Веганството - да споделим опит

  • 185 958
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 385
  • Мнения: 2 132
В комбинация с фибрите е безвредна. Така е като се бърза.
Добре, че щяхме да се насочваме към слънцеядство Simple Smile

# 2 386
  • Мнения: 1 048
Aз ни в клин,ни в ръкав(не съм гледала филма и аз)...ама защо фруктозата да е вредна Embarassed,нали уж е безвредния заместител на захарта,използват я при производство на много здравословни продукти...
А всъщност има ли изобщо безвредни подсладители?И кои са те?
Връщам се да си допълня поста...та така даже някои органик сладкиши са с фруктоза....

Вери то това е добра идея,аз обичам сушени плодове или пък мед,обаче много ме блазнят готовите сладкиши,особено като гледам някои,или сме на РД,или навън излизаме и всички си купуват сладолед и т.н. Sick

Вие никога ли не си позволявате купешки сладости?Не знам как от раз да ги спра,като толкова обичам,то ми влияе на психиката,а  не знам и как поне да си избирам по-малко вредни(ако избщо може така да се каже)

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 22:44 от nor4y

# 2 387
  • Мнения: 1 741
В комбинация с фибрите е безвредна. Така е като се бърза.
Добре, че щяхме да се насочваме към слънцеядство Simple Smile
Joy 
Само да допълня - лекторът във филма счита, че липсата на фибри в съвременната диета на човека е една от основните причини за всички болести по принцип. Показа цифри за това колко фибри е изяждал човека преди много много години и в днешно време. Обясни защо се махат фибрите от продуктите - за да са по-трайни и да издържат за траспортиране извън граница. И май още нещо имаше, не се сещам в момента.

# 2 388
  • Мнения: 561
Но и сега за моите разбирания често лепва вирус и аз съм след нея.
И ние сме така-хем още е кърмен, почти неваксиниран и лекуван само с хомеопатия, не ходи на ясла и на детска градина, но много често пипва вируси. Още от 8-месечен се почна и досега е изкарал поне 6-7 (загубих им бройката в един момент), а и сега е с хрема и кашлица. Да го хранех със Зайо-байо и с детска кухня, разбирам  ooooh! .
Жени, доколкото попрочетох е важно фъстъците да са био и да са печени-в такъв случай май са полезни.
Гъби и ние не ядем, след едно натравяне с култивирани печурки.

# 2 389
  • Мнения: 5 714
Ето тук е писала Ескориал за соковете преди година:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=372086.msg10651751#msg10651751

За фруктозата знам, че нещо се писа и се коментира преди, но не мога да го намеря. Явно не съм била аз.

Норчи, не купуваме разни сладости, дори и да са био. Само, ако са сурови. Обикновено ядкови десертчета.
Иначе вчера на един рожден ден хапнах 2 малки парченца щрудел, защото исках да го опитам. Беше домашен и с по-хубави кори. Пак купешки, но от специализирана фурна, която сама си ги прави. А, и един мъфин, който не ми хареса.

# 2 390
  • Мнения: 7 761
ох,и аз купешко нищо не взимам вече ,че ми е писнало от последствията  ooooh! Sick
обикновено съм с кутиите и лъжиците,но се случва и да не преценя колко време ще ни отнеме дадено мероприятие, ...та последният път уж био бисквити взех,уж без захар,ама с някакъв друг боклук са били/сега не се сещам името му/,...та ми се разстроиха и двете,по 3-4 пъти за около 2часа ходиха,и несмляно изкараха всичко  Crazy

# 2 391
  • Мнения: 1 732

За фруктозата знам, че нещо се писа и се коментира преди, но не мога да го намеря. Явно не съм била аз.


Вери, и аз търсих, но не намерих точно това. Blush
сигурно съм се объркала.
Явно е било за друго.  Помня, че говорехме за подсладителите и ти беше споменала, че си питала мъжа си за вредността на "нещо".....и това "нещо" ми се струва,че беше  фруктозата.......и неговото мнение беше, че потвърждава че е вредна........

"Фруктоза, глюкоза....и т.н. - всичко е захар. Няма по-вредна и по-малко вредна, когато е изолирана."

Това е цитат от Ескориал от темата за хармонията.
казала го е много синтезирано и много точно. Simple Smile Heart Eyes

Aз ни в клин,ни в ръкав(не съм гледала филма и аз)...ама защо фруктозата да е вредна Embarassed,нали уж е безвредния заместител на захарта,използват я при производство на много здравословни продукти...
А всъщност има ли изобщо безвредни подсладители?И кои са те?
Връщам се да си допълня поста...та така даже някои органик сладкиши са с фруктоза....
Вие никога ли не си позволявате купешки сладости?Не знам как от раз да ги спра,като толкова обичам,то ми влияе на психиката,а  не знам и как поне да си избирам по-малко вредни(ако избщо може така да се каже)

Да, фруктоза има в природата, има в меда, има в плодовете. Но тя е в естествена комбинация с куп други вещества, подпомагащи естествените метаболитнии храносмилателни процеси - ензими , фибри и т.н. Затова в такава форма е ОК.
Освен това фруктозата никога не е сама монозахар, обикновено тя е в съчетание с глюкоза и съотношението е такова, че да може безпроблемно да се усвои.Фруктозата има същия качествен и количествен състав и молекулна маса като глюкозата, но се различава по структура-структурни изомери. Различават се по мястото на кислородния атом, който не е в хидроскилна група.  Захарта-захароза е дизахарид и е образувана от 1 молекула глюкоза и 1 молекула фруктоза. В горната част на тънкото черво се хидролизира се до равни количества глюкоза и фруктоза, които се  всмукват и попадат в кръвния поток. При всмукването само на фруктоза-когато отсъствува глюкозата в храносмилателния тракт, всумкването е по-бавно в сравнение с това когато фруктозата и глюкозата са в равни количества. Това е така защото съществува т. нар. глюкозо-зависим котранспорт на фруктозата.


Норчи, във филма се доказва как изкуствено синтезираната и добавена в големи количества фруктоза към готови обработени храни занижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на  метаболизирането на мазнините. Всички тези промени  повишават риска от сърдечно съдови болести и диабет. Получават се хормонални разтройства и натрупване на мазнини-затлъстяване.  Високото съдържание на фруктоза увеличава нивото на триглицеридите. Имаше нещо и за нарушаване на функциите на клетъчно ниво.

Не разбрах, на печените фъстъци какво им е? Simple Smile

Добре де, фруктоза няма ли в самите плодове? Филма не съм гледала.
Фъстъците са тежка храна. Трудно се усвояват.  Силен алерген са и могат да отключат тежък алергичен пристъп неочаквано, дори без човек някога  да е имал каквито и да е алергични проблеми. Освен това фъстъците имат свойството да извличат от почвата тежки метали.
Сладки изделия купувам / от типа на Corny/, кескчета, бисквитки или вафлички, сладолед, шоколад, но рядко и гледам да са био. Не се шашкам особено. Знам, че не прекалявам.

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 01:50 от realist

# 2 392
  • Мнения: 5 714
Явно е било за друго.  Помня, че говорехме за подсладителите и ти беше споменала, че си питала мъжа си за вредността на "нещо".....и това "нещо" ми се струва,че беше  фруктозата.......и неговото мнение беше, че потвърждава че е вредна........
Има нещо такова. Аз го питах дали съм му говорила за фруктозата и той каза, че даже и статия съм му показала и сме я обсъждали.  Laughing Пък аз нищо не помня.

# 2 393
  • Мнения: 5 714
А тук из форумите забелязвам, че ядат много диви билки суровоядците. Вери, какво ще кажеш по въпроса? В Канада така ли е?
Дългогодишните суровоядци да. Синът на Бутенко води групи за събиране на билки като това си е и един курс по билкарство. Ако трябва да се избира м/у диво и био, по-добре дивото.

Норчи, по т.1 от 158стр, мисля, че е свързано и с кърменето. С този процес отделяме много енергия. Аз също ям много (според мен), но не изпитвам никакви угризения. Има дни, когато ям по-малко. Също така дъвченето е много важно. Да започне храносмилането още в устата. Голяма част от нас, хората, гледаме бързо да се наядем. В резултат на което се получава лошо сдъвкана храна, поето голямо количество от нея и преяждане. Една приятелка ми каза, може би сте го чували, че една наша порция се равнява на количеството храна, която може да се побере в двете ни шепи. Със сигурност аз надхвърлям двете шепи.
По т.2 причините може да са много: липса на енергия, липса на калций, подсъзнателно да искаш да си хапнеш доволно, за да видиш как ще се почувстваш.
Хубаво е все пак да направиш някакво пречистване като спреш да кърмиш и преди да забременееш.

Easy, виж тук за царевичното олио:
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/919-rastitelno- … itelno-maslo.html

Хубаво е да е био.

Солей, ние като цяло сме здрави. Маги беше влезнала по едно време в серии кашлици, хреми и от време на време температура. Аз се обърнах за пръв път към хомеопатията декември месец 2006, когато 3 месеца преди това изпи какви ли не боклуци от аптеката, а кашлицата и се влошаваше. Тези неразположения, които описах по-горе, се появяваха периодично 3 години. Нищо по-сериозно. От май месец 2009 до тази пролет не е имала дори настинка. Наскоро имаше за 1 нощ температура, кашлица и хрема, които се появиха за много кратко и отшумяха сами без помощта дори и на хомеопатията. Тук да вметна, че за онези 3 години ми се е влачила по цял месец хремава, но аз не се шашках. Чаках да мине.
На мен също ми е първа зима без настинка. Миналата година малко след като спрях и млечните, имах сериозно разстрйство и оттогава, да чукам на дърво, нямам никакви здравословни неразположения. Преди бях и зиморничева, спях с 2 чифта чорапи. Laughing Мъжът ми пък изобщо не боледува. Ако настине, му минаваше за една нощ. При нас вегано-суровоядството ни повлия най-вече на килограмите. При него се подобри кожата. Преди имаше обриви по гърба и гърдите. На мен ми се иска да се подобри малко и моята кожа. И преди и сега все си седи суха по ръцете, краката и дланите. Със зъбите проблеми нямаме след като сменихме хранителния режим. От цялото семейство аз съм най-зле, но това са стари зъбни проблеми. Има да се работи, обаче, на психо-емоционално ниво. Ясен си е веган. По едно време вдигаше често и за кратко температура. Последния път даже не му я мерих. Беше 6 месечен, когато се появи много неприятна кашлица. Помогна хомеопатията. Есента преди да изкара 3 зъба (кучешки и кътници ) беше също не добре положението: течащ нос, сълзящи очи, кашлица, Т, трудно дишаше. Мина с кърмене, физиологичен разтвор и избиване на зъбите. Сега пак му тече носа, но не се притеснявам, ще му мине. Той не е ваксиниран с нищо. Шарки досега и двамата не са карали.

Аз свързвам тези техни кашлици със секциото. И двамата са раждани така. Има изследвания, че бебетата родени секцио, са по-податливи на респираторни заболявания. А по ГНМ са териториални конфликти.

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 04:36 от Вери

# 2 394
  • Мнения: 1 741
Попаднах пак на някои места по-назад в старите теми. И имам нови въпроси. Simple Smile

Сушенето на плодове - как се прави, в кой сезон, с обикновена фурна става ли (техниката с отваряне на вратичката при нагласяне на копчето под 50 градуса)?

За стафидите не зная дали е ставало въпрос. Имам някакъв спомен, че съм чела, че са от сушените плодове, които ги обработват с повече химии? Вие как процедирате - от къде купувате, как ги третирате (в смисъл миете, накисвате или нещо друго)? Аз не ги накисвам отделно, а заедно с другите неща в закуската, по-точно тези, от които водата не се изхвърля (овесени ядки и т.н.). Дори не ги мия. Rolling Eyes Така кофти ли е?

Черният шоколад как да го различа? Пише ли го на самите опаковки? А натуралният е различно нещо, така ли? Каква е разликата, от здравословна гл.т. кой е по? Какви марки купувате и от кой магазин (говоря за такива, каквито има и в Бс - Пикадили, Метро, Била, Карфур, Кауфленд, ДМ, диетични магазинчета)?

Бяха ми свършили орехите и разбрах, че потъмняването на кашуто при накисване заедно с други ядки, е явно заради орехите. Затова започнах да накисвам орехите отделно. А има ли проблем, че накисвам другите ядки и семена заедно - слънч.семе, бадеми, кашу (примерно)? Иначе водата от тях я изхвърлям. Сусамът накисвам отделно, за да направя мляко от него, че нали и без това не го ловят зъбите и не се усвоява като не е сдъвкан.

Да споделя за нахута. Вери, много добре се получи с магданоз Peace, достатъчно количество, не прекалих, че нали съм малко против големи кол-ва магданоз (заради намалящите му лактацията свойства), а пък аз сама основно ще си го изям тоя хумус, а почна ли нахут да ям, трудно спирам Blush, щото и чесънче си има, абе... доста щях да съм закръглена, ако не беше тоя мор, който си прилагам с това системно недоспиване.

# 2 395
  • Мнения: 5 714
Деси, не съм сушила плодове. Не мога да помогна. Стафиди си купивам био. Изплаквам преди консумация, когато се сетя. Накисвам, ако ми пише изрично в рецептата. На много места пише също така, че водата им не се хвърля, може да се ползва.
За мен черен и натурален шоколад е едно и също. Обикновено съдържанието му е какаова маса еди колко си процента, какаово масло, ванилия, соев лецитин.
Да, кашуто ти е потъмнявало от ореха. И аз веднъж го направих това. Иначе няма проблем да накисваш всичко заедно, стига да нямаш различни указания за накисването. И няма как да напълнееш от покълнал нахут, спокойно. И от варен също. Аз бая ядях по едно време. Simple Smile

# 2 396
  • Мнения: 1 741
Мерси, Вери, за отговорите. Hug
За мен черен и натурален шоколад е едно и също. Обикновено съдържанието му е какаова маса еди колко си процента, какаово масло, ванилия, соев лецитин.
Няма захар или друг подсладител, значи, така ли? И следователно не е сладък на вкус? Поне стафиди или нещо подобно за подслаждане? Rolling Eyes
Дайте също и някакви марки и упътвания за пазаруването му, че нямам време и за сладки неща да си приготвям! Praynig

# 2 397
  • Мнения: 5 714
Мерси, Вери, за отговорите. Hug
За мен черен и натурален шоколад е едно и също. Обикновено съдържанието му е какаова маса еди колко си процента, какаово масло, ванилия, соев лецитин.
Няма захар или друг подсладител, значи, така ли? И следователно не е сладък на вкус? Поне стафиди или нещо подобно за подслаждане? Rolling Eyes
Дайте също и някакви марки и упътвания за пазаруването му, че нямам време и за сладки неща да си приготвям! Praynig
А, има. Simple Smile Цитирах по памет. Ама ето сега се порових и давам линк към Линдт (аз такъв си купувах):
http://www.lindt.com/ca/swf/eng/products/bars/dark-chocolate/excellence-70-cacao/

# 2 398
  • Мнения: 1 741
Всъщност здравословното в тези шоколади е липсата на сухото мляко, така ли? (затова и черен се нарича, няма мляко) И също кафявата захар, вместо бялата? И може би разните добавки - есенции и т.н., но за тях ми е ясно, не питам, само ги изреждам.

# 2 399
  • Мнения: 20 000
Не ми се отварят линковете, които сте дали към старите теми за подсладитетилите. Някой може ли да даде цитат от Хармонията за подсладителите и за соковете Praynig

Вери, мерси за изчерпателния отговор за боледуванията. Усещам как при нас в повечето случаи се появяват тези неща след стрес или някакво емоционално напрежение, но конфликти не мога да открия. При детето е винаги носа, а това май не е териториален конфликт.

Норчи
, аз се загледах в няколко био пакета сладкиши и никъде не пишеше да има фруктоза. Навсякъде слагат сурова тръстикова захар.

А що се отнася до фибрите и подсладителите, тогава листата стевия трябва да са подходящи за подслаждане или? Не че съм ползвала, но гледам, че продават.
Лекторът преподъчваше агаве, мед и кленов сироп. Аз обаче агаве спрях да ползвам след една статия за лошотиите в агавето, постната от Грейс.

Отдавна се каня да преведа малко от тази статия за желанието за сладко и сладки плодове. Става дума за суровоядците, които ядат много сладки плодове, но според мен същото е вярно и за всеядните и желанието им за сладко:

Сладките хибриди плодове нарушават метаболизма

Високата консумация на сладки плодове, бедни на минерали и от хибридни сортове, нарушава действието на инсулина и се стига до вариране на кръвната захар. Организмът започва да извлича минерали от съединителната тъкан, костите и зъбите.

Авторът казва, че е хубаво да се ядат боровинкови плодове, защото са по-добре минерализирани-например малини или горски плодове.
Сладките хибридни сортове са манго, грозде без семки, пъпеши, литчита, кивита, дори някакъв сладък био сорт домати. Тези трябва да се избягват.

За да се стабилизира кръвната захар и да се намали желанието за сладко препоръчва да се вземат 2сл микроминерали на ден (Ur-Essenz). Приема на тези 70+ органични минерали спомага желанието за сладко да намалее.

Защо човек не може да спре да яде?

Пица, паста, чипс, хляб, корнфлейкс, сладкиши или плодове..Всички тези съдържат твърде малко минерали за нашето здраве. Когато липсват тези 70+ органични минерали в храната, организмът сигнализира, че му трябва още храна, за да ги набави.

Има също така хибридни зърнени, които растат по-бързо отколкото обикновените. В тях не се съдържат важни органични минерали.  Затова някои хора не могат да се заситят само с хляб или макарони и добавят и  месо към храната си.

Когато решите да ядете вместо плодове, скорбялни въглехидрати, не печелите много, защото те пак са бедни на минерали. Ако пък ядете твърде много плодове, кръвната захар се покачва и панкреасът се претоварва. Повишеното ниво на захарта води или до хиперактивност, или до умора според това каква конституция имате.

Дали сте суровоядец или ядете готвено няма никакво значение. Организмът се нуждае от минерали, за да е здрав.

Стабилизирайте кръвната захар

Независимо дали ядете сурова или готвена храна, здравето ви зависи от стабилни нива на кръвната захар.

-яжте малки количества животинкси белтък-суров жълтък, студено пушена сьомга, бисмарк херинга ,миди
(веганите да не четат Grinning)
-дневено 2сл микроминерали
-малки количества сварени безглутенови зърнени-просо, елда, амарант,киноа (не знам защо сварени.сигурно и покълнали става)
-дневно 2-3сл хранителна мая.съдържа GTF (Glukose Toleranz Faktor), който съдържа хром и стабилизира кръвната захар.
-салати от диви билки, които съдържат горчиви в-ва.
-избягвайте сладките плодове. предпочитайте боровинкови или диви
-яжте мазни плодове като авокадо, кокос, маслини



Общи условия

Активация на акаунт