Веганството - да споделим опит

• 185 773
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 965
  • Linz
Извинявайте за нахлуването в темата, но ми направи впечатление това...
Ами филии с хумус, разни други пастети примерно смачкан боб с домати, разни ядкови пастети от бадеми, кашу и т.н,фъстъчено или др. масло, такива от типа песто(с босилек, магданоз) и т.н.. Или този - около 100 гр. тъмни маслини се пасират с 2 моркова и слагаш подправки по ваш вкус. Може да му правиш солени мъфини, нещо с тофу, разни сандвичи. Примерно сандвич с авокадо, домат, червена чушка и кълнове, с хумус , краставичка и т.н.
Не ви ли притесняват тъмните маслини (заради боята) и тофуто (като соев продукт), още повече за малки деца? Аз например много обичам черни маслини и соеви продукти, но оконачелно съм се отказала от тях. Също и фъстъченото масло (като алереген, пък и с тая канцерогенна плесен, която се спряга напоследък...) newsm78

# 1 966
Аз не давам на детето соеви продукти. Опитвала е соево мляко 2-3 пъти и това е. Аз харесвам едни наденички с соя и сейтан, но много рядко купувам от тях. Фъстъци е яла няколко пъти и харесва, но не й купувам.
А вярно ли е , че фъстъците не бива да се консумират сурови, защото са бобови?
Черни маслини избягвам да купувам заради прочетено тук във форума. Доколкото знам ги боядисват с железен глюконат, който обаче не е вреден. Той се съдържа в лекарствата за покачване на хемоглобина. Така че не знам дали е чак толкова лошо да се ядат черни маслини.
Ако някой има повече инфо, да каже.

# 1 967
Ами аз съм написала тъмни маслини, а не черни Wink Става въпрос за тези дето ги водят натурални. Нали си виждала, че има зелени, черни и натурални. Те не са оцветени, ами са от определен сорт и се берат по-късно.
Тофуто на определени фирми си е ок - правят го от соя, която е не ГМ. Може да се направи и домашно. То е по-малък алерген от соевото мляко. Може да се въведе след 1г.  Съдържа протеини, желязо и т.н. Знам, че Мег дава вече. Не по притеснително е относно алергия от сиренето примерно, а него го въвеждат също около годинка.
Фъстъчено масло аз купувам био. Съдържа био фъстъци, био палмово масло и сол. Него съм го давала за пръв път преди 1м, по съвсем малко. Спокойно може да си направиш от някакви други ядки.

# 1 968
Тези дето са най-тъмните(черните) сега видях в английски сайт, че имат Ferrous Gluconate. Точно това, което е написала Soleil*.

РЕНИ купувай си тъмни дето ги водят натурални. Слагаш ги във вода да се обезсолят и са си ок.

# 1 969
А вярно ли е , че фъстъците не бива да се консумират сурови, защото са бобови?
Да.
Поне да са покълнали, ако ще се ядат сурови.
Фъстици и подобни не купувам, защото не са сурови, а и не съм стиганала до тях.
От соевите неща: сос, мИсо, рядко мляко.
Черни маслини не купувам.
Закуските сутрин: плод или зелен нектар.

# 1 970
Аз соеви не давам заради фитоестрогените в тях, а и не са храна, характерна за нас. Може би по-нататък бих давала инцидентно за разнообразие.

# 1 971
  • Linz
РЕНИ купувай си тъмни дето ги водят натурални. Слагаш ги във вода да се обезсолят и са си ок.
JeniB, мерси за отговора... но има ли начин да се разбере кои са натурални и кои- оцветени? Само цвета ли? За черните маслини съм чела из нета, че ги боядисват със силно канцерогенна текстилна боя Sick

# 1 972
JeniB, мерси за отговора... но има ли начин да се разбере кои са натурални и кои- оцветени? Само цвета ли? За черните маслини съм чела из нета, че ги боядисват със силно канцерогенна текстилна боя Sick
Ами натуралните са едни такива тъмнокафяво-червенишкави. Ето снимка :

Не знам до колко е вярно това с боята. Както написах проверих в английски сайт съдържанието на буркан черни маслини и е написано освен маслини и вода, и Ferrous Gluconate (железен глюконат). Друга добавка няма. Явно от този глюконат идва черния цвят. Ще потърся инфо из нета за него, но утре, че мъжът ми не дава компа Simple Smile Утре като ходя до магазина, ще видя по нашите буркани какви добавки са написали. Може би е по-безопасно да се купуват пакетирани. Поне ще са задължени да напишат всичко, което съдържат.

# 1 973
От соевите и ние най-често ползваме соев сос. Тофу купувам рядко и не ми е предпочитана храна, съответно детето май само го е опитвало веднъж. От време на време купувам и неща със соево мляко, и от тях е опитвало, но дотам.
Маслините обаче са ми сериозен проблем - намирам само черни и зелени обезкостени, а не ми се занивава сама да си вадя костилките, че става дявол на магаре откъм време. Иначе сме фенове на маслиновата паста/песто.

# 1 974
Веднага да си признава, който е изкупил нещата от Зоя.бг Simple Smile Гледам няма 5-6 неща.
Да се организираме за някоя поръчка от Англия на такива неща?

# 1 975
  • Linz
JeniB, в Гугъл написах "маслини боя" и ето какво излиза на първо място. Ще обърна внимание на по-светлите, но и аз мисля, че при тях няма боя.

Маслиновата паста и аз много я обичам, но трябва задължително да се смеси с нещо, иначе не се яде от сол Sick

# 1 976
Рени, излиза резултат за някаква докторка.

# 1 977
  • Linz
Рени, излиза резултат за някаква докторка.
Thinking тоя сайт го пусках в друга тема, не знам как стана така да излезе и тук, след като много пъти копирах други адреси междувременно. Както и да е- това исках да пусна: http://big.bg/modules/news03/article.php?storyid=14899

# 1 978
Рени, аз първо ги изкисвам маслините и после ги правя на паста - става съвсем безсолна Peace

Жени, мен ме блазни да поръчаме от Англия - хвърлила съм око на какаови зърна, хлорела на прах и малко бебешка козметика.

Вери, ти имаш опит с каовите зърна - лесно ли се раздробяват в кафемелачка?

# 1 979
  • Linz
Рени, аз първо ги изкисвам маслините и после ги правя на паста - става съвсем безсолна Peace
А, ясно. Аз сама не съм правила, само съм купувала готова.

Общи условия

Активация на акаунт