Как един удар промени животът ни!

• 26 703
  • 375
  •   1
Отговори
# 150
... защото аз онемях на въпроса и "Мамо защо ме удари Валентин след като аз изобщо не си играех с него? Детето ми се чувства подтиснато заради това че някой я е наранил без да е имало причина.
Хайде сега ми кажете какво да и отговоря???? Как да и обясня на 6 годишната  девойка че и да не си направил нищо пак е възможно да ти се случат неприятности.

И аз бих онемяла, пък и всеки друг, предполагам.... от вчера ми се въртят разни мисли в главата, имат доста общо с въпроса на детето ти.... чудех се дали да не пусна отделна тема за това... и моето дете ще започне да задава въпроси, но нямам предвид тези за секса, примерно, или от къде идват бебетата.... ето, преди десетина дена едно момиченце случайно или не толкова беше простреляно (мишената е била овчарката, помните ли?), онзи ден пък - взривен гараж - резултата: детето в болница, майката мъртва.... поради различни причини някои някого убил - приятел, не толкова приятел, баба си, дядо си, майка си....., разчленил и разхвърлял из болкукчийските кофи от Младост до Люлин ... трилъри в реално време, а не на филм...
И един ден детето ми ще ме попита: мамо, защо са убили това дете (този човек)? Въпросът му може да е поставен по различен начин, но смисълът ще е горе-долу този... и започва да ми става горещо, защото няма да знам какво да му кажа, защото не е нормално едно дете да задава такива въпроси...... защото по мое време, когато бях дете, не ставаха такива неща, или, ако са ставали не се говореше за тях по медиите...
сега си мисля, че може да ми зададе и друг - мамо, а може ли и мен някой да ме убие?

Дали не излиза, че всъщност, колкото и да се мислим за цивилизовани, всъщност в пълна сила действа закона на джунглата или по-лошо (това май е пример за това, че границите между лошо и по-лошо може да се размият..), който оцелее или има късмет да оцелее.... да не дава Господ....
Мислили ли сте за тези неща, майки?

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 10:15 от korinka

# 151
  • София
Хайде, хайде, децата не си падат много по въпроси от този тип! Вкарваш се в разни филми! За случая в Разлог нещата не са като това с камъка (или е професионална, или битова история, но във всеки случай не е случайна). Децата си имат достатъчно много други занимания, за да размишляват върху това кой кого е убил или да гледат новини. Ако детето стане свидетел или жертва на подобни неща, то тогава трябва да се работи с него. Но просто ей така едва ли би му дошло на ума да пита дали някой може да го убие.

И аз не разбирам защо 4-6-годишни деца са без надзор на улицата. То, децата до четвърти-пети клас родителите ги водят и прибират от училище, а какво остава да се мотая сами на пътя!

# 152
И аз не разбирам защо 4-6-годишни деца са без надзор на улицата.

Защо, защото едно време и те са били по улиците, считат го за нормално. Моята свекърва също се оказа, че е пускала детето ми само да си излиза като е било при нея, а аз спокойна, че тя го гледа  Crazy Просто начин на мислене, за нея пък е супер странно да не го пускам само дори и до магазина. Имало едни такива деца при тях и останлите им викали "затворниците".

# 153
  • София
Алиса, пропусна мозъчното сътресение... доказано от лекари с ЕЕГ  Wink Мислиш ли, че се квалифицира като лека телесна повреда, щото аз не мисля  Laughing

Айде малко да поукротите спора. Няма да стигнете до консенсус, това е сигурно  Grinning

# 154
  • София
Вече не зная много хора с какъв акъл го правят. Времената са много по-различни отпреди 20 години. В по-малките градове може и да е по-безопасно, но в София... Също се оказва, че хората ревностно държат сметка как се пазят децата им като са на градина или в училище, а най-лекомислено пускат същите тези деца в градинска възраст на улицата и очакват те сами да се пазят.

# 155
  • София
Вече не зная много хора с какъв акъл го правят. Времената са много по-различни отпреди 20 години. В по-малките градове може и да е по-безопасно, но в София... Също се оказва, че хората ревностно държат сметка как се пазят децата им като са на градина или в училище, а най-лекомислено пускат същите тези деца в градинска възраст на улицата и очакват те сами да се пазят.

Има го това нещо... обаче кажи ми какъв избор имам като съм на работа от 8 до 5. Дъщеря ми сега е в предучилищна, косите ми настръхват като си помисля, че догодина жива и здрава е в 1 клас. Айде тогава ще има занимални. Обаче в един момент ще се наложи сама да ходи на училище, някъде около 2-3 клас  Rolling Eyes Лошо ми става като си помисля как ще пътува (в квартала няма училище) Най-вероятно няма да мога да й осигуря придрижител.. Embarassed

# 156
Shoni,
първо ако пребият детето ми, това ще трябва да стане пред очите ми, защото 6-годишния си син не пускам сам да се разхожда из улиците и площадките.
второ: ако все пак някое дете му разбие главата с камък, ще извикам полиция моментално, за да констатира нарушението, да повика родителите и да мога да предприема мерки срещу тях. Разбира се жалба ще пусна. Шамар няма да ударя, точно защото знам, че това може да е във вреда на детето ми, а не защото няма да ми се прииска. .
В случая този шамар от страна на таткото ще се използва до последно в полза на малкия келеш, който разбива глави.
Абсолютно съм съгласна!
Мога да ви дам един пример как се процедира тук за далеч по-невинни провинения.
Преди две години беше случката. Има в квартала две момичета, които по онова време редовно минаваха по къщите, звъняха и ходеха да се крият. Но не звънят веднъж, а поне три пъти едно след друго. Невинна детска шега, която продължаваше няколко месеца. Но този ден мъжът ми не е бил на кеф и при третото позвъняване в порядък от 15 мин, взел една декоративна пушка (тя дори няма дуло!), излязъл с нея на улицата и извикал с насочена пушка нагоре, че ако още веднъж се звънне на вратата, ще ги застреля.
Хлапетата, обаче нагли до безобразие (познаваме се - играят често с дъщеря ни), се оплакали на баща си, без да обясняват коя тяхна постъпка е предизвикала гнева на мъжа ми, и той, абсолютно първосигнално, отишъл в полицията и подал жалба, че еди-кой си иска да застреля децата му.
Няколко часа по-късно аз съм сама с децата, не съм се виждала с мъжа ми (защото го нямаше като се прибрах) и на вратата звъни полицията. Питат ме дали г-н Вечкин живее на този адрес и дали притежава оръжие. Аз паднах от очудване, защото освен тази декоративна пушка (за която в първия момент въобще не се сещам) друго оръжие нямаме.Те почват да ми обясняват, че еди-кой си подал оплакване срещу мъжа ми и тн.
В един миг аз избухнах в смях, защото се сетих какво точно е станало. Обяснявам им на полицаите, а те ме гледат неразбиращо. Сещам се и за пушката, показах им я и те също почнаха да се смеят. Но ... отнесоха пушката със себе си - да я покажат на клеветничките, за да видят дали ще я познаят, а мъжът ми трябваше да отиде до управлението и да даде показания.
Нормалните хора тук обикновено уреждат такива неща помежду си, но явно и на бащата на момичетата не му е било ден. Седмица по-късно оплакването беше оттеглено, хлапетата се извиниха, отнесоха си наказание защото баща им станал за срам и оттогава не са правили такива шегички.

# 157
  • sofia
Вечерница©, не пропускай момента, че бащата на момичетата е бил от "адекватните" съседи.....защото подобна случка на "наша почва" би моглад да се развие като "разкази с неочакван край"  Crazy
Факт е, че в случая полицията играе ролята на посредник, за да не се стига до саморазправи.

# 158
  • София
Ами, няма да пътува сама, защото ти самата ще видиш, че е опасно да пуснеш толкова малко дете самичко. Вероятно ще направите като повечето родители - или занималня (платена или в училище), или наемане на бавачка, която ще я прибира и ще стои с нея половин ден.

# 159
  • София
Ами, няма да пътува сама, защото ти самата ще видиш, че е опасно да пуснеш толкова малко дете самичко. Вероятно ще направите като повечето родители - или занималня (платена или в училище), или наемане на бавачка, която ще я прибира и ще стои с нея половин ден.

Така де... обаче нямам никаква идея дали ще мога да си позволя бавачка или платена занималня  Rolling Eyes
И аз така го обмислям.. на мои колежки децата от 2-3 клас ходят сами на училище и се прибират. Мен ме е страх, сега времената не са каквито бяха. Аз на 6 г. ходех сама на училище и се прибирах и седях сама.
Надявам се да измислят някакъв начин малките да седят в училище по цял ден до 3-4 клас. Обаче пък и това донякъде не ми допада, щото забрави да учат  Crazy

# 160
Аз не разбрах(следя темата от самото начало)другото семейство наясно ли са какви са последиците от удара?И ако са наясно,що за наглеци са,за да повдигат дело срещу вас?!?Умът ми не побира #Crazy
Дано детето ви се оправи!

# 161
  • Варна
Е, стига де, прекалихте. Авторката, ако искаш да си полезна на детето си:

1. Спри с истерията. От любопитство отодих да погледна какво си написала веднага след случката, и то е:  "Снощи Димана преживя инцидент..... Едно съседче я удари по главата с камък и имаме една добра цицина със синина." Виждам как заради заплахата от съд те е хванала истерията, ама не виждам много добро в подхода ала "Капулети и Монтагю": смъртна вражда със съседите, шамаросване на чуждото дете, заплахи със съд и толкова голямо его на всички замесени възрастни, че никой не съумява да се извини като за хората, а ще ходят да се разясняват чрез съда.

2. Повече не си оставяй 6-годишното дете да броди само по улиците.

3. Не разнасяй слухове и мнения по разваления телефон: нито на психоложката от детската градина й е работата да ти преразказва конфиденциална информация, нито на теб ти е работата да я разгласяваш тук.  Ако съседите имат мерак да се съдят, вероятно и за това могат да предявят иск.

4. Не преигравай, а се опитай да извлечеш уроци от неприятната случка. Може тази реплика "никой няма да може да убеди мен и детето ми повече че дори и да не си виновен нещо може да ти се случи" да пасва добре в някой турски сериал, ама ако ти наистина на 34 години не си стигнала до прозрението, че светът е нечестен, а и не можеш да го обясниш на детето си, те чакат още доста изненади.

Това е. Съжалявам,  че има наранени деца. Но още повече съжалявам, че възрастните (съседи и познати!) се държат недостойно и първосигнално (и губят времето на полицията и съда с тези безумия).

А, и не се притеснявай, понеже всичко е "той каза, тя каза", без пълнолетни свидетели, никой всъщност няма да бъде осъден.

Повече няма да пиша по темата.

Благодаря за този ти пост, това е и моето мнение.

# 162
Майко мила щом дъщеря ви не го е предизвикала то тогава това дете трябва да го види психолог.Ужас много съжалявам.Бързо оздравяване от мен.

# 163
  • София
Мъжът ти не е прав. Срещу един такъв умник и аз подадох жалба в полицията. Тогава жертвата на сина ми, също на 6 г., беше колата на въпросния господин, но все пак...
Разберете се като възрастни хора и дайте пример на децата си как се постъпва разумно и правилно.

# 164
Вечерница©, не пропускай момента, че бащата на момичетата е бил от "адекватните" съседи.....защото подобна случка на "наша почва" би моглад да се развие като "разкази с неочакван край"  Crazy

Не знам какво точно е 'адекватното' в случая.
Ако моето дете свърши подобна простотия (не ми се вярва, но знае ли човек) сигурно ще умра от срам, ще му се ядосам много, ще има караници, наказания, разговори, задължително ще го накарам да се извини и аз ще се извиня няколко пъти и т.н и т.н.
ОБАЧЕ ако видя някой самозабравил се родител да удря моето дете след случката, вероятно ще си пренасоча гнева към него и като нищо бих извикала полиция.
Какво да правиш, психология.

Общи условия

Активация на акаунт