Веганството - да споделим опит

• 185 701
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 235
chugra, от линка, който си дала, разбирам, че след като за последно изплакнем кълновете, трябва да ги оставим да се отцедят/изсушат добре преди да ги приберем в хладилник. Иначе за сушене на ядки в дехидратор не е задължително. Освен, ако не искаш да имаш големи количества готови покълнали ядки по всяко време.
Ан Уигмор е много готина баба. Simple Smile Тъкмо вчера гледах филм с нея.

да, но става въпрос за неполълнали ядки, просто трябвало да бъдат накиснати преди да се консумират, така било по стара технология на ацтеките.
изгледах и всички филмчета на тоя човек http://www.ehow.com/video_4399464_fluids-raw-food-diets.html. предполагам, че за вас не е нова информация, но аз съм много нова. иначе той препоръчва като си вземем ядки да си ги накиснем и изсушим и да ги съхраняваме в хладилника - така сме щели да имаме готови ядки за ядене винаги на разположение  Party  а аз нямам дехидрататор, не искам и да суша във фурната 12 часа.. по-скоро ще ги оставя в цедката да изсъхнат до утре. пробвах с орехи днес, сочни са след накисване. и странно, но тоя вкус ми е познат от някъде, май като дете съм яла, може би дядо ми е накисвал, но нямам спомен  Rolling Eyes

Вери, мерси   bouquet

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 00:09 от chugra

# 2 236
Да, така е за ядките. Хубаво е да се накисват преди консумация заради инхибиторите.

Дора, благодаря! Simple Smile Hug

# 2 237
Да, така се прави брашно от покълнали ядки.
Вери, само от ядки ли се прави (в смисъл бадеми, орехи и др.), от зърнени или от семена по същата технология ли се прави?
Иначе за сушене на ядки в дехидратор не е задължително. Освен, ако не искаш да имаш големи количества готови покълнали ядки по всяко време.
Могат да се оставят да изсъхнат само на въздух ли? А другият вариант е да се смелят на брашно, въпросното покълнало брашно, нали така? След дехидратирането пакт в хладилник ли се държат? chugra пише, че ще ги остави просто на въздух да изсъхнат. Така бях чела и аз и това писах (когато питах за покълналото брашно), но с уточнението да са на кърпа върху слънце или върху печка, т.е. да се получи наистина добро изсушаване, както това би станало в дехидрататор. Защото, от гл.т. на съхранението, предполагам е, че дехидрираните ядки са много по-издръжливи - това всъщност се има предвид "да имаш ядки по всяко време", нали така? Иначе ако само са престояли в стаята, особено ако е с висока влажност, както у дома, то трябва да се изконсумират много по-бързо, предвид това, че започва образуване на токсини (за което спомена Вери)? Аз пак големи умувания извадих от торбата, ама защото съм такъв новобранец и нищо не съм пробвала и затова трудно схващам... Blush
А как правите в сокото теста и блатове, олио по си го представям? Нали за сокоизстисквачка с преса става въпрос? newsm78

Ей, много ме радвате с тези мерки, защото аз си "падам" по високи мацки. Wink Иначе, за протокола, съм 162, 53 кг - направо фъстък сред вас Whistling , но пак хващам окото. Wink Само, че относно високите токчета, съм с други чувства, различни от вашите. Нося, защото няма как, жена съм, но гледам да е много рядко, защото ми е много изморително. Бих сериозно се "разправила" с този, който ги и измислил, ако имах машина на времето, примерно. Mr. Green Wink

Норчи, и аз чакам за бозата! Така ми се припи. Heart Eyes  Но имам един тъп въпрос. Blush Не можах да разбера това с децилитрите. Значи просеното брашно се сипва в каничка с грамажни разделения (или бебешко шише) до 300 мл (до съответното разделение)? Или трябва да измеря 100 гр. вода по някакъв начин (нямам кантар Rolling Eyes), да я сипя да видя колко мл е (до кое разделение стига) и тогава вече да зная докъде да сипя брашното? Просто не зная дали 100 гр. вода е равна на 100 мл вода? Blush

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 04:29 от desi_sunshine

# 2 238
Деси, ама ти що си мислиш, че аз всичко знам и съм изпробвала?  Wink  Laughing
Разни дългогодишни суровоядни кулинари процедират най-често с бадемите така: идва им доставката от 10кг, накисват, покълват, сушат в дехидратор, ако нямат двор и слънце. Така във всеки един момент имат покълнала ядка. Дали ще го правят на брашно, ще го натрошават или ще го ядат цял- няма значение. Не знам да се държат в хладилник след дехидратирането. За зърна и семена също не знам. Не съм се интересувала и не съм правила. Всъщност, ако искаш брашно от  покълнало зърно, преполагам, че ще е същата процедура: накисване, покълване, сушене (на въздух или дехидратор- зависи от количеството или мястото), мелене. Но, ако ще правиш веднага хляб от покълнало зърно, не знам дали има смисъл сушенето. Не съм правила такъв. Изобщо това с изсушаването е, ако искаш да имаш запаси.

Сокоизстисквачката си има разни приставки. А вътре механизмът и е като на месомелачките, но не е метален.

# 2 239
Иначе ако само са престояли в стаята, особено ако е с висока влажност, както у дома, то трябва да се изконсумират много по-бързо, предвид това, че започва образуване на токсини (за което спомена Вери)? Аз пак големи умувания извадих от торбата, ама защото съм такъв новобранец и нищо не съм пробвала и затова трудно схващам... Blush

Не можах да разбера това с децилитрите. Значи просеното брашно се сипва в каничка с грамажни разделения (или бебешко шише) до 300 мл (до съответното разделение)? Или трябва да измеря 100 гр. вода по някакъв начин (нямам кантар Rolling Eyes), да я сипя да видя колко мл е (до кое разделение стига) и тогава вече да зная докъде да сипя брашното? Просто не зная дали 100 гр. вода е равна на 100 мл вода? Blush

Деси, това не го знаех! или не съм обърнала внимание, но тук е много влажно. имам двор, но ме е страх птиците да не ми изкълват ядките и ще си ги крия вътре  Laughing мислех да ги слагам разстлани на чиния на парапета на прозореца, защото напича доста слънце, но в такъв случай днес ще ги попека поне малко на фурна, мерси за информацията!  Peace

1 децилитър = 1/10 от литъра = 100мл. предполагам, че за някои течности и храни милилитър и грам се припокриват, но не знам кои  newsm78

# 2 240
Покрий ги с нещо прозрачно, за да не ги кълват.
Сушенето на слънце е най-добро.

# 2 241
Вери, я напиши и тук марките, и моделите на всичките ви уреди Simple Smile

Аз вчера мих едни орехи и после ги оставих върху една салфетка на масата. Първо тя попи водата, а после слънцето ги напече и изсъхнаха бързо. Я кажете орехи, бадеми и кашу, за колко време да накисвам? И после може ли направо да ги суша? И да ги държа в кутия в шкаф, а не в хладилник?

100гр са равни на 100мл вода.

Аз също нося токове, но откакто имам дете се случва рядко Simple Smile Но си купих за лятото еспадрили и др. обувки на платформа и с тях хем ставам висока, хем са удобни.  Wink Иначе в момента съм 51-52кг, а лятото падам под 50.

# 2 242
Блендер- Vita mix 5200 - доволна
Сокоизстисквачка- Omega 5006 - има какво още да се желае
Машина за покълване- Easy green - доволна
Дехидратор- Excalibur с 9 трея и без таймер, не помня модела - доволна
Робот-  обикновен на General Electric

Ядките се киснат поне 6 часа. Бадеми- 8ч, орехи- 4 часа. Това е обобщено. Срещат се различни препоръки.

# 2 243
Цитат
Покрий ги с нещо прозрачно, за да не ги кълват.
Сушенето на слънце е най-добро.
мерси, ще пробвам! само да не ги задуша така  Peace

Ядките се киснат поне 6 часа. Бадеми- 8ч, орехи- 4 часа. Това е обобщено. Срещат се различни препоръки.
кашу 2-3 часа
ей тук ги има повечето ядки и зърна http://www.raw-food-living.com/soaking-nuts.html, гледай само soaking time  Party

# 2 244
два дни ви испуснах от поглед и колко сте изписали....

оле, олееееееее.........ама аз във форум за манекенки ли участвам....
...трябва да си заровя главата в пясък и да замълча......с моите 160см. и килограми ......доста 60 Embarassed
преди да забременея бях 54 и ми бяха супер, но от година, може би, съм се закотвила на тези и няма мърдане.........усещам, че трябва нещо по-драстично, но още се кърмим и сега не става..........а след месец и половиня съм на сватба и нещо кофти се чувствам........не мога да си вляза в дрехите, а с тези килограми нямам никакво желание за нови........... Cry

........движението трябва да увелича.........

Вери, със сигурност компенсираш с много други качества Simple SmileА и някой бе казал ,че хубавите неща са в малки опаковки Peace

еееееее стига бе, да си висок само по себе си качество ли е....... newsm78

# 2 245
Аз затова писах, че всеки препоръчва различно. Горното ми изречение е обобщено от всички таблици и книги, които са минали през ръцете ми. С кашуто бих внимавала и бих го държала във вода повече от 2 часа.

# 2 246
Аз затова писах, че всеки препоръчва различно. Горното ми изречение е обобщено от всички таблици и книги, които са минали през ръцете ми. С кашуто бих внимавала и бих го държала във вода повече от 2 часа.

ще го имам предвид това, мерси  Peace

# 2 247
Така и така се е заговорило за джаджи и тем подобни споделете моля ви в какви съдове готвите, по-скоро марка, защото все не ми остава време да прочета темата за съдовете. Разбрах от какъв материал трябва, но кой ги произвежда и от къде да си ги куши човек....

# 2 248
Така и така се е заговорило за джаджи и тем подобни споделете моля ви в какви съдове готвите, по-скоро марка, защото все не ми остава време да прочета темата за съдовете. Разбрах от какъв материал трябва, но кой ги произвежда и от къде да си ги куши човек....
готвя в Силарган , на марката Силит./Silargan Silit/ "Силарган" е специално керамично покритие. Много са тежки обаче. Имам и нови, ненаранени емайлирани тенджери. Понякога готвя и в тях. Избягвам Йената, защото ми се е пръсвала при смяната на температурата, от горещо на студено.
Разбърквам с дървена или пластмасова/  от IKEA/ лъжица за готвене.
Във фурната пека в порцеланови тавички- бели са, но въпреки това съм ги изследвала  за олово. Чудесни са, няма нужда да се слага мазина на дъното, не се залепва по тях лесно, а дори малко да залепне,после  супер лесно се почиства.
когато не се налага тава, направо подреждам в/у хартията за печене /предпочитам от релефната/.
Не ползвам микровълнова печка, котлонът ми е керамичен.
за рязане -  вече се отказвах от керамичния нож.Много гадно се порязах и вече ме е страх./по принцип имам страх от ножове.  / Върнах се на стоманените. Планирам да пробвам с цветните въглеродни.....

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 23:32 от realist

# 2 249
Не  бях чувала за отделяне на токсини от ядките Blush,значи задължително трябва да ги кисна(или поне плакна ) и суша преди ядене,еее ми то става пак една...,аз се кефих,защото направо си взимам и си ям,без никаква подготовка.Аз ги киснех до сега за да покълнат или заради инхибиторите,но когато ми се преяжда спонтанно си ям така,мислийки си че не е такъв голям проблем,че няма да се усвоят така добре полезните в-ва,а през ум не ми е минавало,че може да е вредно.Кажете повече за тези токсини,как ,какво,защо...а какво общо има това,ако не са добре изсушени newsm78...и изобщо проблем ли е да си ги ядем така.
Вери от поста ти разбирам,че всичко това не е необходимо ,ако ядките са взети с черупка,така ли?Но така взимам само бадема,а и най-рядко ям,защото не мога да си го счупя и трябва да карам мъжа ми,а той забравя и т.н....,а и чупи малко...
Аз на малчо също не му ги кисна и мия,тъй като още не може да ги дъвчи хубаво и му ги меля на кефемелачката,а като са мокри не се получава Sick...не ми казвайте,че съм си тровила детето до сега...А сега като се заговорих за малчо и за дъвчене да ви споделя,че често,дори всеки път когато му откривам в акото цели зърна лимец,пшеница,кинуа,амарант...а не ми се иска да му меля и пасирам  всичко като на малко бебе и всеки път да яде все едно и също нещо на вид,искам да се учи да дъвче и да различава храната и да яде това,коетоп ям аз,а аз обичам да ям цели зърна и кълнове...и се чудя има ли смисъл изобщо ,че ги яде и най-важмото дали не му дразнят стомаха на хайвана,вие пасирате ли им всичко?
Вериа за готвените кълнове,не виждаш смисъл от гледна точка на суровоядството или по принцип според теб няма разлика м/у сварен лимец и сварен покълнал такъв ,например?
Ааа и да ви похваля Кинуата от Карфур,Жени не знам дали я пробва вече,но покълна за една нощ и си удвои размера,а при предната ми трябваше доста време и дори и след ден не се получаваше така

Общи условия

Активация на акаунт