Веганството - да споделим опит

• 185 838
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 795
от 43стр. Simple Smile
Има. Навремето си я бяхме купили. Реалист също я е препоръчвала в хармонията.
Заповядай:

http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977

# 796
  • GYM
А вместо кълнове от морков и китайско зеле, може ли да  се сложат самите зеленчуци,  нарязани на ситно ?
Стига да искаш, всичко може Wink
Реалист, за вкуса на кълновете от морков - не мога да кажа, купих ги миксирани с червеното зеле и китайското зел Flutter Определено ми хареса вкуса, де Grinning

# 797
Аз ще добавя един съвето при избор на плодове и зеленчуци - ако няма български (или био), предпочитайте гръцките (авокадо, лимони, портокали), защото поне не ги облъчват.
мисля,че и с турските не ги облъчват

# 798
Много хубави съвети сте дали за опазване от нитрати  bouquet
Само да мога да ги запомня всичките  Grinning

Днес правих гъбена супа с просо и амарант, която стана много ароматна и вкусна и кюфтета от Евридика. Много простичка рецепта беше за супата:
Гъби, каквито има (с повече видове става по-ароматно), измити нарязани на ситно, просо и амарант на око (според оценката на нуждата от сгъстяване), малко сол (в случай хималайска) - всичко ври до увиране (15 мин. бяха достатъчни). Подправя се с бял пипер, индийско орехче и мазнина при сервиране. -

За утре си мисля едни кюфтета от коприва, просо и нахут да направя, но още не съм решила как точно ще стане. Ако някой има опит и идеи   bouquet Или пък боб с коприва  Thinking

# 799
  • Добрич
Здравейте! Случайно попаднах на темата и реших да се запиша. У дома не сме вегетарианци, но не се консумира често месо, а аз определено го избягвам.  От млечни произведения обаче не се отказваме. Яйца хапваме по- рядко. Ще ми бъде интересно да следя вашите рецепти.

....Аз все още ги мия старателно и ги кисна ,но в обикновена чешмяна вода(че не мога да насмогна,ако трябва да е от каната) и се замислям дали не правя още по-зле положението,не стига че им се губят много то ценните в-ва,ами и се киснат в тази мръсна вода...

nor4y, у дома ползваме този филтър. С него чудесно се решава въпроса с големите количества прясна филтрирана вода. А когато не ти е необходима такава, пускаш водата от малката ръкохватка, закрепена на края на батерията да тече директно, без да минава през филтъра.

Четох, че на предната страница сте обсъждали сушенето на плодове във фурната. Тази година пробвах, но стана много бавно -  отне ми три дни и половина. Неудобството е, че през това време не мога да си ползвам фурната, защото не посмях да прекъсна процеса на сушенето. От тази гледна точка слънчевото сушене изглежда е по- удачно.

Последна редакция: сб, 07 ное 2009, 23:36 от Вела

# 800
Влизам набързо, защото се сетих, какво непрекъснато забравям да ви кажа...Упорито отказвам да дехидрирам във фурната, особено пък 8 часа Rolling Eyes, затова ето какво направих: крекери от кълнове. Използвах покълнали пшеница и ръж с добавени сушени подправки по избор, които смлях и разточих на пласт около половин - един сантиметър. После изрязох различни фигурки и ги изсуших на стайна температура. Wink Изсушиха се за една нощ и един ден. Peace

ето ги:

Някой успява ли да отгледа кълнове от зелената китайска соя/боб, да станат грамадански и сочни като купените? Ние ги изяждаме много по-рано, после пускат корен и се променят...

ОП, виж, максимум толкова ги оставям аз. Не че не може повече, но не съм пробвала, пък имат и листа, не са точно като купените. newsm78

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 01:31 от СпирОлина

# 801
realist, ето това е цялата рецепта за кус-куса със зеленчуци, за която ме попита. Не съм я пробвала още, но й се точа. Кус-кусът в моя случай ще бъде булгур. Четох, че истински арабски кус-кус се прави от овалян на топчета с малко водичка пшеничен грис, но нямам време и желание за това.
А днес мисля да пробвам твоята рецепта с кестени, картофи и брюкселско зеле. Само че ще го заменя с карфиол  Simple Smile

# 802
СпирОлина, как ги изсуши толкова бързо на стайна температура? На радиатора ли ги сложи (на парното или близо до него? Страхотно изглеждат крекерчетата  bouquet

# 803
Спиро, страхотно изглеждат крекерите. Аз си мисля, че и в хладилник също би могло да се постигне някакво сушене.
Мег, направи ли кюфтетата? Аз си ги представям така: сварен и намачкан нахут, коприва леко мината на пара, сварено просо, малко чесън, зелена подправка, лук, червен пипер; това всичкото се омесва хубаво и на топчета. Simple Smile

# 804
Мег, направи ли кюфтетата?

Направих Simple Smile Копривата беше сурова, нахута, просото и амарнта - сварени, малко лук и никакви подправки заради дребния. Всичко през пасатора. Не беше достатъчно гъсто, затова добавихи и финни овесени ядки и оставих да почива половин час. Плоски кюфтенца на хартия върху решетката на фурната и 140С. За 50 мин. бяха готови (с обръщането). Нахутата нистина върши отлична работа за слепването на съставките. Имат доста пиятен вкус на коприва и отлична консистенция. Остава и малкият да ги одобри Simple Smile

Спиро, страшни снимки!! За конкурс си!! Simple Smile

# 805
Аз да ви кажа се побърках с този нахут, сварен, не покълнал. С покълналия не мога да свикна все още. Та поне веднъж в седмицата си правя хумус, толкова да ми харесва. Голяма вкусотия.

# 806
Ех, че вку-у-у-у-сни изглеждат тия крекери!!!
как ми се ще да се почерпя !!!!
още не съм се заела и аз с приготвянето на такъв специалитет.
А за днес за обяд сготвих манголд (Beta vulgaris), за който беше споменала Ярка птица преди време. Бях във възторг!
Направих го обаче с просо. Peace

Meg! , как благородно ти завиждам, че имаш прясна коприва! аз ще чакам пролетта.......
ето тук сме си говорели за подобни кюфтенца. Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=383941.msg11157258#msg11157258
Ако искаш да преобладава копривата, сложи повече от нея. Аз не я обработвам предварително на пара, а я нарязвам наситно или леко пасирам.

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 18:07 от realist

# 807
Е най-накрая и аз да се запиша. Открих ви с малко закъснение и ми отне 3 дена нон-стоп четене, за да вляза в час.  Hug
Много интересно ми беше, но ме заболяха очите.  #Crazy
На едно място в темата стана въпрос за сметана от кашу, която Мег е правила, само че не разбрах точно кисело мляко от кашу как се прави? Това лято ядох такова + извара от кашу при Георги Славов, който работи понякога съвместно с Гайдурков, беше много вкусно, но така и не ми даде рецептата. Моля да ме насочите, ако някъде е писано.

Жени, виж този линк за сокоизстисквачка и не само:

http://www.coolshinystuff.com/champion/?gclid=CJudkKG_350CFUGNzAodCxXhNQ
Вери, страхотен сайт! Мерси   bouquet

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 18:34 от e4o_me4o

# 808
Искам да те питам Витамикс блендер има ли за 220В, че нещо не мога да видя тук?
Каква е разликата между сокоизстисквачките Champion, Green star i Omega?
Кое е по-добре за зърно Champion Juicer + Grain Mill Attachment или WonderMill?
И последно EasyGreen Mikrofarm и тя ли работи на ток? Има ли приставки за превключване от 110 на 220В за тези машинарии?

# 809
  • София
Вери, Спиро, аз също се бях сетила, че може да се дехидрира в хладилник, така не се хаби доп. енергия и място. Но трябва да ти е девствен хладилника (като моя  Simple Smile)
А пък през зимния сезон върху радиатора е върховно да се посготви нещо....

Спиро, чудесни са снимките ти, подканват...

Във вег. ресторант на ул. Алабин/София от две години много наблягат на печените кюфтета, то пържени и няма. Много вдъхновяващо готвят. В събота манджите са с био продукти. А в неделя.... има блок маса и е рай за гладните, особено за децата- което им хареса си сипват сами и хапват с огромен апетит. Всеки път синът ми ме пита от това може ли да си сипе, от онова може ли.... Не може да свикне от редките ни посещения там, че на това място няма нужда да пита.

Общи условия

Активация на акаунт