НЛП или Нервно лингвистично програмиране

• 52 485
  • 213
  •   1
Отговори
# 90
  • GYM
Кафе с Канела , благодаря ти , че споделяш тук!  bouquet
В момента чета същата тази книга, но съм съвсем в началото и все още работя върху убежденията си Grinning Твоят личен опит ми е наистина от полза Hug

# 91
  • София
Здравейте на всички, продължавам и аз информацията по НЛП.

МАНИПУЛИРАНЕ НА ПРЕЖИВЯВАНИЯТА

Способността да се манипулират преживяванията предлага един прост метод за личностна промяна. Може например да променим начина, по който се чувстваме, или състоянието на духа си, като представите" по-положително неприятните мисли или спомени. Понякога мечтите или бляновете, вътрешните преживявания ще започнат да ви се струват реални като самия живот. Способността да визуализирате ясно желания резултат ще увеличи шансовете ви да го постигнете. Умението да създавате и манипулирате мислите изисква упражнения, също както е при физическите умения. Но усилията напълно си заслужават.
С помощта на НЛП ще започнете да разбирате субективните преживявания и когато е необходимо, да ги променяте с по-добри. Така ще можете да създавате преживяванията си и едно по-различно бъдеще. ( Не по различно от техните на Кехоу или Макена )

Всеки път когато усетите неприятни мисли или спомени трябва да се спрат веднага. В подсъзнанието бяхме говорили и за един друг начин като си визуалираме как натискаме бутона Cancel.

ФОРМУЛИРАНЕ НА ПОЛОЖИТЕЛНА ЦЕЛ

В книгата за НЛП се споменава нещо много интересно и абсолютно реално, като попитат повечето хора какви са им целите, почва да обясняват какво не искат да им се случва. Мозъкът работи по такъв начин, че формулирането на една цел в отрицателна форма може да има тъкмо обратния ефект. Понякога родителите казват на децата си какво да не правят („да не вземеш да се спънеш", „не го разливай", „не прави това или онова") и скоро откриват, че малчуганите са склонни да вършат забранените неща.

Мислите ви, волно или неволно се превръща в поведение и реалност.

Разбира се, положителното мислене не се удава лесно всекиму. Та как да не мислите за онова, което не искате? Отговорът е: като се съсредоточавате или си представяте (с гледки, звуци и усещания) само онова, което искате.

Тук могат да ни помогнат някои наскорошни изследвания върху мозъка. Оказва се например, че по едно и също време можем да мислим съзнателно само за няколко неща. Така че след като изразходим „дажбата" си, като мислим за гледките, звуците и усещанията на онова, което искаме, просто не ще можем да се сетим за каквото и да било друго. Всъщност когато си представяме нещо картинно - с големи, ярки образи - не сме в състояние да мислим почти за нищо друго, освен за него. Както се казва, то ще „заеме мислите ни". По този начин можем да преодолеем склонността да си представяме отрицателни резултати.

Какво искам?
Какво се надявам да променя сега?
Какъв резултат искам да получа?
Какво бих искал да постигна?
Какво бих искал да променя?
Какво искам да правя по различен начин?
Имам ли някакъв резултат наум?
Какъв резултат имам наум?
Какво бих искал да направя?
И така, само да помисля, искам...

И забравете за думичката НЕ 

# 92
Благодаря ви за отговорите, нещата започват да ми се изясняват.  Смятам да потърся "успеха и парите" , а ако някой може да каже от къде да я сваля ще бъде чудесно. 

# 93
  • София
Започваме с манипулациите ...  Laughing Laughing Laughing

НЛП - ЗНАЦИТЕ НА ОЧИТЕ

Според теорията на НЛП, движението на очите има пряка връзка с мисловния процес и изобразява подсъзнателните представи и възприятия. Казано по-просто - в зависимост от посоката си на движение, те ни показват сетивното състояние на личността, както и дали човекът пред нас си измисля или говори за реално случили се събития.

Прочетете тези статии за всичко за очите: http://biservalov.blogspot.com/2008/10/blog-post_05.html

Видео за движението на очите: http://biservalov.blogspot.com/2009/08/blog-post_13.html

Дясно нагоре - Визуално изградени образи,те не са се случили но си ги представяме как биха се случили.Или с прости думи въобразяване и мечти. Когато някой ви разказва история и забележите очите му, най-вероятно фантазира...

Поглед напред - Визуализация,разфокусиран поглед напред,като че ли е някъде далече. Случва се при разказване на история, най-често когато се е случила...

Ляво нагоре - Зрително запомняне,също като погледа напред.Мислим и говорим за неща които наистина сме видели..

Поглеждане надясно - Изградени звуци.Изграждане на слухова конструкция,звук който не сме чували никога.

Поглеждане наляво - Запомнени звуци.Това е слуховото запомняне,например:"онази песен звучеше така..." , "той ми каза..." , "чух я да казва.."

Долу в дясно - Кинестетични(чувства и усещания на тялото),това обикновенно е лъжа, усещане,което го няма,не се е случвало...

Долу в ляво -  Вътрешен диалог,контрол на речта.

поглед нагоре - визуални образи
средата - слухов
долу - диалог

Винаги може да разберете дали един човек си измисля в момента разказваното или то е част от миналото - просто проследете в коя посока се движат очите му при паузите. Ако посоката е надясно - всичко това е измислица.

Hug Методът Силва също е пряко свързан с НЛП.

# 94
Привет!

Lilian_V, информацията за очите е много полезна,   bouquet а и блогът сам по себе си е доста интересен.  Wink

Аз продължавам с публикуването на полезна информация от „Успехът и парите”:

„Желанието е това, което действа като катализатор на вашите мисли и убеждения, снабдявайки подсъзнанието с необходимите емоции, за да трансформира мислите ви в реалност.”

Нека изясним как да помогнем на желанието да оживее в нас:

Стъпка 1
: Написваме кратко и ясно желанието (целта), което искаме да постигнем. Кехоу не дава подробности по въпроса как точно да го формулираме, но предполагам, че принципите за конкретност и изразяването в сегашно време биха били доста уместни тук.

Стъпка 2: Описваме какво сме готови да дадем, за да постигнем целта си. Според автора, няма вариант като „нищо за нещо”. Желателно е да изредим какви знания, умения, действия и т.н. сме готови да приложим. Ако нещо ни липсва от тях, трябва да сме готови да го научим.

Стъпка 3: Поемаме ангажимент към себе си да изпълним желанието, да направим всичко необходимо, за да постигнем целта си.

Стъпка 4
: Желанието се чете два пъти на ден – сутрин по време на изгрева и вечер преди да заспим отново, поне така казва Кехоу. Според мен, по-скоро е нужно да го четем веднъж след събуждане и после преди лягане. Докато го четете, настройвайте се за реализирането на желанието. Визуализирайте, че вече притежавате желаното.

„Силното желание, комбинирано с успешни утвърждения и неотменното следване на целта ще привлекат към вас онези хора, обстоятелства и ситуации, необходими, за да успеете.”

Последна редакция: пн, 14 сеп 2009, 22:04 от Кафе с Канела

# 95
Здравейте!!! Виждам тук "обичайните заподозрени"  Hug и много ви се радвам. Благодаря ти Lilian_V, преди известно време за малко аз щях да пусна подобна тема Grinning В "Подсъзнанието..." си ми е много комфортно, но там обсъждаме по-общи теми, а имам нужда от целенасочени действия...  повечко практика и споделяне за нея.
За пръв път се срещнах с понятието НЛП преди около година. Тогава налетях на една невероятна книга, или по точно тя налетя на мен, която се казва "Законът за привличането", само, че на Майкъл Лозиър, няколко пъти съм я коментирала и препоръчвала в другата тема. Майкъл Лозиър професионално се занимава с НЛП. Всъщност в първия момент, който видях книгата, аз и прочетох подзаглавието "Как да привличаме повече от това, което искаме и по-малко от това, което не желаем?" и сърцето ми прескочи един удар... Много ме впечатли, прочетох я на един дъх, в нея няма нищо принципно ново, но неговата концепция, алгоритъма който дава, направо ме срази. Към момента вече бях прочела доста литература - някои автори ми идваха доста комерсиални, други много теоретични, трети ми вкарваха противоречия - а тази книга ми даде повече от всички останали на куп. В момента не е при мен, но утре ще ви спретна няколко конкретни цитата от нея, знам, че има и други които са я чели, мисля, че си заслужава да я поразнищим от гледна точка на тази тема... В общи линии основната идея е, че за повечето хора е по-лесно да формулират какво не искат. Правиш си първо списък какво не искаш, който ти дава яснота и се нарича контрастен списък, на негова база правиш списък какво искаш. Много ме накефиха техниките за смяна от отрицателни вибрации в положителни... Разчистваш всички ненужни и негативни "неща" от вибрационния си балон (или който предпочита аура) и го изпълваш само с това, което искаш да привлечеш. Другите две опорни точки - закостенелите представи, те са основна спирачка за повечето хора, дава резултатна техника за тяхното "разчистване" и втората - съмненията. Колкото и да сме сигурни в това, което правим, все ще се намери едно "червейче", което да ни съботира... За мен подохода му е революционен - когато стоиш пред огледалото и си 120 кила, колкото и да си повтаряш "имам стройна фигура" сама си не вярваш, та тук пак опираме до правилната формулировка. Неговото предложение е "Решила съм да имам стройна фигура. Решила съм да предприема едикакви си действия... за моята стройна фигура" Веднъж човек който много уважавам, ми опонира, че може все с "решила съм" да си останеш - съгласна съм, че го има този момент, но нали все пак е най-важно категоричното позитивно намерение, за да заработи Вселената заедно с теб...

# 96
  • София
mimina Добре дошла в темичката. Много ще се радвам да сложиш повече информация от тази книга. Аз не съм я чела още и ще ми е много любопитно. Много ми е интересно за изчистването на негативните неща и съмненията.  Hug   bouquet

# 97
mimina, привет и от мен!

Ще ми бъде много интересно да споделиш за книгата на Лозиър, защото съм решила това да е следващото ми четиво!  Grinning  bouquet

# 98
Още утре, обещавам Hug
Днес имах голямо желание да ви постна няколко цитата от нея, но се разколебах от къде да започна... обаче сега ми светна  Mr. Green
Кафенце, мисля, че ще ти допадне - като гледам вече прилагаш метода с "решила съм"  hahaha
Между другото - с теб сме колежки в бранша, занимавам се основно с реклама и маркетинг, паралелно съм графичен дизайнер в малко рекламно ателие.
Lilian_V, благодаря за милото посрещане  bouquet И мен много ме моряха противоречията и съмненията, обаче им хванах цаката, всичко е въпрос на правилна формулировка, жив и здрав да е Лозиър, благодаря му от сърце. Жалко само, че книгата му толкова трудно се намира, на издателство "Изток-запад", така изглежда:
 http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://i.helikon.bg/128104 … gbv%3D2%26hl%3Dbg
сори за безкрайния линк, но като се пробвам да го "барна", после се оказвам на съвсем друго място Embarassed Ще ви изпратя утре и линк към сайта му, който се оправя добре с английския ще е напред с материала Joy моя английски е  Embarassed Решила съм  Wink да го ошлайфам, че пропускам важно инфо...
О, колко неща съм решила  newsm10

# 99
Здравейте отново!
Хрумна ми, че за някой от вас този ми пост от преди много, много време може да е от полза, на някои им е познат, от "Подсъзнанието", в него за пръв път споделих за книгата, тогава беше най-голямото ми откритие за момента...

Благодаря ти, ЧервеноВинце!
Някак си все не ми се подреждаха мислите и думите, как точно да ви разкажа за моето откритие, но ти ми помогна.
Преди два месеца влязох в кварталната книжарница, обикновено не обичам да пазарувам там, защото е много нотрупано. Исках да купя книжка на дъщеря си, докато чаках да платя, погледа ми попадна на една книга, подпряна на купищата други книги и ме хипнотизира подзаглавието "КАК ДА ПРИВЛЕЧЕМ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ЖЕЛАЕМ И ПО МАЛКО ОТ ТОВА, КОЕТО НЕ ИСКАМЕ?" Направо сърцето ми прескочи един удар. Едва след това видях заглавието на книгата "Законът за привличането", но от МАЙКЪЛ ЛОЗИЪР. Може да се каже, че не аз си избрах книгата, а тя избра мен. Купих си я и за два часа я "погълнах". Зад невзрачната корица се криеха отговорите на повечето ми въпроси и съмнения. От всичко, което бях изчела до този момент, някои автори ми бяха объркващи, други по-комерсиални, трети по-теоретични, а пък аз вече нямах нужда от доводи, примери и доказателства. АЗ ИМАХ НУЖДА ОТ ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО, ОТ АЛГОРИТЪМ НА ДЕЙСТВИЯТА. В предишните теми много пъти е обсъждано противоречието между някои автори, които предлагат пълно съсредоточаване върху желанието и непрестанни визуализации и други, които предлагат желанието да се пусне на свобода и да не се мисли за него. Обикновено противоречията ме изтощават, аз също много съм разсъждавала върху това противоречие и в тази книга намерих отговор и на този въпрос. Оказа се, че както обикновено истината е някъде по средата. С две думи-пускаме желанията си на свобода, но ги държим близо до себе си в своя "ВИБРАЦИОНЕН БАЛОН", защото само желанията, които са в него се зареждат от нашите вибрации, т.е. само те се осъществяват. Намерих и решение как да се освобождавам от натрапчивите мисли и мислите за нещата, които не искам да ми се случат. Просто не им позволявам да влизат и да се задържат там. "Инсталирах" си едно виртуално копче "игнор" и веднага ги изхвърлям от него. БЯХ ИЗУМЕНА КОЛКО Е ПРОСТО! Всъщност в тази книга няма нищо принципно ново, тя се базира на всичко, което бях изчела до тук, но е накак си като ЕКСТРАКТ. На някои сигурно ще им се стори суховата, но на мен точно това ми трябваше - АЛГОРИТЪМ НА ДЕЙСТВИЯТА И КРАЙ НА СЪМНЕНИЯТА.
   Първа стъпка: Идентифицирай желанието си
   Втора стъпка: Да отделиш внимание на собственото си желание
   Трета стъпка: Да му по позволиш да се осъществи
[/color]
Безпредметно е да ви преразказвам книгата, това ще бъде моята версия, не вашата. Намерете си я, има я в почти всяка книжарница и струва 8 лева на издателство "Изток-Запад". Не съм я срещала в Нета, но потърсете и там. Дори на тези от вас, на които не допадне ще донесе нещо полезно. Авторът е специализирал "Невро - лингвистично програмиране" и освен всичко останало знае повече за това как работи нашия мозък. Оказа се, че няма нужда да си правя "карта на съкровищата" или "привлекателна кутия", както предлага той. Те са ми в главата, на сигурно място, далече от любопитни и злонамерени погледи и въздействия. Просто се научих да ги викам винаги, когато имам нужда от тях. Вече дори не попълвам на хартия таблиците, които предлага той. Правя го наум. Това е моята техника и за сега съм спокойна, всичките ми тревоги, страхове и съмнения са в миналото. А що се отнася до бъдещето - точно подреждам своя вибрационен балон и се уча да не саботирам сама изпълнението на желанията си. Успех и на вас! Hug Hug Hug Hug
И винаги казвам: Подкрепи ме, Боже в това ми начинание, ако е по Волята ти!

# 100
Момичета, не спирам да ви чета!  Hug За съжаление, не съм много на" ТИ" с НЛП, затова не пиша...но чета и попивам с интерес всичко написано тук!!!  Sunglasses

Страхотна темичка!  Heart Eyes

# 101
НЛП - ЗНАЦИТЕ НА ОЧИТЕ

Има ли още  Mr. Green

# 102
Привет, момичета!  bouquet

mimina, благодаря ти за цитата, който си поместила.   bouquetМакар че честичко препрочитам старите теми за "Подсъзнанието", някак си съм го пропуснала. Аз също понякога изпитвам объркване спрямо различните методи, даже още не съм решила дали да правя утре карта на съкровищата - събрала съм картинки, но някак си се колебая.

Моята среща с книгата на Лозиър беше особена. Влязох в една книжарница без да търся нещо конкретно и ми попаднаха неговата книга и една от книгите на Дж. Мърфи. Спонтанно си казах "сега ще си взема книгата на Мърфи, а след нея ще си купя и тази", което първоначално ми се видя странно, защото принципно нищо не пречеше да купя двете книги заедно. Както и да е, доверих се на интуицията си и не я купих. Прочетох книгата на Мърфи, после "случайно" започнах "Успехът и парите" на Кехоу, но не забравих за Лозиър и все си припомнях, че трябва да си я взема скоро. Сега разбирам, че това забавяне явно си е имало причина - може би е трябвало първо да открия темата за НЛП и да осмисля за себе си някои неща, които ще ми помогнат да схвана по-добре Лозиър...

Винце, радвам се, че четеш нашата тема с интерес! Аз също не се смятам за особено напреднала в НЛП, но откакто преодолях свенливостта си да пиша тук, някак не мога да "млъкна".   Laughing

# 103

Винце, радвам се, че четеш нашата тема с интерес! Аз също не се смятам за особено напреднала в НЛП, но откакто преодолях свенливостта си да пиша тук, някак не мога да "млъкна".   Laughing

Aааа, Кафенце....никакво млъкване Naughty Grinning    Много си полезна!  Hug  Heart Eyes

# 104
  • Universe
НЛП. Ноу-хау. Как стать главным режиссером своей судьбы
 Лесли Кэмерон-Бэндлер

http://www.dom-eknig.ru/index.php?newsid=1089

Общи условия

Активация на акаунт