Веганството - да споделим опит

  • 185 313
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 189
Някой знае ли марка соеве мляко, което да се прави по класическа технология, а не да се бърка протеин с вода?


Аз знам  Simple Smile. Вчера получихме зареждане на хладилника и днес на воля пием соево мляко от българска, не-ГМО соя. Жената, която го прави, слага подправки според аюрведа и вкусът е божествен. През лятото беше супер приятно за разхлаждане...
На ценители ще дам координати на ЛС.

Праяви и тофу, разбира се. По оригинална рецепта с ферментация, от източните народи (забравих точно от кои).

Каза да не да купуваме купешко, че е със сто кила консерванти и от незнаен произход протеини и др. неща, които ги забравих. Аз по принцип харесвах само румънското, но при наличието на прясно, българско...


ОП, пусни я на всички, нали за това сме тук да споделяме каквото знаем.
Блягодаря!  Simple Smile

# 286
  • Мнения: 2 132
 
   На киноата белите кръгчета смятам, че са кълнчетата, както се виждат и при боба,
и при лещата след сваряване. Ако я оставиш за покълване, ще видиш, че ще пораснат.
Точно кълновете са.
И аз не знаех, че може да продават непълнозърнеста киноа. Аз купувам био и винаги има белите кръгчета. От всички зърнени, киноата ми харесва най-много на вкус и правя най-различни комбинации. Освен със зеленчуци, вкусът и се съчетава много добре и с леща и зелен фасул. Wink
И аз скоро не съм правила кълнове, че нямам време, но скоро ще заредя уреда  Simple Smile

# 287
  • Мнения: 1 947
   На лигавите семенца им слагам тензух и ги покълвам в чиния, но ми е голяма играчка миенето,
а и нещо не ми допадат на вкус - например кресон, рукола (предпочитам листата им). А и синапът
се води лигав, но съвсем малко, затова си го правя като останалите. Има специални подложки
(vlies), но за еднократна употреба в уред. Елдата за една нощ киснене в буркана или стоене в
уреда е готова - с мъънички кълнчета е много хрупкава. Simple Smile

# 288
  • Мнения: 344
...Плод и зеленчук в едно не е подходящо. Плод с ядка също...
това заради по-бързата ферментация на плодовете ли е или има друга причина?

# 289
  • Мнения: 3 869
...Плод и зеленчук в едно не е подходящо. Плод с ядка също...
това заради по-бързата ферментация на плодовете ли е или има друга причина?
Това е причината, ама малко по-завъртяна - всъщност зеленчуците ферментират в присъствието на плодовете (и всякаква друга усвоима захар)

# 290
  • Мнения: 115
Тази вечер хапнахме просо със зеленчуци, супер. Само, че аз докато загрея, че millet е просо мина доста време и като признах тайната вечеря на мъжо падна голям смях. Но той, милия, ми е свикнал на експериментите.

Пробвай да добавиш кокосово мляко към просото - закръгля и облагородява вкуса!   chef

# 291
  • Мнения: 19 996
Колко интересни неща сте изписали.
Днес правих леща  и сложих половината количество киноа вместо леща. Стана супер вкусно и киноата въобще не се усеща.
Правих и горещ шоколад като се прибрахме. Бадемово мляко, захар с меласа и кароб. Даже успях да убедя и моята госпожица да го опита.

Вие с какво масло готвите или слагате накрая зехтин? Аз да си призная не съм голяма любителка на зехтина. Твърде ми горчи. За салати ползвам сусамово и рапично олио или зехтин, но смесен с рапично или друго олио. За готвено ядене съм забелязала, че яденето става по-вкусно, ако се готви с мазнина или поне със съвсем малко, докато ври. Освен олио обаче не знам кое издържа на топлина. (Пробвах кокосово масло, но е ужасно в солени ястия Sick) Затова слагам1-2л олио в манджата в началото, а накрая като изстине добавям още малко зехтин.
 

# 292
  • Мнения: 5 714
Ако ще готвя от самото начало с него, ползвам слънчогледово. 

# 293
  • Мнения: 2 185
Използвам само зехтин ( не ми горчи, хубавия зехтин не горчи). Наскоро си взех и сусамово олио, него слагам само в салати съвсем по мъничко, понеже миризмата му докарва на бекон и ми е леко противно.

# 294
  • Мнения: 3 989
И аз готвя само със зехтин. Вече 9 години. Не се е случвало да ми горчи.  newsm78 Даже не знаех, че може да горчи. Купувам само скъпи и студенопресовани. Всякакви евтини марки са ми съмнителни. Слагам винаги по малко, моят мъж не е фен, него ако питаш, ще готви без никаква мазнина. За салати ползвам също зехтин или олио от орехи. Сусамово имам, но не се харчи нещо. Клер като написа сега за бекона... май май нещо такова ме смущава, нещо нередно има.
Олиото от рапица е доста разпространено в Германия, но аз така и не можах да свикна с него. Хич, ама хич не съм му фен.  Sick
По едно време готвех с кокосово масло, но г-н Кюбит ми стачкува  Mr. Green и прекратих.

Специално за Спиролина. Wink Онова кафенеещото в далечния край на чинията е вегетариански шницел със слънчогледови семки и други хубости (моля, не ме аплодирайте, купен е  Blush). Киноата е в средата на чинията. Приготвена е като салата с един малък белен и накълцан домат, краставица, нарязана като за таратор, балсамико на вкус и много магданоз.

# 295
  • Мнения: 2 132
Зехтина като се развали и почва да горчи. Беше ми се счупила бутилката и прелях каквото спасих в един буркан. Държах го на светлина и по едно време почна да нагарча.

# 296
  • Мнения: 19 996
Не, моят зехтин не е развален. Купувам различни марки, не евтини. Май не се изразих правилно за горченето.Някакси  вкусът му не е така неутрален като на рапичното олио например.
А да се готви със зехтин не е ли вредно? Доколкото знам става токсичен при високи температури.

# 297
  • Мнения: 957
И аз само зехтин ползвам не ми горчи,аз обаче нищо не запържвам почти винаги задушавам във вода и накрая прибавям малко зехтин.И аз като Кюбит да кажа г-н Bergkristall  Mr. Greenсе мръщеше на зехтина много силен аромат имал,но с течение на времето свикна  Mr. Green И кокосово масло слагам от време на време не ми е неприятно в солени ястия,но аз слагам и съвсем малко.

# 298
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Виви, и на мен преди ми беше горчив,стягаше ми се гърлото, не можех да го глътна.
ползвах слънчогледово олио и зехтин.
откак спрях да ползвам слънчогледово и о чудо!!! - зехтинът не ми горчи.

рапичното не го харесвам Confused

за вредността - погледни темата за Омега 3,6 и 9 в здравния, има доста инфо  Peace

Bergkristall,
от къде купуваш кокосовото масло?

# 299
  • Мнения: 1 849
По принцип си има и зехтин за готвене, издържа на високи температури, а другият се слага накрая след сваляне от огъня и се разбърква манджата. Аз готвя и с царевично олио или слагам шафран, пак накрая, че не издържа на топлина.
Някои от зехтините имат по-специфичен вкус, може би зависи и от сорта маслини, които е използван. Аз за салатите ползвам салатен зехтин, че ми е по-лек и няма никаква миризма.
Кокосово масло има в Биомагазините, а и в някои по-големи маркети, в Пикадили на диетичния съм виждала.

Кюбит, тази салатка с киноата съвсем като табуле  Hug

Общи условия

Активация на акаунт