Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 355
  • 579
  •   1
Отговори
# 540
Рокси, тризвезден в Доминикана в момента върви по 6-700 долара за десет дни, в сезона е двойно, айде тройно да е, пак... Аз ако имах доход от десет бона, щях да ходя за уикендите да се поплицикам Joy

Както и да е, това в кръга на шегата беше. Далеч съм от мисълта да давам акъл на хората как да си харчат парите Simple Smile
Ама те и за Four Seasons им стигат тия пари Wink но хората са си подредили преоритети по друг начин

# 541
Да не навлизаме в конкретика, най малкото самолетните билети са на различни цени. Не претендирам за особени познания в областта, но цъкнах на произволен резултат от Гугъл за 7 дни в Доминикана ( че се хванахме за нея)- между 1000 и 2000 евро за 4-5* + още около 500 евро за летищни такси и пр.
Така или иначе примерът ми беше илюстративен, не е нужно човек да се задоволява с по евтина почивка и да приема за ненормално да желае по скъпа дестинация.

# 542
  • София
Всъщност, като се замисля сега, след всичките тези домати, майбахове и прочие, точно сега темата придоби отново съдържанието, което трябваше да има от самото начало - всеки да си каже доходите, за какво ги харчи и спестява ли, защото ако не спестява, другите да му дадат съвет "да драпа за повече"...

Сега ако взема че кажа "с 2 деца сме, аз съм в майчинство, а мъжът ми го съкратиха", да питам ли "да си спирам ли майчинството или да караме и така"... Същия род безумие като въпрос.

# 543
  • София
Да не навлизаме в конкретика,
Ами да не навлизаме Grinning Просто ми стана смешно хора с подобен доход да кажа, че не могат да си позволят петзвезден хотел. Това, че са решили да си влагат парите в други неща, си е тяхно право, но "не мога да си позволя" за мен има друго значение. Както и да е, това не е важно Simple Smile

# 544
  • Пловдив
Спора е излишен, "парите никога не стигат"  Mr. Green

# 545
Както виждате, това да разполагаш с много пари, не значи, че можеш да ги управляваш.

... изплащаме го за 5 години по 2400 ЕВР на месец ...

Винаги съм се чудила защо хора, които могат да съберат сумата за години, броящи се на пръстите на едната им ръка, плащат лихви, вместо да си ги съберат. Или го тегят за зверски кратък срок, заради който вноската е такава, че се чувстват ограничени, като може да е 1/4, пък щом имат пари, да си ги събират в една сметка (от която винаги може да си теглят, когато се наложи) и да го погасят предсрочно newsm78

Обяснението е толкова семпло, че се чудя питаш ли ме наистина или просто си пишеш. Оскъпяването на краткосрочния ипотечен заем е далеч по-малко от този за 20 или 25 години.

Естествено, че ще плащаме лихви, за да можем да имаме собствен дом СЕГА след като сме създали семейство. Така прави 3/4 от белия свят. Не е наша инвенция. Според теб може би е по-добре да живеем 5 години на свободен наем, за да събираме парите за жилището в банка? Е къде е логиката тук? Лихвата на месец (при голям заем) е точно колкото наема на приличен апартамент.

# 546
Силвити, браво за дохода, обаче и аз да кажа, че ако имахме такъв месечен, сигурно за една година щях да спестя парите, нужни за жилище.Обаче пък после прочетох къде е вашето, та....ако е от ония затворени комплекси с къщи по 300 000 евро, да, разбирам.
Ехм, ако имахме такъв доход-щях да си стоя у дома или най-много да давам уроци и да правя преводи за кеф.

ки работим

Жозефина, вярвай ми, че и аз искам да си седя вкъщи... и с уроци не бих се морила. Но истината е, че ако си остана вкъщи дохода пада наполовина. Нали всички сме наясно, че нито 3 000 лв, нито 10 000 се изкарват лесно, всички работим и то здраво за парите които взимаме.

# 547
... нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми. Изплащаме ипотека на жилище, лизинг на кола, купуваме добра храна, ходим редовно на почивки, но никога не сме си позволили 5 звездни хотели или някакви подобни екстри. Купуваме маркови дрехи и обувки изключително рядко ...

Не става дума за месене или съвети, но просто това изказване е "грях"  Mr. Green
Та това е приличен доход за двойка в Европа, а какво остава за тук. Евала, че си ги изкарват и да си ги харчат, както намерят за добре, но щом в България им стигат "просто, за да живеят нормално", нека се замислят къде правят грешка по веригата, ако я открият, може и да си позволят 5 звездните и т.н.

За сега грешки по-веригата май няма. Ако имаше, щяхме да сме обиколили всички 5 звездни хотели, щях да имам 100 чифта обувки и т.н., но нямаше да имаме дома, който имаме, нито колата, нито възможността да помагаме на родителите си, нито щяхме да имаме спокойствието.

# 548
12000 лв? Shocked
Без каквито и да било лоши намерения-как се постига този доход Crazy?
Питам съвсем сериозно, нищо, че почти не очаквам адекватен отговор Blush

# 549
  • тук-там
12000 лв? Shocked

счетоводна кантора - 30 фирми по ДДС -по 400 лв на месец - за това че им го докарваш каквото им трябва и 600 може - 12000лв- 4 оперативни счетоводителки по 800лв - остават 8 800, консумативи за офиса - при положение че е собствен и не плащаш наем - 800 лв - остават 8 000, осигуровки и данъци - от сила 1500 - остават 6 500 - и това е само бизнеса на жената Naughty

# 550
12000 лв? Shocked

счетоводна кантора - 30 фирми по ДДС -по 400 лв на месец - за това че им го докарваш каквото им трябва и 600 може - 12000лв- 4 оперативни счетоводителки по 800лв - остават 8 800, консумативи за офиса - при положение че е собствен и не плащаш наем - 800 лв - остават 8 000, осигуровки и данъци - от сила 1500 - остават 6 500 - и това е само бизнеса на жената Naughty

Едно реалистично предположение.  И доста ме разсмя, защото дойде светкавично като отговор.  Simple Smile Но не е счетоводна къща и не точа ДДС. Собствен, едноличен бизнес, а съпругът ми е в здравеопазването.

# 551
  • Велико Търново
Предлагам нова тема: Възможно ли е с доход 12К да се почива в 5 звезден хотел?

# 552
  • тук-там
12000 лв? Shocked

Едно реалистично предположение.  И доста ме разсмя, защото дойде светкавично като отговор.  Simple Smile Но не е счетоводна къща и не точа ДДС. Собствен, едноличен бизнес, а съпругът ми е в здравеопазването.

това беше само първото което ми дойде на ума -има още доооста варианти  - но аз съм си мързелива-макар и умна- и не ми се занимава с бизнес - това го оставям на МъЖъТ, аз само подкрепям и ръкопляскам - работя за доста по-малка заплата - ма пък колежките, работното време и ЛаФът са сууупер, и се прибирам в 18.00 отпочинала Mr. Green

# 553
Ако говорим сериозно, обаче, например един търговски директор в сериозна фирма взима 5 000 лв, маркетинг директор 3-4000, като цяло средното управленско ниво в големите фирми не падат под 3000 лв. Моя приятелка е секретарка в подобна фирма, с 1 висше и 2 езика, заплатата й 2000. Медицински представител на чужда фармацевтична компания взима минимум 2000 лв първоначална, + бонуси. В така коментирания ДАНС, заплатите са около 2500 лв за кадрите с 10 -ина години стаж. А до тук изброените са само служители, а последния пример е за държавна позиция.

Какво остава за свободните професии - адвокати, стоматолози, гинеколози, IT специлалисти, счетоводители, архитекти - всички с лекота докарват 5-7000 лв. Разбира се, ако са се развили в професиите си. Има адвокати, дето и 1000 лв не могат да изкарат, защото или сега започват кариерата си или са не особено кадърни.

И накрая, хората със собствен бизнес, малък или среден - те отиват на още по-високи нива на дохода. Разбира се, и това твърдение е относително, защото има адвокати, които взимат по 200 лв на час консултация и със сигурност печелят повече от собственик на малка фирма за производство на дамски чорапогащници.

Наистина не знам какъв процент са гореописаните хора на фона на цялото ни общество, но съдейки по моето обкръжение - хората с добро образование и амбиции получават именно такива доходи.

# 554
  • Велико Търново
но съдейки по моето обкръжение - хората с добро образование и амбиции получават именно такива доходи.
silviti не и в провинцията Peace

Общи условия

Активация на акаунт