Отговори
# 180
  • София
Не знам,Валя.Тогава защо инспекторът,който приема документите в НАП ми каза,че няма проблем. newsm78Съвсем се обърках.Така или иначе вече сме платили изготвянето на всички документи,набутали сме се 30 -40лв,ще се пробваме.

# 181
На ,мен ми се обадиха от НАП. По-точно ми клипнаха на телефона и аз набрах . Та понеже кредитът ни е за покупка и довършителни работи, ще ни изплатят облекчение само за сумата на която сме купили апартамента т.е. записана в нотариалния акт. Ако е колкото е кредита,ще ни изплатят всичко,но при нас е по-малка,та няма да ни е огрее слънцето с цялата сума .
Да, явно повечето кредити са за покупка на жилища и за довършителни работи, включително и нашия. Изплаща се само за частта за покупка на жилище. Лошото е, че НАП правят запитванията си служебно, точно колко са лихвите върху главницата за покупка на жилище, а банките бавят отговорите. Подала съм декларацията преди месец, вече повече от 2 седмици НАП чакат "моята любима банка" Crazy да даде нужната им справка. Иначе нищо не казват при приемане на документите, действат по служебен път. Peace

# 182
  • София
Сега схванах за какво говорите. Laughing
При нас сумата за ремонт е малка на фона на ипотечния кредит,примерно 20 процента от него.

# 183
При нас сумата за ремонт е малка на фона на ипотечния кредит,примерно 20 процента от него.
Предполагам при повечето е така, при нас дори е под 20%, просто е въпрос на сметки от страна на банките  Wink Лесно пари не дава държавата, но ние сме търпеливи  Laughing

# 184
  • гр.Варна
На ,мен ми се обадиха от НАП. По-точно ми клипнаха на телефона и аз набрах . Та понеже кредитът ни е за покупка и довършителни работи, ще ни изплатят облекчение само за сумата на която сме купили апартамента т.е. записана в нотариалния акт. Ако е колкото е кредита,ще ни изплатят всичко,но при нас е по-малка,та няма да ни е огрее слънцето с цялата сума .
...Лошото е, че НАП правят запитванията си служебно, точно колко са лихвите върху главницата за покупка на жилище, а банките бавят отговорите. Подала съм декларацията преди месец, вече повече от 2 седмици НАП чакат "моята любима банка" Crazy да даде нужната им справка. Иначе нищо не казват при приемане на документите, действат по служебен път. Peace

Ами нормално е да бавят справката. В прогр.система на банката е заложено да изчислява лихвата върху цялата разрешена сума на кредита . Т.е. няма как автоматично да излезе справка за начислените лихви само върху част от кредита...

# 185
  • Плевен
Валенце, аз обаче теб не те разбрах. В договарът ти за кредит какво пише, за покупка, за покупка и дов.работи или само за ремонт. Ти след като си рефинансирала имаш вече само втория кредит. Та за него те питам. Няма значение, че е ипотечен, трябва да е за покупка на жилище.

martin4e, на мен ми поискаха само да си занеса нотариалния акт и те щели да го смятат.

# 186
  • София
Наде,то аз сама не се разбирам.
 CrazyЩе кажа какво сме направили след като занесем документите.

# 187
  • Варна
В писмото, което НАП пускат до Банките им дават 7-дневен срок за отговор, не си мислете, че банките бавят отговора  Peace, носят наказателна отговорност ако не отговорят в срок.

# 188
нади_миши, явно навсякъде процедират по различен начин Simple Smile
Връщам си думите назад, защото преди края на работния ден ми се обадиха от НАП, че са получили отговор от банката, и да се явя  Whistling
helenka, благодаря за уточнението. Hug

# 189
  • София
здравейте,и аз съм си подготвила документите за подаване на данъчно облекчение,вчера си взех документите от банката,но нещо има неточности!вчера вечерта прегледах по обстойно документите от банката-изкаран ми е погасителен план от 01.01.2009 до 31.12.2009 г и платените ми лихви и главници през този период,понеже ли е променяна лихвата през 2007 и 2008 г поисках и нов погасителен план с променената лихва,но ето тук се разминават нещата-първо ми е издаден погасителен план от 01.01.2009 до края на периода,но се разминават нещата-на него пише една лихва и главница,а на бележката за платени лихви през 2009г са други-вярно разминават се с 2-3 стотинки,но все пак-за банка дск става въпрос!аз още вчера поисках да ми се издаде погасителен план,където е описано кога се променя лихвата,с колко и т.н.-казаха че не могат да издадат такъв погасителен план!притеснена съм понеже чак на 20.04 ще мога да подам документите!кажете ми за вашите погасителни планове,на които са променяни лихвите!благодаря ви предварително!

# 190
  • Sofia
здравейте,и аз съм си подготвила документите за подаване на данъчно облекчение,вчера си взех документите от банката,но нещо има неточности!вчера вечерта прегледах по обстойно документите от банката-изкаран ми е погасителен план от 01.01.2009 до 31.12.2009 г и платените ми лихви и главници през този период,понеже ли е променяна лихвата през 2007 и 2008 г поисках и нов погасителен план с променената лихва,но ето тук се разминават нещата-първо ми е издаден погасителен план от 01.01.2009 до края на периода,но се разминават нещата-на него пише една лихва и главница,а на бележката за платени лихви през 2009г са други-вярно разминават се с 2-3 стотинки,но все пак-за банка дск става въпрос!аз още вчера поисках да ми се издаде погасителен план,където е описано кога се променя лихвата,с колко и т.н.-казаха че не могат да издадат такъв погасителен план!притеснена съм понеже чак на 20.04 ще мога да подам документите!кажете ми за вашите погасителни планове,на които са променяни лихвите!благодаря ви предварително!
Нашите лихви в погасителния план са в евро, защото заема е в евро, а в справката за 2009 са ги написали в лева - нормално че, при положение, че курса е ясен.  Лихвата също ни е променяна 4 пъти от 2006 година насам, но ти гледай за 2009 какво е, предходните години не ги интересува НАП, декларацията нали ти е за 2009 година само.

# 191
  • София
моят заем е в лева и в лева са написани,но се разминават например в погасителният план пише- лихва за 01.2009г-446.66,главница-89.45лв,а в бележката за платени лихви пише-платена лихва за 01.2009 г-446.10,главница-90.01!

# 192
На мен ми се обадиха точно 29 дни след подаването на документите в НАП.Питаха ме, защо не съм занесла погасителен план за всички 20 год от срока на кредита.Отговорих, че в сайта на НАП не е указано да искат такъв и отговорът беше "Ами защото колежката ми днес върна едни хора за това ,пък аз незнам още -нали за първа година правим такова облекчение" #Crazy.
Разбрахме се служителката да провери и да ми звънне следващия ден.Не ми се обади вече 14 дни  !И пари нямам приведени ,а 30-дневния срок мина ...
Чудя се да нахалствам ли ?Има ли смисъл ?Просто тия в НАП ми събраха очите от компетентност!
Има ли някой,който да е получил парички да се похвали?

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 18:10 от Комета

# 193
Има ли някой,който да е получил парички да се похвали?

Да аз! При мен мина без проблеми. Колкото поисках, толкова ми върнаха. Точно 30 дни след подаването се обадих и единственото което ми поискаха допълнително беше декларацията от съпругата ми, че тя няма да ползва. Занесох декларацията, подписах апв-то и след 3 дни парите бяха по сметката ...

# 194
  • Варна
Комета, служителите на НАП във Варна и на мен ми направиха впечатление, че не са компетентни по въпроса с това облекчение /дано поне по другите са компетентни  Mr. Green/. Аз също още чакам.. от банката би следвало да са отговорили на НАП, т.к. срока за отговор мина, сега чакам някой от НАП да ми звънне и да ме застреля с някоя глупост.. не вярвам ей така просто да ми преведат парите  Tired. А дали умишлено не се бавят нещата, защото бюджета няма пари  Rolling Eyes..

Общи условия

Активация на акаунт