Веганството - да споделим опит

  • 185 760
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 250
  • Мнения: 5 714
Норчи, няма нищо задължително.
Изплаквай ги като ги ядеш директно.
Не съм казала, че се тровите.  Laughing

Не пасирам и също понякога има цели парчета в памперса.

Според мен няма разлика м/у сварен лимец и сварен покълнал такъв ,например. Но това е според мен. Simple Smile Ако ще готвя нещо, няма да си губя времето да го покълвам.

# 2 251
  • Мнения: 189
Във фурната пека в порцеланови тавички- бели са, но въпреки това съм ги изследвала  за олово. Чудесни са, няма нужда да се слага мазина на дъното, не се залепва по тях лесно, а дори малко да залепне,после  супер лесно се почиства.
когато не се налага тава, направо подреждам в/у хартията за печене /предпочитам от релефната/.

за рязане -  вече се отказвах от керамичния нож.Много гадно се порязах и вече ме е страх./по принцип имам страх от ножове.  / Върнах се на стоманените. Планирам да пробвам с цветните въглеродни.....

realist, благодаря        bouquet   bouquet   bouquet
може ли малко разяснение Praynig
какви са тези порцеланови тавички издържащи на висока Т /ако може марка/ и как се проверява за олово?
релефна хартия за печене не съм виждала да се продава в бг...... Embarassed
какви са тези цветни въглеродни?
случайно да знаеш дали в бг могат да се намерят тези неща..........

....брей, всички сте фиданки......изби ме на комплекси за малоценност.........


Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 20:20 от fotinaklaros

# 2 252
  • Мнения: 1 732
fotinaklaros ,
разбира се! Simple Smile
само се безпокоя, че ще спамя темата.
ще ти пиша на лични.

# 2 253
  • Мнения: 3 869
На някой да му се е прияла мусака със заливка?! Wink
Много ми е "мазна" рецептата, не е за всеки ден, но веднъж в месеца, мисля, може да си я позволи човек:)

В малко кокосова масло (има на кълп, без аромат, много съм доволна от него) се запържва леко ситно нарязан лук, добавя се ситно нарязан морков, оставят се да се задушават/пържат за 2-3 минути; междувременно се нарязва на малки кубчета предварително, обелен и оцеден патладжан (ако е необходимо, преди да се нарежат "филийките" се подсушават допълнително със салфетка). Прибавя се в тигана и се оставя да хване цвят (10 минути може и повече), ако е нужно се слага още кокосово масло (патладжаните доста "гълтат"). Когато са почти готови се добавят 2 средни картофа нарязани на кубчета и 3/4 чч измита червена леща; разбърква се хубаво и се оставя малко да се омешат вкусовете - 2-3 мин. Сваля се от огъня, добавя се малко черен/бял пипер и много чубрица, 1-2 чл доматено пюре и плънката е готова. Дъното на подходяща тавичка (моята е йенска) се намазва с кокосово масло и се коприва с нарязани на къргчета картофи (ок. 3 мм. дебелина), отгоре се изсипва плънката, заравнява се и се покрива с друг слой нарязани на кръгчета картофи. Долива се вода, колкото да покрие горния слой картофи и се пече на 220С за ок 30 мин. Заливката се прави от натурално тофу, пасирано с малко вода и кокосово масло; за де се получи леко жълт цвят се слагат няколко щипки куркума. Трябва да стане гъста еднообразна смес, малко по-гъста от смес за палачинки. Почти говотовото ястие се залива със заливката и се пече още ок 15 мин.
Получава се отлична имитация, както на външен вид, така и на вкус!! Simple Smile

За посудата: тендерите и малкия тиган са Силит-силигран; ползвам и един тефлонов, но не пържа в него, а само задушавам във вода; съдовете за печене на ястия са йенски, а на печива - силиконови. Кюфтета и питки пека направо на хартия за печене върху решетката на фурната.

# 2 254
  • Мнения: 1 741
Ммм, Мег, добре звучи. Тъкмо днес си взех червена леща. Искам да ви питам за тофу-то. Имам някакъв спомен от далечното минало, че съм взимала, но май не ми беше харесало. Различни видове ли има, марки? Някакви насоки, препоръки да ми дадете? Просто ми се прииска да пробвам и ще е добре да е и с тофу за заливка, че да си е точно по рецептата. Flutter

Друго, което исках да ви питам е за идеи за маково семе - днес видях за първи път и си взех, но не се сещам за какво да го ползвам. Ако просто го сложа в закуската, като се има предвид колко работи слагам, няма да го усетя. Домашен хляб и други тестени печива не правя, т.е. и за това не мога. Имах желание да си взема, нещо бях чела (рецепта явно), а сега не помня. newsm78

Рукола също си взех днес - съвпада с това, което си представях - това, което съм яла в ресторант, но в чужбина и не бях сигурна дали е същото. Радвам се, че се оказа същото, защото много ми допада.

Норчи, аз всички неща кисна от предната вечер, но само киноата ми покълва, понеже при нея става най-бързо (явно твоята предния път е била по-старичка и затова не е покълвала бързо Rolling Eyes). Кисна с цел да се разтворят инхибиторите, а киноата е покълнала на сутринта, но не ми харесва така на вкус и затова и нея я варя. Всъщност след кисненето цяла нощ много за кратко е и самото варене - веднага като заври, изключвам котлона. Доскоро варях малко по-дълго, когато присъства и просо, но пробвах и видях, че и на него не му трябва толкова, колкото съм си мислела, така че същото правя и с него. Всъщност всички, които ще ги варя, ги накисвам заедно, не зная дали не е погрешно това.  Thinking Примерно просо, амарант и лимец (на зърна) или просо, киноа и амарант или други комбинации от същите. А в друга купа накисвам, пак заедно, тези, които не варя - гречка, овесени ядки, вече там разните "добавки" като трици, зародиши, рожкови, сушени плодове и т.н. Ядките и семената ги кисна в отделни купички, защото водата от тях я изхвърлям, а и за да мога по-лесно да ги разпределя между двете закуски на сутринта (имам предвид моята и на Настя). Тези зърнени, които не вяра, измивам преди накисването, когато е необходимо (гречка, прмерно), а тези, които варя, мия преди варенето.

Искам също да ви питам, нали си замразих кълновете заради диетата докато бяхме болни, сега как да направя - да ги залея с вряла вода и да поизчакам да се отпуснат става ли, или само да ги извадя и да изчакам колкото е необходимо да се размразят постепенно? Как е правилно? При замразените зеленчуци, доколкото зная, се пускат директно във вряла вода. Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 11:15 от desi_sunshine

# 2 255
  • Мнения: 682
Вчера в една книга, където отново четох и за принципите на комбиниране на храните, имаше съвет да не се яде на едно хранене готвено и сурово.
Вери би ли споделила коя е книгата и авторът, стига да не са на френски? Blush  Тук няма почти никаква литература, а много ми се иска да чета.

Мег от къде купуваш кокосовото масло?

realist сподели за съдовете Praynig

# 2 256
  • Мнения: 189
Меги, и аз да питам от къде си купуваш кокосовото масло?

realist сподели за съдовете Praynig

ето го отговора на realist на моите въпроси
слагам го тук, защото ще бъде полезен и на други, знам, че тя няма да ми се сърди Wink, а и няма да се налага да отговаря на всеки поотделно

Цитат
порцелановата ми тава издържа до 240 градуса Целзий. Купувала съм тук в Германия от обикновен Мол. Изобщо не помня каква марка беше, мисля, че беше испанска или португалска. На тавичката не пише, за съжаление, а етикета отдавна съм го изхвърлила.
но ето тук съм я снимала със сготвена манджа Wink
за олово проверих повечето си съдове- порцеланови, стълени и гювечетата. Поръчах си он- лайн ето   тозитест. Доставиха ми го в рамките на 10 дена с инструкция как да го направя. Беше много лесно и разбираемо.
има и други линкове за тестове. Този тук пък е с  разяснително филмче дори. Very Happy
За релефната хартия, да ти кажа , и аз съвсем доскоро не знаех, че има. Случайно попаднах на нея наскоро като ми беше свършила хартията и пратих мъжа ми да купи. Laughing Та той ме сюрпризира с такава. И съм много доволна, защото изобщо не залепва.
Въглеродните ножове /те са сплав от вълеродна стомана/ са ново поколение.  Моята тенис ракета е въглеродна /графитна/ също. Въглеродът е лек и много здрав. Сигурно си спомняш от училище, че както диамантът, така и графитът са изцяло изградени от въглерод. Просто на диаманта решетката е кристална и оттам идва разлика в свойствата на двете вещества.
А иначе мисля, че ги оцветяват за по - интересно и красиво. Very Happy
ето тук има такива ножове.
Предполагам, че в БГ в някой голям Мол ще има такива стоки, а за оловния тест, просто си го поръчай по интернет.

.......мисля, че изобщо не е спам, защото нали си говорим най-вече за здарвословно хранене, а как то да стане в токсични съдове... Peace

Деси, оправихте ли се?

# 2 257
  • Мнения: 19 999
Фотина, а може ли да пуснеш и линковете с тестаа за олово. Аз отдавна искам да си поръчам, но този, който беше дала Грейс не е активен и в немско нищо не ми излиза.

Деси, дано сте се оправили. Кълновете ги заливам с топла, но не гореща вода. Изчаквам да се размразят и ги изплаквам много хубаво.

Аз се разболях след моя тинитус, а сега и малката е болна с темпратура и много течащ нос вече втори ден. Явно си беше доста насъбрано и изби. Покрай грижите поне не мисля толкова за шума в ухото. Преди ме побъркваше.

# 2 258
  • Мнения: 1 732
fotinaklaros ,
благодаря ти. Simple Smile Hug
не се сърдя, разбира се. Simple Smile
Soleil* ,
ето  ги активни линковете от по- горния тескт:
това е порцелановата ми тава имам и кръгла.
мястото ,от където си бях поръчала тест за олово гледам сега обаче, че май са го изчерпали, защото не излиза за олово , а за вода.
другият сайт за олово бях се двоумила дали да не поръчам от него. тогава надделя другият, само заради разликата в цената по доставката.
цветните въглеродно-стоманени ножове

# 2 259
  • Мнения: 957
realist  а тези въглеродно стоманени ножове знаеш ли  дали ги има в Бг или да си ги купувам от тук?

# 2 260
  • Мнения: 3 869
Кокосово масло купувам от диетичните магазини - продава се на калъпи като кубчета, по 250 гр. Немско е, но се пакетира в България. В диетичния на Плиска (който ми е много под ръка) почти винаги има в хладилната витрина. Тофуто, от което съм доволна е това в кутия в саламура. Вариантите във вакуумирана опаковка не траят дълго като се отворят а все пак са по 200 гр, не може на екс да се изяде.. От вакумните харесвам на Соявит, има варинт с чушки, който е много приятен.

Днес правих солени пръчици с амарант:
150 гр. брашно от амарнт (меля си в кафемелачката)
350 гр. някакво пшенично или ръжено или друго глутеново брашно (в случая типово сложих)
1 равна чл сода за хляб
2-3 чл сух риган (с пресен още по-добре, но нямам)
1 настърган на ситно морков
1 глава лук наряза на ситно (или стеблата на няколко стръка пресен лук)
2 чл доматено пюре
50 гр кокосово масло
сокът на половин лимон
малко вода (ако е необходимо)
Брашната се пресяват и се се смесват добре с другите сухи съставки. Останлите съставки се пасират до однородна смес (ако е необходимо се слага малко вода, за да се пасират по-лесно). Получената смес се излива в кладенче в сухата смес и са бърка първоначално с лъжица да поеме от брашното, след това се меси до получаването на средно твърдо тесто. Ако е нужно се добавя по малко вода или брашно - каквото е необходимо. Разточва се на тънък слой (ок 7мм) във формата на равоъгълник. Нарязва не на тънки причици с дължина ок 15 см и дебелина ок. 6-7 мм. Краищата им се завиват в противоположни посоки за ефкт на смирала и се пекат върху хартия за печене за 10 мин. при 210С. Могат да се поръсят с морска сол преди печенето. Стават с много приятен златисто-кафяв цвят и много вкусни, разбира се Simple Smile

# 2 261
  • Мнения: 189
Меги, четеш ми мислите..........

точно щях да ви питам за някаква рецета за нещо като солетки, защото моята маймунка все иска нещо да ръфка и вече знае какво е солети и баба й й дава   Mr. Green , а те нали са мазани със сода каустик ли беше за хубава коричка

Меги, тази Т на печене не е ли много висока?
Аз пека на възможно най-ниската, която мога да включа на печката.......140 е последното написано деление, но до края има още място и аз намалям докато има пламък /печката ни е газова/....

Цитат
ползвам и един тефлонов, но не пържа в него, а само задушавам във вода; съдовете за печене на ястия са йенски, а на печива - силиконови

токсичността на тефлона не се ли отделя въобще при нагряване, а не само при пържене.......
значи ли, че като се пекат мъфини в тефлонофи форми няма проблем - не се пържат  newsm78
а тези силиконовите добър заместител ли са.......като се нагреят какво ли се отделя от тях.......
искам да си правя мъфини спокойно, но имам тефлонови........и още не съм открила с какво да ги заместя, наистина ли силиконовите са по-добре.............дали няма от йенско стъкло и такива тави за мъфини  newsm78
...ами тези хартии за печене, дето ги ползваме те пък с какво са напоени, че аджаба не залепва по тях ..........ей, такива въпроси ме налегнаха........

....блазе й на Вери.......тези дертове са й отпаднали....... Hug

# 2 262
  • Мнения: 2 132
Мег, кокосовото масло от това, което се разтваря в топла вода и става мляко ли е? Поне на кутията на моето блокче има инструкция за мляко. Гледам, че продават и някакви в буркани. Дали са същото нещо?  Thinking

# 2 263
  • Мнения: 3 869
Кокосово масло имам два вида - едното е био, в кутия, твърдо е и освен скъпо има силен аромат на кокос, което го прави подходящо само за сладки неща. Другото го описах, става за печене и пържене, след като се разтопи. Не видях инструкции на никое от двете да се разтапя във вода. 
210С си е ок за хляб, а на практика тестото на тези соленки си е като хлебно тесто. Доколкото знам кокосовото масло издържа на такива температури. На 140-180 знам че се пекат суфрета и кексове, т.е неща с малко брашно и повече яйца.

# 2 264
  • Мнения: 1 732
realist  а тези въглеродно стоманени ножове знаеш ли  дали ги има в Бг или да си ги купувам от тук?
нямам представа.  Blush
Meg! ,
много идейно за солетките! благодаря за рецептата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт