Отговори
# 150
Трябва ли да ми искат служебна бележка за доходите ми?Върнаха ме за това не бях подготвена.

# 151
  • Sofia
Трябва ли да ми искат служебна бележка за доходите ми?Върнаха ме за това не бях подготвена.
Трябва, с какво ще докажеш дохода? Там се вижда всичко за цялата година и платения данък, който трябва да впишеш в самата декларация и приложение 1.

# 152
  • Плевен
А как попълни декларацията без сл. бележка?

# 153
  • Варна
За двамата съпрузи се вади справката. Служебната бележка е задължителна, няма как без нея  Peace

# 154
здравейте, може би сте обсъждали това по рано но не видях никъде. бих искала да попитам:
Дали, за да бъде обект на облекчение, ипотечният кредит следва да бъде сключен от единия от съпрузите преди брака, или такъв следва да бъде само кредит, сключен след брака на младите семейства.
бракът ни е сключен след тегленето на кредита и са върнали мъжът ми.
може ли да се обжалва това решение, защото всъшност законът не дава яснота по този въпрос?
благодаря ви предварително.

# 155
здравейте, може би сте обсъждали това по рано но не видях никъде. бих искала да попитам:
Дали, за да бъде обект на облекчение, ипотечният кредит следва да бъде сключен от единия от съпрузите преди брака, или такъв следва да бъде само кредит, сключен след брака на младите семейства.
бракът ни е сключен след тегленето на кредита и са върнали мъжът ми.
може ли да се обжалва това решение, защото всъшност законът не дава яснота по този въпрос?
благодаря ви предварително.

Законът дава яснота - бракът да е сключен към момента на тегленето на кредита /без значение от кого е бил теглен кредита/. Мъж ти не е бил женен за теб като е теглил кредита, затова са го върнали. Как ще ползва данъчно облекчение за млади семейства когато ипотечния кредит го е теглил млад ерген, без да има още семейство  Wink

# 156
Как реши, че закона дава ясното, като не е така,. Тълкуването направено от НАП НЕ Е ЗАКОН, закона в този случай е ЗДДФЛ, всичко останало не е нормативен акт, така, че не заблуждавай останалите ако не си сигурна.

# 157
  • Плевен
Как реши, че закона дава ясното, като не е така,. Тълкуването направено от НАП НЕ Е ЗАКОН, закона в този случай е ЗДДФЛ, всичко останало не е нормативен акт, така, че не заблуждавай останалите ако не си сигурна.
И какво казва ЗДДФЛ ? Облекчение за млади семейства  теглили кредит, за да си купят жилище. Какво тълкуване друго да има , след като човека е теглил кредита когато е бил ерген? Жилището не е придобито по време на брака, а преди него, нали?

# 158

Ей го закона т.е. тази част, която ни интересува:

Данъчното облекчение се ползва от местни физически лица като сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 от ЗДДФЛ се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, когато едновременно са налице следните условия:
1. договорът за ипотечния кредит е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;

Ти как би го изтълкувала това ?
Не заблуждавам останалите, ясно е, че ако не си женен когато си теглил заема, тогава за пред държавата този заем го тегли един човек, еднолично, несемеен. Ако си женен, тогава заема е теглен от младо семейство /единия от това семейство е под 35г./ и тогава ползват данъчно облекчение.
Искаш ли да ти дам още едно тълкувание - онази част: "ипотечен кредит за закупуване на жилище" - банката, като е издавала справка за лихвените плащания казва така: кредита е с две цели - една за закупуване на жилище, втора - за посрещане разходите по придобиването така че ние даваме справка само за тази част от заема, която е за закупуване на жилище т.е сума 5 пъти по - малка от цялата  #Crazy Това е.
Написано е неясно, НАП го тълкува както иска, банките го тълкуват както си искат, обаче ние сме потърпевшите.
Моя колега са го върнали защото се е оженил след като е теглил кредита и му казали, че ще го глобят 100лв. за подаване на документи с невярно съдържание  Shocked

# 159
Хей !!!!
Върнаха ми точно колкото поисках !
Определено си струваше разходите и чакането!!!
Най - после държавата да направи нещо за моето семейство !!!!!

# 160
  • Варна
На мен още не са ми превели, а мина месец. Чудя се ако има нещо нередно /според тях/ дали ще се обадят  Thinking

# 161
Мисля, че практиката е да ти пратят писмо на постоянния адрес да си коригираш това, което е неправилно попълнено или подадено. Peace

# 162
Момичета, имам следното питане  - след като мъжа ми е получил известие за дължим данък върху апартамента на родителите му /единият починал/, означава ли, че има дял там? -> т.е. че няма да ползуваме облекчението?

# 163
  • Варна
По принцип се води, че съпругът ти има част от жилищен имот и по този начин не отговаря на изискванията на закона. Но най-добре проверете в НАП какво излиза при тяхната проверка. Мой познат ми се оплака, че в справката от имотния регистър не излиза друг имот освен този, за който е теглил кредит, но от НАП му се обадили, че тяхната проверка показала, че 93 г. е придобил ателие, което той даже не може да ползва, т.к. е със запазено право на ползване от дарителите и те си живеят там. Та той пуснал обжалване, ама не се знае какво ще стане в крайна сметка /той има някакъв шанс, т.к. ателието може да не се тълкува като жилищен имот, но при вас си е баш апартамент/.

# 164
  • Пловдив
Вергилия ,когато единия родител почине,част от апартамента автоматично наследяват и децата.

Но направете справка да видите какво ще ви излезе

Общи условия

Активация на акаунт