Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 206
  • 579
  •   1
Отговори
# 60
Това е нисък доход.

В България цените са европейски, дори в някои сектори ги надвишават.
Това са 1500евро.Като ги разделиш на 3 са по 500евро на човек. С такъв доход можете само да се храните относително качествено, без залитания по ресторанти. У вас.
Не можете да изплащате нито апартамент, нито кола, нито да си позволявате нормални почивки и/или екскурзии.

Shocked Shocked Shocked Ти ме уби.

# 61
  • София
Що?
Кой човек в Европа се чувства нормално платен с доход от 750евро?

# 62
 Да, в западна Европа е така- по-висок стандарт, по-високи заплати. Нормално. Но все пак в България нещата не са никак координарани и съдейки по това колко е средната работна заплата и как живеят 70% от българските семейства, е несериозно да кажем, че 500 евро няма да стигнат за 1 човек. Казвам ти, че голяма част от хората около мен разполагат с по-малко пари от посочените на месец и не са лишени от нищо- не ядат нискокачествена храна, не си пазаруват от пазара Георги Кирков. Стига им за всичко- и за заведение,и за екскурзия и почивка,и за поддръжка на автомобил,и...и...и...т.н.

# 63
  • София
Въпросът беше дали е "нормален" доход. За България.
Не, не е "нормален". Нито за България, нито за която и да било друга страна в Европа. Това е нисък доход.
Ако въпросът беше "може ли да се жиевее" с 3000лв доход, щях да кажа - да, може да се живее. Може и с 1000. Някои живеят и 200.

# 64
  • София
А, някой искал да се похвали.
Момиче, я слез на земята. В провинцията има семейства, които живеят с по 500 лв месечно, а ти си тръгнала да питаш дали ви одобряваме вашия от 3000. Човек живее и с 2 и с 200. Колкото повече получаваш, толкова повече харчиш. Нормално.
А на въпроса ти - такъв доход смятам за напълно достатъчен за нормален живот.

# 65
 Не мога да се съглася с теб. След като с тези пари си покриваш всички разходи по домакинството, можеш да си позволиш най-нормални глезотии и удоволствия, ходенето по културни мероприятия, ходене на екскурзии, купуване на парцалки, приковали ни окото към витрината, пък било то и не нужни, значи доходите са абсолютно нормални. Да, ако става въпрос за семейна екскурзия до Бахамските острови например, или подръжката на кола Мерцедес последен модел, няма да стигнат наистина. Но там вече говорим за друг стандарт.
 Мисля, че ако дадеш 3000лв на болшинството от майките в този форум, ще ги оценят като предостатъчни.

# 66
  • София
Темата пак се отплесна. Недоумявам защо някои хора просто не вдяват, че сме много различни и всеки има различна паничка, с различно съдържание и различни мечти за утрешния ден. За пореден път се убеждавам, че не бива да пиша в теми за пари. Трябва да си го набия в главата.

Само да питам, така хипотетично - ние втора ръка хора ли сме? По-тъпи, по-необразовани, по-какви сме от европейците, че за нас да е глезотия да караме последен модел кола и да почиваме на екзотични места, а за тях да е стандарт среден или малко над средния? Защо се подценявате така?

# 67
Темата пак се отплесна. Недоумявам защо някои хора просто не вдяват, че сме много различни и всеки има различна паничка, с различно съдържание и различни мечти за утрешния ден. За пореден път се убеждавам, че не бива да пиша в теми за пари. Трябва да си го набия в главата.

Само да питам, така хипотетично - ние втора ръка хора ли сме? По-тъпи, по-необразовани, по-какви сме от европейците, че за нас да е глезотия да караме последен модел кола и да почиваме на екзотични места, а за тях да е стандарт среден или малко над средния? Защо се подценявате така?

Абсолютно точно.
Не разбирам защо, вместо подкрепа да потърси всеки един българин по-висок стандарт, в подобни теми се получава едва ли не: "Как не те е срам - с по-малко също се живее. Примирявай си и си кютай."
А и жената не пита дали им стигат за 3-членно семейство, а дали са достатъчни за отглеждане на 3 деца. С 3000 лв. аз лично повече от едно дете не бих гледала - поне не по моите стандарти /а те нямат нищо общо с маркови дрехи или частно училище, но не бих се отказала и от тях/.

# 68
Това е нисък доход.
В България цените са европейски, дори в някои сектори ги надвишават.
Това са 1500евро.Като ги разделиш на 3 са по 500евро на човек. С такъв доход можете само да се храните относително качествено, без залитания по ресторанти. У вас.
Не можете да изплащате нито апартамент, нито кола, нито да си позволявате нормални почивки и/или екскурзии.
Три деца с тези доходи можете да гледате само ако си износват дрехите и им спрете всички извънкласни занимания, спорт, развлечения и т.п.

Клонке, нищо не каза. Ако ти не можеш да си позволиш изброените неща с този доход, означава единствено, че не можеш да си правиш сметката, или че още нямаш семейство и не си наясно как вървят семейните финанси.. Все пак допускам и идеята да се бъзикаш.

# 69
  • Плевен
Въпрос като този няма как да намери отговор тук. Само вие може да прецените какво ви удовлетворява и дали ви стигат парите. Там където работя, чистачката взема 400лв., а изпълнителния директор 25 000лв. и двамата имат по две деца...

# 70
  • София
Като се започне едно слагане под общ знаменател. Ти смяташ ли, че всички европейци карат последен модел автомобил? Знаеш ли какви заплати взимат в други държави и дали са съизмерими със стандарта им на живот2 Не всички са лекари, адвокати, архитекти. Навсякъде има и "обикновени хора". А обикновените хора обикновено не карат последен модел автомобили. Мен лично ме подразни тази тема. Не защото не ни стигат парите и завиждам на авторката, опази боже. А защото мразя еснафщината. Още повече, че на фона на населението, живеещо с къде-къде по-ниски доходи от тези на авторката, темата е направо простотия. И да не посочвам съфорумките, които постоянно държат да ни уведомяват за високия си стандарт на живот и какво ги задоволява или не.
Който ме разбрал - разбрал.

# 71
  • София
Като цяло е височък....
особено ако не ви се налага да плащате ипотека или наем Wink

ако драмата е, че мъжът ти не иска второ с този доход - може да се справите разбира се и с две деца...освен ако като излезеш майчински не останат 1000 от тях...иначе прав е човека, с децата и нуждите и разходите растът.

# 72
Доход от 3000 лв мисля е нормален, но никак не е обичаен за България. Има градчета в родината, в които хората получават по 300 лв месечно възнаграждение. И предполагам се справят много трудно с живота.

# 73
А аз да питам такава тема нормална ли е за български форум?
Въпрос за 3000лв.

# 74
  • София
А аз да питам такава тема нормална ли е за български форум?
Въпрос за 3000лв.
В смисъл, че ти се виждат малко, нали  Wink Joy
Чакай да се включат баровките да ти обяснят  Peace  ooooh!
Щото започва едно мерене на... последни модели автомобили да речем.

Общи условия

Активация на акаунт