Анкета: Губили ли сте работа заради репродуктивни проблеми?

• 4 099
  • 46
  •   1
Отговори
Моля, попълнете анкетата!
Резултатите ще се използват, за да бъдат информирани всички присъстващи на кръглата маса, която се организира на 11 септември 2009  от Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе" на тема "Фондът Ин витро: Предизвикателствата".
Срок за гласуване 10 септември!

В Зачатие има пусната същата анкета - ако сте гласували тук - не гласувайте там - и обратно  - за да са достоверни резултатите като се сумират!!!

# 1
Ами аз не съм губила, но и не смея да започна заради постоянните отсъствия. Върнахме се от чужбина и не съм кандидатствала, защото си мисля, че никой няма да ме търпи на работа с постоянни отсъствия. Не зна това брои ли се..

# 2
Ами може би към точка 4 - доста са възможните отговори наистина Sad А няма много време да я оформим, защото имаме 5 дни само. Ако искате после ще пуснем по-обширна анкета с по-дълго възможно време за гласуване.

# 3
  • София
Гласувах с първата опция "Да"-миналата година точно с тоя мотив оправдаха съкращаването ми,от тогава не смея да започна на ново място,защото ще съм нова,а без излизания,отпуски,болнични и т.н. просто не става с нашите проблеми и тъй като забременяването ми е приоритет номер едно и нищо друго неможе да има по-голяма стойност от него за мен,избрах по неволя,че няма да търся нова работа,а в замяна ще ми е осигурено спокойствието и положителното мислене,което за мен е много важно по пътя по,който вървя.

п.п.Сега през почивните дни може би няма да има голяма активност но от понеделник надявам се ще се включат много момичета.
Дано нещо се промени в това отношение,защото наистина е недопустимо такова отношение към нас. Sad

Cygnus,Чудесна идея,благодарности на Зачатие за сетен път.  bouquet

# 4
  • Пловдив
Гласувах с петата опция. За мое щастие попаднахме на чудесни работодатели / работим на едно място със съпруга ми/, които непрекъснато се грижеха за нас, не са ни правили проблеми за отсъствията, не са ни "рязали" от заплатите, изобщо пожелавам такива работодатели на всички. Като ви чета и за пореден път осъзнавам колко е била важна подкрепата им и съпричастността им към проблема ни, която ни е осигурявала голямо спокойствие в хода на процедура. Едва ли на друго място щяхме да се ползваме с такова внимание и да си отсъстваме през ден по време на стимулация, и то и двамат, не само аз.

# 5
Не, но предполагам в голяма степен се дължи на факта, че работата ми, когато открихме проблема и започнахме посещенията при лекари, беше с такова работно време, което ми позволяваше да отделям половин ден без никаквъв проблем, отделно имах възможност да помоля колежката ми да ме замести, ако се налага да ме няма за ден или два. В момента не работя, но гласувах с опцията "страхувам се да споделя, че планирам бременност". Не знам дали е точно страх, по скоро не виждам причина да споделям нещо толкова лично с хора, с които съм свързана чисто професионално. Аз не питам шефа ми дали планира да има деца, нали?
Никога не са ме питали директно, но готовият ми отговор е, че въпросът е твърде личен, а и за да им дам конкретен отговор трябва да го обсъдя с мъжа си. Да го тълкуват както искат!

# 6
  • София
Гласувах с 5-та опция. За мое щастие в лицето на прекия си началник срещам разбиране , никога не е имало проблем да изляза или да отсъствам за процедура, преглед или изследване. Дано повечето работодатели са такива. Понякога работата ми е доста напрегната, но наистина не мога да си позволя да не работя, а много би ми се искало поне за малко Wink

# 7
  • Стара Загора
Не,не съм губила  Peace

# 8
Гласувах с петата опция.

# 9
Гласувах с пета опция! Прекия ми началник не ми прави никакъв проблем даже и ме подкрепя. А собственика на фирмата даже за първия опит знаеше, че ще се прави и не са ми правили проблем. В момента правя второ инвитро и има същото разбиране от страна на работодателя, прекия ми началник и офиса на фирмата!

# 10
  • v. turnovo
Гласувах с трета опция, но и четвъртата е вярна за мен.В момента шефа ме подкрепя, но самото естество на работата ми не позволява дълги и понякога инцидентни отсъствия и често пъти съм  под силно напрежение ,защото все се налага да балансирам между прегледите и работата Rolling EyesИ в период на криза ми е все по-трудно да се задържа в равновесие с двете неща

# 11
Четвърта опция. И за миг не си помислям да споделям с някого в работата, че планирам бременност и че ми трябва лекарска помощ за това! Не знам какви са тези "подкрепящи" работодатели, моите впечатления са, че в частния бизнес такъв работодател няма. Не само работодателя, и колегите не биха ме подкрепили, ако знаят, че ще се натоварят с допълнителна работа! Може да ме подкрепят по принцип, от чисто човешка гледна точка, но никой няма да подкрепи отсъствието ми от работа само заради  правото ми да бъда майка!
Майчинството си е майчинство, проблемите са си проблеми, бизнесът си е бизнес! За съжаление така стоят нещата! И понеже никой работодател няма да съкрати работник защото е стерилен, идеята ми е да се търси законова защита на жените с репродуктивни проблеми. Както с бременните и майките - не могат да бъдат съкратени. По същия начин жена, която лекува стерелитет трябва да бъде пазена от закона и да не бъде съкращавана от работа. В противен случай, каквото и да се говори на срещи, конференции, форуми, сдружения "Зачатие" и всякакви подобни, такива жени ще бъдат съкращавани, не защото лекуват стерелитет, а защото работата е намаляла, защото фирмата има проблеми.... защото ..... има хиляди начини.
Това, което трябва да се постигне е жена, която лекува стерелитет да не бъде съкращавана от работа!!!
Защото лечението на стерелитет е скъпо, за мен лично оставането без работа е равносилно на оставане без дете!

# 12
Sisi8106 ами да ти кажа срещат се такива "подкрепящи" работодатели -не резбирам защо сложи думата в кавички.Аз работя в частна фирма и срещам цялото разбиране на шефовете ми.
Гласувам с петата опция-до момента работодателите ми освен че не ми правят проблем,а и ме подкрепят.Много съм им благодарна,и дано така остане винаги.Беше ми неудобно първоначално да споделя,но нямаше как иначе да обясня предстоящите остъствия.За моя изненада и радост,шефа ми ми даде да разбера че и за миг не трябва да се притеснявам,и че мога да отсъствам колкото е необходимо.Дори ми предложи помощ ако ми е необходима.
Дано има повече такива добри хора и работодатели.
Много съжалявам че има не толкова добронамерени хора,и се надявам на 11 септември да вземат мерки подпомагащи нас и най-вече в случая, правото ни да работим  Peace

# 13
Мисля, че въпросът се нуждае от кардинално решение. Сложих думата подкрепящи работодатели в кавички, защото аз не съм попадала на такива. Работодателите ми обикновено ме искат на работа по осем часа пет-шест дни седмично, със или без деца.  Мисля, че в страна с отрицателен прираст каквато е България проблемът "стерелитет" трябва да бъде защитен от закона и жена, която лекува стерелитет трябва да има правото да работи, не само това - жена, която лекува стерелитет трябва да бъде защитена от съкращение. Аз лично бих се чувствала по-спокойна, ако зад гърба си имам закона, а не доброто сърце на работодателя. Най-малкото защото древните мъдреци казват, че човешкото сърце е непостоянно. Добре, някои от вас явно имат късмет с добри работодатели,  толкова по-добре за вас, аз лично завиждам благородно  на късмета ви, но има ли нещо лошо в това проблемът да бъде законово уреден? Дори една уволнена жена е вече достатъчен повод да се търси такова решение. А съм убедена, че не е само една жена.
Ако няма такава защита много жени с репродуктивни проблеми ще се озоват на борсата, без разбира се в документите да бъде споменат този проблем. Точно затова пак казвам - решението следва да се търси в посока - щом жена лекува репродуктивен проблем да НЕ МОЖЕ да бъде уволнена от работа. Т.е. един представен болничен лист от клиника по стерелитет трябва да гарантира работата й.
Иначе, особено пък в условията на тази  раздухвана от медиите криза, ще имаме бум на дискриминация на нераждали жени, която дискриминация няма по никакъв начин как да бъде овъзмездена законово, защото, за пореден път повтарям, никой работодател няма да спомене лечението на стерелитет в причините, поради които съкращава точно този работник.
Дано съм била ясна и дано нещо се направи....

# 14
Сиси така е права си -по-добре е да имаме зад гърба си закон а не добронамерени работодатели  Peace Съгласна съм с това което написа.Аз просто изразих благодарността си към моите работодатели и късмета си в случая.И гласувах след като има този вариант.
И аз мисля че трябва да се направи нещо.И  с помоща на Сигнус и Зачатие имаме тази реална възможност PeaceБлагодарим за сетен път   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт