Веганството - да споделим опит

  • 185 297
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 2 652
Виви, най-подходящо за готвене при ниска температура около 100 градуса е именно сусамовото олио (както и слънчогледовото). Горчивината му (на мен пък то много ми горчи) и натрапчивият вкус изчезват с готвенето.

За умерена Т около 170 градуса - зехтин, бадемово, лешниково, фъстъчено.
За висока Т (190 градуса) - кокосово, какаово, палмово.

Логиката идва от там, че ненаситените мастни киселини са много уязвими и олиа с високо количество такива трябва да се ползват само за салати (ленено, конопено, тиквено и т.н.). Поли-ненаситените също са уязвими, но могат да се ползват за студено готвене - печене на ниска Т (сусамово, слънчогледово). Мазнини с предимно моно-ненаситени не съдържат ЕМК и могат при средна и по-висока Т (зехтина и другите от групата). А наситените са най-устойчиви и най-подходящи за по-високи Т, дори стават за пържене (кокосово, палмово, какаово).


Колкото до зехтина, с горчивината му се свиква. Навремето като спрях да ползвам рафинирано слънчогледово олио и минах само на зехтин, ми трябваха 1-2 седмици да свикна с вкуса и сега изобщо не ми горчи. Ако примерно спреш да ползваш рапично за салати и минеш само на зехтин, за да не можеш да правиш сравнението, ще свикнеш и ти.

# 301
  • Мнения: 5 714
Подправката ли имаш предвид?
За студената кухня ползвам зехтин, олио от гроздови семки, кокосово масло. Сусамово олио / от печен сусам / взехме само заради сушито. Иначе има и от суров сусам. При него го няма онзи специфичен аромат.

# 302
  • Мнения: 2 652
Подправката ли имаш предвид?


Сигурно шарлан е имала предвид  Joy

# 303
  • Мнения: 19 996
Ася, аз точно от темата за мазнините прочетох, че зехтинът става токсичен при готвене.
Сега си намерих един цитат от списание Спунк. Имаше за мазнините. Останала съм с впечатление, че зехтинът не бива да се награвя над 100градуса, а не е така. Уф, добре че ви попитах, че много се бях забъркала с тези мазнини Crazy
Иначе хич не ми пречи да готвя със зехтин. Вкусът му се убива при готвене.
Попаднах на една много интересна статия за маслата и кое е добре да се използва при различните видове топлинна обработка. Не знам обсъждано ли е.


Ако мазнината в тигана запуши, в нея се образуват свободни радикали, което е опасно. Всяка мазнина има различна Т на пушене, някои мазнини са по-добре за готвене.


Наситени мазнини

кокосово, палмово и какаово масло
Много стабилни, втвърдяват се при стайна Т, подходящи за готвене при висока Т(190градуса)- пържене.

Мононенаситени м.-Омега 9
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио
Не влияят върху нивото на холестерола.Прекомерната им употреба увеличива триглицеридите, с изключение на зехтина, който ги намалява.
Издържат на умерена Т(170градуса)

Полиненаситени мастни киселини-Омега 6
слънчогледово, тиквено, конопено, орехово, соево олио
Използват се за студено готвене или лека топлинна обработка (100градуса).
При печене на хляб, кекс във фурна, влагата в тестото поддържа вътре температурата по-ниска от 100градуса.

Суперненаситени мастни киселини-Омега 3
ленено, конопено и тиквено семе, соя и орехи
Извнредно уязвими при Т и трябва да се ползват само за салати, студено готвене (49градуса).
Рапично олио , био и студено пресовано, взех заради Омега 3, иначе не ползвах.
Сусамовото олио също е студено пресовано. Не съм забелязала вкус на бекон, но аз го смесвам с рапично или зехтин.
М_Ник, в другата тема се коментираше, че салатният зехтин (май Помаче му казваха) е смесен с олио. Затова го няма и този специфичен вкус.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 14:32 от В_и_В_и

# 304
  • Мнения: 957
Цитат
Bergkristall,
от къде купуваш кокосовото масло?
Asyaleinот Реформхаус,студено пресовано и нерафинирано 200гр обаче е почти пет евро.Аз взимам на Vitaquell PeaceИма и други де,но цени не помня.

# 305
  • Мнения: 4 392
Кюбит,  Hug !
Много красиво изглежда. Благодаря!  bouquet
Чак огладнях  chef. Само сиренцето ще прескоча.

Аз си реформирах готвенето, като в повечето случаи слагам зехтин, след като сваля от котлона. Освен това така се изразходва много по- малко.

Покълналата елда била много вкусна. Heart Eyes Как не съм я открила по- рано!


Спиро, грах на зърна си виждала. Аз за него ти говорех. Simple Smile
  Joy  Определено съм. Grinning хем два пъти ти четох първото изречение, и не съм видяла "грах". Crazy Стават ли вкусни кълнове?

# 306
  • Мнения: 189
моля, кажете не на шега... Laughing
имам доста магданоз да го изсуша или замразя, кое е по-добре? Благодаря!


Вчера бях шокирана - тръгнах да купувам боб и какво да видя добруджански боб с произход Китай, родопски боб с произход Египет, до сега не бях забелязала. И кое всъщност е made in Bulgaria да се начуди човек дали изобщо има такова...

# 307
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

имам доста магданоз да го изсуша или замразя, кое е по-добре? Благодаря!

сушен си губи много аромата, т.е. не остава.
замразен епо-добре, но аз пак не го харесвам.

аз го правя на песто, издържа поне 2-3 седмици, ако се покрие с пласт зехтин сигурно и повече може.
ама при мен не се задържа толкова  Sunglasses

# 308
  • Мнения: 4 392
моля, кажете не на шега... Laughing
имам доста магданоз да го изсуша или замразя, кое е по-добре? Благодаря!


Вчера бях шокирана - тръгнах да купувам боб и какво да видя добруджански боб с произход Китай, родопски боб с произход Египет, до сега не бях забелязала. И кое всъщност е made in Bulgaria да се начуди човек дали изобщо има такова...
Да, положението е много зле. Аз съм си тръгвала от голям магазин, в който има поне 20 вида боб, с празни ръце. Confused И намерила само една- единствена марка българска леща. Rolling Eyes

# 309
  • Мнения: 236
Asyalein, ти защо имаш това коте(линк) в подписа си?
И искам да попитам чисто и качествено малсо от кокос, палмово и какаово, от къде могат да се купят в БГ, или поръчат?За готвене става въпрос.

# 310
  • Мнения: 189
Мили майчета, имам хем молба хем предложение.
Все с моите притеснения, че не доставям всичко необходимо на моето дете (и на нас) и, че все ядем едно и също ще съм много, много щастлива, а струва ми се и на всички ще е полезно, да направим едно примерно седмично меню с подробно описание на продукти и приготовление. Например: понеделник еди какво си, то съдържа еди какво си и е полезно за...
вторник и така. Какво ще кажете. Някой беше предложил рецептите да са в зелено, за да се открояват и намират по-лесно.
Много ми се ще да се затрупам с вегански рецепти и хич няма да се сетя за млечни (от, които ползвам предимно домашна козя изваря).
Дано Ви хареса идеята. Аз ще отсъствам за около две седмици и от сега запрятам ръкави да чета... smile3529

# 311
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Asyalein, ти защо имаш това коте(линк) в подписа си?


кликни на него и ще прочетеш...

# 312
  • Мнения: 236
Аз за линка знам, ти какво общо имаш, просто фен на котките?? Simple Smile
Защо имаш коте в подписа, а не какво се крие зад него.Имаш ли някаква връзка с тази организация?

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 00:27 от dora7511

# 313
  • Мнения: 1 849
Подправката ли имаш предвид?
Сигурно шарлан е имала предвид  Joy
Абсолютно!  Blush Шарлан, шафран - в момента готвех ориз и си мислех каква подправка да сложа...

А магданоз можеш да си насадиш в сандъче (саксия) и да си режеш с ножичката, много е свежо за кухнята на прозореца. Расте и на усвоен балкон, ако пада до 5 градуса температурата.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033 - не са моите...

# 314
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз за линка знам, ти какво общо имаш, просто фен на котките?? Simple Smile
Защо имаш коте в подписа, а не какво се крие зад него.Имаш ли някаква връзка с тази организация?

ами аз съм фен на всяка животинка, просто тези си търсят дом...
откак ми почина кучето станах още по-чувствителна на тема животни  Tired
сега в мейла ми има рекламен банер за изоставени кучета и не мога да си проверя мейла.
само като го видя този банер и се сещам за моето куче и ...
та с котките поне не рева...

Общи условия

Активация на акаунт