем не zначи че ехогравските прегледи са малко. Всеки гинеколог с готовност ви обяснява колко е важно да видите бебето точно в таzи седмица и с радост ви прибира парите, та и документ не иzдава даже. Така че и тук бебетата са наблюдавани съвсем не малко.

# 11
И немската задължителна здравна застраховка на теория покрива само 3 ехографа май, но досега не са ме  карали да плащам нищо за допълнителните прегледи.

# 12
# 13
  • T"A
На мен ми направиха някои кръвни изследвания + ПАП, когато съобщих на лекаря, че планирам бременност.
За сега имам и един списък за нещата, които покрива застраховката ми по седмици.
(установяване на бременност - кръвен тест и УС, като второто (УС) е по желание, в кабинета на гинеколога, не в ЖК)
10 г.с.-14г.с. е ултрасаундът за Даун
9 - 13 г.с. е кръвната проба за синдрома на Даун
14-16 г.с. - по желание, предлагат УС за установяване на дефекти по органите (т. нар. ранна фетална морфология)
16 - 18 г.с. - кръв и урина
17-19 г.с.  - amniocentesis (безплатна за бременни над 35 год., частично платена - 80%, за бременни до 35)
20-23 г.с.  - проверка за установяване на дефекти по органите (т. нар. късна фетална морфология)
24-28 г.с. - кръвни тестове за кръвна захар /това трябва да е за гестационен диабет

генетични изследвания - касата покрива 6 от 16 възможни, като те се избират след интервю със специалист, който преценява какви са рисковете, за кои генетични изследвания... истината е, че той може да реши, че има риск да си носител на гени на повече от 6-те заболявания и тогава се доплаща (ако някой има застраховка не към касата, а към частно ЗД, може да му се покрият и тези разходи) - правят ги в началните седмици на бременността или преди забременяването, но в този случай отново ще се наложи част от тях да ги повторят...

28г.с.-32г.с. - за майките с негативен резус фактор се инжектира анти-D
30-32 г.с. УС за установяване общото състояние на плода
40 г.с. - за преносване, прегледът отново включва УС...

При нас има общо 4 здравни каси, всяка от тях предлага, най-общо - 3 вида застраховки и има известни различия между тях...

П.П. Има и разлики между лекарите, всеки си има различен подход. Сетих се да допълня и, че много от прегледите можеш да ги откажеш, напр. чувала съм за много религиозни жени, които отказват определени прегледи или тестове...

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 23:20 от Mentha

# 14
Ходих на частен - всеки месец и на всеки две седмици накрая.
Ехограф - 3 пъти в болницата, избрана за раждането.

Общи условия

Активация на акаунт