Анкета: Губили ли сте работа заради репродуктивни проблеми?

• 4 099
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
Гласувах с не смея да споделя с работодателя,че планирам бременност , защото на този етап не съм съобщила че имаме подобен род проблеми .
Много скоро ми предстои да съобщя , защото ми предстои инвитро процедура , придружена с доста отсъствия тъй като не съм от София , а от Велико Търново и ще губя доста време в пътувания до там докато приключат нещата ... Лошото е че съм сама в офиса и няма кой да ме замества при отсъствията , което ме навежда на мисълта , че много скоро ще остана без работа ... Едва ли някой работодател би ме назначил , ако е запознат с това което ми предстои , вески иска да си на максимум отдаден на работата , да не отсъстваш , да нямаш личен живот и проблеми ... , но действителността за съжаление не е такава !

Скоро след като уведомя работодателя ще знам със сигурност неговата позиция по въпроса и проблема !

Този   bouquet е за всички работодатели , които не са забравили да бъдат преди всичко ХОРА !!!

# 31
Повдигам темата - до края на деня е гласуването.

# 32
аз гласувах с 4-та опция; още не съм кзала какво ми предстои, дори и не смятам да го правя;
искам единствено, ползването на болничен и полагаем годишен платен отпуск да не могат да бъдат използвани като повод да ме изгонят!

по принцип, никой не може да те принуди да напуснеш, на сила, но в повечето случаи ние сами го правим, защото иначе сме подложени на натиск и тормоз, което, освен репродуктивните ни проблеми, допълнително ни натоварва, притеснява...човек не е от стомана, за да се абстрахира и да не му пука;
не съм юрист, но ...до колкото знам, че ако те съкратят без основание, винаги можеш да си търсиш правата по съдебен път, но тук пък идва нещо, заради което никой не си ги търси, а именно - дълъг период от време, големи разходи по адвокати, за делата и пр..; освен време и пари, човек ще изхаби страшно много нерви...а да не говорим, че повечето фирми имат по-солидни контакти от нас, обикновените служители...
това е ипричината да не си търсим правата;
според мен, този въпрос трябва да бъде решен с участието на юристи, които да кажат какво е постижимо и какво не;
а каквото и да бъде постигнато в тази посока, все ще бъде 1 крачка напред!!!

хубаво е, че има работодатели, които подкрепят своите подчинени и в някои случаи им помагат!!
но те са малко, единични случай, затова смятам, че държавата, на която всички ние плащаме данъци, социални и здравни осигуровки, би трябвало да ни подкрепи, като сигури законова защита на хората, които освен, че активно се трудят и плащат дължимото й, се борят да дадат още едно дете, в една държава, която прогресивно застрява!!!
Вярно е, че за всеки работодател важното е хората му да работят на 100%, никой не иска да плаща на някого, който отсъства и не работи; болничните обаче, се плащат от държавата, тъй като, всяко осигурено лице прави вноски, задължително;
получава се така, че ние задължително правим вноски, предоставят се пакети, от които може и да успеем, но може и да не успеем да се възползваме (напр. направленията, които са лимитирани);
а когато се наложи да отсъстваме поради здравословни причини - да ни изгонят от работа...
може би изходът е в това, да се накарат организациите, които "защитават" интересите на осигуряващите се и работещите хора да работят по-ефективно, по-бързо и ...най-вече - наистина да защитават хората, в чиито интерес би следвало да работят!
Това са сам мои разсъждения по темата, не знам обаче дали са изпълними...

# 33
Освен всички трудности, с които се сблъскват двойките със стерилитет по диагностика, лечение и свързаните с тях емоционални и финансови проблеми, пред тях се изправя и сериозната заплаха да останат без работа в процеса на лечението си, когато работодателите им разберат за тяхното положение. От една страна поради налагащата се необходимост да отсъстват от работа за прегледи и лечение и от друга - неперспективността на една жена, която планира да забременее и излезе в майчинство.

За разлика от бременните жени и майките на деца до 3 годишна възраст, които се ползват със закрила по Кодекса на труда, жените планиращи бременност, но сблъскващи се с репродуктивни неуспехи нямат никаква трудово-правна защита. Стресът от перспективата да останеш без работа принуждава много жени да прекратят или отложат лечението си за неопределено време, а знаем, че времето не работи в тяхна полза. Наблюдава се дискриминация на работнотно място на база фертилност - неравностойно третиране по закон на жени, които забременяват без проблем, спрямо такива, които се нуждаят от време за лечение докато достигнат до желаната бременност.
В САЩ от миналата година законът, който защитава бременните от дискриминация на работното място вече разглежда бременността заедно с отнасящите се към нея медицински състояния - като стерилитет, спонтанни аборти и т.н. "Pregnancy and pregnancy related medical conditions".
Европейската директива за равно третиране на мъжете и жените забранява уволнението на жени в напреднал стадий на ин витро лечение, ако решението е базирано на факта, че тя се подлага на това лечение.
 Тhe Equal Treatment Directive prohibits the dismissal of a woman who is at an advanced stage in her IVF Treatment if the decision to dismiss her is based on the fact that she has undergone such treatment.
Работодателите трябва да са внимателни в тези случаи, защото в противен случай уволнението може да се счете за дискриминативно.

Още при обсъждането за създаване на Национална програма за борба със стерилитета миналата година Сдружение "Зачатие" има предложение за създаване на национален регистър на двойките с репродуктивни проблеми. Този регистър ще даде точна оценка за репродуктивното здраве на нацията, за разпространението на стерилитета и като причини и географски. Включването на двойките в този регистър би могло да улесни създаването на регламент за трудово-правна защита на жените в инфертилната двойка за известен регламентиран период от време - примерно за 1, 2 или 3 години.

В периода 5-10 септември във форумите на Зачатие и БГ-Мама се проведе анкета сред двойки с репродуктивни проблеми. Общите резултати от отговорите на въпросите в двата форума се илюстрират със следната графика:

Пълен анализ и обобщения на анкетата и някои основни моменти в коментарите към нея - вж. прикачения файл - anketa_rabota.doc.
http://www.zachatie.org/anketa_rabota.doc
Благодарности за little_rabbit за анализа, обобщенията и графиките на анкетата!

Утре тази информация ще бъде представена на Кръглата маса организирана от Сдружение "Зачатие и Фондация … едизвикателствата

Днес в БТВ Новините - по темата

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 22:55 от Cygnus

# 34
  • София
Няма да гласувам, но може да се каже, че да, загубих работата си. Не споделих с работодателите си, че ще правя ин витро, още в самото начало прокървих и си останах вкъщи до края на бремеността. Шефовете ми са били възмутени, че не съм ги уведомила какво съм направила (ин витрото) и че ми се налага да си остана вкъщи. Дали са да се разбере, че не желаят да имат така да се каже "нищо общо " с мен и че е ясно, че не мога да се върна на работа след изтичане на майчинството ми. Всъщност не сме контактували пряко почти 3 години. И да мога, не бих се върнала при това отношение.

# 35
--------------------------------------------------------------------------------
http://dnes.dir.bg/2009/09/11/news5057539.html

http://mediapool.bg/show/?storyid=156296&srcpos=8

http://www.europe.bg/htmls/page.php?category=359&id=24094

http://dnesplus.bg/EU.aspx?f=817&d=294827

http://www.focus-news.net/?id=n1257026

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=398207

Надяваме се темата да има развитие в положителна посока.
Благодарности на Анна Зашева, Радина Велчева, г-жа Михайлова и всички участници в кръглата маса!

# 36
Анкетата отново е активна за гласуване.

# 37
Определено много се притеснявах, заЩото работя в малка семейна фирма, сама съм в офиса и Шефовете ми са си "хора от село". В на4алото имахме неписмена уговорка с Шефа поне една година да не забременяявам, което ме устройваШе, не съм го приела фатално, тк имахме финансови проблеми и не планирахме бебе. ПОсле изникна проблема, истинския проблем.Бях се подготвила за съдебни битки, тк тук закона ме заЩитава. В болни4ния ми изри4но пиШеШе истинската диагноза, за да няма проблеми.
Останах приятно изненадана. Интересуваха се от положението, съ4увстваха ми, и което за мен беШе най важното , не ми досаждаха с илзиШни въпроси/ не оби4ам да влизам в подробности за ли4ния си живот, казвам толкова ,колкот е неохбодимо, което за бъбривия испанец а подтискаЩо малко, но... ми свикнаха/.
Сега ме подкрепят за втори опит, казват да не се оказвам, дори са влизали по форум и страници в интернет , интересувайки се от този тип проблеми.   Надявам се да продължават така. Само , за себе си Ще кажа, 4е при втория опит Ще си ползвам болни4ния по предназна4ение и няма да работя, или Ще правя неЩа от нас, по интернет.

Пожелавам успех на вси4ки тук, да 4акат възможно най малко своя успеШен опит, и ИСТИНСКИ, ЗДРАВИ ЗАКОНИ.

# 38
  • Разград
Не, работодателят ме подкрепя  Peace

# 39
  • София
2 пъти на интервю за работа са ме предупреждавали, че не желаят да забременявам в рамките на първите 2, съответно 3 години. Почувствах се зле, макар тогава да не планирах бременност.
Сегашният ми работодател (работя в частна фирма) е свестен. До момента не съм споделила с него, като цяло нямам проблеми ако закъснея или отсъствам половин ден.
Със сигурност има много работодатели, които дискриминират жените във връзка със забременяване и майчинство. Много жалко.

# 40
...не смея да започна на ново място,защото ще съм нова,а без излизания,отпуски,болнични и т.н. просто не става с нашите проблеми и тъй като забременяването ми е приоритет номер едно и нищо друго неможе да има по-голяма стойност от него за мен,избрах по неволя,че няма да търся нова работа,а в замяна ще ми е осигурено спокойствието и положителното мислене,което за мен е много важно по пътя по,който вървя.

Докато живеех в Германия имах 2-ма работодатели и на нито едно място никога не са ми правили проблеми за отсъствия, излизания по-рано или идвания по-късно, но честно казано имам опасения, че тук съвсем няма да е така точно в моята сфера. От същите съображения като Нинка и аз си стоя в къщи.  Confused

За протокола: не съм гласувала, тъй като не живея в България, само изразих мнение.

# 41
Има хора и хора. Аз също няма да гласувам, по простата причина, че не вишея в България.
За първия ми опит(една от водещите американски фирми) не ми разрешиха да използвам отпуска (която ми се полага със закон). Причината беше, че сега има много работа. Ядосах се, купих си билет и им казах че заминавам, независимо дали след това ще имам работа или не.
Сега работех за голяма канадска компания, въпреки многото работа и активния търговски сезон ми казаха, че мога да отсъствам колкото време ми е необходимо- 2-3 месеца, работата ми се пази. Напуснах поради други причини, но и в момента продължавам да ги консултурам по различни въпроси.

# 42
Работодателят ме подкрепя  Peace

# 43
  • София, Борово
Работодателят ми ме подкрепя!
Самата аз исках да напусна преди 3 години работа, защото се чувствах неудобно от това че отсъствам почти всеки ден. Когато работодателят ми разбра причината поради, която искам да напусна ми каза, че изобщо не трябва да ми минават притеснения през главата и ме остави да работя от вкъщи. По време на майчинстово  ми изплаща и  цялата запалта. Освен това сега отново съм бременна и отново ме е оставил да работя от дома си.
Благодарна съм!

# 44
Здравеите и пред мен стои такьв проблем от 1 год ходя на разни процедури имам 2инсеминации  хистероскопия и ред други досега не сам вземала болничен някакси сьчетавах нещата льжа колегите че имам зравослонен проблем напоследак не мога да издаржам и мисля да напускам и незнам откаде и как да го кажа на шефа а и работата ми е тежка физическа 2дена по12 часа после 2 почивам понякога си мисля че имено заради работата немога да имаме деца моля даите ми сьвет и как да продалжа 

Общи условия

Активация на акаунт